Suunniteltu väliviikko muuttui treeniviikoksi

16.11.2016 - 12:06

Suunniteltu väliviikko muttui loppujenlopuksi treeniviikoksi. Viime viikon torstaista viime yöhön tuli käytyä Budapestissä minkä "takia" järjestin parin viikon treenipäivät uusiksi. Reissun takia ajattelin pitää tämän viikon väliviikkona, koska pääsin nukkumaan sunnuntai-aamantai vastaisena yönä puolikahden aikaan sekä en pääse kuntosalille loppuviikosta kuntosalille. Vaikka olin miettinyt väliviikon pitämistä niin välillä hieman mietin kuntosalille menemistä. En ollut eilen oikeastaan mihinkään kellon aikaan varma oikein kummastakaan päätöksestä. Menemisen kannalta vaikein asia oli miettiä treenisuunniltelma kolmelle päivälle. Tehdä kaikki muut päivät paitsi jalat tai tehdä kaikki päivät jolloin yhdelle päivälle olisi tullut selkä- + jalkatreeni. Kummatkaan vaihtoehdot eivät oikein miellyttäneet joten väliviikon pitäminen tuntui parhaimmalta ratkaisulta.

Lopulta päädyin menemään maanantaina kuntosalille ja olin päättänyt tehdä yleisen kuntosalitreenin. Yleisellä kuntosalitreenillä tarkoitan monen lihasryhmän käymistä läpi. Minulla ei ollut liikkeiden suhteen mitään suunnitelmaa vaan ajattelin tehdä liikkeet lonkalta. Treeni oli tarkoitus aloittaa raskaimmista liikkeistä joita ei ollut tarkoitus ottaa monia samalle päivälle. Samalla oli tarkoitus koittaa katsoa hieman liikkeitä jotka sopivat toisten liikkeiden kanssa vaikka tein eri lihasryhmiä.

Aloitin tämän kirjoittamisen eilen, mutta en saanut sitä kirjoitettua joten tänään tiistaina kirjoittelen sen loppuun. Tänään sain siis tälle viikolle toisen treenin jonka tein samaan tapaan kuin eilen eli koko kropan käymistä läpi. Yksi liike per lihasryhmä jonka yritin tehdä mahdollisimman isoilla painoilla. Toistomäärät olivat tietenkin kaksikymmentä normaaleissa sarjoissa sekä tänäänkin mahtui yksi erikoissarja mukaan. Eilen näitä erikoissarjoja oli kaksi. Viimeksi olen treenannut koko kroppaa kerralla kesäloman loputtua ja treenien ajettua. Muutenkin koko kropan eli 1-jakoiset treenit ovat minulle todella harvinaisia. Olen vain tottunut tekemään kaksi tai yhden lihasryhmän per päivä.

Olen huomannut näinä kahtena päivänä sen asian mitä myöskin ennakoin. Treenin liikkeet jaksaa tehdä alusta loppuun hyvillä painoilla ja liikkeisiin saa haettua hieman suurempiakin painoja mitä välillä normaalisti. Ihan vain sen takia, koska lihasryhmälle tulee vain yksi liike. Tietenkin mikätahansa liikkeen tekeminen vaikuttaa toiseen tavalla tai toisella vaikka kyseessä olisikin ihan erityyppinen liike. Liikkeen tekeminen kun ottaa myös muualle kuin juuri siihen mitä on tekemässä, mutta ei tietenkään niin paljoa kuin tekisi samaa lihasryhmää. Vaikka liikkeitä pystyy tekemään hyvillä painoilla treenin alusta loppuun asti en ole yleisesti vaihtamassa kyseiseen koko kropan treeniin. Huomenna treenaan vielä yhden koko kropan treenin, mutta ensi viikolla palaan normaaliin. Sen olen nyt huomannut, että 1-jaon ohjelmalla pystyy treenaamaan hyvin ja sopii kuntosalille hyvin jos käy kuntosalilla harvemmin.

Villi veikkaus olisi kuitenkin, että pidemmässä juoksussa en jaksaisi treenata näillä painoilla millä olen nyt nämä pari päivää tehnyt. Näin kävi myös kahdenkymmenen toiston viikoilla jolloin kolmannella viikolla huomasin olevan jo väsyneempää. 

Yleinen treeni maanantai

  • Lattiapunnerrus 3x20 35kg
  • Yhden käden vipunosto ristikkäistalja 3x20 10kg
  • Hauiskääntö käsipainoilla istuen 3x20 15kg
  • Ojentajapunnerrus taljassa naru tuettuna vinopenkissä 3x20 50kg
  • Etureidet: 5kg korotukset 7 toistoja, tiputus 10kg 7 toistoa alkaen 30kg päättyen 100kg
  • Ylätalja 10kg korotukset 7 toistoa, tiputus 10kg 7 toistoa alkaen 10kg päättyen 80kg

Yleinen treeni tiistai

  • Yhden jalan prässi 3x20 100kg
  • Ranskalainenpunnerrus istuen 3x20 37,5kg
  • Hauiskääntö z-tanko 3x20 37,5kg
  • Vipunostot eteen z-tanko istuen 3x20 17.5kg
  • Peck-deck 3x20 45kg
  • Alatalja 5kg korotus 7 toistoa parillinen kahva ja pariton leveä

Kesäloman aikana aloin "rikkomaan" kuntosalitreenejä sillä tavalla että lähdin enemmän pois kaavamaisista treeneistä. Samoin olen tehnyt aikaisempina vuosina että juurikin lomalla ja muutenkin siihen kesällä olen vaihtanut tyyliä miten olen kuntosalitreenejä suorittanut. Tämä on johtunut periaatteessa kahdesta eri syystä mutta käytännössä yhdestä syystä. Ensinnäkin olen käynyt kesäisin treenaamassa PTVGYM:llä enemmän tai toisekseen olen käytännössä kesän aikana poissa kotoa kuudesta kahdeksaan viikkoa.

Miksi "höpö höpö" / kevyt treeni tuntuu todella paljon raskaammalle kuin kova treeni? Olen tästä asiasta mielestäni jo kirjoittanut monessa kirjoituksessa mutta tämä asia nousi taas esille kesällä treenatessa. Mielestäni tässä on kaksi syytä mitkä vaikuttavat siihen että tuollainen "höpö höpö" on laittanut minut todella lujille. Ei varsinaisesti vielä treenin aikana mutta treenin jälkeen kun olen päässyt kotio. Monesti kun olen tehnyt "höpö höpö" treenin syystä tai toisesta niin se ei ole välttämättä vielä tuntunut kuntosalilla mitenkään ihmeellisesti mutta sitten kun olen kotiutunut treenistä niin sitten väsymys on iskenyt pahemman kerran.

Minulle tuli mahdollisuus käydä Turun PTVGYM:llä niin ajattelin tarttua siihen. Pari vuotta sitten vein äitini Turkuun konserttiin ja menin siksi aikaa Turun PTVGYM:lle. Tämä oli ensimmäinen kerta kun kävin Turun PTVGYM:llä mistä kirjoittelinkin PTVGYM Turku kokemuksia. Minulle jäi tuosta ensimmäisestä kerrasta hyvät kokemukset ja hieman lannisti palata takaisin Pitäjänmäen PTVGYM:lle tuon kerran jälkeen. Toinen käynti Turun PTVGYM:lle tapahtui tämän vuoden juhannus reissulla Vammalaan kun päätin tulla Turun kautta takaisin kotiin. Tämä toinen kerta olikin itselleni pienoinen pettymys mutta se saattoi myös johtua siitä että kyseessä oli lauantai-iltapäivä kellon ollessa vasta 14 aikaan. Miten sitten nyt kolmas käynti Turun PTVGYM:llä näytti ja kertoi?

Siis tämähän alkaa olemaan kulttuuri shokki kun palaa takaisin kotio ja käy tekemässä treenin Pitäjänmäen PTVGYM:llä. Kun on vajaa neljä viikkoa tottunut treenaamaan Vammalassa sekä Tampereen Loaded:lla sekä Tampereen PTVGYM:llä missä ihmiset osaavat käyttyätyä niin paluu kotiin ja Pitäjänmäen PTVGYM:lle on kyllä. Olen jo kaikenlaista Pitäjänmäen PTVGYM:llä nähnyt: kusiset wc:t, kusiset suihkut, oksennusta wc:n lattialla sekä teineillä kuset housuissa kuntosalilla mutta tämän päiväinen menee kyllä ihan omaan luokkaansa.

Kirjoittelin tuossa viimeksi PTVGYM Pitäjänmäki kokemuksia kun treenaa päivittäin niin siinä jätin yhden asian mainitsematta. Pitäjänmäen PTVGYM:llä tuntuu käyvän vain voimakkaita treenaajia mikä on toisaalta pienoinen ihme sillä nykyään näen harvemmin kovia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä. Kyllähän kovia penkkaajia, mavettajia sekä kyykkääjiä PTVGYM:llä näen mutta en enää läheskään niin usein kuin aikoinaan. Nimittäin kun menen tekemään ihan mitä tahansa laitetta niin joudun aina ottamaan puolet painoista pois mitä siinä on käytetty. Tämä vain sinällään ihmetyttää kun en tosiaan näe enään PTVGYM:llä kovempia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä.