Super Bowl, aamutreeni sekä iltapäivätreeni samalle päivälle

16.11.2016 - 12:06

Menin eilen nukkumaan noin kello 18:sta tai siis yritin mennä, mutta en tiedä nukuinko jotenkin vai pyörinkö vain. Ihan vain sen takia kun minulla oli tänään herätyskello asetettu 0.55 herättämään Super Bowlia varten. Super Bowl on nykyisin melkein ainoa tapahtuma minkä takia valvon yölllä ja tämäkin oli mahdollista Nelonen Pro:n ollessa ilmaiskatselussa viikonlopun kuten on ollut jo muutaman vuoden Super Bowl viikonloppuna. Nämä tapapahtumat vain sattuvat aina nykyisin tulemaan maksukanavilta joista kaikista ei jaksa maksaa ihan vain satunnaisia katseluita ajatellen. Super Bowlin kanssa samaan joukkoon kuuluu mitä olen vuosien saatossa katsonut on Oscar-gaala sekä Stanley Cup. Nämä ovat siis sellaisia tapahtumia jotka olen katsonut vähintään pari kertaa jossain vaiheessa suorana. Nämä kun ovat alkaneet yleensä yhdeltä tai kolmelta yöllä niin ne ovat sekoittaneet uni- ja päivärytmiä. Niin kävi myös tänään jonka seurauksena jouduin muuttamaan aikatauluja, mutta en suunnitelmia.

Periaatteessa pidin tupla kuntosalitreeneistä väärällä viikolla tauon. Viikkoa myöhemmin tuplatreeni tauko ja se olisi osunut tälle viikolle ja olisin voinut toteuttaa tämän päivän erilailla. No toisaalta tällä ei ollut nyt niin suurta merkitystä kun pystyin tekemään tänään aamutreenin sekä iltapäivätreenin kuntosalilla. Tämän päivän aamutreeni meni ihan erilailla kun mitä muut treenit ovat menneet ihan vain sen takia, että olin tänään herännyt viisi ja puolituntia ennen treeniä. Normaalisti kun herään noin puolitoista tuntia ennen treeniä niin ero oli valtava. Toinen ero oli myös ruokailussa kun söin yöllä Super Bowlin aikaan ja suhteellisen paljon enemmän mitä normaalisti aamupalalla ennen aamutreeniä. Kaksi asiaa olivat siis erilailla ja tämä täytyi ottaa huomioon valmisteluissa sekä nämä myös alkoivat mietityttämään ennen treeniä. Super Bowlin aikana minua ei oikein väsyttänyt, mutta melkein heti pelin jälkeen minua alkoi väsyttämään eli juuri silloin kun olin aikeisssa alkaa valmistautumaan aamutreeniin.

[[{"fid":"341","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"","field_file_image_title_text[und][0][value]":""},"type":"media","attributes":{"height":375,"width":500,"class":"media-element file-default"}}]]

Ruokailun puolesta tämä aamu oli sinällään "parempi" kuin normaalisti, mutta enemmän mietin väsymystilaa ja sitä kautta kropan jaksavuutta. Käytännössä seitsemän tuntia unta ennen heräämistä, mutta todellisuudessa varmaan hieman yli viisi tuntia. Tähän vielä viisi ja puolituntia hereillä oloa ennen treeniä jonka seurauksena väsymystä alkoi näkymään. Vaikka jo aamutreeni alkoi mietityttämään niin enemmän minua mietitytti tuleva iltapäivän treeni. Esimerkiksi viime vuodesta oli muistissa se kuinka väsymys kasvoi päivän edetessä. Minun oli suunnitelmissa lähteä iltapäivän kuntosalille 14 aikoihin jolloin olin ollut jo hereillä yli kaksitoistoa tuntia jolloin olisin enemmän väsyneempi kuin aamutreenissä.

Aamutreeni

Aamutreenin yritin tehdä kovaa, mutta en oikein pystynyt siihen mitä hain. Tämä ei johtunut jaksamisesta, koska yllätyksekseni jaksoin treenata aamulla todella hyvin. Tämä pieni fail johtui vain siitä, kun minulla ei ollut penkissä varmistajaa niin en saanut tehtyä sarjoja loppuun asti. Ilman varmistajaa kun tekee automaattisesti pienemmillä painoilla tai jättää sarjat "kesken". Vaikka tankon saa tarpeen mukaan kallistettua ja sitä kautta "voi" tiputtaa painoja maahan niin tälle linjalle en lähde. Teen mielummin liikkeen jotenkin kevennettynä kuin yritän riskillä. Tangon kanssa kikkailemalla kun saa vain itsensä loukkaantuneeksi. Jos siis joutuu alkaa tiputtamaan painoja kippaamalla niitä maahan kun ei jaksa nostaa tankoa paikoilleen.

Penkissä on siis vaikea saada hyvää treeniä yksinään ja usein miten liikkeen tekeminen jää hieman vajaaksi. Esimeriksi tänään tein loppujenlopuksi neljä viiden toiston sarjaa 120kg:lla. Olisin halunnut lähteä yrittämään suuremmilla toistomäärillä, mutta en uskaltanut lähteä nostamaan toistomääriä kun en tiennyt yhtään edes aamun jaksamista. Sitten on myös se, että penkissä laskee helposti toistomäärät sarjojen jälkeen joten jokainen sarja voi olla eri pituinen ja tällöin on vaikea tietää aina kuinka monta jaksaa nostaa. Ainakin minulle juuri 120kg taitaa olla sellainen paino jolloin esimerikiksi seitsemän toiston sarjan jälkeen seuraava sarja voi olla kuusi toistoa ja sitä seuraava viisi. Juuri tämän takia en lähtenyt tänään yrittämään mitään ihmeellistä vain tein pelkästää viiden toiston sarjoja mitä tiesin pystyväni tekemään. Tänään kolme viiden toiston sarjaa menivät suhteellisen kevyesti niin päätin tehdä vielä yhden sarjan, mutta en enään viidettä vaikka mietinkin tätä. Ajattelin viidennen sarjan olevan vain liikaa kokonaistreeniä ajatellen.

Muuten aamutreeni meni hyvin ja sopivan raskaasti, mutta juuri tuo penkki pilasi raskaan treenin. Aamutreenillätein kolme rintaliikettä sekä kaksi olkapääliikettä. Iltapäivän treenissä oli tarkoitus tehdä määrät toisin päin eli kaksi rintaliikettä ja kolme olkapääliikettä. Aamulla sarjojen toistomäärät olivat penkkiä lukuunottamatta kymmenen ja illalla tein pienemmillä painoilla kahdenkymmenen toiston sarjoja. En edes tiedä mitä treenistä olisi tullut jos olisin yrittänyt tehdä suuremmilla painoilla. Iltapäivän kuntotreeni oli siis väsynyt ja niin hieman arvelinkin ennen treeniä. Heti alussa jaksoin tehdä ensimmäisen liikkeen hyvin, mutta jo toisen liikkeen aikana ongelmat alkoivat. Kropasta ei vain löytynyt tehoja tehdä liikkeitä. Joduinkin tekemään iltapäivän liikkeet suhteellisen pienillä painoilla, mutta eihän tämä haitannut yhtään. Tuplatreeneissä iltapäivän / illan treeni on vain plussaa eikä päivän toisessa treenissä olekkaan tarkoitus tehdä mitään kovin mullistavaa.

Rinta- & olkapäätreeni

  • Penkki 70kg x10, 100kg x10, 4x5 120kg
  • Pystypunnerrus 20kg x10, 3x10 40kg
  • Alaristikkäistalja istuen 3x10 30kg
  • Vipunostot sivulle käsipainoilla 3x10 15kg
  • Peck-deck 3x10 60kg

Iltapäivätreeni

En muista edes koska viimeksi olen ollut arkipäivänä kuntosalilla 14.30 aikoihin. Jopa lomillani olen käynyt kuntosalilla myöhemmin joten aika harvassa ovat tuohon aikaan kuntosalilla käynnit. Viime kerta tuohon aikaan voi olla parin vuoden takaa myöskin Super bowlin takia, mutta en ole varma. Saatoin käydä silloin "normaaliin" aikaan. Kun kuntosalille menee "epänormaaliin" aikaan niin täytyy kyllä sanoa, että se on yleisesti outoa. Kuntosalilla on eri ihmiset ja väkimääräkin on eri. Kuntosalilla on tuolloin rauhallista väkimäärän ollessa pienempi sekä tuttujen naamojen puuttuminen on hieman outoa. Tänään paikalla oli kyllä pari kolme tuttua kasvoa joiden olen nähnyt olevan kuntosalilla myös myöhempään aikaan. Paikalla oli myös muutamia ihmisiä joita olen tainnut nähdä kuntosalilla sunnuntaisin, mutta yleisesti suurin osa treenaajista olivat outoja.

Outoa aika kuntosalilla sekä oudot treenaajat eivät kuitenkaan häirinneet omaa iltapäivän treeniä vaan väsymys häiritsi omaa treeniä. Kun väsymys tuli vain vastaan eikä painoja meinannut jaksaa nostaa niin tällöin treenikin oli vaikeampaa. Onneksi tämä treeniä ei ollut päivän ainoa treeni sillä muuten tämä treeni olisi ollut todella paha pettymys. Hyvä asia tässä aikaisemmassa kuntosalille meno ajassa oli se, että nyt illalla minun ei tarvitse mennä kuntosalille ja pääsen muutenkin hyvissä ajoin nukkumaan. En tiedä missä kunnossa olen aamulla kun on aika taas mennä treenaamaan, mutta tämän näkee vasta aamulla kuntosalilla enkä ala asiaa sen enempää miettimään.  

Rinta- & olkapäätreeni

  • Vinopenkki käsipainoilla 20kg x20, 3x20 30kg
  • Pystypunnerrus tangolla päänyli 30kg x20, 2x20 20kg
  • Vipunostot takaolkapäille vinopenkissä 3x20 2,5kg
  • Rintaprässi 3x20 60kg
  • Pystysoutu ristikkäistalja 3x20 40kg

Pitänyt jo kirjoittaa kyykystä muutamia viikkoja mutta en ole vain jaksanut ja ehtinyt. En ole myöskään yhtään varma olenko tästä asiasta jo kirjoittanut tai siis montako kertaa? Kuitenkin aloitin tuossa kesällä joskus tekemään vyötöntä kyykkyä pitkästä aikaa. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vöytä sillä totutin itseni aina tekemään kyykkyä vyön kanssa oli kyseessä sitten pienet tai suuret painot. Samalla olen nyt tehnyt vallan pysäytyskyykkyä tai ainakin pyrkinyt pysäyttämään alhaalla liikkeen edes hieman. Tämän avulla olen saanut etenkin korjattua kyykyn syvyyttä mikä on ollut minulle ongelma.

Viime viikon lauantaina tuli käytyä Tampereella Hifihuoneen HIFI & HIGH END messuilla Tätä Tampereen reissua varten muutin koko viikon treenien järjestystä sillä suunnittelin tällä kertaa mitä haluan tehdä Tampereen Loaded:lla minkä lisäksi piti myöskin hieman miettiä mitä on järkevää tehdä. Lähinnä nyt siltä kannalta että aluksi on meno Tampereelle minkä jälkeen piti käydä ensiksi syömässä ja sitten Hifihuoneen Hifi & HIGH END messuille. Ennen kuin pääsisin Tampereen Loaded:lle niin minulle tulisi paljon kävelyä ja seisomista ennen treeniä.

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.

Kesäloman jälkeen treeneissä olen priorisoinut penkin ja laittanut jopa tälle vuodelle tavoitteita. Kuitenkin nyt tuntuu sille että kyykky on se mikä on viime aikoina sujunut paremmin. Voi myös olla että kun priorisoin ja keskityn penkkiin niin tuntuu vain sille että kyykky nyt sujuu paremmin kun siihen minulla ei ole ollut tavoitteita. Kuitenkin nyt kyykyssä minulla on paukkunut erilaiset ennätykset kun penkissä en ole päässyt ihan vielä niihin tuloksiin kuin olisin halunnut. 

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.