Suosittelen käyttämään johtolistaa / kaapelikourua piilottamaan johtoja

13.07.2024 - 16:42

Tänään minulle tuli ihan yhtäkkiä mieleeni että vaikka olen hirveästi kirjoitellut hifistä ja kotiteatteri asioista niin en ole tainnut edes mainita johtolistaa / kaapelikourua. Olen käyttänyt johtolistaa / kaapelikouruja heti ensimmäisestä kotiteatteri asennuksesta saakka tavalla tai toisella. Aikoinaan ensimmäisessä 7.1 kotiteatteri asennuksessa kuljetin johdot johtolistassa neljälle takakaiuttimille sekä videotykille. Tein tämän vielä katon kautta sillä tuolloin se oli käytännössä ainoa järkevä tapa viedä kaikki johdot siististi ja symmetrisesti. Ongelma tuossa huoneessa oli se että huoneen oikeassa nurkassa oli ovi ja suorin tapa viedä johdot oli katon kautta. Niimpä kuljetin kaikkien neljän kaiuttimen ja videotykille menevien johdot johtolistaa pitkin katossa.

Kuullostaa helpolle ja yksinkertaiselle? Yksinkertaista se oli ja tietyissä tapauksissa se säästi johtojen pituuksissa kun katon kautta johdon tarpe oli vähäisempi. Helppo onkin sitten väärä sana sille miten noidan asennus sujui sillä se ei ollut helppoa saada johtoja pysymään johtolistassa samalla kun yritin saada johtolistaa kiinni. Kun johtolistaan laittoi neljän kaiuttimen johdot minkä lisäksi sinne taisi mennä kaksi johtoa videotykille niin johdot kuitenkin painovat sen verran että aina kun olin saanut osan johtolistaa kiinni niin jostain kohtaan johtolista alkoi purkaantua johtojen painosta. Siinä muutaman kerran jouduin laittamaan saman kohdan uudestaan kiinni kun johtolista alkoi purkaantua johtojen painosta.

Lopulta kun olin saanut johtolista projektin valmiiksi ja kaikki johdot olivat johtolistan sisällä niin sen jälkeen kaikki olikin siistiä ja helppoa. Minun ei tarvinnut asennuksen jälkeen kertaakaan koskea johtolistaan vaan seuraava kerta kun koskin johtolistaan oli se kerta kun purin kotiteatterin muuttaessani Espooseen. 

Jotolista olohuone

Kuitenkin tuo oli itselleni sellainen kokemus että aina kun on mahdollista käyttää johtolistaa / kaapelikourua niin käytän sitä. Tällä hetkellä minulla on johtolistaa makuuhuoneessa, olohuoneessa sekä parvekkeella. Makuuhuoneessa on muutama eri johtolista jotka piilottavat ja kuljettavat nettipiuhaa sekä jatkojohtoa pc:lle. Olohuoneessa on useampia johtolistoja kuljettamassa kaiutinjohtoja eripuolilla olohuonetta. Parvekkeelle lisäsin viime loppukesästä johtolistan kuljettamaan jatkojohdon parvekkeen toiselle puolelle.

Olen nyt käynyt hakemassa Bauhausista johtolistoja tarpeen mukaan kun siellä on monipuolinen valikoima ja johtokaapelit ovat edullisia. Toisissa johtokaapeleissa on itsessään teippiosa millä johtolistan saa kiinnitettyä ja toisissa johtolistoissa ei ole joihin olen sitten laittanut kaksipuolista teippiä. Johtolistaa ostaessa kannattaa ottaa huomioon se asia että ostaa oikean kokoista johtolistaa sillä itselle on käynyt myöskin niin että olisi pitänyt vain ostaa se yhden isompi johtolista. Sain kyllä tupattua tarvittavat johdot johtolistaan mutta hyvin tiukkaa se teki. Itse olen aina yrittänyt ostaa juuri sopivaa johtolistaa sillä haluan sen mahdollisimman piiloon.

Johtolistan hyviä puolia

  • Johdot saa piiloon
  • Johdot eivät pyöri tiellä
  • Siivoaminen on helpompaa

Johtolistan huonoja puolia

  • Johdon vaihtaminen on työlästä
  • Uuden johdon asentaminen on työlästä
  • Johtojen pituus ei välttämättä riitä
    • Pitää mahdollisesti hankkia pidempiä johtoja

Johtolista mitä kannattaa ottaa huomioon?

Johtolistaa ostaessa kannattaa tehdä kunnon suunnitelmat ja ottaa monet asiat huomioon sillä yllätyksiä voi tulla vastaan. Myös itselleni on tullut yllätyksiä matkalla joiden takia olen joutunut tekemään valintoja.

  • Kuinka isoa johtolistaa tarvitset?
  • Kuinka paljon tarvitset ja mitäkin johtolistaa?
    • Mitä johtoja menee mihinkin?
  • Riittääkö nykyiset johdot johtolistaan?
    • Kannattaa ottaa huomioon että laitteiden johtojen pituudet eivät välttämättä riitä

https://www.bauhaus.fi/search/?q=kaapelikouru&productListPgNo=1

johtolista parveke

Maanantaina sain viimein uuden sohvan minkä ostin / tilasin extemporeen juhannus reissulla Vammalassa käydessäni Huonekaluliike Pekka Ahosella. Toisaalta olin jo aikaisemminkin aktivoitunut katsomaan uutta sohvaa sillä pari - kolme vuotta sitten Habitare-messuilla katsoin ja kysyin tarjousta yhdestä sohvasta. Tuon jälkeen koko sohva asia jäi kyllä mielestä kunnes viime kesälomana aktivoiduin sohva asian kanssa kun huomasin CINEMA mekanissohva Stemmassa. Kävin lopulta pariin otteeseen katsomassa, kokeilemassa ja kysyin hintaa Cinema mekanissohvaa Huittisten Stemmassa viime kesäloman aikana.

Kirjoittelin juuri miten olen saanut nykyisistä Q Acoustics Concept 40 kaiuttimista paremman äänenlaadun ja nyt ajattelin vielä kerrata miten sain paremman äänenlaadun musiikin kuunteluun. Se miksi mainitsin kerrata on että olen maininnut asioista jo aikaisemmissa muutamassa kirjoituksessa. Tämä tietyllä tapaa myöskin liittyy juurikin tuohon aikaisemmin kirjoittamaani "Miten olen saanut nykyisistä Q Acoustics Concept 40 kaiuttimista paremman äänenlaadun" mutta tähän liittyy myöskin muita asioita joita en maininnut tuossa kirjoituksessa.

Tuli äsken mieleen aihe ihan sattumalta: miten olen saanut nykyisistä Q Acoustics Concept 40 kaiuttimista paremman äänenlaadun aihe? Olen ostanut nykyiset pääkaiuttimet Q Acoustics Concept 40 Hifihuoneen hifi-messujen tarjouksesta vuonna 2016 ja aina tähän kesään saakka olen tehnyt pieniä tai isompia muutoksia joko hifi järjestelmään tai itse kaiuttimiin. Samalla olen huomannut kuinka pienillä ja suurilla muutoksilla ja päivityksillä olen saanut enemmän irti Q Acoustics Concept 40 kaiuttimista.

Hifiharrastus on yleisesti kallista mutta alkuun pääsee myöskin suhteellisen edullisesti ja varsinkin jos löytää laitteet tai kaiuttimet käytettyinä. Hifiharrastuksesta kalliin tekee se että yleisesti pelkät kaiuttimet eivät riitä vaan sen lisäksi on oltava erilaisia laitteita, tarvikkeita ja johtoja. Kaikki tuo maksaa vaikka hankkisi edullisia tarvikkeita ja laitteita kaiuttimien lisäksi. Itse tämä on tullut huomattua monesti kun pitänyt päivittää hifi järjestelmää jollain tavalla kun välillä itse päivitettävä tai uusi laite ei riitä vaan siihen on lisäksi hankittava jotain muuta.

Kirjoittelinkin tuossa jo viikko pari sitten kuin kaiutin & subwoofer-tassut vaikuttavat äänenlaatuun positiivisesti. Tuossa kesäloman aikana törmäsin Youtubessa monella videolla äänen signaalin värähtelyyn niin kaiuttimien kuin erilaisten laitteiden kohdella. Lähinnä nyt IsoAcoustics tuotteiden sekä SVS SoundPath Isolation subwoofer-tassujen ansiosta. 

Tein nyt tosiaan kesäloman aikana pieniä "päivityksiä" eli muutoksia olohuoneeseen liittyen kotiteatteriin eli hifiin. Ensinnäkin ostin viimein takakaiuttimille kaiutinjalat ostamalla Tampereen Hifihuoneelta Wharfedale WH-ST3 kaiutinjalustat ja toisekseen hankin kumitassut subwooferille sekä Atacama Gel Pads Q Acoustics Concept 40 kaiuttimille. Näiden päivityksien lisäksi vaihdoin alkuperäiset Q Acoustics Concept 40 jumpperit (metalliputket) Kimber Kable 8PR kaiutinkaapeleista askartelemiin siltainkaapeleihin.