Simppeli takareisitreeni suurilla painoilla ja hyvällä lopputuksella

12.04.2018 - 18:25

Jalat on yksi suurin lihasryhmä ja siksi jalkaliikkeissä pitää mielestäni käyttää suuria painoja. Ihmettelen tätä Instagram buumia, että nuoret naiset treenaa "jalkoja" eli pakaroita kumilenkkiliikkeillä. Itse olen sitä mieltä, että suurilla painoilla ja enemmän "runttaamalla" saadaan nopeampia ja yksinkertaisesti parempi tuloksia kuin kuminauhalla tehtyihin tuntuma treeneihin. Tietenkin nämä tuntuma kumilenkki treenit "osuvat" paremmin perille treenatessa, mutta se ei tarkoita automaattisesti kehitystä. Puolestaan suuremmat painot ja enemmänkin "runttaaminen" voi vaikuttaa huonolta tavalta aktivoida lihasta, mutta käytännössä tämä vain toimii paremmin.

Instagram antaa mielestäni liian huonon kuvan jalkatreeneistä sillä omasta mielestäni ne eivät ole jalkatreenejä. Omasta mielestäni jalkatreenejä ovat ne missä tuntee tehneensä treenin kunnolla, että jalat oikein tärisee ja on kunnolla poikki. Pidän eräällä tapaa tuntumaa tässä kohtaan ei niin tärkeässä roolissa sillä jos jaloissa tuntuu enemmän kipu niin se on merkki hyvin tehdystä jalkatreenistä.

Yhdistä tässä käytännössä kivun ja tuntuman tunteen yhdeksi mutta kuvaan sitä kivulla kuin tuntumalla kun omasta mielestäni se sopii jalkatreeniin paremmin. Yleisesti vertaan tässä nyt näitä kumilenkki "jalkatreenejä" oikeisiin jalkatreeneihin sillä jos jalkatreenin aikana liike ei tunnu ottavan etureiteen tai takareiteen liikkeessä mitä teet niin teet sen joko väärin tai liike ei vain sovi sinnulle.  

Huomasin seuraavan olevan hyvä takareisi- & pakaratreeni

Sain tämän viikon ensimmäisessä jalkatreenissä todella hyvän jälkituntuman takareisiin ja pakaroihin seuraavien liikkeiden jälkeen. Tein tässä jalkatreenissä etureisiä sekä takareisiä, mutta takareisipainotteisesti minkä huomasin jo treenin aikana ja varsinkin seuraavana päivänä.

Aloitin jalkojen tekemisen jalkaprässissä, missä käytin sumotyyliä. Jalat leveällä kelkan yläosassa ja vein kelkan aina niin alas kun vain sain ja niin ylös ettei polvet mennyt lukkoon. Painoissa nousin aina 300kg asti mitkä olivat raskaat, mutta ei ihan niin raskaat. Näillä 300kg painoilla tein viisi kymmenen - viidentoista toiston sarjaa minkä jälkeen tein vielä yhden noin 25-30 toiston sarjan kapealla jalkojen otteella kelkan yläosassa.

Seuraavana takareisiliikkeenä tein supersarjana suorin jaloin maastavedon lantionoston kanssa. Tässä oli tietty tarkoitus ja huomasin tämän toimivan minulle. Ensiksi tein kahdeksan toistoa suorin jaloin maastavedossa suurilla painoilla jättäen tangon noin polvien korkeudelle mitä seurasi heti perään kaksitoista toistoa lantionostoja. Suorin jaloin maatavedossa oli siis suhteessa enemmän painoja kuin lantionostoissa. Yleisesti tämän supersarjan tarkoitus oli tehdä ensimmäinen liike "vajaana" ja toinen täydellä liikeradalla. Miksi aina täytyy kaikissa liikkeissä tehdä viimeiseen asti oleva pakarapuristus? Jättää suorin jaloin maastavedon tarkoituksella ylhäältä vajaaksi jolloin ei saa sitä viimeistä venytystä minkä voi ottaa sitten lantionostoissa. Tämän avulla voi ollaa vielä enemmän painoja suorin jaloin maastavetoon ja vaikka vähemmän lantionostoon, että saa tehtyä kunnon venytyksen.

Tälläinen kahden liikkeen tai siis yhden liikkeen ja supersarjan yhdistelmä tuotti minulle todella hyvän tuntuman takareisiin ja pakaroihin. Tämä oli ihan suunniteltua ja näytti toimivan aivan loistavasti. Tällä tavalla sain testattua sen, että suurilla painoilla ja "vajailla" liikeradoillakin saa aivan loistavan tuntuman takareiteen eikä tarvitse tehdä mitään kuminauha pakarapotkuja sun muuta.

Kesäloman aikana aloin "rikkomaan" kuntosalitreenejä sillä tavalla että lähdin enemmän pois kaavamaisista treeneistä. Samoin olen tehnyt aikaisempina vuosina että juurikin lomalla ja muutenkin siihen kesällä olen vaihtanut tyyliä miten olen kuntosalitreenejä suorittanut. Tämä on johtunut periaatteessa kahdesta eri syystä mutta käytännössä yhdestä syystä. Ensinnäkin olen käynyt kesäisin treenaamassa PTVGYM:llä enemmän tai toisekseen olen käytännössä kesän aikana poissa kotoa kuudesta kahdeksaan viikkoa.

Miksi "höpö höpö" / kevyt treeni tuntuu todella paljon raskaammalle kuin kova treeni? Olen tästä asiasta mielestäni jo kirjoittanut monessa kirjoituksessa mutta tämä asia nousi taas esille kesällä treenatessa. Mielestäni tässä on kaksi syytä mitkä vaikuttavat siihen että tuollainen "höpö höpö" on laittanut minut todella lujille. Ei varsinaisesti vielä treenin aikana mutta treenin jälkeen kun olen päässyt kotio. Monesti kun olen tehnyt "höpö höpö" treenin syystä tai toisesta niin se ei ole välttämättä vielä tuntunut kuntosalilla mitenkään ihmeellisesti mutta sitten kun olen kotiutunut treenistä niin sitten väsymys on iskenyt pahemman kerran.

Minulle tuli mahdollisuus käydä Turun PTVGYM:llä niin ajattelin tarttua siihen. Pari vuotta sitten vein äitini Turkuun konserttiin ja menin siksi aikaa Turun PTVGYM:lle. Tämä oli ensimmäinen kerta kun kävin Turun PTVGYM:llä mistä kirjoittelinkin PTVGYM Turku kokemuksia. Minulle jäi tuosta ensimmäisestä kerrasta hyvät kokemukset ja hieman lannisti palata takaisin Pitäjänmäen PTVGYM:lle tuon kerran jälkeen. Toinen käynti Turun PTVGYM:lle tapahtui tämän vuoden juhannus reissulla Vammalaan kun päätin tulla Turun kautta takaisin kotiin. Tämä toinen kerta olikin itselleni pienoinen pettymys mutta se saattoi myös johtua siitä että kyseessä oli lauantai-iltapäivä kellon ollessa vasta 14 aikaan. Miten sitten nyt kolmas käynti Turun PTVGYM:llä näytti ja kertoi?

Siis tämähän alkaa olemaan kulttuuri shokki kun palaa takaisin kotio ja käy tekemässä treenin Pitäjänmäen PTVGYM:llä. Kun on vajaa neljä viikkoa tottunut treenaamaan Vammalassa sekä Tampereen Loaded:lla sekä Tampereen PTVGYM:llä missä ihmiset osaavat käyttyätyä niin paluu kotiin ja Pitäjänmäen PTVGYM:lle on kyllä. Olen jo kaikenlaista Pitäjänmäen PTVGYM:llä nähnyt: kusiset wc:t, kusiset suihkut, oksennusta wc:n lattialla sekä teineillä kuset housuissa kuntosalilla mutta tämän päiväinen menee kyllä ihan omaan luokkaansa.

Kirjoittelin tuossa viimeksi PTVGYM Pitäjänmäki kokemuksia kun treenaa päivittäin niin siinä jätin yhden asian mainitsematta. Pitäjänmäen PTVGYM:llä tuntuu käyvän vain voimakkaita treenaajia mikä on toisaalta pienoinen ihme sillä nykyään näen harvemmin kovia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä. Kyllähän kovia penkkaajia, mavettajia sekä kyykkääjiä PTVGYM:llä näen mutta en enää läheskään niin usein kuin aikoinaan. Nimittäin kun menen tekemään ihan mitä tahansa laitetta niin joudun aina ottamaan puolet painoista pois mitä siinä on käytetty. Tämä vain sinällään ihmetyttää kun en tosiaan näe enään PTVGYM:llä kovempia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä.