Selkätreeni Turun Elixia Centrumissa

16.11.2016 - 12:06

Viimeaikaisissa treeneissä tai oikeastaan loman aikaisissa treeneissä meno on ollut välillä enemmän crossfitin tapaista. En tiedä crossfitistä muuta kuin sen, että siinä on tarkoitus saada paljon toistoja. En tiedä crossfitistä enempää sen takia kun näin joskus kolme vuotta sitten yhden crossfit videon. Yksi video riitti siihen, että en halunnut nähdä / tietää crossfitistä yhtään sen enempää. Kyseisellä videolla tehtiin ”paljon” leuanvetoja tai siis crossfit leuanvetoja. Crossfit leuanveto kun ei ole normaali leuanveto. Siinä kroppaa ei nosteta kuin johonkin rinnan kohdalle ja muutoinkin tyyli on ihan kamalan näköistä. Itselleni kyseinen video näytti ihan liikaa kituvalle delfiinille kuin muulle vaikka en ole ikinä nähnyt kituvaa delfiiniä.

Ihan koko treenit eivät ole olleet mitään pitkien sarjojen pommitusta vaan pidemmät sarjat ovat keskittyneet yhteen liikkeeseen per treeni. Näin ollen treeniin on tullut joko yksi pidempi sarja tai kokonaan tehty liike. Treenin muut liikkeen on sitten tehty normaalimmalla tyylillä. Miksi olen sitten näin treenannut? Olen halunnut saada hieman pidempiä sarjoja sisällytettyä treeniin. Nämä pidemmät sarjat ovat olleet kylläkin ”ylipitkiä” sarjoja kun toistomäärät ovat olleet 50, 100 tai 300 toiston kestäviä. Ei siis ihan mitään normaaleita kun nämä sarjat on tehty vielä putkeen ilman taukoja tai ainakin rest-pauseja käyttämällä.

Useat näistä pidemmistä sarjoista on ollut ihan hyviä siinä mielessä, että ne toimivat ihan hyvin alkulämmittelyinä. Ainakin käsitreenin puolella 50 - 60 toiston supersarjat ojentajille sekä hauikselle. Samoiten olkapäille saman tyyliset setit ovat toimineet myöskin lämmittelyinä ihan hyvin. Sitten on puolestaan 100 toiston hack-kyykky sarja mikä menee kategoriaan yli menevät sarjat. Tämä oli kyllä ainutlaatuinen sarja ja vastaavaa en tule varmaankaan tekemään hetkeen. Varmaankin hieman erilaisempia tulee tehtyä missä yhteistoistomäärä on korkea, mutta ei putkeen tehtynä.

Maanantaina käsitreenissä tuli käytettyä jälleen alkulämmittelynä 30 toistoa + 30 toistoa supersarjana. 30 toistoa ojentajapunnerrusta ja heti perään 30 toistoa hauiskääntöä. Hieman pienemmillä painoilla jotta tekniikka pysyi kasassa ja tekeminen meni käsille. Mielestäni hyvin toimiva alkulämmittely millä saa hyvän pumpin pääälle kunhan painot eivät ole liian suuret. Tiistain selkätreenit menivätkin sitten ilman pidempiä sarjoja.

Maanantain käsitreeni

  • Supersarja ojentajapunnerrus naru + Hauiskääntö talja tanko
  • Hauiskääntö kääntäen käsipainoilla
  • Ranskalainenpunnerrus talja
  • Supersarja Hauiskääntö suoratanko + Hauiskääntö z-tanko
  • Ranskalainen punnerrus

Tiistaina aamulla selkätreeni Turun Elixia Centrum

Tiistaina oli vuorossa ihan muuten vain käynti Turussa. Kuten viime kesänä niin myös tänä kesänä tulin menneeksi Turkuun ihan muuten vain. Olinhan jo tänä kesänä käytännössä käynyt Turussa, mutta periaatteessa en. Menin ja tulin Tukholmaan kuitenkin Turusta kuitenkin menin bussilla suoraan satamaan niin tuolla reissulla olin ja kävin vain satamassa. Itse en tuota sinällään laskisi Turussa käyntiin.

Aloin sitten miettimään Turussa salilla käyntiä kun aloin miettimään koko Turun reissua. Kun kerta olin menossa Turkuun ja voisin mennä siellä kuntosalille niin miksi en menisi? Toisaalta tarvitseeko joka paikassa käydä aina kuntosalilla? Olisin ihan hyvin voinut jättää menemättä kuntosalille ja käydä vain paikoissa joissa kävin. Halusin kuitenkin käydä katsastamassa Turussa Elixian kun kerran siihen oli mahdollisuus. Muutoinkin minulla oli päivällä aikaa eikä muuta ollutkaan niin tämä reissu toimi todella hyvin.

Turun reissun kuntosaliksi valikoitui lopulta Elixia Centrum aika helpon päätöksen jälkeen. Elixia Centrum kun olin siinä ydinkeskustassa mihin muutoinkin olin menossa niin tätä varten ei tarvinnut mennä pitkälle. Olisin varmaan jättänyt salille menemisen väliin jos olisi tarvinnut lähteä johonkin pidemmälle. Elixia Centrum kun oli vastapäätä Stockmannia missä muutoinkin olin käymässä.

En tiennyt mitään kuntosalista etukäteen. En käynyt katsomassa Facebookista tai Instagramista mahdollisia kuvia vaan päätin vain mennä. Onnekseni huomasin hyvinkin nopeasti Hammer Strengthin laitteet ja olin hyvin mielissäni asiasta kun vuorossa oli selkätreeni. Rintatreenikin olisi sopinut hyvin, mutta nyt pääsin tekemään selälle ylätaljalaitetta. Muutoin Elixia Centrum vaikutti aikalailla Elixia Salmisaarelta ilman Salmisaaren jumalattomia portaita. Keskuksien laitteet, tangot ja käsipainot kun taitavat olla identtiset. Centrum vain vaikutti jotenkin paremmalta / isommalta laitekannalta kuin Salmisaari.

Olin kuntosalilla joskus 11 - 12 välissä ja siellä oli jonkin treenaajia. Parempi näin etten joutunut kuntosalille yksin treenaamaan. Kuitenkin väkeä oli sillain hyvin että pääsin tekemään omat liikkeeni juuri sellaisessa järjestyksessä kuin halusin eli laitteet / paikat olivat hyvin vapaina kun niitä tarvitsin. En yhtään tiedä paljonko Centrumissa käy väkeä eli millainen paikka se on ruuhka-aikana mutta yleisesti siellä on tilaa treenata.

Aamu selkätreeni

  • Ylätaljalaite
  • Ylätalja lapiotanko
  • Yhden käden ylätalja vinottain istuen
  • Kulmasoutu käsipainolla pystympi asento

Ilta selkätreeni

  • Kulmasoutu vastaote
  • T-soutu
  • Kulmasoutu käsipainoilla
  • Alatalja

Kesäloman aikana aloin "rikkomaan" kuntosalitreenejä sillä tavalla että lähdin enemmän pois kaavamaisista treeneistä. Samoin olen tehnyt aikaisempina vuosina että juurikin lomalla ja muutenkin siihen kesällä olen vaihtanut tyyliä miten olen kuntosalitreenejä suorittanut. Tämä on johtunut periaatteessa kahdesta eri syystä mutta käytännössä yhdestä syystä. Ensinnäkin olen käynyt kesäisin treenaamassa PTVGYM:llä enemmän tai toisekseen olen käytännössä kesän aikana poissa kotoa kuudesta kahdeksaan viikkoa.

Miksi "höpö höpö" / kevyt treeni tuntuu todella paljon raskaammalle kuin kova treeni? Olen tästä asiasta mielestäni jo kirjoittanut monessa kirjoituksessa mutta tämä asia nousi taas esille kesällä treenatessa. Mielestäni tässä on kaksi syytä mitkä vaikuttavat siihen että tuollainen "höpö höpö" on laittanut minut todella lujille. Ei varsinaisesti vielä treenin aikana mutta treenin jälkeen kun olen päässyt kotio. Monesti kun olen tehnyt "höpö höpö" treenin syystä tai toisesta niin se ei ole välttämättä vielä tuntunut kuntosalilla mitenkään ihmeellisesti mutta sitten kun olen kotiutunut treenistä niin sitten väsymys on iskenyt pahemman kerran.

Minulle tuli mahdollisuus käydä Turun PTVGYM:llä niin ajattelin tarttua siihen. Pari vuotta sitten vein äitini Turkuun konserttiin ja menin siksi aikaa Turun PTVGYM:lle. Tämä oli ensimmäinen kerta kun kävin Turun PTVGYM:llä mistä kirjoittelinkin PTVGYM Turku kokemuksia. Minulle jäi tuosta ensimmäisestä kerrasta hyvät kokemukset ja hieman lannisti palata takaisin Pitäjänmäen PTVGYM:lle tuon kerran jälkeen. Toinen käynti Turun PTVGYM:lle tapahtui tämän vuoden juhannus reissulla Vammalaan kun päätin tulla Turun kautta takaisin kotiin. Tämä toinen kerta olikin itselleni pienoinen pettymys mutta se saattoi myös johtua siitä että kyseessä oli lauantai-iltapäivä kellon ollessa vasta 14 aikaan. Miten sitten nyt kolmas käynti Turun PTVGYM:llä näytti ja kertoi?

Siis tämähän alkaa olemaan kulttuuri shokki kun palaa takaisin kotio ja käy tekemässä treenin Pitäjänmäen PTVGYM:llä. Kun on vajaa neljä viikkoa tottunut treenaamaan Vammalassa sekä Tampereen Loaded:lla sekä Tampereen PTVGYM:llä missä ihmiset osaavat käyttyätyä niin paluu kotiin ja Pitäjänmäen PTVGYM:lle on kyllä. Olen jo kaikenlaista Pitäjänmäen PTVGYM:llä nähnyt: kusiset wc:t, kusiset suihkut, oksennusta wc:n lattialla sekä teineillä kuset housuissa kuntosalilla mutta tämän päiväinen menee kyllä ihan omaan luokkaansa.

Kirjoittelin tuossa viimeksi PTVGYM Pitäjänmäki kokemuksia kun treenaa päivittäin niin siinä jätin yhden asian mainitsematta. Pitäjänmäen PTVGYM:llä tuntuu käyvän vain voimakkaita treenaajia mikä on toisaalta pienoinen ihme sillä nykyään näen harvemmin kovia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä. Kyllähän kovia penkkaajia, mavettajia sekä kyykkääjiä PTVGYM:llä näen mutta en enää läheskään niin usein kuin aikoinaan. Nimittäin kun menen tekemään ihan mitä tahansa laitetta niin joudun aina ottamaan puolet painoista pois mitä siinä on käytetty. Tämä vain sinällään ihmetyttää kun en tosiaan näe enään PTVGYM:llä kovempia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä.