Salikengät Reebok CrossFit Lifter Plus 2.0 & INOV-8 F-LITE 235

28.02.2017 - 15:22

Olen jo aikaisemmin kirjoittanut jotain postauksia käyttämistäni salikengistä CrossFit Lifter Plus 2.0 & INOV-8 F-LITE 235. CrossFit Lifter Plus 2.0 kengistä on tullut kirjoitettua pari kertaa ja kerran INOV-8 F-LITE. Tietenkin olen saattanut mainita molempia kenkiä jossain muissa postauksissa, mutta ajattelin jälleen kirjoittaa jutun koskien salikenkiä. Minulla on ollut vuosien saatossa muutamat kengät mitä olen käyttänyt kuntosalilla. Aluksi käytin todella vanhoja sisäpelikenkiä ja ne toimivat asiassa vallan maniosti vaikka olitkin ainakin muodista poissa. En edes muista ihan kaikkia kenkiä mitä olen käyttänyt ja ihan alkuaikoina kengillä ei ollut niinkään väliä kun muutenkaan treenit eivät olleet nykyistä tasoa.

Periaatteessa kengillä ei ole niinkään väliä kuntosalitreeneissä jos treenaa yleisellä tasolla ilman mitään "erikoistumista". Käytännössä kengillä on väliä varsinkin tietyissä liikkeissä tai tietyn tapaisessa treenaamisessa. Helpoin ja yksinkertaisin asia mikä kannattaa ottaa huomioon kuntosalikenkiä valittaessa on pohjan jäykkyys. Jäykemmillä kengillä kyykyn, jalkaprässin ja maastavedon kaltaisten liikkeiden tekeminen on helpompaa, mutta pohkeiden tekemiseen tarvitsee löysemmät kengät. Tämän takia kannattaakin miettiä mihin liikkeisiin haluaa "panostaa" ja mistä hieman karsii jos haluaa mennä yksillä kengillä.

Yhdessä vaiheessa minulla oli Adidaksen sisäpelikengät missä oli jäykkä pohja, mutta muuten kengät eivät olleet mitenkään jäykät. Omasta mielestäni kengät sopivat yleisesti kaikkeen muuhun hyvin kuin pohkeiden tekemiseen. Kengillä kyllä pystyi tekemään pohkeita mutta tuntuman saanti pohkeeseen ja toistojen tekeminen yleisesti oli ihan erilaista verrattuna edellisiin kenkiin. Myöskin näiden kenkien jälkeen osasin ostaa hieman erilaiset kengät seuraavalla kerralla.

Ennen kuin nyt olen päätynyt CrossFit Lifter Plus 2.0 & INOV-8 F-LITE 235 niin tuossa välissä on ollut kengät tai parit välissä. Nyt kun olen käyttänyt molempia kenkiä tai oikeastaan kun olen käyttänyt CrossFit Lifter Plus 2.0 kenkiä pidemmän ajan jakson niin osaan paremmin sanoa eron. Se miksi alunperin ostin CrossFit Lifter Plus 2.0 kengät johtui siitä, että hain juurikin kyykkyyn ja maastavetoon kenkiä sillä halusin saada kyseisistä liikkeistä enemmän irti. Tämän olen myöskin huomannut, että paremmilla kengillä liikkeiden tekeminen on yleisellä tasolla helpompaa sekä mahdolliset loukkaantumiset karsiutuvat pois. Sitä mikä on itselle se parempi kenkä niin pitää itse koettaa.

Se mitä olen nyt huomannut jo alusta asti on ollut kenkien ero tukevuudessa sekä jalkojen kulmissa. CrossFit Lifter Plus 2.0 on painonnosto kenkä eli kantapää on korkeammalla minkä johdosta tasapaino on enemmänkin etukenossa. Puolestaan INOV-8 kuten mikä tahansa normaali sisäpelikenkä on tasapohjainen minkä johdosta asento on enemmän pystyssä. Tämä ero tulee heti esiin kun tekee oikeastaan mitä tahansa liikettä ja periaatteessa tämä vaikuttaa myös jalkatreenissä myöskin siihen ottaako liike enemmän takareisille vai etureisille. Esimerkiksi jalkaliikkeet on helpompi saada menemään takareisille tasapohjaisilla kengillä.

Itse en käyttäisi normaaleina salikenkinä Reebok CrossFit Lifter Plus 2.0 parista syystä. Ensinnäkin kengät ovat liian jämäkät yleiseen käyttöön sillä tykkään käyttää löysempiä kenkiä kuntosalilla yleisesti. Toiseksi en haluaisi tehdä kaikkia liikkeitä kantapään ollessa korkeassa kulmassa. Varsinkin seisaaltaan tehtävät liikkeet olkapäille sekä käsille olisivat tämänkaltaisia liikkeitä jotka olisivat mielestäni huono tehdä asennon ollessa enemmän etukeno painotteisempi.

Se miksi valitsin INOV-8 yleiseksi salikengäksi oli vain se, että satuin kokeilemaan kyseisiä kenkiä ilman sen suurempia syitä. En ollut katsonut tai tutustunut kenkiin ennen ostamista. Muistaakseni vain tunsin heti kengät jalassa sellaiseksi mistä tykkäsin. Ei siis mitään suurempia syitä näiden kenkien hankkimiseen kuin että ne vain sopivat hyvin jalkaan ja näyttivät mielestäni ihan hyville.

Olen tehnyt kyykkyä, hack-kyykky, jalkaprässiä sekä maastavetoa INOV-8 kengillä, mutta varsinkin normaali kyykky sekä jalkaprässi on vain parempi tehdä Reebok CrossFit Lifter Plus kengillä. Kyykyssä minulla on toistojen aikana kengät lähtenyt painumaan sisään päin jolloin kengässä ei ole ollut tarpeeksi tukea / jämäkkyyttä. Vastaavasti kun olen tehnyt kyykkyä Reebok CrossFit Lifter Plus kengillä niin vastaavaa ei ole tapahtunut vaan kenkä on pysynyt hyvin lattialla sekä jalka ei ole lähtenyt liikkumaan kun kenkä on pysynyt jämäkästi paikoilla. Jalkaprässissä olen huomannut sen, että normaalia jalkaprässiä tehdessä saan vietyä jalat paremmin alemmaksi jolloin saan liikkeen etureisille. INOV-8 kengillä minulla on alkanut kantapäät nousemaan jalkaprässin kelkasta jos jalat ovat olleet hieman liian alhaalla kun taas Reebok CrossFit Lifter Plus kengillä olen saanut pidettyä jalat alempana juurikin korkeamman kantapään vuoksi. Toisaalta INOV-8 kengillä on parempi tehdä jalkaprässiä takareisille tasaisemman pohjan takia kun pitää jalkoja jalkaprässin yläosassa ja tekee liikettä tosiaan syvempään ja takareisille. Tässäkin on siis kaksi puolta. Toisilla kengillä toinen tyyli on parempi tehdä kuin toisilla kengillä ja toisin päin.

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.

Miksi "höpö höpö" / kevyt treeni tuntuu todella paljon raskaammalle kuin kova treeni? Olen tästä asiasta mielestäni jo kirjoittanut monessa kirjoituksessa mutta tämä asia nousi taas esille kesällä treenatessa. Mielestäni tässä on kaksi syytä mitkä vaikuttavat siihen että tuollainen "höpö höpö" on laittanut minut todella lujille. Ei varsinaisesti vielä treenin aikana mutta treenin jälkeen kun olen päässyt kotio. Monesti kun olen tehnyt "höpö höpö" treenin syystä tai toisesta niin se ei ole välttämättä vielä tuntunut kuntosalilla mitenkään ihmeellisesti mutta sitten kun olen kotiutunut treenistä niin sitten väsymys on iskenyt pahemman kerran.

Minulle tuli mahdollisuus käydä Turun PTVGYM:llä niin ajattelin tarttua siihen. Pari vuotta sitten vein äitini Turkuun konserttiin ja menin siksi aikaa Turun PTVGYM:lle. Tämä oli ensimmäinen kerta kun kävin Turun PTVGYM:llä mistä kirjoittelinkin PTVGYM Turku kokemuksia. Minulle jäi tuosta ensimmäisestä kerrasta hyvät kokemukset ja hieman lannisti palata takaisin Pitäjänmäen PTVGYM:lle tuon kerran jälkeen. Toinen käynti Turun PTVGYM:lle tapahtui tämän vuoden juhannus reissulla Vammalaan kun päätin tulla Turun kautta takaisin kotiin. Tämä toinen kerta olikin itselleni pienoinen pettymys mutta se saattoi myös johtua siitä että kyseessä oli lauantai-iltapäivä kellon ollessa vasta 14 aikaan. Miten sitten nyt kolmas käynti Turun PTVGYM:llä näytti ja kertoi?

Siis tämähän alkaa olemaan kulttuuri shokki kun palaa takaisin kotio ja käy tekemässä treenin Pitäjänmäen PTVGYM:llä. Kun on vajaa neljä viikkoa tottunut treenaamaan Vammalassa sekä Tampereen Loaded:lla sekä Tampereen PTVGYM:llä missä ihmiset osaavat käyttyätyä niin paluu kotiin ja Pitäjänmäen PTVGYM:lle on kyllä. Olen jo kaikenlaista Pitäjänmäen PTVGYM:llä nähnyt: kusiset wc:t, kusiset suihkut, oksennusta wc:n lattialla sekä teineillä kuset housuissa kuntosalilla mutta tämän päiväinen menee kyllä ihan omaan luokkaansa.

Kirjoittelin tuossa viimeksi PTVGYM Pitäjänmäki kokemuksia kun treenaa päivittäin niin siinä jätin yhden asian mainitsematta. Pitäjänmäen PTVGYM:llä tuntuu käyvän vain voimakkaita treenaajia mikä on toisaalta pienoinen ihme sillä nykyään näen harvemmin kovia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä. Kyllähän kovia penkkaajia, mavettajia sekä kyykkääjiä PTVGYM:llä näen mutta en enää läheskään niin usein kuin aikoinaan. Nimittäin kun menen tekemään ihan mitä tahansa laitetta niin joudun aina ottamaan puolet painoista pois mitä siinä on käytetty. Tämä vain sinällään ihmetyttää kun en tosiaan näe enään PTVGYM:llä kovempia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä.