Punnerrustreeni & penkki treeni ketjuilla PTVGYM:llä

21.01.2023 - 12:20

Tämän viikon keskiviikkona tuli käytyä tekemässä jalkatreeni Vantaan Loaded:lla ja vaikka siellä tuli oltua lähemmäksi kolme tuntia niin kerkisin tekemään vain etureidet. Keskiviikon jalkatreenissä kerkisin jalkaprässin lämmittelyn jälkeen tekemään "vain" kyykyn, vyökyykyn sekä heiluri hack-kyykyn. Kaikki kyseiset liikkeet olivat etureisi painotteisia niin takareisille ei varsinaisesti ollut liikettä tuossa treenissä ja päätinkin sitten jossain kohtaan että en edes yritä saada takareisiliikettä tähän treeniin. Minulla oli kuitenkin tulossa tälle viikolle toinen jalkatreeni niin päätin sitten sen painottuvan takareisiin.

Aloin jo siinä keskiviikko iltana kun ajelin Vantaalta kotiin niin miettimään treenisuunnitelmien muuttamista. Ajattelin mitä jos tekisin takareisitreenin jo seuraavana päivänä torstaina ja perjantaina tekisin penkki treenin PTVGYM:llä ja lauantaina maastavedon. Lähinnä tulin tähän ratkaisuun sen takia kun ajattelin että jalat eivät palautuisi kunnolla perjantaiksi maastavetoon niin mitä ne olisi sitten lauantaina kun tekisin jalat uudestaan? Myöskin aloin miettimään että olisi kiva tehdä taas penkkiä ketjuille sekä PTVGYM:in pystypunnerrus sekä vipunosto laitteita.

Viimeksi olin tehnyt penkkiä ketjuilla Itsenäisyyspäivänä kun tuli käytyä tekemässä kolmen tunnin rinta- & olkapäätreeni PTVGYM:llä. Tällä kertaa treeni oli aikailla erilainen kuin tuolloin mutta samoja elementtejä siinä oli kuin tuolloin. Neljä liikettä ja aikaa kului lähemmäksi kolme tuntia tai kaksi ja puoli. Aluksi penkkiä ketjuilla minkä jälkeen rintaprässiä, pystypunnerrusta sekä vipunosto laitetta. Aikalailla siis rinta- & olkapää punnerrus treeni sillä vain viimeinen liike oli apu / bodaus liike. Sinällään hieman ihmettelin että sain tehtyä kaikki kolme punnerrusliikettä ilman sen suurempia vaikeuksia painojen suhteen. Penkissä tuli tehtyä 160kg painoilla plus ketjut, rintaprässiä 200kg painoilla kymmenen toiston sarjoja sekä pystypunnerruksessa sain vielä käytettyä 100kg painoja joilla sain 9 ja 8 toistoa pysäytyksellä.

Penkki meni alusta asti hyvin ja minulla oli heti tekemisen meininkiä. Keskiviikkona Vantaan Loaded:lta tämä puuttui ihan täysin eli näiden kahden treenien välinen ero oli tuossa suhteessa merkittävä. Tuon tekemisen meiningin huomaa myös itse treenissä sillä silloin tekeminen ei ole niin ailahtelevaa tai ala miettimään tuleeko treenistä mitään. Päädyin penkissä tekemään 160kg painoilla plus ketjut kaksi toistoa mikä saattaa olla aikalailla ennätys mitä olen ilman spotteria tehnyt. Kuitenkin tuokin painoi sen verran että en viitsinyt lähteä tekemään samaa uudestaan mutta halusin jatkaa vielä treeniä niin piti miettiä mitä teen?

Päädyin tekemään samoilla 160kg painoilla plus ketjut mutta otin slingshotin käyttöön. Aluksi mietin että alan tekemään kolmen toiston sarjoja kun en oikein tiennyt kuinka paljon tuo ensimmäinen normaalisti tehty 160kg plus ketjut kahden toiston sarja vaikutti voimatasoihin. Sain tehtyä helposti viisi toistoa slingshottia käyttäen niin aloin miettimään jatkan samoilla painoilla vai lisäänkö painoja? Päädyin tekemään samoilla painoilla vielä kaksi sarjaa eli yhteensä kolme viiden toiston sarjaa 160kg painoilla plus ketjut. Mietin myös että olisin tehnyt viisi viiden toiston sarjaa mutta halusin lopettaa penkin kolmen toiston jälkeen.

Tämän jälkeen mietin hetken aikaa teenkö rintaprässin vai pystypunnerruksen seuraavaksi? Päädyin tekemään rintaprässin missä päädyin lopulta tekemään 200kg painoilla kaksi kymmenen toiston sarjaa. Aluksi laskin että teen 100kg painoilla mutta sittenhän tajusin että se on per puoli. Ei tuo kuitenkaan ihan niin kevyttä ollut että olisin lähtenyt hakemaan kolmatta kymmennen toiston sarjaa sillä jo oikeasti nuo kaksi kymmenen toiston sarjaa olivat vaikeita loppujen parin toiston kohdilla.

Rintaprässin jälkeen tein sitten tuota "viikinki punnerrusta" eli pystypunnerrus laitetta missä päädyin tekemään 100kg painoilla yhden ja kahden toistoa pysäytyksillä. Tämä oli yllättävää siihen nähden että tein penkkiä 160kg painoilla plus ketjut sekä rintaprässiä 200kg painoilla. Tein myös pystypunnerruksen pysäytyksellä enkä normaalilla tyylillä mikä tekee liikkeestä raskaamman mutta hallitumman teknisesti. Kun punnerrusliikkeen tekee pysäytyksen kanssa niin liike pysyy teknisesti helpommin kasassa eikä liikettä tehdessä tule hosuttua niin paljoa eli sanoisin sen olevan turvallisempi tai ainakin ehkäisevän loukkaantumisriskiä.

Pitänyt jo kirjoittaa kyykystä muutamia viikkoja mutta en ole vain jaksanut ja ehtinyt. En ole myöskään yhtään varma olenko tästä asiasta jo kirjoittanut tai siis montako kertaa? Kuitenkin aloitin tuossa kesällä joskus tekemään vyötöntä kyykkyä pitkästä aikaa. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vöytä sillä totutin itseni aina tekemään kyykkyä vyön kanssa oli kyseessä sitten pienet tai suuret painot. Samalla olen nyt tehnyt vallan pysäytyskyykkyä tai ainakin pyrkinyt pysäyttämään alhaalla liikkeen edes hieman. Tämän avulla olen saanut etenkin korjattua kyykyn syvyyttä mikä on ollut minulle ongelma.

Viime viikon lauantaina tuli käytyä Tampereella Hifihuoneen HIFI & HIGH END messuilla Tätä Tampereen reissua varten muutin koko viikon treenien järjestystä sillä suunnittelin tällä kertaa mitä haluan tehdä Tampereen Loaded:lla minkä lisäksi piti myöskin hieman miettiä mitä on järkevää tehdä. Lähinnä nyt siltä kannalta että aluksi on meno Tampereelle minkä jälkeen piti käydä ensiksi syömässä ja sitten Hifihuoneen Hifi & HIGH END messuille. Ennen kuin pääsisin Tampereen Loaded:lle niin minulle tulisi paljon kävelyä ja seisomista ennen treeniä.

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.

Kesäloman jälkeen treeneissä olen priorisoinut penkin ja laittanut jopa tälle vuodelle tavoitteita. Kuitenkin nyt tuntuu sille että kyykky on se mikä on viime aikoina sujunut paremmin. Voi myös olla että kun priorisoin ja keskityn penkkiin niin tuntuu vain sille että kyykky nyt sujuu paremmin kun siihen minulla ei ole ollut tavoitteita. Kuitenkin nyt kyykyssä minulla on paukkunut erilaiset ennätykset kun penkissä en ole päässyt ihan vielä niihin tuloksiin kuin olisin halunnut. 

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.