Pitkien sarjojen tekeminen jatkui kuntosalilla

16.11.2016 - 12:06

Aamulla lenkille ja illalla jatkoin pitkiä sarjoja kuntosalilla. Aamun lenkki lähti rennommin kuin ajattelin. Yleensä aamulenkeillä ensimmäinen kilometri menee lähemmäs 7min aikaa, mutta tänään ensimmäinen kilometri meni 6.28. Tästä vauhti vähän kiihtyi vaikka en sitä lähtenyt hakemaan. Kolmas kilometri meni taas vähän hiljempaa kuin toinen kilometri ja ajallisesti samaan mitä ensimmäinen oli. Pari seuraavaa kilometriä menivät suhteellisen lähelle ensimmäisen ja kolmannen kilometrin aikoja ja viimeiseen otin tiedostomattoman "kirin" kilometrin mennessä alle 6min. Tällä hetkellä aamulenkki kunto ei ole ihan optimi verrattuna mitä se on päivällä juoksemiin lenkkeihin. Päivällä 6min tai alle kilometrit ovat rentoja sekä helppoja, mutta aamuisin on turha kuvitella juoksevansa näihin aikoihin. Yksi suuri vaikutus tähän on se, että olin tänäänkin jo juoksemassa 50min siitä kun olin herännyt. Ei siis ihme jos kroppa / jalat eivät ole vielä juoksu kunnossa. En tästä murehdi vaan jokainen aamulenkki on vain plussaa enkä yhtään mieti millaisia aikoija "pitäisi" juosta.

[[{"fid":"245","view_mode":"media_adaptive","fields":{"format":"media_adaptive","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"","field_file_image_title_text[und][0][value]":""},"type":"media","attributes":{"height":"309","width":"343","class":"adaptive media-element file-media-adaptive"}}]]

Ennen kuntosalitreeniä en huomannut kropassa mitään väsymystä eikä tuo aamulenkkikään raskas ollut. Ehkä otin vähän turhan suuret painot ensimmäiseen liikkeeseen kun en jaksanut edes kolmea kahtakymppistä vetää. Kaksi parikymppistä ja kolmannella kolmetoista toistoa pystypunnerruksessa. Ehkä saatoin pitää liian lyhyet tauot mikä perustuu vähän siihen, että perjantain treeniksi tänään treeni meni ajallisesti nopeasti. Vähän liian suuret painot ja lyhyet palautukset vaikuttivat treenaamiseen osan, mutta luulisin suurimman syyn tämän päivän väsymiseen olleen menneen viikon treenit ja varsinkin eilinen treeni. Oli syy jompi kumpi tahansa tai sitten vain molempien asioiden summa niin ainakin yritin tehdä hyvän treenin. Yritin miettiä maksimi painot 3x20 settien tekemiseen, mutta osassa liikkeitä ei tarvinnut edes kovin suuria painoja.

Kahdenkymmenen toiston sarjojen tekemisessä huomasi sarjojen olevan pitkiä. Normaalisti kun tekee kymmenen toiston sarjoja niin siihen vain tottuu. Pari kolme "extra" toistoa ei oikein vielä tunnu missään, mutta viidestä eteenpäin lisätoistoa on ihan eri asia. Oli liike mikä tahansa niin vaikutus on sama. Viiteentoista toistoon asti kaikki menee vielä "hyvin", mutta sen jälkeen jokainen toisto alkaa olemaan vaikea. Sanoisin tiputussarjojenkin eroavan kahdekymmen toiston sarjoista erilailla. Tiputussarjoissa paino tippuu pienempään x määrän jälkeen tai sitten kun väsyy ja tämän jälkeen sama jatkuu x määrän ajan. Tämän johdosta tekemiseen tulee pieni / minimaalinen tauko painojen vaihdossa jonka jälkeen liikettä jatketaan pienemmällä painoilla eli käytännössä (ei periaatteessa) pitäisi jaksaa tehdä paremmin. Aina jokaisen tiputuksen seurauksena voi olla toistomäärien äkillinen romahdus eikä toistomäärät välttämättä pysy samoina. Parilla ensimmäisillä painoilla toistomäärät voivat pysyä tähdätyssä, mutta tämän jälkeen toistot voivat laskea 50-70% helposti. Oikeastaan näitä kahta tapaa ei voi verrata keskenään, koska kumpikin lähestymistapa on erilainen ja ainoat pari yhdistävää tekiää ovatkin pirun pitkät sarjat sekä molemmat raskaita.

Olkapää & hauistreeni

  • Pystypunnerrus 1x10 20kg, 2x20 1x13 35kg
  • Hauiskääntö z-tanko 3x20 37,5kg
  • Vipunostot sivuille 3x20 10kg
  • Supersarja hauiskääntö käsipainoilla normi + vasara 3x20 12,5kg
  • Vipunostot takaolkapäille kaapelilla 3x20 15kg
  • Hauis ristitaljassa 3x20 30kg
  • Anti-gravity 3x20 12,5kg
  • Vipunostot takaolkapäille 3x20 5kg

Miksi "höpö höpö" / kevyt treeni tuntuu todella paljon raskaammalle kuin kova treeni? Olen tästä asiasta mielestäni jo kirjoittanut monessa kirjoituksessa mutta tämä asia nousi taas esille kesällä treenatessa. Mielestäni tässä on kaksi syytä mitkä vaikuttavat siihen että tuollainen "höpö höpö" on laittanut minut todella lujille. Ei varsinaisesti vielä treenin aikana mutta treenin jälkeen kun olen päässyt kotio. Monesti kun olen tehnyt "höpö höpö" treenin syystä tai toisesta niin se ei ole välttämättä vielä tuntunut kuntosalilla mitenkään ihmeellisesti mutta sitten kun olen kotiutunut treenistä niin sitten väsymys on iskenyt pahemman kerran.

Minulle tuli mahdollisuus käydä Turun PTVGYM:llä niin ajattelin tarttua siihen. Pari vuotta sitten vein äitini Turkuun konserttiin ja menin siksi aikaa Turun PTVGYM:lle. Tämä oli ensimmäinen kerta kun kävin Turun PTVGYM:llä mistä kirjoittelinkin PTVGYM Turku kokemuksia. Minulle jäi tuosta ensimmäisestä kerrasta hyvät kokemukset ja hieman lannisti palata takaisin Pitäjänmäen PTVGYM:lle tuon kerran jälkeen. Toinen käynti Turun PTVGYM:lle tapahtui tämän vuoden juhannus reissulla Vammalaan kun päätin tulla Turun kautta takaisin kotiin. Tämä toinen kerta olikin itselleni pienoinen pettymys mutta se saattoi myös johtua siitä että kyseessä oli lauantai-iltapäivä kellon ollessa vasta 14 aikaan. Miten sitten nyt kolmas käynti Turun PTVGYM:llä näytti ja kertoi?

Siis tämähän alkaa olemaan kulttuuri shokki kun palaa takaisin kotio ja käy tekemässä treenin Pitäjänmäen PTVGYM:llä. Kun on vajaa neljä viikkoa tottunut treenaamaan Vammalassa sekä Tampereen Loaded:lla sekä Tampereen PTVGYM:llä missä ihmiset osaavat käyttyätyä niin paluu kotiin ja Pitäjänmäen PTVGYM:lle on kyllä. Olen jo kaikenlaista Pitäjänmäen PTVGYM:llä nähnyt: kusiset wc:t, kusiset suihkut, oksennusta wc:n lattialla sekä teineillä kuset housuissa kuntosalilla mutta tämän päiväinen menee kyllä ihan omaan luokkaansa.

Kirjoittelin tuossa viimeksi PTVGYM Pitäjänmäki kokemuksia kun treenaa päivittäin niin siinä jätin yhden asian mainitsematta. Pitäjänmäen PTVGYM:llä tuntuu käyvän vain voimakkaita treenaajia mikä on toisaalta pienoinen ihme sillä nykyään näen harvemmin kovia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä. Kyllähän kovia penkkaajia, mavettajia sekä kyykkääjiä PTVGYM:llä näen mutta en enää läheskään niin usein kuin aikoinaan. Nimittäin kun menen tekemään ihan mitä tahansa laitetta niin joudun aina ottamaan puolet painoista pois mitä siinä on käytetty. Tämä vain sinällään ihmetyttää kun en tosiaan näe enään PTVGYM:llä kovempia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä.

Normaaliin tapaan minulla on nyt kesäloma taas heinäkuun puolesta välistä elokuun puoleen väliin niin laitoin lähisalin jäsenyyden jäädytykseen osan ajasta. Tällä kertaa valinta osui kesäloman alkupuoliskolle kun viime vuonna laitoin jäädytyksen jälkimmäiselle puoliskolle. Näin ollen jäädytys on nyt päällä kun loma on alkamassa kun taas viime vuonna jäädytys oli päällä kun palasin lomilta. Viime vuonna kävin lähisalilla aina siihen saakka kunnes lähdin lomille minkä jälkeen lomilta palattua kävin treenaamassa PTVGYM:llä. Nyt tein vaihtelun vuoksi päin vastoin ja olen nyt käynyt ennen lomaani treenaamassa PTVGYM:llä ja loman jälkeen pääsen sitten suoraan "arkeen".