Pientä vertailua Ruotsin ja Suomen välillä kertoo sen, että Ruotsi on mukavampi paikka

16.11.2016 - 12:06

Mitä minulle jäi Ruotsin reissusta käteen? Treenien saralta ei niinkään mitään ihmeellistä sillä treenit noudattivat aikalailla samaa kaavaa millä tavalla olen nyt treenannut. Treeneissä en alkanut niin sanotusti kikkailemaan tai kokeilemaan mitään ihmeellisiä uusia asioita. Lähinnä kokeilin laitteita ja välineitä joita en normaalisti pääse käyttämään, mutta mitään uusia liikkeitä en lähtenyt tekemään. En viitsinyt lähteä kikkailemaan treenien kanssa sillä ympäristö oli minulle aivan uusi. Samalla tämä oli nyt ensimmäinen kerta kun olin edes treenaamassa kunnolla ulkomailla.

Sinällään en edes huomannut treenaavani Ruotsissa muutoinkin kuin, että ihmiset vain puhuivat Ruotsia. Keskukset olivat sinällään hyvin samantapaisia kuin mitä ne ovat Suomessa. Ainoa  ero Ruotsin ja Suomen keskuksissa vain on se, että Ruotsin keskukset ovat vain yleisesti parempia. Yleisesti parempia yleisellä tasolla sillä en lähde niinkään vertaamaan keskuksia toisiinsa kun en edes käynyt ”kuin” kolmessa keskuksessa.

Olin tehnyt ennen matkaani hieman esitutkimusta mille kuntosaleille minun kannattaisi matkalla mennä. En nyt ole varma sitten oliko tuo nyt vain sattumaa / tuuria, mutta mielestäni kävin juuri sellaisilla keskuksilla mitkä olivat minulle sopivia. Olen vain saanut hieman siihen suuntaan olevia mielikuvia Ruotsin keskuksista, että osa keskuksista olisi enemmän crossfittiin suunnattuja toiminnallisempia kuntosaleja. Kaikilla näillä kolmella käymälläni kuntosalilla Suomen keskuksiin nähden yksi tai oikeastaan kaksi asiaa oli selvästi paremmin. Kuntosaleilla oli kunnon vapaatanko- sekä käsipainoalueet joilla mahtui treenaamaan kunnolla ja siellä oli myöskin tilaa.

En tiedä johtuiko paremmat vapaatanko- sekä käsipainoalueet siitä, että niillä oli paljon enemmän treenaajia kuin laitteilla. Minusta tuntui joka kerta kun olin treenaamassa, että väki oli käsipainoilla ja tangoilla. Laitteet olivat käytännössä joka kerta suhteellisen vapaina ja niitä pääsi rauhassa käyttämään. Suomessa on mielestäni hieman toisin ja ihmiset käyttävät enemmän laitteita kuin vapaita painoja.

Tuo olikin se asia mikä teki Ruotsin keskuksista parempia verrattuna Suomen keskuksiin. Jos vertaa välineitä ja laitekantaa niin ne ovat lähellä toisiaan vaikkakin Ruotsissa oli myös välineitä joita en ole nähnyt Suomen keskuksissa. Erilaisia kahvoja ja tankoja oli lähellä tekopaikkoja eikä niitä tarvinnut etsiä eri puolilta kuntosalia. Laitekanta oli ihan kuntosali kohtainen eivätkä kaikki laitteet Ruotsissakaan olleet hyviä. Myöskin kuntosaleilla oli laite puutteita riippuen millä kuntosalilla oli.

Yleisellä tasolla kuntosalit ovat muutoin aika lähellä toisiaan minkä johdosta ainakin omasta mielestäni Ruotsissa oli helppo treenata. Lähtökohtaisesti en odottanut suuria eroja kuntosalien välillä joita ei niinkään siis ollut. Lähinnä tuo ero oli juurikin siinä, että olin Tukholmassa enkä Espoossa tai Helsingissä. Maiseman vaihto oli suurin syy lähteä treenaamaan hieman pidemmälle. Käytännössä sama sama asia oli muutama viikko sitten kun kävin Kuopiossa vaikka silloin syy oli päästä käymään / treenaan työkaverin kanssa.

Ylipäätänsä reissusta jäi vain positiivinen fiilis päälle ja lähdettyäni Ruotsista aloin vain miettimään, koska seuraavan kerran? Täytyy kyllä sanoa, että kaikki meni reissulla putkeen. Otin oikean määrän tavaroita mukaan ja tähän asiaan auttoi hyvin Kuopion reissu. Kuopiossa minulla oli mukanani tavaraa minkä katsoin siellä olevan ylimääräistä niin en sitten ottanut näitä mukaan Ruotsiin. Muutenkin pakkaamisen suhteen Kuopion reissu toimi loistavana testinä. Hotellihuone ja laivan hytti olivat juuri sellaisia joiden niiden oletin niiden olevan. Hinta ja informaatio huoneesta sekä hytistä osui kyllä yhteen ja sanoisin hotellin sekä laivan olleen hintatasoon nähden hyvät. Ainakin siihen nähden mitä hain yöpymiseltä ja kun olin yksin reissussa niin en tarvinnut mitään ihmeellistä. Muutoinkaan en ajatellut oleskelevani hotellihuoneessa tai hytissä yhtään sen enempää mitä niissä olin.

Muutoin huomasin pieniä eroja ja muutoinkin eroja kulttuurissa verrattuna Suomeen. Tämä reissu oli samalla itselleni ensimmäinen kerta Ruotsin maaperällä joten minulla ei ollut oikein kunnollista kuvaa ruotsalaisesta kulttuurista saati sitten salikulttuurista. Samalla tuli siis hieman opittua ruotsalaista kulttuuria niin yleisesti kuin kuntosalilla. Kyllähän nuo menevät yksi yhteen eli yleinen kulttuuri ja salikulttuuri. Ruotsalaiset ovat vain ystävällisempiä ja saavat asiansa ilmaistua toisin kuin Suomessa. Salillakin kyllä tultiin reippaasti puhumaan kun oli jotain kysyttävää toisin kuin pääkaupunkiseudulla ollaan tuppisuina ja v-mäinen ilme kasvoilla. Suomessakin on salikulttuuri erilaista ainakin kun vertaan muita kaupunkeja joissa olen ollut treenaamassa. Pääkaupunkiseutu on vain se paskin. 

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.

Miksi "höpö höpö" / kevyt treeni tuntuu todella paljon raskaammalle kuin kova treeni? Olen tästä asiasta mielestäni jo kirjoittanut monessa kirjoituksessa mutta tämä asia nousi taas esille kesällä treenatessa. Mielestäni tässä on kaksi syytä mitkä vaikuttavat siihen että tuollainen "höpö höpö" on laittanut minut todella lujille. Ei varsinaisesti vielä treenin aikana mutta treenin jälkeen kun olen päässyt kotio. Monesti kun olen tehnyt "höpö höpö" treenin syystä tai toisesta niin se ei ole välttämättä vielä tuntunut kuntosalilla mitenkään ihmeellisesti mutta sitten kun olen kotiutunut treenistä niin sitten väsymys on iskenyt pahemman kerran.

Minulle tuli mahdollisuus käydä Turun PTVGYM:llä niin ajattelin tarttua siihen. Pari vuotta sitten vein äitini Turkuun konserttiin ja menin siksi aikaa Turun PTVGYM:lle. Tämä oli ensimmäinen kerta kun kävin Turun PTVGYM:llä mistä kirjoittelinkin PTVGYM Turku kokemuksia. Minulle jäi tuosta ensimmäisestä kerrasta hyvät kokemukset ja hieman lannisti palata takaisin Pitäjänmäen PTVGYM:lle tuon kerran jälkeen. Toinen käynti Turun PTVGYM:lle tapahtui tämän vuoden juhannus reissulla Vammalaan kun päätin tulla Turun kautta takaisin kotiin. Tämä toinen kerta olikin itselleni pienoinen pettymys mutta se saattoi myös johtua siitä että kyseessä oli lauantai-iltapäivä kellon ollessa vasta 14 aikaan. Miten sitten nyt kolmas käynti Turun PTVGYM:llä näytti ja kertoi?

Siis tämähän alkaa olemaan kulttuuri shokki kun palaa takaisin kotio ja käy tekemässä treenin Pitäjänmäen PTVGYM:llä. Kun on vajaa neljä viikkoa tottunut treenaamaan Vammalassa sekä Tampereen Loaded:lla sekä Tampereen PTVGYM:llä missä ihmiset osaavat käyttyätyä niin paluu kotiin ja Pitäjänmäen PTVGYM:lle on kyllä. Olen jo kaikenlaista Pitäjänmäen PTVGYM:llä nähnyt: kusiset wc:t, kusiset suihkut, oksennusta wc:n lattialla sekä teineillä kuset housuissa kuntosalilla mutta tämän päiväinen menee kyllä ihan omaan luokkaansa.

Kirjoittelin tuossa viimeksi PTVGYM Pitäjänmäki kokemuksia kun treenaa päivittäin niin siinä jätin yhden asian mainitsematta. Pitäjänmäen PTVGYM:llä tuntuu käyvän vain voimakkaita treenaajia mikä on toisaalta pienoinen ihme sillä nykyään näen harvemmin kovia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä. Kyllähän kovia penkkaajia, mavettajia sekä kyykkääjiä PTVGYM:llä näen mutta en enää läheskään niin usein kuin aikoinaan. Nimittäin kun menen tekemään ihan mitä tahansa laitetta niin joudun aina ottamaan puolet painoista pois mitä siinä on käytetty. Tämä vain sinällään ihmetyttää kun en tosiaan näe enään PTVGYM:llä kovempia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä.

Normaaliin tapaan minulla on nyt kesäloma taas heinäkuun puolesta välistä elokuun puoleen väliin niin laitoin lähisalin jäsenyyden jäädytykseen osan ajasta. Tällä kertaa valinta osui kesäloman alkupuoliskolle kun viime vuonna laitoin jäädytyksen jälkimmäiselle puoliskolle. Näin ollen jäädytys on nyt päällä kun loma on alkamassa kun taas viime vuonna jäädytys oli päällä kun palasin lomilta. Viime vuonna kävin lähisalilla aina siihen saakka kunnes lähdin lomille minkä jälkeen lomilta palattua kävin treenaamassa PTVGYM:llä. Nyt tein vaihtelun vuoksi päin vastoin ja olen nyt käynyt ennen lomaani treenaamassa PTVGYM:llä ja loman jälkeen pääsen sitten suoraan "arkeen".