Onnistunut kevyt jalkatreeni

16.11.2016 - 12:06

Olin jo viime perjantaina jalkatreenin jälkeen huonossa jamassa tai siis reiteni olivat. Viime perjantaina tuli tehtyä  432 toistoa yhteensä jakautuen 144 etureisi toistoa, 228 hack kyykkyä, 30 takareisipotkua sekä 30 pohje toistoa. Toistomäärät olivat siis reilusti enemmän kuin normaalin jalkatreenin. Sen vuoksi minun reidet menivätkin huonoon jamaan ja välillä normaali käveleminenkin tuntui kipeältä. Meninhän minä jopa lauantaina juoksemaan mikä ei varmastikkaan ollut hyvä ratkaisu ja luulen jalkojen menneen vielä huonompaa kuntoon juoksun jälkeen. Sunnuntaina oli hyvä mennä kuntosalille treenaamaan rinta & ojentat kun jalkoja ei tarvinnyt käyttää kuin liikkumiseen. Kävin sunnuntai-iltana vielä kävelemässä reilun 3km kävelyn ihan rauhallisella vauhdilla. Tämä tuntui auttavan jalkojen aukeamiseen ja jalat olivatkin hetken paremmassa kunnossa kunnes istahdin keinuun ja katsoin hetken televisiota. Kun nousin keinusta pois niin jalat olivat taas kankeat ja kipu tuntui. Maanantaina ajattelin pitää täyden välipäivän kaikenlaisesta treenistä, mutta päätinkin mennä tekemään taas kevyen kävelylenkin. Lenkin aikana jalat taas aukesivat kunnes iltaa kohden ne menivät uudestaan jumiin. Tiistaina en aamulla enkä myöskään päivällä oikein tiennyt kuntosalille menemistä. Halu oli kova, mutta jalat vähän sanoivat ei. Ehkä suurin vaikutus tiistaina kuntosalin skippaamiseen oli se, kun yritin ihan perus kyykkyä ja noustessani alhaalta molemmat reidet naksuivat. Meninkin sitten vain kaupassa käymään kävellen ja sain 2x1.5km kävelyä.

[[{"fid":"186","view_mode":"media_adaptive","fields":{"format":"media_adaptive","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"","field_file_image_title_text[und][0][value]":""},"type":"media","attributes":{"height":"533","width":"400","class":"adaptive media-element file-media-adaptive"}}]]

Keskiviikkona oli jo aikakin mennä kuntosalille. Minulla oli tosiaan vuorossa jalkapäivä, mutta vähän mietin selän tekemistä. Treenin vaihtaminen ei ollut pitkään mietinnässä, kun halusin treenata jalat ja ajattelin kevyen jalkatreenin avaavan ja parantavan jalkoja. Vuorossa oli siis kevyt jalkatreeni joka yleensä feilaa, kun alan iskemaan vain rautaa lisää jonka jälkeen kevyestä ei ole tietoakaan. Aloitin treenin kyykyllä vaikka minun piti jättää tänään kyykky väliin ja tehdä jalkaprässiä. Ennen treenin aloittamista minulla oli epävarmuuksia jalkojen kestämisestä, koska jaloissa tuntui vielä kipua. Tästä huolimatta suuntasin heti tekemään kyykkyä. Tein ennen painoilla tekemistä muutamia kyykkyjä ilman tankoa ja katsoin jalkojen kestävyyttä sekä sitä pääsenkö kyykystä ylös. Lämmittely meni hyvin ilman kipuja ja pääsin myös kyykystä ylös joten tämän jälkeen iskin 20kg levyt tangon päihin. Tein kyykyssä viisi 12 toiston sarjaa 60kg:lla. Painoit tuntuivat kevyiltä ja muutenkin liike meni ilman mitään ongelmia. Kyykyn jälkeen vuorossa oli pohkeet jonka päätin tehdä smithissä istumalaitteen sijaan. Ensiksi levyt tankoon ja sitten kakkosnelonen tangon alle ja eikun tekemään. Tajusin nyt äsken, että teinkin 140kg enkä 120kg:lla mitä eilen laskiskelin. Olen normaalisti tehnyt pohkeita smithissä 160 - 180kg:lla joten nyt tuli 20 - 40kg pudotus normaaliin. Takareisiliikkeenä tein takareisipotkuja joita tein kolme 12 toiston sarjaa 30kg:lla eli 10kg vähemmän mitä olen normaalisti tehnyt. Päivän viimeisenä liikkeenä oli juurikin etureidet jotka ovat olleen kipeänä. Olen normaalisti tehnyt yhden jalan etureisiä 50 - 70kg:lla ja ajattelin tehdä liikkeen 45kg. Huomasin heti ensimmäisessä nostossa painoa olevan liikaa ja vähensin painot 30kg. Kaikki oli mennyt tähän saakka hyvin ilman ongelmia, mutta etureisiä tehdessä huomasin reisien olevan vielä heikossa jamassa. Vaikka tein pienillä painoilla niin tunsin silti pientä kipua reisissä ja vähän myös ajattelin parantaako liikkeen teko reisien kuntoa vai huonontaako se sitä. Aluksi luulin sen huonontavan, mutta jälkeenpäin huomasin treenin auttavan valtavasti jalkojeni kuntoon. Tänä aamuna jalkani ovat olleet parhaassa kunnossa sitten viime perjantain.

Jalkatreeni

  • Kyykky 5x10 60kg
  • Pohkeet smith seisten 3x10 140kg
  • Takareisipotku 3x12 30kg
  • Etureidet 3x10 30kg

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.

Kesäloman aikana aloin "rikkomaan" kuntosalitreenejä sillä tavalla että lähdin enemmän pois kaavamaisista treeneistä. Samoin olen tehnyt aikaisempina vuosina että juurikin lomalla ja muutenkin siihen kesällä olen vaihtanut tyyliä miten olen kuntosalitreenejä suorittanut. Tämä on johtunut periaatteessa kahdesta eri syystä mutta käytännössä yhdestä syystä. Ensinnäkin olen käynyt kesäisin treenaamassa PTVGYM:llä enemmän tai toisekseen olen käytännössä kesän aikana poissa kotoa kuudesta kahdeksaan viikkoa.

Miksi "höpö höpö" / kevyt treeni tuntuu todella paljon raskaammalle kuin kova treeni? Olen tästä asiasta mielestäni jo kirjoittanut monessa kirjoituksessa mutta tämä asia nousi taas esille kesällä treenatessa. Mielestäni tässä on kaksi syytä mitkä vaikuttavat siihen että tuollainen "höpö höpö" on laittanut minut todella lujille. Ei varsinaisesti vielä treenin aikana mutta treenin jälkeen kun olen päässyt kotio. Monesti kun olen tehnyt "höpö höpö" treenin syystä tai toisesta niin se ei ole välttämättä vielä tuntunut kuntosalilla mitenkään ihmeellisesti mutta sitten kun olen kotiutunut treenistä niin sitten väsymys on iskenyt pahemman kerran.

Minulle tuli mahdollisuus käydä Turun PTVGYM:llä niin ajattelin tarttua siihen. Pari vuotta sitten vein äitini Turkuun konserttiin ja menin siksi aikaa Turun PTVGYM:lle. Tämä oli ensimmäinen kerta kun kävin Turun PTVGYM:llä mistä kirjoittelinkin PTVGYM Turku kokemuksia. Minulle jäi tuosta ensimmäisestä kerrasta hyvät kokemukset ja hieman lannisti palata takaisin Pitäjänmäen PTVGYM:lle tuon kerran jälkeen. Toinen käynti Turun PTVGYM:lle tapahtui tämän vuoden juhannus reissulla Vammalaan kun päätin tulla Turun kautta takaisin kotiin. Tämä toinen kerta olikin itselleni pienoinen pettymys mutta se saattoi myös johtua siitä että kyseessä oli lauantai-iltapäivä kellon ollessa vasta 14 aikaan. Miten sitten nyt kolmas käynti Turun PTVGYM:llä näytti ja kertoi?

Siis tämähän alkaa olemaan kulttuuri shokki kun palaa takaisin kotio ja käy tekemässä treenin Pitäjänmäen PTVGYM:llä. Kun on vajaa neljä viikkoa tottunut treenaamaan Vammalassa sekä Tampereen Loaded:lla sekä Tampereen PTVGYM:llä missä ihmiset osaavat käyttyätyä niin paluu kotiin ja Pitäjänmäen PTVGYM:lle on kyllä. Olen jo kaikenlaista Pitäjänmäen PTVGYM:llä nähnyt: kusiset wc:t, kusiset suihkut, oksennusta wc:n lattialla sekä teineillä kuset housuissa kuntosalilla mutta tämän päiväinen menee kyllä ihan omaan luokkaansa.