Onko leveämpi asento sittenkään parempi minulle maastavetoon?

03.07.2023 - 10:53

Maanantaina tuli käytyä Tampereen Loadedilla toistamiseen juhannus viikonlopun aikana. Keskiviikko iltana kävin tekemässä jalkatreenin missä tein kyykkyä ketjuilla. Tällä kertaa maanantaina vuorossa oli selkätreeni maastavedolla ja päätin tällä kertaa jättää ketjut seinille ja tehdä maastavetoa vastustusnauhoilla. Päädyin tähän ratkaisuun ihan sen takia kun Tampereen Loaded:lla on hyvät maastavetoalustat mihin saa vastustusnauhat kiinni. Normaalin maastavedon vastustusnauhoilla jälkeen tarkoitus oli tehdä lohko maastavetoa minkä jälkeen sitten mennä bodaus puolelle tekemään muita selkäliikkeitä.

Maanantaina kun menin Tampereen Loaded:lle tekemään maastavetoa treeniä niin edellisen kerran olin ollut kuntosalilla juurikin keskiviikko iltana. Olin ollut neljä päivää ilman kuntosalitreeniä enkä oikein tiennyt miten se tulisi vaikuttamaan maanantai-illan treeniin? Olin nuo neljä päivää vain käynyt heittämässä ja pelaamassa frisbee golffia kun olin jo aiemmin päättänyt etten Vammala reissulle ostaisi salikortti kun käynti oli tällä kertaa lyhyempi. Myöskin minulla oli nyt "vain" kaksi kertaa jäljellä 10-kerran korttia Tampereen Loaded:lle mitkä nyt käytin ja jos olisin halunnut käydä siellä useammin niin minun olisi pitänyt ostaa kertoja tai uusi 10-kerran kortti.

Jatkoin maanantaina leveämmän jalka-asennon käyttämistä maastavedossa millä tein nyt ensimmäistä kertaa vastustusnauhojen kanssa kuin myös lohko maastavedossa. En sitten tiedä oliko se tuo neljä päivää ilman kuntosalitreeniä vai tuo leveämpi asento niiin treeni tuntui menevän heikosti. Maastaveto vastustusnauhoilla meni vielä ihan hyvin mutta varsinkin lohko maastaveto tuntui menevän heikosti ja niin se myös menikin. Tuon treenin jälkeen aloinkin miettimään pitäisikö minun palata vain tekemään maastavetoa kapealla jalka-asennolla?

Kun aloin miettimään maastavedon asennon vaihtamista takaisin kapeampaan niin samalla päätin että kyykky jatkuu nyt leveämmällä otteella. En kuitenkaan palauta kyykkyä kapeampaan otteeseen kun kyykky kuitenkin on tuntunut menevän paremmin leveämmällä otteella. Kuitenkaan en ole nyt ihan varma johtuiko heikompi treeni tosiaan siitä että olin neljä päivää ilman kuntosalitreeniä vai leveämmästä otteesta? Tämän takia minun nyt pitääkin hieman miettiä ja kokeilla seuraavassa maastavetotreenissä että kumpaa tyyliä nyt tulen käyttämään?

Kuitenkin vaikka maanantai-illan maastavetotreeni menikin heikosti niin silti minulla oli hyvä fiilis. Tämä johtui yksinomaan Tampereen Loaded:in ilmapiiristä ja salista yleisesti. Vaikka en saisi treeniä kulkemaan Tampereen Loaded:lla niin kuin haluaisin niin silti saan hyvän fiiliksen vain käymällä salilla. En saa tätä samaa enää läheskään aina kun käyn normaaleilla saleilla missä nyt käynkään. Se ei ole mitään uutta vaan olen huomannut tämän asian jo parisen vuotta että motivaation ja salilla fiiliksen saaminen on ollut vaikeampaa.

Suurin syy on tosiaan fiilis ja ilmapiiri saleilla mitä ei oikein ole. Varsinkin kun treenit eivät kulje niin silloin on vaikea syttyä ja saada fiilistä. Olen tätä samaa kuullut nyt monelta salilla kävijältä että tuo kännykän rämplääminen ärsyttää monia ketkä haluaa oikeasti treenata. Sellainen tekemisen meininkin puuttuu valtaosalta ja tekeminen keskittyy siihen pieneen ruutuun. Siinä on hyvin vaikea sitten itse saada hyvää mieltä treenata kun toinen vain rämpää puhelinta eikä oikein tee muuta. Toinen ja pahempi asia on sitten se kun rämpääjät puhuvat siihen puhelimeen. Yksinkertaisesti toisen ihmisen "palaveri" ja asiat eivät kiinnosta minua.

Pitänyt jo kirjoittaa kyykystä muutamia viikkoja mutta en ole vain jaksanut ja ehtinyt. En ole myöskään yhtään varma olenko tästä asiasta jo kirjoittanut tai siis montako kertaa? Kuitenkin aloitin tuossa kesällä joskus tekemään vyötöntä kyykkyä pitkästä aikaa. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vöytä sillä totutin itseni aina tekemään kyykkyä vyön kanssa oli kyseessä sitten pienet tai suuret painot. Samalla olen nyt tehnyt vallan pysäytyskyykkyä tai ainakin pyrkinyt pysäyttämään alhaalla liikkeen edes hieman. Tämän avulla olen saanut etenkin korjattua kyykyn syvyyttä mikä on ollut minulle ongelma.

Viime viikon lauantaina tuli käytyä Tampereella Hifihuoneen HIFI & HIGH END messuilla Tätä Tampereen reissua varten muutin koko viikon treenien järjestystä sillä suunnittelin tällä kertaa mitä haluan tehdä Tampereen Loaded:lla minkä lisäksi piti myöskin hieman miettiä mitä on järkevää tehdä. Lähinnä nyt siltä kannalta että aluksi on meno Tampereelle minkä jälkeen piti käydä ensiksi syömässä ja sitten Hifihuoneen Hifi & HIGH END messuille. Ennen kuin pääsisin Tampereen Loaded:lle niin minulle tulisi paljon kävelyä ja seisomista ennen treeniä.

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.

Kesäloman jälkeen treeneissä olen priorisoinut penkin ja laittanut jopa tälle vuodelle tavoitteita. Kuitenkin nyt tuntuu sille että kyykky on se mikä on viime aikoina sujunut paremmin. Voi myös olla että kun priorisoin ja keskityn penkkiin niin tuntuu vain sille että kyykky nyt sujuu paremmin kun siihen minulla ei ole ollut tavoitteita. Kuitenkin nyt kyykyssä minulla on paukkunut erilaiset ennätykset kun penkissä en ole päässyt ihan vielä niihin tuloksiin kuin olisin halunnut. 

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.