Normaalia pidempi selkätreeni kuudella liikkeellä ja pari liikettä uudella tyylillä

16.11.2016 - 12:06

Alun perin minun ei pitänyt mennä tänään kuntosalille, mutta lopulta sinne tänään päädyin. Oikeastaan eilen aloin jo hieman miettimään tänään kuntosalille menemistä vaikka alkuperäinen suunnitelma oli ma, ti, to ja pe. Olin tänään vain ajatellut jos lenkillä olisi käynyt, mutta lenkin päätin jättää väliin aamupäivällä ihan sen takia kun pihalla oli paikoitellen liukas. En ole sitten sunnuntain käynyt lenkillä ja tämä johtuu ihan vain siitä kun sain sunnuntaina juoksutavoitteeni suoritettua. Tämän jälkeen ei ole oikein ollut sitä innostusta lähteä lenkille kun myöskin näinä parina viimeisenä kuukautena muutamat lenkit ovat olleet vain lähinnä "pakko"  lenkkejä. Kirjoittelen tässä jossain kohtaan vuoden lenkeistä yhteenvedon joten en kirjoita nyt juoksemisista sen enempää.

Kun päätin sitten tänään mennä kuntosalille ajattelin aluksi tehdä perjantain treenin tänään, koska tein eilen kuitenkin jalkatreenin enkä oikein haluaisi tehdä selkätreeniä heti seuraavana päivänä jalkatreenistä. En loppujenlopuksi miettinyt päivien vaihtoja vaan aloitin suorilta tekemään selkätreeniä. Sitä tulin tänään miettineeksi että jättäisin alaselkäliikkeen väliin joten jättäisin väliin maastavedon sekä good morningin. Olinkin tässä ajatuksessa vielä kuntosalille päästyäni, koska edellisenä päivänä oli kuitenkin raskas jalkatreeni takana joten ajattelin järkevämpi jättää mave / good morning väliin ja keskittyä vain yläselän tekemiseen. Olin melkein jo aloittamassa kulmasoudun tekemisen tangolla kunnes päätin tehdä maastavedon vaikka olin päättänyt ehdottomasti jättää sen tänään väliin. En ollut meinaan yhtään varma jaksamisesta ja miten kyseinen liike tulee menemään kun muutenkin olen tottunut tekemään maastavetoa pienemmillä. Tällä kertaa kun oli tarkoitus tehdä hieman suuremmilla painoilla niin se laittoi miettimään miten ja millä painoilla edes jaksan. Tänään tyyli oli alusta asti se, että tein pieniä sarjoja ensimmäistä lukuunottamatta. Tein alun 100kg:n lämmittelyn viiden toiston sarjana jonka jälkeen laskin toistomääriä. Aluksi laskin toistomäärän kolmeen kun tein 140kg:lla, mutta tämän jälkeen tein loput sarjat kahden toiston sarjoilla. Halusin tänään tehdä suuremilla painoilla mitä olen tehnyt ja tämä tarkoitti myös toistojen tiputtamista jotta jaksaisin nostaa edes jotain.

180kg tein yhden kahden toiston sarjan jonka jälkeen nostin painot 200kg ja tämän jälkeen alkoikin todellinen arvoitus. Jaksanko nostaa yhtään kertaa 200kg:lla? En ole nostanut pitkään aikaan tälläisillä painoilla maastavetoa. En edes muista koska viimeksi olen nostanut 200kg tai yli. Viimeksikin taisin hypätä 200kg yli suoraan 210kg jota en jaksanut nostaa kertaakaan. Keväälläkin oli pitkään kun voinut tehdä kunnolla maastavetoa oikean takareiden pamahduksen takia joten kaiketi viimeisin 200kg nosto oli alkuvuodesta? Eilen raskas jalkatreeni ja viimeisestä 200kg nostosta oli paljon aikaa niin oli aika mielenkiintoinen ja arvelluttava tilanne lähteä tekemään ensimmäistä toistoa. Olin ajatellut tekeväni kaksi toistoa ja ne noisikin loppujenlopuksi todella hyvin. Onneksi olin jo päättänyt tekeväni kaksi toistoa sillä jos olisin yrittänyt kolmatta niin joko en olisi jaksanut tai sitten seuraava sarja olisi mennyt pieleen. Olin meinaan suunnitellut tekeväni kaksi sarjaa 200kg:lla siten, että ensimmäisellä tekisin ainakin kaksi toistoa ja jälkimmäisellä vähintään yhden. Lopputulos oli kaksi kahden toiston sarjaa jonka jälkeen lähdin tekemään vielä kolmatta sarjaa. Jaksoin vielä kolmennallekin sarjalla tehdä kaksi toistoa vaikka olivat raskaita nostoja kummatkin. Kolme kahden toiston sarjaa 200kg:lla oli minulla todella mahtava tulos ja suoritus yllätti minut täydellisesti.

Vaikka tein kolme sarjaa maastavetoa 200kg:lla niin nämä eivät vaikuttaneet loppuihin liikkeisiin niin paljon kun ajattelin. Venyttelin ja "hyörin" jokaisen maastaveto sarjan jälkeen hieman eikä mielestäni muutenkaan asento hajonnut tänään joten minkäänlaista kipua / tuntoa ei tuntunut kun jatkoin treeniä kulmasoudulla. Yleensä juuri kulmasoudussa huomaa heti jos maastavedossa paikat on mennyt hieman jumiin tai asento on ollut huonot. Tällöin kulmasoudun perusasentoon meneminen saattaa tuntua selässä ja asennossa pysyminen ei ole mieluisaa. Tänään näin ei ollut ja kulmasoutua kuten loppuja muitakin liikkeitä pystyi tekemään hyvin.

[[{"fid":"322","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"","field_file_image_title_text[und][0][value]":""},"type":"media","attributes":{"height":375,"width":500,"class":"media-element file-default"}}]]

Tämän päivän saldoksi muodostui normaalia pidempi treeni liikkeissä mitattuina kuusi liikettä sekä todella hyvin mennyt maastaveto. Normaalisti olen tehnyt neljä liikettä selkäpäivänä ja joskus maksimissaan viisi, mutta kuusi on jo todella harvinaista. Tämä kuusi liikettä perustuu kuitenkin siihen, että kokeilen tänään kahdessa eri liikkeessä uutta tyyliä tehdä liikkeitä. Ensiksi kokeilin tehdä yhden käden ylätaljaa ylätaljassa kun normaalisti olen tehnyt sen ristikkäistaljassa polviltaan. Toinen oli yhden käden alataljan tekeminen ristikkäistaljassa maassa istuen minkä olen tehnyt aina alataljassa. Molemmissa uusissa tyyleissä tyyli vaihtui suhteellisen paljon ja sitä kautta tekeminen, mutta yksi asia oli sama. Venytys kummallakin tyylillä pieneni kun matka alkutilanteeseen lyheni. Ylätaljassa istuin on korkeammalla kuin polvet maassa. Ristikkäistaljassa alataljan tapauksessa vaijeri lähtee jalkojen kanssa samalta tasolta kun alataljassa vaijeri on hieman pidemällä kuin jalkojen pidikkeet. Kummassakaan tapauksessa tämä ei haitannut tekemistä, mutta tämä täytyi huomioida liikettä tehdessä.

Selkätreeni

  • Maastaveto 100kg x5, 140kg x3, 180kg x2, 3x2 200kg
  • Kulmasoutu vastaote 70kg x10, 3x10 80kg
  • Lat Rope Yankers 25kg x10, 3x10 35kg
  • Yhden käden ylätalja 15kg x10, 3x10 25kg 
  • Ylätalja kapea kahva 50kg x10, 3x10 60kg
  • Yhden käden alatalja ristikkäistaljassa 15kg x10, 3x10 25kg

Pitänyt jo kirjoittaa kyykystä muutamia viikkoja mutta en ole vain jaksanut ja ehtinyt. En ole myöskään yhtään varma olenko tästä asiasta jo kirjoittanut tai siis montako kertaa? Kuitenkin aloitin tuossa kesällä joskus tekemään vyötöntä kyykkyä pitkästä aikaa. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vöytä sillä totutin itseni aina tekemään kyykkyä vyön kanssa oli kyseessä sitten pienet tai suuret painot. Samalla olen nyt tehnyt vallan pysäytyskyykkyä tai ainakin pyrkinyt pysäyttämään alhaalla liikkeen edes hieman. Tämän avulla olen saanut etenkin korjattua kyykyn syvyyttä mikä on ollut minulle ongelma.

Viime viikon lauantaina tuli käytyä Tampereella Hifihuoneen HIFI & HIGH END messuilla Tätä Tampereen reissua varten muutin koko viikon treenien järjestystä sillä suunnittelin tällä kertaa mitä haluan tehdä Tampereen Loaded:lla minkä lisäksi piti myöskin hieman miettiä mitä on järkevää tehdä. Lähinnä nyt siltä kannalta että aluksi on meno Tampereelle minkä jälkeen piti käydä ensiksi syömässä ja sitten Hifihuoneen Hifi & HIGH END messuille. Ennen kuin pääsisin Tampereen Loaded:lle niin minulle tulisi paljon kävelyä ja seisomista ennen treeniä.

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.

Kesäloman jälkeen treeneissä olen priorisoinut penkin ja laittanut jopa tälle vuodelle tavoitteita. Kuitenkin nyt tuntuu sille että kyykky on se mikä on viime aikoina sujunut paremmin. Voi myös olla että kun priorisoin ja keskityn penkkiin niin tuntuu vain sille että kyykky nyt sujuu paremmin kun siihen minulla ei ole ollut tavoitteita. Kuitenkin nyt kyykyssä minulla on paukkunut erilaiset ennätykset kun penkissä en ole päässyt ihan vielä niihin tuloksiin kuin olisin halunnut. 

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.