Nihkeässä ja melkein autiossa illassa hyvä treeni

16.11.2016 - 12:06

Eilen suunnittelin kokeilevani pitkästä aikaa käyttää veden sijasta nesteytysjuomaa kuntosalilla. Minulla on vielä jonkun verran jäljellä Northforce Universal nesteytysjuomaa, kun sen käyttö vain jostain syystä jäi. Ehkä yksi syy oli se, että tein sitä valmiiksi yhden täyden pullon mikä ei tietenkään ikinä riittänyt ja loppu treeni meni sitten taas vedellä. Tänään oli taas nihkeä ilma salilla ja olikin hyvä kokeilla nesteytysjuoman käyttöä. Tein treeniä varten kaksi shakeriä täyteen nesteytysjuomaa jotka otin mukaan. En viitsinyt ottaa jauhepurkkia mukaan vaikka kokonsa puolesta se saattaisi mennä, mutta en viitsi vain alkaa sähläämään jauheilla kuntosalilla.

Pyöräilin kuntosalille ja valmistelemassa pystypunnerruksessa alkulämmön ottamista 20kg käsipainoilla minulla oli jo kuuma. Otin huikkaa jo ennen ensimmäistä lämmittelyä ja meinasin juoda oikein kunnolla. Otin vain pienen huikan, mutta tuntui siltä että olisi pitänyt juoda paljon paljon enemmän. Oikeastaan koko pystypunnerruksen tekemisen ajan minun teki juoda ihan kamalasti, mutta säästelin juomista ottamalla vain pienempiä huikkia. En nyt tiedä kummasta se johtui, että minun teki juoda hirveästi nesteytysjuomasta vai nihkiästä ilmasta. Myöskin salille pyöräily lämpimässä ilmassa saattoi laittaa kropan nesteen tarpeeseen. Yritin kokoajan kuitenkin säästellä juomista ja otin vain pienempiä huikkia. Tuntui kuitenkin, että nesteytysjuomaa tarvitsi / pystyi juomaan paljon enemmän kuin normaalia vettä. Nesteytysjuoma loppui jossain toiseksiviimeisen liikkeen lopulla jonka jälkeen täytin pullon vedellä. En tiedä auttoiko nesteytysjuoma, mutta tuntui että sitä tarvitsi juoda enemmän kuin vettä. Ainakin yksi asia tuli huomattua nesteytysjuoman käytöstä oli se, että parin pullon jälkeen oli kusihätä. Tämän johdosta kyllä siellä kropassa oli jotain tapahtunut mikä oli laittanut nesteet kiertoon. 

[[{"fid":"213","view_mode":"media_adaptive","fields":{"format":"media_adaptive","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"","field_file_image_title_text[und][0][value]":""},"type":"media","attributes":{"height":"375","width":"500","class":"adaptive media-element file-media-adaptive"}}]]

Nihkeän ilman johdosta olin päättänyt jättää kaikki pidemmät sarjat väliin, koska nihkeässä ilmassa pitkät sarjat ovat ihan kamalia. Tänään oli siis hyvä päivä kokeilla yleisellä tasolla tehdä liikkeet kolmen sarjan sijaan neljänä. Halusin ottaa liikkeistä enemmän irti, mutta pitkät sarjat eivät siis oikein miellytä nihkeässä ilmassa. Aloitin treenin siis pystypunneruksella käsipainoilla ja sain tehtyä 40kg käsipainoilla 4x10 mikä vähän yllätti minut, koska luulin neljännen sarjan jäävän vajaaksi. 3x10 setit ovat menneet välillä helposti ja välillä raskaasti. Nyt ensimmäiset kolme sarjaa menivät kevyesti minkä jälkeen ajattelin myös viimeisen kympin onnistuvan. Viimeinen sarja oli raskain ja onnistui juuri ja juuri, mutta se oli juuri riittävä ja se mitä hain eli neljä puhdasta kymmenen toiston sarjaa.

Toisen liikkeen teinkin niinkuin ei pitänyt, mutta minkä olen todennut todella tehokkaaksi hauisliikkeeksi. Hauiskääntö istuen kolmen tason pyramiidisarjana ei ole kivaa eikä tee kivaa liikkeen jälkeen, mutta on todella tehokas ja ottaa todellakin hauikseen kunnolla. Aloitin kymmenellä kilolla jonka jälkeen nostin painot 12,5kg ja viimeiset painot olivat 15kg. Kun sain tehtyä molemmilla käsillä kahdeksan toistoa 15kg:lla olin jo aivan puhki, mutta tämän jälkeen piti vielä tehdä 12,5kg sekä 10kg mikä oli aivan tuskaa. Varsinkin kolmet viimeiset toistot per käsi tuottivat tuskaa 15kg:sta takaisin 10kg asti. Olen tehnyt tämän pyramiidisarjan joku 3 - 5 kertaa ja olen huomannut, että tämä tapa tehdä hauista on todella tehokas ja olen ajatellut ottavani tämän ihan perus asiaksi viikkoolle. Tuntuu vain siltä, että en saa mitenkään muuten samanlaista pumpin tuntumaa hauikseen.

Tämän jälkeen jatkoin vipunostoilla sivuille tekemällä 12,5kg:lla 4x10 setit. Tässä ei mitään ihmeellistä, mutta painoista voisin sanoa sen verran, että 12,5kg on minulle hyvä paino tehdä 4x10 kun 15kg menee juuri 3x10. Vipareiden jälkeen siirryin ristitaljaan tekemään hauiskääntöä maaten. Tykkään tehdä hauiskääntöä maaten leveämmällä tangolla mitä käytetään esim ylätaljassa. Olen kerran vai pari tehnyt kapeammalla tangolla liikettä, mutta mielestäni tällä tulee vähän liian kapea ote / vähän ahdasta tekeminen yleisesti. Jatkoin liikkeen teossa neljällä sarjalla tekoa, mutta toistomäärät olivat tässä liikkeessä 12. Tein seuraavankin hauisliikkeen hauis ristitaljassa 4x12 tyyliin, mutta tässä välissä tein vipunostot takaolkapäille kaapelilla missä tein tämän päivän trendin mukaan neljä sarjaa. Tein vipunostot takaolkapäille kaapelilla pilkulleen kaapelilla, koska tein liikettä ilman käsikahvoja. Olen vain kerran aikaisemmin tehnyt liikettä ilman kahvoja mikä ei nyt hirveästi eroa kahvoilla tehden. Suurin ero taitaa olla käsien asento pystystä vaakaan, mutta tämä tuskin vaikuttaa liikkeen ottoon oikeastaan yhtään. Ristitalja hauiksen jälkeen tein vipunostoja eteen vasaratyylillä ja tässä kohtaa huomasin käsissä tuntuvan. Oikeastaan huomasin käsissä jo jotain kun tein hauista ristitaljassa. Ensimmäinen hauisliikkeeni teko pyramiidisarjana oli jättänyt veronsa käsiin. Päivän viimeinen liike oli vipunostot takaolkapäille joka hyytyi ihan hyvin kokoajan. Neljännen sarjan viimeiset nostot eivät vain meinanneet nousta ylös asti.

Voisi sanoa tänään olleen autiota kuntosalilla kun vertaa kuitenkin yleistä väkimäärää keskimäärin. Olen aikoinani käynyt Vammalassa yksin kuntosalilla joten olen tottunut treenaamaan tyhjällä kuntosalilla. Tyhjässä tai autiolla kuntosalilla ei aina välttämättä saa kaikkea irti itsestään ja muutenkin vireen saanti voi olla vaikeaa. Tänään minulla ei ollut kuitenkaan mitään ihmeellistä ja autioisuus ei vaikuttanut treeniini. Sanoisin sen olevan yksi taito treenata tyhjällä kuntosalilla, mutta myöskin sama tilanne on täyden salin kohdalla jossa pitää treenata erilailla ja väen keskellä. Molemmat on asioita, jotka eroavat "semivaiheesta" eli ihmisiä on "normi" verran vai voiko edes normaalia käsitettä sanoa? Mikä määrittää normaalin? Sanoihin vain oma arvio / mielipide paitsi kyllä sen tietää kun salilla on enemmän väkeä kuin normaalisti. Itselläni on eri tilaneteet tyhjemmällä kuntosalilla sekä täydemmällä jossa molemmissa on omat asiansa mitkä vaikuttavat treeniin. Täydemmällä salilla ei vain aina voi tehdä kaikkia tässä ja heti nyt ja tyhjemmällä salilla voi olla vaikea saada hyvää fiilistä.

Olkapää & hauistreeni

  • Pystypunnerrus käsipainoilla  1x10 20kg, 4x10 40kg
  • Hauiskääntö istuen 10kg x8, 12,5kg x8, 15kg x8, 12,5kg x8, 10kg x8
  • Vipunostot sivuille 4x10 12,5kg
  • Hauiskääntö maaten alataljassa 4x12 60kg
  • Vipunostot takaolkapäille kaapelilla 4x10 20kg
  • Hauis ristitaljassa 4x12 40kg
  • Vipunostot eteen vasara 4x10 12,5kg
  • Vipunostot takaolkapäille 4x10 7,5kg

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.

Miksi "höpö höpö" / kevyt treeni tuntuu todella paljon raskaammalle kuin kova treeni? Olen tästä asiasta mielestäni jo kirjoittanut monessa kirjoituksessa mutta tämä asia nousi taas esille kesällä treenatessa. Mielestäni tässä on kaksi syytä mitkä vaikuttavat siihen että tuollainen "höpö höpö" on laittanut minut todella lujille. Ei varsinaisesti vielä treenin aikana mutta treenin jälkeen kun olen päässyt kotio. Monesti kun olen tehnyt "höpö höpö" treenin syystä tai toisesta niin se ei ole välttämättä vielä tuntunut kuntosalilla mitenkään ihmeellisesti mutta sitten kun olen kotiutunut treenistä niin sitten väsymys on iskenyt pahemman kerran.

Minulle tuli mahdollisuus käydä Turun PTVGYM:llä niin ajattelin tarttua siihen. Pari vuotta sitten vein äitini Turkuun konserttiin ja menin siksi aikaa Turun PTVGYM:lle. Tämä oli ensimmäinen kerta kun kävin Turun PTVGYM:llä mistä kirjoittelinkin PTVGYM Turku kokemuksia. Minulle jäi tuosta ensimmäisestä kerrasta hyvät kokemukset ja hieman lannisti palata takaisin Pitäjänmäen PTVGYM:lle tuon kerran jälkeen. Toinen käynti Turun PTVGYM:lle tapahtui tämän vuoden juhannus reissulla Vammalaan kun päätin tulla Turun kautta takaisin kotiin. Tämä toinen kerta olikin itselleni pienoinen pettymys mutta se saattoi myös johtua siitä että kyseessä oli lauantai-iltapäivä kellon ollessa vasta 14 aikaan. Miten sitten nyt kolmas käynti Turun PTVGYM:llä näytti ja kertoi?

Siis tämähän alkaa olemaan kulttuuri shokki kun palaa takaisin kotio ja käy tekemässä treenin Pitäjänmäen PTVGYM:llä. Kun on vajaa neljä viikkoa tottunut treenaamaan Vammalassa sekä Tampereen Loaded:lla sekä Tampereen PTVGYM:llä missä ihmiset osaavat käyttyätyä niin paluu kotiin ja Pitäjänmäen PTVGYM:lle on kyllä. Olen jo kaikenlaista Pitäjänmäen PTVGYM:llä nähnyt: kusiset wc:t, kusiset suihkut, oksennusta wc:n lattialla sekä teineillä kuset housuissa kuntosalilla mutta tämän päiväinen menee kyllä ihan omaan luokkaansa.

Kirjoittelin tuossa viimeksi PTVGYM Pitäjänmäki kokemuksia kun treenaa päivittäin niin siinä jätin yhden asian mainitsematta. Pitäjänmäen PTVGYM:llä tuntuu käyvän vain voimakkaita treenaajia mikä on toisaalta pienoinen ihme sillä nykyään näen harvemmin kovia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä. Kyllähän kovia penkkaajia, mavettajia sekä kyykkääjiä PTVGYM:llä näen mutta en enää läheskään niin usein kuin aikoinaan. Nimittäin kun menen tekemään ihan mitä tahansa laitetta niin joudun aina ottamaan puolet painoista pois mitä siinä on käytetty. Tämä vain sinällään ihmetyttää kun en tosiaan näe enään PTVGYM:llä kovempia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä.