Miksi tykkään ajaa ovaalia on myös miksi vihaan ovaalia

16.11.2016 - 12:06

Tämän viikon tiistaina alkoi neljäs viikko toisesta kaudesta. Minulla on nyt takana National seriessissä tämä viikko mukaan laskettuna neljältä viikolta vähintään yksi kisa ja lava-auton puolelta minulla on ajettuna kahdelta viikolta kisa. Siirryin ensimmäisen kauden päätyttyä ovaalin puolelle varmaan lähinnä siksi, koska sain ensimmäisen voiton ovaalissa ja kolmannella toista viikolla sain toisen voiton. Muutenkin aloin kokoajan pärjään paremmin ovaalissa jossa tuli sijoituksia ihan häntäpäästä voittoon eli hyvät sijoitukset puolsivat ovaalin puolelle. Road puolella tykkäsin ajaa Radical prototyyppiautolla ja sillä olisinkin aloittanut road puolen kauden jos olisin roadia ajanut nyt.

Ennen iRacingin pelaamista en käytännöstä tiennyt ovaalista yhtään mitään. En ollut ikinä nähnyt ovaalikisaa aikaisemmin vaan ainoat kokemukset perustuivat muutamaan elokuvaan kuten loistavaan Days of Thunder ja komediaan Talladega Nights. Elokuvia katsellessa itse ovaalin ajamiseen ei tullut niin paljoa keskityttyä, mutta niistä sai jonkinlaisen käsityksen lajista. Käsitykseni lajiin oli suurin piirtein, että kaikki ratkeaa aika-ajoon ja kisassa ei oikein sijoitukset tule kamalasti vaihtumaan, mutta olin todellakin väärässä. Aika-ajo on tärkeässä roolissa, mutta itse kisa on erilaista taktikointia. Tärkeimmässä asemassa on varikkokäynnit jotka pitää tehdä oikeassa välissä. Tähän vaikuttaa ajotyyli sekä keltaiset liput mitkä tulevat aina kun joku spinnaa tai kolaroi. Väärään aikaan tehty varikkokäynti voi olla juuri se ratkaisevin asia. Tämän lisäksi ovaaliratoja ei ajeta kaasupohjassa vaan eri radoilla joutuu ajamaan erilailla. Toisilla radoilla voi ajaa kaasupohjassa, toisilla tarvitsee nostaa kaasua vähän ja osassa pitää käyttää jarrua. Ajotapa riippuu vallan radasta mitkä eroavat toisistaan paljon vaikka aluksi näin ei luulisi. Voisi kuvitella ja aluksi kuvittelinkin, että radoilla ei niin paljon eroja ole, mutta ajaessani erilaisilla radoilla olen tämän asian huomannut. Kaarteet, suorat, kulmat ja kallistukset ovat eri radoilla erilaiset jotka vaikuttavat miten radalla kuuluu ajaa.

[video:https://www.youtube.com/watch?v=AhUhuDW_jOw]

Ensimmäinen rookie kisa ovaalissa jännitti, koska minulla ei ollut yhtään kokemusta miten kaikki menee ja mitä pitää tehdä. Loppujenlopuksi kaikki oli ihan helppoa eikä pelissä voinut oikeastaan tehdä mitään väärää ja peli antoi hyvin ohjeita mitä piti tehdä. Sen verran tiesin, että aluksi ajetaan turva-auton perässä hidas tai hitaita kierroksia jonka jälkeen lähtötapahtuu lentävällä lähdöllä. Ensimmäinen lentävä lähtö oli kyllä kokemus vaikka minulla ei ole enään siitä hirveästi muistikuvia. Sen vaan muistan, että autoa lappasi ohi ja minun starttini meni pilalle. Lentäviin lähtöihin totuttelu vie aikaa ja se on asia jossa voisin olla vieläkin parempi. Välillä saan sijoituksen nostettua lähdössä ja välillä auto tai pari menee ohi, mutta pahin on silti edessä eli ensimmäinen kierros. Ensimmäisellä kierroksella kun sattuu tapahtumaan jotain todella helposti. Yleensä joku ajaa liian lujaa kaarteeseen jolloin tulee osuma tai osumia. Jos selviää ensimmäisestä parista kierroksesta sillä selviää ainakin rookiessa hyvin kisasta läpi. Tämä tosin ei pätee huonommin D-lisenssistä ylöspäin joissa sattuu ja tapahtuu koska milloinkin. Tämä tietenkin myös johtuu, että kisat pidentyvät mutta eivät ole vielä niin pitkiä, että pelaajat varovaisivat autojaan. Myöskin kaikki kokemukseni ovat fixed sarjoista joissa ei säädeä autoa vaan kaikki ajaa samoilla säädöillä jolloin erot ovat syntyvät vain ajaessa. Tämä tarkoittaa sitä, että yleensä kisat ovat hyvin tasaisia ja siksi kisoissa tapahtuu paljon kaikkea.

Enimmäisen kauden viikolla 13:sta kisat olivat avoimet eli auto oli säädettävissä ja tällöin huomasin säätöjen todellakin vaikuttavan autoon paljon. Sain helposti kierrosajoista 0.5 sekuntia pois pälkästään ajamalla erilaisilla säädöillä. Viikon 13 kisoihin sai foorumilta hyviä säätöpohjia, mutta yleisesti niitä ei taida olla hirveästi jaossa. En osaa vielä säätää autoa joten siksi olen pystynyt fixed sarjoissa jossa opettelen ajamaan ovaalia. Ehkä ensi kaudella lähden avoimeen sarjaan, mutta tämä kausi menee ajamisen harjoittamiseen. Ovaalin ajamisessa täytyy oppia ajamaan ilman blokkimatta, koska blokkaaminen ei ole sallittua ja vaikka siitä ei saa mitään varoituksia pelissä niin perässä ajava voi tahallaan osua. Tämän seurauksena auto osuu joku valliin tai parhaimmassa tapauksessa vain spinnaa. Yksi asia on myös lentävät lähdöt joista kirjoittelin vähän tuossa aikaisemmin. Osata ajaa toisen auton vierellä, ettei tule osumia eikä vauhti kärsi. Tämä on voi olla aluksi vaikeaa varsinkin kaarteissa joissa pitää toimia erilailla riippuen oletko ala- vai yläpuolla. Alapuolella tarvitsee yleensä jarruttaa enemmän sekä kääntää jyrkempään kun yläpuolella on parempi nostaa ennemmin kaasua ja kääntää loivempaan. Mielestäni isoin asia on oppia autojen käyttäytymiset erilaississa törmäystilanteissa. Pitääkö jarruttaa, mennä kaasupohjassa, mennä ali vai mennä yli? Vaihtoehtoja on, mutta mikä on paras niin se pitää tietää ja tähän auttaa kokemus.

[video:https://www.youtube.com/watch?v=9ZEJ7S-KrOg]

Kun oppii ajamaan toisen auton perässä sekä kaarteissa toisen auton vierellä tulee pärjäämään kisoissa. Jos jättää liikaa tilaa edellä ajavaan autoon niin ohittaminen on aina vaikeampaa, mutta törmäyksien välttäminen saattaa olla helpompaa. Jos edellä oleva auto osuu johonkin tai muuten tekee virheen niin reakointiaikaa on sitä vähemmän mitä lähempänä edellä ajavaa ajaa. Aluksi jätin aina pienen välin edellä ajavaan, mutta nykyään ajan edellä menevän perässä kiinni jos vain pysyn. Kaarteen jälkeen on vain paljon helpompi lähteä ohittamaan toista jos pääseen suoraan imusta lähtemään. Jos edellä olevaan on välimatkaa niin ohittaminen ei välttämättä onnistu. Perässä ajamista tärkeämpi asia on pystyä ajamaan kaarteet vierekkäin toisen auton kanssa ilman osumatta. Itse olen onnistunut harjoittamaan tämän taidan jo suhteellisen hyväksi, mutta silti minuun osutaan kaarteissa suhteellisen useasti. Osuman ei tarvitse olla kuin pieni hipaisu niin auto lähtee alta. Yleensä joku vain koittaa puskea alhaalta liian pienestä välistä ohi jolloin toinen auto osuu sinun kuskin puolen takareunaan ja se on sen jälkeen menoa. Toinen asia mitä tapahtuu on se, että alhaalla oleva auto ei saa pidettyä linjaansa vaan hän lähtee tulemaan ylöspäin jolloin osuma suoraan kuljettajan puoleen ja sen jälkeen auto onkin valissa ja kisa on siinä. Minulle on käynyt harvemmin, mutta niitä on käynyt toisille on se, että joku on lähtenyt alhaalta ohittamaan ja ylempänä oleva on leikannut linjansa alas blokatakseen ohittavan auton jolloin kumpikin auto lähtee. Onkin järkee päästää vain toinen ohitse jos tekee itse virheen tai on muuten vain nopeampi, koska jos lähtee kisaamaan kunnolla niin silloin oma, toisen tai molempien kisa on ohi.

Olen alkanut tykkäämään ovaalista juuri sen takia, koska siinä tapahtuu kaikenlaista. Törmäyksiä ja taktikointia juuri mitä ovaali on. Törmäykset on myös asia miksi vihana ovaalia. Törmäyksillä voi saada sijoa sekä voittaa, mutta törmäyksillä voi mennä myös oma kisa. Minulle on käynyt kaikkia eli olen voittanut törmäkysen takia, noussut sijoja, menettänyt sijoja sekä menettänyt kisan. Yksi asia missä olen vielä huono on törmäyksien välttäminen kun se on "mahdollista", mutta vielä suurempi asia on mitä minun pitää parantaa on törmäyksien lukeminen eli kiertäminen. Osun vielä liian helposti johonkin jos edessä on tapahtunut kolari. En vain vielä aina tunnista pitäiskö minun mennä alhaalta vai ylhäältä ohitse eli mihin päin törmänneet autot lähtevät vierimään. Välillä tulee puhtaita kisoja joissa ei tule hirveästi kolareita, mutta välillä niitä tulee vain aina vaikka yrittää niitä välttää.

Eilen torstai-iltana tuli tehtyä paluu Trellet.net yhteisön Iracing kisoihin. En edes muista milloin viimeksi olen Trellet.net kisoja ajanut? Sen muistan että viimeksi kun yritin päästä varakuskina kisaamaan jotain kisaa niin en päässyt koska se oli suosittu jolloin muutkin yrittivät kisaamaan. Muistaakseni niitä taitaa olla pari kolme kisaa joita olen koskaan ajanut eikä ne nyt niin hyvin ole koskaan mennyt. Kerran oli jopa ratin vai polkimien kanssa ongelmia joiden takia ei ollut enää fiilistä ajaa kun jo puutteellisen välineistön takia.

Sunnuntaina tapahtui paluu Iracingin pariin hieman yli vuoden tauon jälkeen. Minulla on ollut tarkoitus tehdä paluu Iracingiin jo pidemmän aikaa, mutta en ole vain saanut aikaiseksi ennen kuin nyt viikonloppuna. Black Fridaysta olisi saanut kyllä vuoden lisenssin tarjouksesta, mutta tällöin en vain nähnyt olevan hyvä aika tehdä paluuta sillä Iracing on sellainen peli mikä vaatii aikaa ja vaivaa jos siitä haluaa saada jotain muutakin irti kuin raivoa ja huutoa

Tämän viikon iRacing peluut jäivät Daytona 500 viikon kunniaksi Daytona International Speedwayhin. Tämän viikonlopun aikana ajetaan oikea Nascar Daytona 500 jonka kunniaksi iRacingin ovaalisajoissa ajetaan myös Daytona International Speedway. Loppuviikon ajan kun olen käymässä Vammalassa niin en pysty oikein ajamaan mitään, koska kisat osuivat viikonlopulle. Tiistaina kävin kuitenkin katsomassa mitä voisi ajaa ainakin testimieliksi. Huomasin Iracing NASCAR

Iracing IndyCar Series viikko 8 Las Vegas Motor Speedway Ensimmäinen Las Vegas Motor Speedway yritys päätyi keskeytykseen kun takana tuleva yritti ohittaa liian ahtaata välistä alapuolelta osuen autoni perään. Ajoin omaa ajolinjaa pitkin mutta perässä oleva yritti vain tunkea pienestä välistä ohi. Tämän jälkeen itse aloin valittamaan hänelle että miksi yritit paikasta ohi mistä ei vain mahtunut. Hän puolestaan alkoi minulle valittamaan blokkaamisesta mitä en

Pari videota jakoon viikonlopun ja viikolla ajetuista kisoista. Videoita tuotin pari vaikka kisoja olisi ollut enemmänkin vielä kolmannessa sarjassa. Ajoin tällä viikolla kolmessa eri sarjasssa kisoja. Iracing IndyCar Series road sekä Iracing IndyCar Series ovaali ja vielä Iracing Radical Racing Challenge. Kaksi edellä mainittua olivat samalla autolla ajettuja sarjoja toisen ollessa road-puolen sarja ja toisen ovaalin. IndyCar dw12 on siitä hyvä auto, että

Tiistaina testasin hieman ovaalissa IndyCar seriessin ovaalia missä oli tarkoitus ajaa kisa keskiviikkona 16.15 kisassa. Mietin jo tiistaina kisan ajamista, mutta kun en ollut ehtinyt treenaamaan rataa kunnolla niin päätin jättää kisan tuleville päiville. En ollut ajanut kyseistä rataa entuudestaan niin ajattelin treenata hieman ennen kisaa jotta pääsisin paremmin kisan loppuun. Käytännössä treenasin muutamia kierroksien katsoen mutkat ja miten muutama kierros