Maitotuotteet omassa ruokavaliossani ja dietillä ovat vähäisiä sekä loppuviikon treenit pidemmillä sarjoilla

16.11.2016 - 12:06

Viime kesänä ollessani ensimmäistä kertaa dietillä vähensin maitotuotteita tietoisesti. Lähdin tälle linjalle ihan siitä syystä, että sain kuntosalilla maitotuotteisiin liittyen vinkkejä ja kokemuksia. Toisaalta ruokavalioni ei ole missään vaiheessa sisältänyt hirveästi maitotuotteita rahkan ja jogurtin lisäksi. Yhdessä vaiheessa käytin aika aktiivisesti Fast Puddingia sekoittaen sen maitoon joten tällöin ostin aktiivisesti ihan maitoa kaupasta mitä normaalisti en osta. Jos olen leipomassa tai tekemässä pannukakkua tai vohveleita niin tällöin käyn ostaan ihan sitä varten maitoa ja siksi en ole enään useasti viikonloppuisinkaan tehnyt vohveleita aamupalaksi kun maitoa ei löydy jääkaapista enkä sitä jaksa mennä aina erikseen ostamaan.

Miksi sitten lähdin kirjoittamaan maitotuotteista nyt oli se, että unohdin ottaa tällä kertaa lounaani töihin mukaan ja päädyin ostamaan lähikaupasta ihan riisipuuron ja rahkan. Ihan Saarioisten valmis riisipuuro tuli ostettua yhdessä Valion rahkan kanssa. Tämän compon syötyäni tulin todella täydeksi ja tuntui ihan sille, että olisin syönyt todella paljon vaikka todellisuudessa tuo annos oli aika pieni. Tämä täyteläinen olo johtui siis vain ja ainoastaan maitotuotteista joita söin. Yleisesti kun en syö maito tuotteita niin tämän kaltaista täyteläistä oloa ei ole syntynyt. Syy ja seuraus miksi olen vähentänyt maitotuotteet lähes kokonaan pois nykyisestä ruokavaliosta. En ole oikeastaan koskaan edes juonut maitoa purkista joten tälläistä muutosta minulle ei ole nyt tullut vaan tuo on ollut ihan normaalitapa etten juo maitoa. En käydä maitoa myöskään kahvia juodessa vaan juon kahvin mustana. Tällä tavalla normaali ruokavalioni ei ole edes sisältänyt maitotuotteita oikeastaan missään vaiheessa.

Salilta kuulin maitotuotteiden väliin jättämisen syyksi juurikin tuon turvotuksen. Kun maitotuotteet on jätetty pois ruokavaliosta niin turvotus on hävinnyt. Itselläni maitotuotteina on toinut lähinnä rahka ja kreikklainen jogurtti kun toisaalta olen miettinyt sitäkin asiaa, että ruokavaliosta pitäisi edes hieman saada maitoa. Sitä en sitten tiedä olisiko maidoton ruokavalio ihan hyvä asia  sillä itse olen maitotuotteita syönyt kalsiumin takia. No nykyään olen kylläkin alkanut käyttämään enemmän kananmunaa mistä myöskin saa kalsiumia kuten monista muista ruoka-aineista saa kalsiumia. Tietenkin olen unohtanut koko asian, että raejuusto on myös maitotuote joten yksi kohta lisää mitä maitotuotteita olen käyttänyt ja käytän aktiivisesti.

Loppuviikon treenit yleisesti pienemmillä painoilla ja pidemmillä sarjoilla

Loppuviikon treenit torstaista - lauantaihin tuli treenattua pitkästä aikaa Vammalassa. Treenasin maanantaista keskiviikkoon tuplatreenejä sekä torstaista - lauantaihin yhden treenin päiviä. Sain treenattua alkuviikosta eli torstaihin mennessä koko kropan joten torstaista lähtien tein lihasryhmien toisia treenejä. Maanantaina selkä & rintatreeni, tiistaina etureidet & takareidet sekä keskiviikkona olkapää & käsitreeni ja näin saa helposti kolmessa päivässä treenattua kropan läpi ja tämä toimii myös yleisellä tasolla ilman peräkkäisiä päiviä. Kolme päivää sisältää kuusia treeniä, mutta tietenkin jokaisena päivänä pitää tehdä tuplatreenit jos tällä tyylillä treenaa. Itse mietin myöskin koko viikolle yksittäisiä treenejä, mutta en oikein tiennyt ja osannut suunnitella loppuviikkoa. En tiennyt edes menenkö kahtena vai kolmena päivänä treenaan eli lauantain treeni oli kysymysmerkki. Alkuviikosta kyllä tiesin, että menisin torstaina sekä perjantaina treenaan, mutta lauantaista en ollut ihan varma kun silloin oli tiedossa Tampereella käynti.

Päätin edellisenä viikkona tekeväni maanantaista keskiviikkoon tuplatreenejä jotta voin tehdä loppuviikosta treenit "ylimääräisinä". Näin ollen sain tehtyä alkuviikosta suunniteltuja treenejä ja loppuviikkoon "extra" treenejä. Tällä kertaa loppuviikon treenit sisälsivät olkapäätreenin, jalkatreenin sekä selkätreenin mitkä tuli tehtyä suurinpiirtein pienillä painoilla ja kahdenkymmenen toiston sarjoilla tai supersarjoilla. Ainoa poikkeus oli selkätreeni missä käytin hieman enemmän painoja ja toistomäärät liikkuivat yleisesti siinä kymmenen - kahdentoista pintaan. Olkapäätreenissä tuli tehtyä kymmenen toiston suoria sarjoja sekä supersarjoja.

Muutenkin treenien liikkeet olivat aika perusliikkeitä, mutta sain tehtyä enemmän sellaisia liikkeitä joita en helposti pysty tekemään normaalisti. Olen tätä samaa kaavaa yleisesti käyttänyt aina Vammalassa ollessa eli enemmän niitä liikkeitä ja laitteita joita normaalisti ei pysty tekemään. Treenit pohjautuvat enemmän näihin liikkeisiin eikä niinkään perusliikkeisiin kuten yleisesti. Tein kyllä selkätreenissäkin ylä- sekä alataljaa, mutta käytin sellaisia kahvoja sekä tankoja joita normaalisti en. Juuri tämänkaltaiset pienemmätkin erot tekevät eroja. Kaikilla saleilla ei ole ihan samoja kahvoja ja tankoja vaan erilaisia välineitä löytyy ja niitä kannattaa kokeilla aina kun mahdollista. Muutenkin taljat ovat erilaisia ja ottavat eri tavalla sillä välitykset ovat eri valmistajilla erilaiset kuten muissakin laitteissa. Siksi jokin laite tai väline ei välttämättä sovi itselle kun treenaa eri valmistajan välineillä.

Kesäloman aikana aloin "rikkomaan" kuntosalitreenejä sillä tavalla että lähdin enemmän pois kaavamaisista treeneistä. Samoin olen tehnyt aikaisempina vuosina että juurikin lomalla ja muutenkin siihen kesällä olen vaihtanut tyyliä miten olen kuntosalitreenejä suorittanut. Tämä on johtunut periaatteessa kahdesta eri syystä mutta käytännössä yhdestä syystä. Ensinnäkin olen käynyt kesäisin treenaamassa PTVGYM:llä enemmän tai toisekseen olen käytännössä kesän aikana poissa kotoa kuudesta kahdeksaan viikkoa.

Miksi "höpö höpö" / kevyt treeni tuntuu todella paljon raskaammalle kuin kova treeni? Olen tästä asiasta mielestäni jo kirjoittanut monessa kirjoituksessa mutta tämä asia nousi taas esille kesällä treenatessa. Mielestäni tässä on kaksi syytä mitkä vaikuttavat siihen että tuollainen "höpö höpö" on laittanut minut todella lujille. Ei varsinaisesti vielä treenin aikana mutta treenin jälkeen kun olen päässyt kotio. Monesti kun olen tehnyt "höpö höpö" treenin syystä tai toisesta niin se ei ole välttämättä vielä tuntunut kuntosalilla mitenkään ihmeellisesti mutta sitten kun olen kotiutunut treenistä niin sitten väsymys on iskenyt pahemman kerran.

Minulle tuli mahdollisuus käydä Turun PTVGYM:llä niin ajattelin tarttua siihen. Pari vuotta sitten vein äitini Turkuun konserttiin ja menin siksi aikaa Turun PTVGYM:lle. Tämä oli ensimmäinen kerta kun kävin Turun PTVGYM:llä mistä kirjoittelinkin PTVGYM Turku kokemuksia. Minulle jäi tuosta ensimmäisestä kerrasta hyvät kokemukset ja hieman lannisti palata takaisin Pitäjänmäen PTVGYM:lle tuon kerran jälkeen. Toinen käynti Turun PTVGYM:lle tapahtui tämän vuoden juhannus reissulla Vammalaan kun päätin tulla Turun kautta takaisin kotiin. Tämä toinen kerta olikin itselleni pienoinen pettymys mutta se saattoi myös johtua siitä että kyseessä oli lauantai-iltapäivä kellon ollessa vasta 14 aikaan. Miten sitten nyt kolmas käynti Turun PTVGYM:llä näytti ja kertoi?

Siis tämähän alkaa olemaan kulttuuri shokki kun palaa takaisin kotio ja käy tekemässä treenin Pitäjänmäen PTVGYM:llä. Kun on vajaa neljä viikkoa tottunut treenaamaan Vammalassa sekä Tampereen Loaded:lla sekä Tampereen PTVGYM:llä missä ihmiset osaavat käyttyätyä niin paluu kotiin ja Pitäjänmäen PTVGYM:lle on kyllä. Olen jo kaikenlaista Pitäjänmäen PTVGYM:llä nähnyt: kusiset wc:t, kusiset suihkut, oksennusta wc:n lattialla sekä teineillä kuset housuissa kuntosalilla mutta tämän päiväinen menee kyllä ihan omaan luokkaansa.

Kirjoittelin tuossa viimeksi PTVGYM Pitäjänmäki kokemuksia kun treenaa päivittäin niin siinä jätin yhden asian mainitsematta. Pitäjänmäen PTVGYM:llä tuntuu käyvän vain voimakkaita treenaajia mikä on toisaalta pienoinen ihme sillä nykyään näen harvemmin kovia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä. Kyllähän kovia penkkaajia, mavettajia sekä kyykkääjiä PTVGYM:llä näen mutta en enää läheskään niin usein kuin aikoinaan. Nimittäin kun menen tekemään ihan mitä tahansa laitetta niin joudun aina ottamaan puolet painoista pois mitä siinä on käytetty. Tämä vain sinällään ihmetyttää kun en tosiaan näe enään PTVGYM:llä kovempia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä.