Maastavetoa ja kyykkyä lyhyemmillä sarjoilla hieman eri syistä

12.02.2017 - 18:27

Tällä viikolla tuli tehtyä maastavedossa kuin kyykyssä lyhkäisiä sarjoja, mutta hieman eri syistä. Maastavedossa käytin kolmen toiston sarjoja ja kyykyssä kahdesta toistosta seitsemään toistoon. Keskiviikkona vai oliko se torstaina kun minulla oli selkätreeni vuorossa niin minulla oli alaselän kanssa hieman häikkää. Tämän johdosta ajattelin ottavan mahdollisimman suurella painolla lyhyitä sarjoja. Ajattelin pidempien sarjojen rasittavan enemmän selkää kuin lyhyempien sarjojen. Toiseksi ajattelin pidempien sarjojen johtavan selän väsymiseen minkä johdosta mahdollisiiin tekniikka virheisiin. Mitä pidempiä sarjoja tekee maastavedossa niin sitä helpompi on tehdä väsyneempänä tekniikka virheitä. Toisaalta suurilla painoilla on yhtälailla mahdollisuus tehdä tekniikka virheitä jo ensimmäisessä nostossa. Kun mennään oman tason rajoilla niin tällöin on helpompi tehdä virhe nostossa helpommin. Tästä syystä onkin hyvä hieman tietää omat "rajat" tai oikeastaan painot millä pitäisi saada x määrä toistoja joka kerta ja painot joilla saa tai ei saa toistoja tehtyä ihan joka kerta. Tällä tavalla osaa tehdä isoilla painoilla mutta hieman "turvallisemmin".

Muutoin tein selkätreenin alaselkää säästellen mikä oli hyvin yksinkertaista ja helppoa. Oikeastaan kulmasoudun tekeminen oli ainoa liike t-soudun ohella minkä jätin väliin tai oikeastaan tein toisella tapaa. Tein nimittäin kulmasoudun tuettuna vinopenkillä. Kun minulla ei ollut mahdollisuutta tehdä tuettua t-soutua niin päädyin tekemään kulmasoutua tuettuna vinopenkillä. Taljojen tekeminen ei tuottanut mitään ihmeellisiä vaikeuksia vaikkakin alataljan tekemistä piti hieman katsoa.

 

Some 140kg & 170kg #squats #squat #legday #legworkout #gym #gymlife

Video, jonka Tuomas Välimaa (@tvalimaa) julkaisi

Lauantaina puolestaan tein kyykkyä lyhyemmillä ja hieman pidemmillä sarjoilla. Tämä ihan siltä kannalta kun haluan saada tuntumaa isompiin painoihin. Olen tällä samalla tyylillä nostanut penkin painoja ja ennätyksiä niin nyt tietyllä tapaa yritän samaa kyykyssä. Tietenkin nyt hieman eri tavalla kuin penkissä mutta samalla kaavalla. Penkissä tuo isommilla painoilla yrittäminen nyt kun on "helpompaa" tai ainakin epäonnistumisen osalta helpompaa. Penkissä kun ei jaksa nostaa niin varmistajan avulla saa ainakin tehtyä pakkotoistoja kun puolestaan kyykyssä pakkotoistot ovat lähes mahdottomia. Kyykyssä vastaava epäonnistuminen onkin sitten hieman vaarallisempaa siinä mielessä, että tanko pitää kuitenkin jättää alas räkkiin. Tuo onkin sitten hieman vaikeampaa tai ainakin tangon alta voi olla vaikeaa lähteä. Tämän jälkeen tankoa pitää mahdollisesti hieman tyhjentää jotta sen saa nostettua oikealle korkeuteen räkissä. Tietenkin jos osaa tai uskaltaa heittää tangon niskalta alas niin kaikki on sinällään helpompaa. Tämä on kuitenkin aivan oma juttunsa mitä melkein pitäisi harjoitella.

Kyykkyä ja maastavetoa lukuunottamatta muutoin käytin pidempiä sarjoja vähintään kymmenen - kahdentoista toiston suorilla sarjoilla tai erikoistekniikoilla. Ihan sitä samaa kuin normaalisti olen nyt tehnyt. Muutoinkin tekeminen on ollut aikalailla samanlaista tämän ainakin tämän vuoden treeneissä. Välillä tietenkin yritän ottaa liikkeitä mitä en ole tehnyt vähään aikaa ja välillä käytän erikoistekniikoita eri liikkeissä. Yleinen runko on yleensä sama tai sitten treeni noudattaa jotain tiettyä kaavaa mikä voi olla suuremmat painot, vähemmän käytetyt liikkeet, erikoistekniikat tai jotkin tietyt liikkeet.

Pitänyt jo kirjoittaa kyykystä muutamia viikkoja mutta en ole vain jaksanut ja ehtinyt. En ole myöskään yhtään varma olenko tästä asiasta jo kirjoittanut tai siis montako kertaa? Kuitenkin aloitin tuossa kesällä joskus tekemään vyötöntä kyykkyä pitkästä aikaa. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vöytä sillä totutin itseni aina tekemään kyykkyä vyön kanssa oli kyseessä sitten pienet tai suuret painot. Samalla olen nyt tehnyt vallan pysäytyskyykkyä tai ainakin pyrkinyt pysäyttämään alhaalla liikkeen edes hieman. Tämän avulla olen saanut etenkin korjattua kyykyn syvyyttä mikä on ollut minulle ongelma.

Viime viikon lauantaina tuli käytyä Tampereella Hifihuoneen HIFI & HIGH END messuilla Tätä Tampereen reissua varten muutin koko viikon treenien järjestystä sillä suunnittelin tällä kertaa mitä haluan tehdä Tampereen Loaded:lla minkä lisäksi piti myöskin hieman miettiä mitä on järkevää tehdä. Lähinnä nyt siltä kannalta että aluksi on meno Tampereelle minkä jälkeen piti käydä ensiksi syömässä ja sitten Hifihuoneen Hifi & HIGH END messuille. Ennen kuin pääsisin Tampereen Loaded:lle niin minulle tulisi paljon kävelyä ja seisomista ennen treeniä.

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.

Kesäloman jälkeen treeneissä olen priorisoinut penkin ja laittanut jopa tälle vuodelle tavoitteita. Kuitenkin nyt tuntuu sille että kyykky on se mikä on viime aikoina sujunut paremmin. Voi myös olla että kun priorisoin ja keskityn penkkiin niin tuntuu vain sille että kyykky nyt sujuu paremmin kun siihen minulla ei ole ollut tavoitteita. Kuitenkin nyt kyykyssä minulla on paukkunut erilaiset ennätykset kun penkissä en ole päässyt ihan vielä niihin tuloksiin kuin olisin halunnut. 

Kesäloman aikana aloin "rikkomaan" kuntosalitreenejä sillä tavalla että lähdin enemmän pois kaavamaisista treeneistä. Samoin olen tehnyt aikaisempina vuosina että juurikin lomalla ja muutenkin siihen kesällä olen vaihtanut tyyliä miten olen kuntosalitreenejä suorittanut. Tämä on johtunut periaatteessa kahdesta eri syystä mutta käytännössä yhdestä syystä. Ensinnäkin olen käynyt kesäisin treenaamassa PTVGYM:llä enemmän tai toisekseen olen käytännössä kesän aikana poissa kotoa kuudesta kahdeksaan viikkoa.