Maastaveto ja penkki samassa treenissä

08.09.2018 - 10:05

En tiedä mistä sain päähääni tehdä maastavedon ja penkin samassa treenissä. Kyseessä oli samalla viikon toinen maastaveto- sekä penkkitreeni. Penkin osalta tämä ei ollut uutta mutta maastavedossa olen mennyt yksi treeni per viikko. Tietenkin on ollut yksittäisiä viikkoja kun olen tehnyt maastavedon ja sumomaastavedon samalla viikolla. Itse kuitenkin lasken nämä kahdeksi erilliseksi liikkeeksi sillä normaalissa maastavedossa on laajempi liikerata. Nyt kuitenkin tuli tehtyä maastavetoa viikon sisällä kahdesti ja tulevaisuus sitten kertoo miten seuraava maastaveto tulee menemään.

Tämä idea tehdä maastavetoa ja penkkiä samassa treenissä tuli ennen treeniä mutta sitä koska vaiheessa idea syntyi niin en ole ihan varma. Tämä idea saattoi kehittyä edellisenä päivänä mutta varsinainen suunnitelma alkoi muodostumaan hieman ennen kuntosalille menemistä. Siinä vaiheessa kun pakkasin salilaukkua niin olin jo "tietoinen" siitä, että tulen tekemään maatavetoa mutta penkin tekemisestä en ollut ihan varma. Enemminkin suunnitelma oli tehdä viikon toinen maastavetotreeni tai vähintään räkkivetoja.

Penkki taisi olla kokoajan siinä suunnitelmissa mutta keskityin enemmän maastavetoon ja penkki tuli sitten vasta sen jälkeen. Halusin kuitenkin saada suhteessa paremmin maastavedon kuin penkin mutta periaatteessa maastaveto meni odotuksiin nähden huonosti ja penkki hyvin. Tämä kylläkin johtuu siitä, että maastavedossa halusin saada nostettua 300kg ja penkissä yritin tehdä sain sen mitä tehtävissä oli. Maastavedossa kun en saanut lopulta nostettua 300kg ja penkissä tuli niin sanotusti normipäivä niin se ei ole niinkään tasavertainen. Kun toisessa liikkeessä hakee sellaisia painoja joita ei ole vielä ikinä saanut nostettua ja penkissä mennään lähes jokapäivän tuloksella niin ei se ihan tasavertainen vertailua ole.

Tällä kertaa tein maastavedon kevennettynä eli kumilenkeillä kevennettynä. En ole yhtään varma kuinka paljon tuo minun kumilenkki viritelmä oikeasti kevensi maastavetoa mutta siitä huolimatta en saanut nostettua 300kg. Kuitenkin sain tehtyä 260kg:llä kaksi toistoa minkä hainkin ja luulisin että olisin saanut nostettua vielä toiston tai jopa kaksi enemmän. Olisin siis voinut saada 260kg:lla kolme tai neljä toistoa jos olisin niitä hakenut. Tämän jälkeen yritin sitä 300kg mutta eipä siinä tullut yhtään sen enempää kuin muutamia senttejä maasta ylös. Tuon epäonnistumisen jälkeen laskin painot 280kg jolla sain tehtyä hikisesti vielä yhden toiston. Tämäkin toisto meinasi jäädä polvien kohdalle eli jouduin aika paljon taistelemaan että sain nostettua yhden toiston 280kg painoilla.

Tuollaisen maastavetotreenin jälkeen en oikeastaan tiennyt mitä odottaa penkistä mutta penkki menikin aika normaalisti. Eikö siis maastaveto vaikuta penkkiin vai onko minun penkki vain niin "hyvä" että perus tuloksen saaminen on vain "helppoa". 180kg slingshotin avulla viisi, kuusi ja seitsemän kertaa on ihan hyvin tai oikeastaan paremmin kuin hyvin. Varsinkin kun on maastaveto tehtynä pohjalla niin se hieman korostaa penkin tulosta. Toisaalta maastaveto ottaa enemmän selkään sekä takareisiin niin niitä ei niinkään tarvita penkissä. Muutoinkin olen huomannut sen, että kun selkätreeni on tehtynä taustalla niin penkki sujuu paremmin. Näin on tullut huomattua ihan yleisellä tasolla kun selkätreeni on ennen rintatreeniä tai kun tein tuplatreeneissä selkätreenin aamulla ja rintatreenin illalla niin rintatreeni ja varsinkin penkki on mennyt paremmin.

Pitänyt jo kirjoittaa kyykystä muutamia viikkoja mutta en ole vain jaksanut ja ehtinyt. En ole myöskään yhtään varma olenko tästä asiasta jo kirjoittanut tai siis montako kertaa? Kuitenkin aloitin tuossa kesällä joskus tekemään vyötöntä kyykkyä pitkästä aikaa. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vöytä sillä totutin itseni aina tekemään kyykkyä vyön kanssa oli kyseessä sitten pienet tai suuret painot. Samalla olen nyt tehnyt vallan pysäytyskyykkyä tai ainakin pyrkinyt pysäyttämään alhaalla liikkeen edes hieman. Tämän avulla olen saanut etenkin korjattua kyykyn syvyyttä mikä on ollut minulle ongelma.

Viime viikon lauantaina tuli käytyä Tampereella Hifihuoneen HIFI & HIGH END messuilla Tätä Tampereen reissua varten muutin koko viikon treenien järjestystä sillä suunnittelin tällä kertaa mitä haluan tehdä Tampereen Loaded:lla minkä lisäksi piti myöskin hieman miettiä mitä on järkevää tehdä. Lähinnä nyt siltä kannalta että aluksi on meno Tampereelle minkä jälkeen piti käydä ensiksi syömässä ja sitten Hifihuoneen Hifi & HIGH END messuille. Ennen kuin pääsisin Tampereen Loaded:lle niin minulle tulisi paljon kävelyä ja seisomista ennen treeniä.

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.

Kesäloman jälkeen treeneissä olen priorisoinut penkin ja laittanut jopa tälle vuodelle tavoitteita. Kuitenkin nyt tuntuu sille että kyykky on se mikä on viime aikoina sujunut paremmin. Voi myös olla että kun priorisoin ja keskityn penkkiin niin tuntuu vain sille että kyykky nyt sujuu paremmin kun siihen minulla ei ole ollut tavoitteita. Kuitenkin nyt kyykyssä minulla on paukkunut erilaiset ennätykset kun penkissä en ole päässyt ihan vielä niihin tuloksiin kuin olisin halunnut. 

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.