Maastavedossa pyramiidisarja sekä uusi selkäliike testissä

16.11.2016 - 12:06

Eilen pidin täyden välipäivän ja päädyin tähän sen seurauksena kun eilen en mennyt kuntosalile. Ajattelin nyt olevan hyvä aika pitää ihan täysi välipäivä ilman minkäänlaista lenkkiä vaikka tarvitsen kilometrejä vuositavoitteeseeni. Kuvittelin kuitenkin asiaa siltä kannalta, että saan juostua enemmän kun pidän välillä välipäiviä. Kropan pitää välillä vain saada lepoa ja tällöin myös jaksaa paremmin. Vaikka eilen olikin välipäivä niin tämän aamulenkillä jaloissani tuntui hieman "epänormaalia". Välillä tuntui kuin jalkaan olisi tulossa jonkin sortin rasitusvammaa vaikka näin ei ollut. Muutenkin tämän aamun aamulenkin tarkoitus oli juosta kevyt ja säästävä lenkki illan selkätreeniä varten. Luvassa oli kuitenkin maastavedon tekemistä illalla niin aamulla piti hieman säästellä vaikka aamulenkin ja kuntosalitreenin alkamisen väliin tuli melkein 12 tuntia. Kaikki treenit ennen seuraavaa treeniä vaikuttavat.

Illalla aamulenkki ei tuntunut oikeastaan missään tai ainakin en mielestäni huomannut mitään väsymystä. Selkätreeniä lähdin rakentamaan viime viikon mukaan jonka johdosta viimeisiä liikkeitä piti hieman miettiä jos halusin tehdä erilaisen treenin. Maastaveto oli ihan ehdoton aloitusliike jonka jälkeen halusin tehdä kulmasoutua vastaotteella kuten viime viikolla. Tämän jälkeen kaikki oli auki ja tähän halusin jotain eroa kuin viimeksi vaikka "Lat Rope Yankers" oli melkein ehdoton liike. Tämä tarkoitti lähinnä yhden liikkeen muuttamista jotta sain eroavaisuutta.

Selkätreeni lähti liikkeelle maastavedolla missä hieman arvoin teko tapaa. Viimeksi tein viiden toiston sarjoja 160kg:lla ja tänäänkin mietin samaa. Päädyin kuitenkin jostain ihmeen syystä tekemään pyramiidisarjan vaikka en yhtään tykkää niiden tekemisestä varsinkaan maastavedossa. Neljän tasoa eli kolme painon nostoa toistojen alkaessa kuudesta ja käyden kolmessa. Taukoa tuli pidettyä vain painojen vaihton yhteydessä jossa käytin hieman myös aikaa hapen ottamiseen. Täytyy kyllä sanoa, että "huipulle" päästyä eli viimeisen tason jälkeen teki mieli kyllä jättää sarja siihen, mutta toisaalta en halunnut keskeyttää sarjaa. Maastavedon jälkeen jatkoin samassa kohtaan treenaamista tekemällä kulmasoutua vastaotteella. Vaikka on olen tehnyt pitkään myötäotteella niin en osaa sanoa vielä kumpi on parempi tyyli. Tähän tietenkin voisi auttaa se, että tekisi samassa treenissä sekä myötäotteella sekä vastaotteella jolloin eron pitäisi huomata heti.

[[{"fid":"313","view_mode":"media_adaptive","fields":{"format":"media_adaptive","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"","field_file_image_title_text[und][0][value]":""},"type":"media","attributes":{"height":"375","width":"500","class":"adaptive media-element file-media-adaptive"}}]]

Näiden kahden liikkeen jälkeen piti sitten hieman miettiä tulevia liikkeitä jotta sain hieman erilaisen treenin kuin viimeksi. Ajattelin tässä vaiheessa ylätaljaa narulla sekä vaakasoutua, mutta kumpaakaan en loppujenlopuksi päätynyt. Tämän jälkeen teinkin ihan uuden liikkeen tekemällä alataljaa seisoen eli poissa varsinaisesta alataljasta. Tähän tietenkin tarvittiin sellainen ristikkäistalja jossa pystyi vaikuttamaan vaijerin asentoon, koska vaijerin piti olla ylempänä. Tämänkin koko liikkeen olen jostain videoista nähnyt mitä olen nyt viimeaikoina nähnyt. Nopeasti verrattuna ero normi alataljaan on se, että tuki on pelkillä jaloilla ja tasapaino piti säilyttää. Tämä tarkoitti yksinkertaisesti sitä, että painoja piti vähentää, jotta tasapaino sekä liikkeen tekeminen edes sujui. 

Viimeiseinä liikkeenä tein "Lat Rope Yankersia" vaikka mietin vielä tässä kohtaan vaakasoudun tekemistä. Jopa "Yankersin" jälkeenkin mietin vielä tovin yhden liikkeen tekemistä mikä olisi ollut vaakasoutu. Päädyin lopulta kuitenkin siihen, että neljä liikettä riitti tälle päivää.

Selkätreeni

  • Maastaveto pyramiidisarja 100kg x6, 130kg x5, 150kg x4, 160kg x3, 150kg x4, 130kg x5, 100kg x6
  • Kulmasoutu tangolla vastaote 3x20 80kg
  • Alatalja seisten 3x20 18.75kg
  • "Lat Rope Yankers" 3x20 40kg

Pitänyt jo kirjoittaa kyykystä muutamia viikkoja mutta en ole vain jaksanut ja ehtinyt. En ole myöskään yhtään varma olenko tästä asiasta jo kirjoittanut tai siis montako kertaa? Kuitenkin aloitin tuossa kesällä joskus tekemään vyötöntä kyykkyä pitkästä aikaa. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vöytä sillä totutin itseni aina tekemään kyykkyä vyön kanssa oli kyseessä sitten pienet tai suuret painot. Samalla olen nyt tehnyt vallan pysäytyskyykkyä tai ainakin pyrkinyt pysäyttämään alhaalla liikkeen edes hieman. Tämän avulla olen saanut etenkin korjattua kyykyn syvyyttä mikä on ollut minulle ongelma.

Viime viikon lauantaina tuli käytyä Tampereella Hifihuoneen HIFI & HIGH END messuilla Tätä Tampereen reissua varten muutin koko viikon treenien järjestystä sillä suunnittelin tällä kertaa mitä haluan tehdä Tampereen Loaded:lla minkä lisäksi piti myöskin hieman miettiä mitä on järkevää tehdä. Lähinnä nyt siltä kannalta että aluksi on meno Tampereelle minkä jälkeen piti käydä ensiksi syömässä ja sitten Hifihuoneen Hifi & HIGH END messuille. Ennen kuin pääsisin Tampereen Loaded:lle niin minulle tulisi paljon kävelyä ja seisomista ennen treeniä.

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.

Kesäloman jälkeen treeneissä olen priorisoinut penkin ja laittanut jopa tälle vuodelle tavoitteita. Kuitenkin nyt tuntuu sille että kyykky on se mikä on viime aikoina sujunut paremmin. Voi myös olla että kun priorisoin ja keskityn penkkiin niin tuntuu vain sille että kyykky nyt sujuu paremmin kun siihen minulla ei ole ollut tavoitteita. Kuitenkin nyt kyykyssä minulla on paukkunut erilaiset ennätykset kun penkissä en ole päässyt ihan vielä niihin tuloksiin kuin olisin halunnut. 

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.