Maastavedon pitkät sarjat vaihtuivat "selänmurkskaajaan"

16.11.2016 - 12:06

Kun treenipäivät on nyt vaihdellu olen ollut välillä päivistä sekaisin. Maanantaina ajattelin kokoajan, että on tiistai ja tänään olen ollut usein torstaissa. Yksi sivuvaikutus minkä olen huomannut "kaavamaisesta" treeniohjelmasta jossa päivät on vähän kuin lyöty lukkoon. Kun olen nyt suurinpiirtein käynyt monia vuosia samoina päivinä kuntosalilla niin niistä poikkeaminen välillä sekoittaa päivät. Ei siis mitenkään suuresti, mutta välillä pienemmät asiat sekoittavat. Tälläinen asia voi olla esimerkiksi televisio-ohjelman muistaminen. Tämä ja ensiviikko ovat muutenkin poikkeuksellisia päivien takia joita tulen vaihtamaan. Lisäksi tänään huomasin minkä olen aikaisemminkin varmaan lukenut, mutta en ole vain kiinnittänyt siihen niin paljon huomiota niin lauantaina on avoimet ovet kuntosalilla. Lauantaina kun on joku yleinen liikuntapäivä niin sen kunniaksi myös kuntosalilla on avoimet ovet. Olin juuri yhden treenipäivän ajatellut tekeväni lauantaina, mutta tämä taitaa muuttaa tilannetta. Lauantaina kun kuntosalilla voi olla paljon väkeä tai sitten ihan normaalisti. En tiedä viitsinkö ottaa tässä "riskiä" vaan mennä vain perjantaina aloittamaan ensiviikon. Tämä muutos tietenkin johtaisi kolmen päivän putkeen, mutta olenhan tehnyt neljänkin päivän putkia.

Kuten maanantaina kirjoitin maanantain olevan yleinen treenipäivä niin tämä päivä taas osoitti sen. Kävin aamulla lenkillä ja eihän siellä pukuhuoneessa ollut ketään kun lähdin lenkille ja kun tulin lenkiltä. Toisin oli maanantaina jolloin väkeä oli lähtiessä sekä tullessa. Tämä sama tilanne oli tänään kuntosalilla jossa oli paljon vähemmän väkeä kuin maanantaina. Tämä oli vain hyvä, sillä laitteille sekä tangoille pääsi heti ilman mitään jonottelua. Mennessäni kuntosalille en oikein tiennyt kuinka vilkas kuntosali on keskiviikkoisin kun en ole oikein keskiviikkoisin käynyt kuntosalilla. Olettaisin tämän päivän olleen normaali keskiviikko ja väen olevan vain maanantaisin kuntosalilla.

Olin tänään päättänyt tehdä selkätreenin erilailla kuin muutamaan viikkoon. Tämä tarkoitti yksinkertaisesti maastavedon kahdenkymmenen toiston sarjojen väliin jättämistä. Maastavetoa en silti jättänyt kokonaan väliin vaan tein pidempien sarjojen tilalla "selänmurskaajaa". Maastavedossa ensin seitsemän toistoa jonka jälkeen good morningissa kymmenen toistoa supersarjana. Maastavedossa huomasin selvän eron painoissa joilla tein tänään ja joilla tein pitkiä kahdenkymmenen toiston sarjoja. Pidemmillä sarjoilla tein 80kg painoilla ja tänään tein seitsemän toiston sarjoja 130kg. Olihan eroa 50kg, mutta 130kg ei pitäisi olla vielä niin painava miltä se tänään tuntui. 130kg tuntui tänään ihan kuin olisi tehnyt jollain 160kg:lla. Kuinka neljän viikon pidemmät sarjat hieman pienemmillä painoilla vaikutti suuremmilla painoilla tekemisiin oli hieman yllätys. Luulin asian olevan toisin päin ja luulin 130kg menevän suhteellisen helposti.

Selkätreeni

  • Supersarja 3x Maastaveto 130kg x7 + good morning 70kg x10
  • Kulmasoutu 3x20 60kg
  • "Vinotalja" narulla (Lat Rope Yankers) 3x20 40kg
  • Ylätalja 5kg korotus 6 toistoa 10kg -> 70kg

Pitänyt jo kirjoittaa kyykystä muutamia viikkoja mutta en ole vain jaksanut ja ehtinyt. En ole myöskään yhtään varma olenko tästä asiasta jo kirjoittanut tai siis montako kertaa? Kuitenkin aloitin tuossa kesällä joskus tekemään vyötöntä kyykkyä pitkästä aikaa. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vöytä sillä totutin itseni aina tekemään kyykkyä vyön kanssa oli kyseessä sitten pienet tai suuret painot. Samalla olen nyt tehnyt vallan pysäytyskyykkyä tai ainakin pyrkinyt pysäyttämään alhaalla liikkeen edes hieman. Tämän avulla olen saanut etenkin korjattua kyykyn syvyyttä mikä on ollut minulle ongelma.

Viime viikon lauantaina tuli käytyä Tampereella Hifihuoneen HIFI & HIGH END messuilla Tätä Tampereen reissua varten muutin koko viikon treenien järjestystä sillä suunnittelin tällä kertaa mitä haluan tehdä Tampereen Loaded:lla minkä lisäksi piti myöskin hieman miettiä mitä on järkevää tehdä. Lähinnä nyt siltä kannalta että aluksi on meno Tampereelle minkä jälkeen piti käydä ensiksi syömässä ja sitten Hifihuoneen Hifi & HIGH END messuille. Ennen kuin pääsisin Tampereen Loaded:lle niin minulle tulisi paljon kävelyä ja seisomista ennen treeniä.

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.

Kesäloman jälkeen treeneissä olen priorisoinut penkin ja laittanut jopa tälle vuodelle tavoitteita. Kuitenkin nyt tuntuu sille että kyykky on se mikä on viime aikoina sujunut paremmin. Voi myös olla että kun priorisoin ja keskityn penkkiin niin tuntuu vain sille että kyykky nyt sujuu paremmin kun siihen minulla ei ole ollut tavoitteita. Kuitenkin nyt kyykyssä minulla on paukkunut erilaiset ennätykset kun penkissä en ole päässyt ihan vielä niihin tuloksiin kuin olisin halunnut. 

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.