Kyykyssä sain ensimmäistä kertaa 200kg joten voin olla vähemmän pettynyt

19.11.2017 - 23:09

Lauantaina se tapahtui mitä olen nyt varmaan eniten hakenut eli 200kg saamista kyykyssä. Joskus sain nostettua 190kg ja kerran 200kg on jäänyt alas mutta yleisesti en ole tuollaisia painoja edes yrittänyt. Olen pitänyt aina jalkoja vahvimpana lihasryhmänä voimatasoilta varmaan johtuen jääkiekon pelaamisesta mutta oikeasti ne eivät ole olleet niin hyvät. Toisaalta jalat ovat olleet hyvässä kunnossa ja olen saanut isojakin romuja liikkumaan eri liikkeissä mutta kyykky on aina laahannut. Suurin syy on ollut kyykyssä käyttämäni tekniikka mikä on aina lähtenyt hajoamaan painoja nostaessa. Suurin ongelma on ollut perseen jääminen liian korkealle jolloin tekeminen on ollut enemmänkin nytkyttämistä.

Olen tässä muutamia kertoja aloittanut kyykyn "alusta" vähentäen painoja keskittyen tekniikkaan ja varsinkin siihen, että menen tarpeeksi alas. Kuitenkin hyvinkin nopeasti olen alkanut nostamaan painoja minkä johdosta tekniikka on alkanut rikkoutumaan ja perse on täten alkanut jäämään liian ylös. Ilmeisesti pää ei ole kestänyt käyttää pienempiä painoja pidempään vaan olen vain nostanut painoja ja luullut tekniikan olevan ihan hyvä.

Kuitenkin nyt kesän jälkeen aloin taas vaihteeksi katsomaan kyykyn tekniikan perään enemmän ja pitämään painot aisoissa siinä mielessä, että tein pieniä korotuksia jos näin tarvetta. Pidin painot pidempään siinä 80kg - 100kg tuntumassa ennen kuin lähdin sinne 110kg - 130kg painoihin. Hyvinkin nopeasti huomasin tekniikan pysyvän kasassa kun taustalla oli enemmän sarjoja tyyliin 100kg:lla minkä jälkeen oli hyvä tehdä välillä 110kg - 130kg painoilla sarjoja. Kun noilla painoilla oli tehnyt aikansa niin sitten pystyi pikkuhiljaa kokeilemaan 140kg - 160kg painoja. Vastaavasti 170kg päädyin vasta kun olin tehnyt viikkoja 160kg painoilla tarpeeksi toistoja ja enemmänkin kun 160kg alkoi tuntumaan sille, että treenissä kun treenissä sain vähintään kolmen toiston sarjoja.

Välillä tein sitten 170kg painoilla ja  välillä 160kg painoilla aina muutamia sarjoja minkä jälkeen laskin painot 100kg - 140kg luokkaan millä sain sitten sellaisia 5 - 7 toiston sarjoja. 150kg - 170kg painoilla sain 2 - 3 toiston settejä yleensä ja kerran tai pari kertaa sain yhden viiden toiston setin 150kg tai 160kg painoilla, mutta yleensä se oli 2 -3 toiston hakemista muutamia kertoja. Pidempiä 5 - 10 toiston sarjoja hain sitten pienemmillä 100kg - 140kg painoilla.

Normaalisti sain kyykkyyn menevään helposti 60min ja joskus jopa enemmänkin aikaa. Mitään toisto ja sarjojen määriä en ikinä laskenut vaan tein ihan fiiliksen ja tuntuman mukaan aina siihen asti kun tuntui ettei enään oikein pysty. Samaa olen käyttänyt maastavedossa ja penkissä viimeaikoina ja huomannut sen toimivan. Miksi yleisesti muutoinkaan miettii mitään 3x10 4x8 tyyppisiä settejä kun liikkeet voi tehdä ihan fiiliksen mukaan painoja ja toistomääriä sekoittaen? En ole oikein muutoinkaan viime aikoina perustanut treenejä mihinkään tiettyihin sarja tai toistomääriin minkä olen huomannut tuloksissa ja varsinkin siinä, että jaksaa treenata hyvin kun ei pety jos ei saakkaan "tarvittavaa" toistomäärää. Unohtamalla tuollaiset sarja ja toistomäärät niin treenistä tulee käytännössä helpompaa kun ei tule miettineeksi montako sarjaa on tehnyt ja paljonko on jäljellä.

Tietenkin ymmärrän hyvin miksi on tietyt toistomäärät ja sarjamäärät ja olenkin treenannut tuolla tavalla todella kauan mutta viimeaikoina olen vain oppinut tekemään liikkeet ilman hirveitä mietintöjä sarjojen ja toistojen suhteen. Tietenkin ennen sarjan tekemistä asetan itselleni jonkin toistomäärän tavoitteeksi sillä tällöin on helpompi tehdä liike. Jos alan vain tekemään niin menen sekaisin enkä pysty niin hyvin keskittymään versus asetettuun toitomäärään minkä voi hyvin kesken kaiken vaihtaa. Ajattelen liikkeen painot toistomäärillä kun olen huomannut tuon olevan itselleni helppo tapa sillä olen oppinut tuntemaan jaksamiset ja painot hyvin. Esimerkiksi kun kyykkään niin tietämällä haluttu toistomäärä niin tiedän painot millä jaksan tehdä sen viisi toistoa niin otan sellaiset painot. Tietenkin päivät ovat erilaisia, mutta tämä on helpompi tunnistaa lämmittelysarjoilla jolloin osaa arvellan jaksamisen.

 

#squat 180kg x3 #legworkout #legday #powerlifting #gym #gymlife #gymshark #beats #trance

Henkilön Tuomas Välimaa (@tvalimaa) jakama julkaisu

Ainakin "alitajuntaisesti" ajattelen treeneissä tiettyjä sarjoja toistomäärillä mutta nämä ovat enemmänkin suuntaa antavia ja vaihtelevat ihan sen mukaan millainen treenistä tulee. Jos yritän hakea suuremmilla painoilla yhdestä kolmeen tai viiteen toistoa niin tämän jälkeen teen vielä pienemmillä painoilla sarjoja. Vähennykset teen ihan siltä kannalta kuinka monta toistoa saan kyseisillä painoilla. Sanotaanko nyt, että kun olen tehnyt kyykkyä 160kg painoilla kolmen toiston sarjoja niin mietin tämän jälkeen joko vain yrittäväni jollain painolla mahdollisimman paljon tai jotain toistomäärää esimerkiksi viisi tai seitsemän. Tämän pohjalta sitten mietin painot millä saisin sen viisi tai seitsemän toistoa tai lähelle sitä. Myöskin hieman pienempi painojen tiputtaminen minkä jälkeen yritän vain hakea mahdollisimman monta toistoa.

Tällä kyseisellä tavalla olen nyt pidempään tehnyt kyykyn, maastavedon kuin penkin ja jokaisessa liikkeessä olen saanut nostettua joko maksimipainoja tai sarjapainoja. Tätä kyllä voisi sanoa eräänlaiseksi progressiiviseksi treenityyliksi mutta kuitenkaan tämä ei ole sellainen sillä painot ja toistomäärät eivät ole millään tavalla nousujohteisia seuraavaan treeniin nähden. Progressiivisessa treenissä yritetään saada joko enemmän toistoja tai painoja seuraavaan treeniin kun nykyisellä treenityylillä menen kuitenkin ihan päivän kunnon mukaan. Jos nyt olen saanut tehtyä kyykkyä 160kg:lla niin se ei tarkoita sitä, että tekisin seuraavassa treenissä 170kg painoilla tai saati sitten 160kg painoilla vaan kattoisin ihan päivän kunnon. 

Kesäloman aikana aloin "rikkomaan" kuntosalitreenejä sillä tavalla että lähdin enemmän pois kaavamaisista treeneistä. Samoin olen tehnyt aikaisempina vuosina että juurikin lomalla ja muutenkin siihen kesällä olen vaihtanut tyyliä miten olen kuntosalitreenejä suorittanut. Tämä on johtunut periaatteessa kahdesta eri syystä mutta käytännössä yhdestä syystä. Ensinnäkin olen käynyt kesäisin treenaamassa PTVGYM:llä enemmän tai toisekseen olen käytännössä kesän aikana poissa kotoa kuudesta kahdeksaan viikkoa.

Miksi "höpö höpö" / kevyt treeni tuntuu todella paljon raskaammalle kuin kova treeni? Olen tästä asiasta mielestäni jo kirjoittanut monessa kirjoituksessa mutta tämä asia nousi taas esille kesällä treenatessa. Mielestäni tässä on kaksi syytä mitkä vaikuttavat siihen että tuollainen "höpö höpö" on laittanut minut todella lujille. Ei varsinaisesti vielä treenin aikana mutta treenin jälkeen kun olen päässyt kotio. Monesti kun olen tehnyt "höpö höpö" treenin syystä tai toisesta niin se ei ole välttämättä vielä tuntunut kuntosalilla mitenkään ihmeellisesti mutta sitten kun olen kotiutunut treenistä niin sitten väsymys on iskenyt pahemman kerran.

Minulle tuli mahdollisuus käydä Turun PTVGYM:llä niin ajattelin tarttua siihen. Pari vuotta sitten vein äitini Turkuun konserttiin ja menin siksi aikaa Turun PTVGYM:lle. Tämä oli ensimmäinen kerta kun kävin Turun PTVGYM:llä mistä kirjoittelinkin PTVGYM Turku kokemuksia. Minulle jäi tuosta ensimmäisestä kerrasta hyvät kokemukset ja hieman lannisti palata takaisin Pitäjänmäen PTVGYM:lle tuon kerran jälkeen. Toinen käynti Turun PTVGYM:lle tapahtui tämän vuoden juhannus reissulla Vammalaan kun päätin tulla Turun kautta takaisin kotiin. Tämä toinen kerta olikin itselleni pienoinen pettymys mutta se saattoi myös johtua siitä että kyseessä oli lauantai-iltapäivä kellon ollessa vasta 14 aikaan. Miten sitten nyt kolmas käynti Turun PTVGYM:llä näytti ja kertoi?

Siis tämähän alkaa olemaan kulttuuri shokki kun palaa takaisin kotio ja käy tekemässä treenin Pitäjänmäen PTVGYM:llä. Kun on vajaa neljä viikkoa tottunut treenaamaan Vammalassa sekä Tampereen Loaded:lla sekä Tampereen PTVGYM:llä missä ihmiset osaavat käyttyätyä niin paluu kotiin ja Pitäjänmäen PTVGYM:lle on kyllä. Olen jo kaikenlaista Pitäjänmäen PTVGYM:llä nähnyt: kusiset wc:t, kusiset suihkut, oksennusta wc:n lattialla sekä teineillä kuset housuissa kuntosalilla mutta tämän päiväinen menee kyllä ihan omaan luokkaansa.

Kirjoittelin tuossa viimeksi PTVGYM Pitäjänmäki kokemuksia kun treenaa päivittäin niin siinä jätin yhden asian mainitsematta. Pitäjänmäen PTVGYM:llä tuntuu käyvän vain voimakkaita treenaajia mikä on toisaalta pienoinen ihme sillä nykyään näen harvemmin kovia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä. Kyllähän kovia penkkaajia, mavettajia sekä kyykkääjiä PTVGYM:llä näen mutta en enää läheskään niin usein kuin aikoinaan. Nimittäin kun menen tekemään ihan mitä tahansa laitetta niin joudun aina ottamaan puolet painoista pois mitä siinä on käytetty. Tämä vain sinällään ihmetyttää kun en tosiaan näe enään PTVGYM:llä kovempia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä.