Kyykyssä ja hack-kyykyssä viiden toiston sarjoja "isoilla" painoilla ja jalkaprässiä 400kg painoilla

16.11.2016 - 12:06

Noin viikon tauko treenaamisesta pidetty työmatkan vuoksi. Olisin matkan aikana voinut hyvinkin treenata sillä hotellin alakerrassa olisi ollut kuntosali uima-altaineen. Päätin kuitenkin hyvissä ajoin ennen matkaa etten tule matkalla treenaamaan vaan pidän tuon ajan väliä treenaamisesta. Ennen matkaa tein kovan jalkatreenin ja heti samana päivänä kun palasin takaisin Suomeen niin tulin jälleen tehneeksi jälleen jalkatreenin. Tällä kertaa jalkatreeni sisälsi kovan hack-kyykyn eli heti vain täysillä ja kovaa noin viikon tauon jälkeen. Muutoin tämä mennyt viikko oli mukava ja erilainen ja pääsin ensimmäistä kertaa Brittein saarille olleeni Dublinissa. Sunnuntaina menin ja perjantaina tulin takaisin.

Matka oli ihan työmatka mutta aikaa jäi myöskin yleiseen kiertelyyn ja huomasin ettei Dublinissa sinällään mitään ihmeellistä ole. Muutama hienompi katu minkä jälkeen tuli vastaan jälleen vanhempia ja ränsistyneitä taloja. Vaikka yleisellä tasolla kaupunki näytti hieman ränsistyneeltä niin kyllä sieltä kunnon paikkojakin löytyi sekä myöskin hyviä kauppoja. HIntataso oli suhteellisen korkea ja kaupoissa ei yleisesti ottaen voinut maksaa alle viiden euron maksuja kortilla. Myöskin taksit piti yleisesti maksaa rahalla sillä kortilla maksaminen ei pahemmin onnistunut. Taksia varten kannattaakin kokeilla Hailo äppsiä mikä tuntui toimivan hyvin. Yleisesti otin matkan aikana todella paljon kuvia joille en ole ehtinyt vielä tekemään yhtään mitään. Laitan kuvia jakoon kunhan olen niitä saanut puskettua kamerasta pihalle.

Kovia jalkatreenejä "suurilla" painoilla

Ennen matkaa minun oli tarkoitus pitää lauantai välipäivänä kun lähdin matkaan sunnuntaina. Tällä suunnitelmalla minun piti tehdä jalkatreeni perjantaina ja muutoin olin treenannut lihasryhmät perjantaihin mennessä. Kuitenkin torstaina minua hieman pyydettiin tekemään jalkatreeniä lauantaina minkä johdosta päädyin sitten tekemään suunnitelmiin muutoksia. Perjantain jalkatreeni siirtyi lauantaille minkä johdosta perjantaina oli mahdollista pitää välipäivä tai treenata jokin lihasryhmä toiseen kertaa tuolle viikolle. Ajattelin pitää välipäivän mutta en vain osannut vaan päädyin tekemään viikolle toisen selkätreenin. Tämä oli helppo päätös, että teen selkätreenin sillä selkä on osa-alue mikä on huono ja vaatii kehitystä.

Lauantaina sitten oli kova jalkatreeni ja mitä kova sitten nyt tarkoitti? Kyykyssä omalla maksimi rajalla viiden toiston sarjoja mitä tuli tehtyä joku kuusi tai enemmän. Loppuun vielä näiden viiden toiston sarjojen jälkeen tuli tehtyä 100kg:lla kahdenkymmenen toiston sarja. Tähän koko kyykkäämiseen meni noin tunti kun kaksi treenaajaa veti näitä "kovia" viiden toiston sarjoja paljon. Viiden toiston sarjoja juuri siksi, että sain kyykkyyn suurempia painoja kun halusin sinällään saada nostettua kyykyn ennätystä. Toisaalta haluan saada tuntuman hyvin jaloille mihin riittää pienemmät painot ja pidemmät sarjat. No toisaalta kun kyykyssä tuli tehtyä viiden toiston sarjoja niin jalkaprässissä ja reisikoneissa tuli tehtyä viidentoista ja kahdenkymmenen toiston sarjoja. Näin sain jalkatreenistä erilaisen ja kovan mikä sisälsi suurilla painoilla eri pituisia sarjoja.

Jalkarpässissä tuli tehtyä sarjat 400kg painoilla. Sellaisilla painoilla millä en ollut aikaisemmin ikinä tehnyt. Aloituspainotkin olivat 300kg eli ei siinä hirveästi lähdetty pienillä painoilla liikkeelle. Tämä ihan sen johdosta, että jalkaprässissä oli juuri yksi lopettanut 300kg painoilla. Muuten alla oli kyykkyä niin ei mitään lämmittelyjä siinä sitten tarvinnut. 

Jalkaprässin jälkeen tuli tehtyä vielä molemmat reisikoneet eli etureidet ja takareidet istuen. Molemmissa laitteissa tuli tehtyä kahdenkymmenen toiston sarjoja pakoilla jos oli tarvetta. Etureisikone tuli tehtyä vielä siten, että varmistaja nosti aina toistot ylös asti eli niin sanotusti yli. Tällä tavalla saa reisiin hyvän venytyksen eikä se haittaa jos apunosto menee niin sanotusti jaloista ylös eli pehmuste nousee jaloista yli. Tärkeintä on vain saada venytys.

Matkan jälkeen sitten jalkatreeni oli kova, mutta ei ihan noin kova kuin ennen matkaa. Käytännössä vain hack-kyykky oli kovaa tekemistä ja muut oli enemmän tekniikalla vientiä kuin painoilla mässäilyä. Hack-kyykyssä tein viiden toiston sarjoja 20kg korotuksilla aina 120kg asti minkä jälkeen nostin painoja "vain" 10kg. Sain lopulta tehtyä 130kg painoilla viisi toistoa itse ilman pakkoja. Mielestäni ihan hyvin ja huomasin hyvin sen, että viime hack-kyykky kerrasta oli joku pari kolme kuukautta. Kun jotain liikettä ei tee normaalisti niin myöskin sen liikkeen painot ja tekniikka kärsii. Näiden kovien viiden toiston sarjoja jälkeen laskin painoja ja minun piti tehdä pienemmillä painoilla sarjoja failureen, mutta tämä hieman feilasi. Lähinnä sen takia, että en jaksanut enään tehdä pitkiä sarjoja vaan sarjat yksinkertaisesti olivat jotain max kymmenen luokkaa tai alle. Ei siis mitään sellaisia sarjoja mitä odotin eli kymmenen - viidentoiston toiston.

Hack-kyykyn jälkeen tulin tehneeksi jalkaprässiä hyvin pienillä painoilla rauhallisia kahdenkymmenen toiston sarjoja. Hallittuja sarjoja toisin kuin tuolla aikaisemmalla jalkatreenillä tekemäni 400kg painon sarjat. Tämän jälkeen yhden jalan takareisilaitetta minkä jälkeen tein vielä etureisikonetta sekä takareisikonetta supersarjana sillain maksimi painoilla, että sain teknisesti hyviä kahdenkymmenen toiston sarjoja kummassakin liikkeessä.

Muut treenit tässä ympärillä eli kummankin jalkatreenin ennen tai jälkeen ovat olleet aika perus tekemistä. Sen voisin mainita, että toissa viikolla ennen matkaa kun tein yhden treenin päiviä niin "venytin" hieman treenejä. Huomasin tuon olevan ihan hyvä tapa tai siis olen tuplatreenipäivinä lyhentänyt vain treenien pituuksia. Voisin tästä kirjoitella ensiviikolla enemmän kuin aloitin jälleen tuplatreenit.

Kesäloman aikana aloin "rikkomaan" kuntosalitreenejä sillä tavalla että lähdin enemmän pois kaavamaisista treeneistä. Samoin olen tehnyt aikaisempina vuosina että juurikin lomalla ja muutenkin siihen kesällä olen vaihtanut tyyliä miten olen kuntosalitreenejä suorittanut. Tämä on johtunut periaatteessa kahdesta eri syystä mutta käytännössä yhdestä syystä. Ensinnäkin olen käynyt kesäisin treenaamassa PTVGYM:llä enemmän tai toisekseen olen käytännössä kesän aikana poissa kotoa kuudesta kahdeksaan viikkoa.

Miksi "höpö höpö" / kevyt treeni tuntuu todella paljon raskaammalle kuin kova treeni? Olen tästä asiasta mielestäni jo kirjoittanut monessa kirjoituksessa mutta tämä asia nousi taas esille kesällä treenatessa. Mielestäni tässä on kaksi syytä mitkä vaikuttavat siihen että tuollainen "höpö höpö" on laittanut minut todella lujille. Ei varsinaisesti vielä treenin aikana mutta treenin jälkeen kun olen päässyt kotio. Monesti kun olen tehnyt "höpö höpö" treenin syystä tai toisesta niin se ei ole välttämättä vielä tuntunut kuntosalilla mitenkään ihmeellisesti mutta sitten kun olen kotiutunut treenistä niin sitten väsymys on iskenyt pahemman kerran.

Minulle tuli mahdollisuus käydä Turun PTVGYM:llä niin ajattelin tarttua siihen. Pari vuotta sitten vein äitini Turkuun konserttiin ja menin siksi aikaa Turun PTVGYM:lle. Tämä oli ensimmäinen kerta kun kävin Turun PTVGYM:llä mistä kirjoittelinkin PTVGYM Turku kokemuksia. Minulle jäi tuosta ensimmäisestä kerrasta hyvät kokemukset ja hieman lannisti palata takaisin Pitäjänmäen PTVGYM:lle tuon kerran jälkeen. Toinen käynti Turun PTVGYM:lle tapahtui tämän vuoden juhannus reissulla Vammalaan kun päätin tulla Turun kautta takaisin kotiin. Tämä toinen kerta olikin itselleni pienoinen pettymys mutta se saattoi myös johtua siitä että kyseessä oli lauantai-iltapäivä kellon ollessa vasta 14 aikaan. Miten sitten nyt kolmas käynti Turun PTVGYM:llä näytti ja kertoi?

Siis tämähän alkaa olemaan kulttuuri shokki kun palaa takaisin kotio ja käy tekemässä treenin Pitäjänmäen PTVGYM:llä. Kun on vajaa neljä viikkoa tottunut treenaamaan Vammalassa sekä Tampereen Loaded:lla sekä Tampereen PTVGYM:llä missä ihmiset osaavat käyttyätyä niin paluu kotiin ja Pitäjänmäen PTVGYM:lle on kyllä. Olen jo kaikenlaista Pitäjänmäen PTVGYM:llä nähnyt: kusiset wc:t, kusiset suihkut, oksennusta wc:n lattialla sekä teineillä kuset housuissa kuntosalilla mutta tämän päiväinen menee kyllä ihan omaan luokkaansa.

Kirjoittelin tuossa viimeksi PTVGYM Pitäjänmäki kokemuksia kun treenaa päivittäin niin siinä jätin yhden asian mainitsematta. Pitäjänmäen PTVGYM:llä tuntuu käyvän vain voimakkaita treenaajia mikä on toisaalta pienoinen ihme sillä nykyään näen harvemmin kovia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä. Kyllähän kovia penkkaajia, mavettajia sekä kyykkääjiä PTVGYM:llä näen mutta en enää läheskään niin usein kuin aikoinaan. Nimittäin kun menen tekemään ihan mitä tahansa laitetta niin joudun aina ottamaan puolet painoista pois mitä siinä on käytetty. Tämä vain sinällään ihmetyttää kun en tosiaan näe enään PTVGYM:llä kovempia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä.