Kyykyn aloittaminen niin sanotusti alusta on tuottanut tulosta

25.02.2018 - 10:20

Kesäloman jälkeen aloittamani "kyykky projekti" on tuottanut tulosta puolessa vuodessa. Halusin parantaa perus tuloksia kyykyssä niin aloitin kyykkäämisen "alusta". Ajattelin parantaa perustekniikkaa ja sitä myöden pikkuhiljaa nostaa kyykyssä painoja. Olen tätä tehnyt aikaisemminkin muutaman kerran, mutta tuolloin olen nostanut painoja liian aikaisin jolloin tekniikka on kärsinyt. Mielestäni hyvin yleinen ongelma kyykkäämisessä nostaa painoja tekniikan kustannuksella ja tätä huomaa varsinkin miehillä. Kun tekniikka on huonoa jo pienemmillä painoilla mutta tästä huolimatta nostetaan painoja niin tulos on vain vieläkin huonompaa. Itselläni tämän huomasi helposti etten saanut kyykkyä menemään tarpeeksi alas vaan perse jäi liian ylös kun en vain saanut tai uskaltanut mennä alemmaksi.

Taisin tehdä pidemmän aikaa kyykkyä 80kg - 100kg painoilla millä yritin saada vain mahdollisimman monta kymmenen toiston sarjaa. Pikkuhiljaa nostin painoja joko 5kg:lla tai 10kg:lla ylöspäin ja yritin tehdä vain mahdollisimman monta toistoa yhteensä mitä jatkoin aina kun yritin tehdä kyykkyä suuremmilla painoilla kuin edellisellä kerralla. Jos kyykätessä tuntui sille, että tällä kertaa piti ottaa pienemmillä painoilla niin silloin myöskin otin pienemmillä painoilla enkä yrittänyt väkisin tehdä samoilla painoilla kun viimeksi. Tämä oli avainasemassa kehityksessä tekniikan kannalta sillä tällä tavoin sain pidettyä tekniikan kasassa ja tehtyä parempia toistoja. Kun taas jos olisin aina yrittänyt tehdä vähintään samoilla painoilla kun viimeksi niin olisin lähtenyt vanhaan kaavaan liian helposti eli painot tekniikan kustannuksella.

Toinen avaintekijä mielestäni oli se mitä teen vieläkin suuremmilla painoilla, että yritän saada vain mahdollisimman monta toistoa enkä keskittyä tiettyihin toisto- tai sarjamääriin. Tämä tarkoittaa sitä, että teen niin monta toistoa per sarja kun vain pystyn. Mikä tarkoittaa käytännössä sitä, että toistomäärät vaihtelevat sarjojen välillä. Ensimmäisellä sarjalla voi tulla esimerkiksi seitsemän toistoa, seuraavalla viisi kuten sitä seuraavalla minkä jälkeen voi tulla vielä kolme toistoa. En siis lähde hakemaan mitään kolme kertaa seitsemän tai kolme kertaa viisi sarjoja vaan haen aina sen verran toistoja kun vain saan. Miksi säästellä ensimmäisessä tai ensimmäisissä sarjoissa jotta voit saada tasaisemmin toistoja seuraavilla sarjoilla? Säästely kun ei oikein toimi ikinä kuntosalilla.

Mitä toistomääriin tulee niin yleisesti toistomäärät ovat olleet yhden ja kymmenen toiston välillä. Pienemmillä painoilla olen hakenut välillä kymmentä toistoa ja mitä suurempiin painoihin olen mennyt niin olen katsonut ihan päivän kunnon mukaan ja ensimmäisien toistojen perusteella montako toistoa haen. Yleisellä tasolla olen halunnut saada vähintään kolme toistoa per sarja mutta jos yhden tai toisen toiston jälkeen on tuntunut sille, että on parempi jättää sarja siihen niin olen myös näin tehnyt. Jos sarja on "jäänyt" yhden - kolmen toiston mittaiseksi niin tämän jälkeen olen miettinyt teenkö lisää lyhyitä "sarjoja" vai laskenko painoja. Myöskin muutaman lyhyemmän sarjan jälkeen olen laskenut painoja jotta olen saanut vielä yhden tai useamman pidemmän sarjan. Yleisesti olen käyttänyt sellaista tyyliä, että olen tehnyt hieman suuremmilla painoilla kolmen - viiden toiston sarjoja minkä jälkeen olen laskenut painoja ja yrittänyt tehdä seitsemän - kymmenen toiston sarjoja.

Tämä kaikki on tietenkin tarkoittanut myöskin sitä, että kyykkäämiseen on mennyt todella paljon aikaa. Suuremmat painot tarkoittavat pidempiä taukoja sarjojen välillä ja samalla myöskin sitä, että painoja täytyy nostaa pikkuhiljaa jolloin myöskin sarjojen määrä kasvaa. Muutenkin kun ei tee mitään "normaalia" kolme kertaa kymmenen vaan sarja määrät voivat olla mitä ovat niin se vie vain aikaa.

Kesäloman aikana aloin "rikkomaan" kuntosalitreenejä sillä tavalla että lähdin enemmän pois kaavamaisista treeneistä. Samoin olen tehnyt aikaisempina vuosina että juurikin lomalla ja muutenkin siihen kesällä olen vaihtanut tyyliä miten olen kuntosalitreenejä suorittanut. Tämä on johtunut periaatteessa kahdesta eri syystä mutta käytännössä yhdestä syystä. Ensinnäkin olen käynyt kesäisin treenaamassa PTVGYM:llä enemmän tai toisekseen olen käytännössä kesän aikana poissa kotoa kuudesta kahdeksaan viikkoa.

Miksi "höpö höpö" / kevyt treeni tuntuu todella paljon raskaammalle kuin kova treeni? Olen tästä asiasta mielestäni jo kirjoittanut monessa kirjoituksessa mutta tämä asia nousi taas esille kesällä treenatessa. Mielestäni tässä on kaksi syytä mitkä vaikuttavat siihen että tuollainen "höpö höpö" on laittanut minut todella lujille. Ei varsinaisesti vielä treenin aikana mutta treenin jälkeen kun olen päässyt kotio. Monesti kun olen tehnyt "höpö höpö" treenin syystä tai toisesta niin se ei ole välttämättä vielä tuntunut kuntosalilla mitenkään ihmeellisesti mutta sitten kun olen kotiutunut treenistä niin sitten väsymys on iskenyt pahemman kerran.

Minulle tuli mahdollisuus käydä Turun PTVGYM:llä niin ajattelin tarttua siihen. Pari vuotta sitten vein äitini Turkuun konserttiin ja menin siksi aikaa Turun PTVGYM:lle. Tämä oli ensimmäinen kerta kun kävin Turun PTVGYM:llä mistä kirjoittelinkin PTVGYM Turku kokemuksia. Minulle jäi tuosta ensimmäisestä kerrasta hyvät kokemukset ja hieman lannisti palata takaisin Pitäjänmäen PTVGYM:lle tuon kerran jälkeen. Toinen käynti Turun PTVGYM:lle tapahtui tämän vuoden juhannus reissulla Vammalaan kun päätin tulla Turun kautta takaisin kotiin. Tämä toinen kerta olikin itselleni pienoinen pettymys mutta se saattoi myös johtua siitä että kyseessä oli lauantai-iltapäivä kellon ollessa vasta 14 aikaan. Miten sitten nyt kolmas käynti Turun PTVGYM:llä näytti ja kertoi?

Siis tämähän alkaa olemaan kulttuuri shokki kun palaa takaisin kotio ja käy tekemässä treenin Pitäjänmäen PTVGYM:llä. Kun on vajaa neljä viikkoa tottunut treenaamaan Vammalassa sekä Tampereen Loaded:lla sekä Tampereen PTVGYM:llä missä ihmiset osaavat käyttyätyä niin paluu kotiin ja Pitäjänmäen PTVGYM:lle on kyllä. Olen jo kaikenlaista Pitäjänmäen PTVGYM:llä nähnyt: kusiset wc:t, kusiset suihkut, oksennusta wc:n lattialla sekä teineillä kuset housuissa kuntosalilla mutta tämän päiväinen menee kyllä ihan omaan luokkaansa.

Kirjoittelin tuossa viimeksi PTVGYM Pitäjänmäki kokemuksia kun treenaa päivittäin niin siinä jätin yhden asian mainitsematta. Pitäjänmäen PTVGYM:llä tuntuu käyvän vain voimakkaita treenaajia mikä on toisaalta pienoinen ihme sillä nykyään näen harvemmin kovia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä. Kyllähän kovia penkkaajia, mavettajia sekä kyykkääjiä PTVGYM:llä näen mutta en enää läheskään niin usein kuin aikoinaan. Nimittäin kun menen tekemään ihan mitä tahansa laitetta niin joudun aina ottamaan puolet painoista pois mitä siinä on käytetty. Tämä vain sinällään ihmetyttää kun en tosiaan näe enään PTVGYM:llä kovempia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä.