Kyykky- & jalkatreeni Tampereen PTVGYM:llä

05.07.2024 - 17:19

Lauantaina kävin tekemässä kyykky- & jalkatreenin Tampereen PTVGYM:llä hieman extemporeen ja itselleni poikkeuksellisen aikaisin. Tulin hyvin nopeasti siihen lopputulokseen että en jaksa täällä Vammalassa mennä paikalliselle kuntosalille tekemään jalkatreeniä kun se ei oikein keskiviikkonakaan sujunut. Toisekseen minulla oli vain aikaa niin miksi en sitten lähtenyt Tampereelle treenaamaan? Tällä kertaa myöskin halusin käydä vaihteeksi Tampereen PTVGYM:llä vaikka minulla on vielä muutama kerta 10-korttia jäljellä Tampereen Loaded:lle.

Kyseessä oli nyt kolmas kerta yhteensä ja toinen jalkatreeni Tampereen PTVGYM:llä ja mitä tulee edelliseen kun kävin tekemässä jalkatreenin niin puutteita oli korjattu. Menin nyt myöskin puolestaan normaalia aikaisemmin treenaamaan sillä ajattelin näin juhannuksena olevan muutenkin vähemmän väkeä sekä en viitsinyt alkaa vain odottelemaan sitä normaalimpaa ajankohtaa kun ei siinä nyt muutakaan tekemistä oikein ollut. Pääsinpähän sitten myöskin aikaisemmin pois kun menin aikaisemmin niin Tampereen reissusta ei tullut pitkä ilta.

Poikkesin Tampereen PTVGYM:in kautta viime viikon maanantaina kun tulin Vammalassa käymään. Tuolloin tein maastavetoa ja selkätreenin mutta siinä sivusilmällä huomasin että Tampereen PTVGYM:n oli saanut loistavan vyökyykkylaitteen. Samaa laitetta olen päässyt käyttämään Vantaan Loaded:lla kun Tampereen Loaded:lla on samankaltainen mutta eri valmistajan. Tuo vyökyykkylaite kun loisti poissa olollaan ensimmäisellä kerralla kun kävin Tampereen PTVGYM:llä ja treenasin jalkoja. Siksi olinkin todella pettynyt etten päässyt tekemään vyökyykkyä vaikka PTVGYM:lle menin sillä lähes jokaisella PTVGYM:llä millä olen käynyt on ollut vyökyykky.

Tuolloin viime viikon maanantaina en muutoin keskittynyt katsomaan mitä uusia laitteita Tampereen PTVGYM:lle oli tullut vaan keskityin tekemään maastaveto treeniä minkä jälkeen tutkin ja katsoin mitä selkälaitteita Tampereen PTVGYM:llä on. Tuo vyökyykky laite kun vain sattui olemaan juuri keskellä kuntosalia ja kävelyreitillä vapaapainoalueelle. Niimpä nyt lauantaina keskityin aluksi tekemään kyykky treenin minkä jälkeen menin vyökyykky laitteelle. Tämän jälkeen suunnitelma oli avoin ja katsoin mitä laitteita Tampereen PTVGYM:llä oli tarjolla sillä en halunnut tehdä ihan samaa treeniä kuin ensimmäisellä kerralla.

Viime viikon maanantaina huomasin että uudella vapaapainoalueella oli runsaasti tilaa ja jotain puutteita liittyen maastavetoon. Tällä kertaa huomasin lisää puitteita mitä oikeastaan jo huomasin viime viikon maaanantaina mutta en kiinnittänyt ihan niin paljon huomiota. Huomasin viimeksi jo että vapaapainoalueella oli vain yksi maastaveto "kippilaite" / tangon nostin ja tällä kertaa huomasin että pieniä pikalukkoja ei tainnut olla kuin yksi pari? Viimeksi vain satuin sitten näkemään tuon ainoan parin silmieni edessä sillä nyt kun tein kyykkyä niin yritin pikalukkoja etsiä mutta en niitä millään löytänyt.

Päädyin sitten käyttämään suurempia 2.5kg lukkoja kun olen jo vuosia tottunut kyykkäämään käyttäen lukkoja enkä ole ilman lukkoja kyykännyt vuosikausiin. Tämä ei ollut niinkään uutta käyttää 2.5kg lukkoja sillä käytän niitä aina Vammalassa ollessa kun siellä ei ole pikalukkoja enkä niihin "klipsuihin" oikein luota. Tuo ei nyt itselleni ollut sitten mitään uutta itselleni kunhan vain ihmettelin etteikö tosiaan Tampereen PTVGYM:llä ole pikalukkoja?

Piti oikein käydä tarkistamassa videolta muistinko oikein niin kyllähän muistin. Ensimmäisellä kerralla kun kävin Tampereen PTVGYM:llä ja tein kyykkä ketjuilla niin tein 165kg painoilla plus ketjut sarjoja. Tuo oli myös ensimmäinen kerta kun tein kyykkä kyseisillä ketjuilla kun Tampereen Loaded:lla sekä Pitäjänmäen PTVGYM:llä on erilaiset ketjut. Tampereen PTVGYM:llä ketjut laitetaan tankoon tuosta keskeltä jolloin koko ketju roikkuu ilmassa kun taas Pitäjänmäen PTVGYM:llä ja Tampereen Loaded:lla ketjut roikkuvat toisesta päästä tangossa jolloin osa ketjusta makaa lattialla. Vaikka olinkin käyttänyt kyseisiä ketjuja kerran niin siitä oli niin paljon aikaa niin tälläkin kertaa minun piti aikalailla tunnustella.

Olin kuitenkin tällä kertaa luottavaisempi koko kyykkyä ajatellen mutta tiesin nyt etukäteen Tampereen PTVGYM:in ketjujen painavan ja käyttäytyvän eri tavalla kuin mihin olin tottunut. Niimpä laitoin ketjut "jo" 145kg painoissa kuten taisin tehdä viime kerrallakin. Nykyään Pitäjänmäen PTVGYM:llä en enää oikeastaan tee 140kg painoilla plus ketjut vaikka niin alkuun aina teinkin. Huomasin jo 145kg painoilla kuinka nämä ketjut elivät ihan eri tavalla ja samalla myöskin toivat ihan eri tavalla painoa kyykkäämiseen.

Se on ihan eri kun osa ketjusta makaa maassa verrattuna näihin mitkä roikkuvat koko ajan ilmassa. Minulla oli varsinkin 185kg sekä 200kg painojen kanssa hieman ongelmia siinä suhteessa että ketjut alkoivat heilua hieman liikaa ja minun piti odotella siinä sitten että tasapaino löytyisi. Näin minun ei normaalisti tarvitse tehdä sillä kun ketju on vain toisesta päästä kiinni ja osa makaa maassa niin ketju ei elä niin paljoa. Nyt kun koko ketju on ilmassa niin siinä vaiheessa kun otin askeleet taakse päin niin ketjut lähtivät vain elämään ja heilumaan.

Tein tällä kertaa ensimmäistä kertaa nyt noilla ketjuilla siis 185kg painoilla sekä 200kg painoilla plus ketjut. Minun oli tarkoitus tehdä 200kg painoilla plus ketjut kaksi toistoa mutta jo ensimmäinen tuntui tehdessä raskaalle vaikka videon perustella olisi ihan hyvin voinut lähteä hakemaan toista. No joka tapauksessa ihan hyvin se meni kun keskiviikkona täällä Vammalassa sain tehtyä hikisen ykkösen 225kg painoilla mikä sekin tuntui raskaammalle kuin tuo 200kg plus ketjut. Kyykky treeniin halusin kuitenkin tehdä pidemmän sarjan niin 200kg plus ketjut jälkeen otin 165kg painoilla plus ketjut niin viisi toistoa.

Kyykyn jälkeen tein sitten vyökyykkyä eikä voi kuin vain toivoa että Pitäjänmäen PTVGYM:lle saataisiin sama vyökyykkylaite sillä Pitäjänmäen PTVGYM:n nykyinen vyökyykkylaite on todella surkea. Ainakin itse saan paremmin tehtyä vyökyykkä Tampereen Loaded:n sekä Tampereen PTVGYM:n vyökyykkylaitteilla. Kyseisillä laitteilla kyykky tuntuu luontevammalle sekä varmemmalle sillä Pitäjänmäen PTVGYM:in vyökyykkylaitteen liike rata ei vain sovi itselleni sekä laite muutenkin tuntuu epävakaalle.

Vyökyykyn jälkeen kokeilin sitten toista uutta laitetta mikä oli todella brutaali. En nyt tiedä tarkkaa nimeä laitteelle mutta olisiko se sitten pysty hack? No jokatapauksessa tämä oli nyt ensimmäinen kerta ikinä kun tein vastaavalla laitteella millään kuntosalilla. Käydessäni Helsingin Mayers GYM:llä niin minun piti kokeilla vastaavaa laitetta mutta olin jo tehnyt niin paljon siihen pohjalle että en sitten viitsinyt lähteä kokeilemaan. 

Kesäloman jälkeen treeneissä olen priorisoinut penkin ja laittanut jopa tälle vuodelle tavoitteita. Kuitenkin nyt tuntuu sille että kyykky on se mikä on viime aikoina sujunut paremmin. Voi myös olla että kun priorisoin ja keskityn penkkiin niin tuntuu vain sille että kyykky nyt sujuu paremmin kun siihen minulla ei ole ollut tavoitteita. Kuitenkin nyt kyykyssä minulla on paukkunut erilaiset ennätykset kun penkissä en ole päässyt ihan vielä niihin tuloksiin kuin olisin halunnut. 

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.

Kesäloman aikana aloin "rikkomaan" kuntosalitreenejä sillä tavalla että lähdin enemmän pois kaavamaisista treeneistä. Samoin olen tehnyt aikaisempina vuosina että juurikin lomalla ja muutenkin siihen kesällä olen vaihtanut tyyliä miten olen kuntosalitreenejä suorittanut. Tämä on johtunut periaatteessa kahdesta eri syystä mutta käytännössä yhdestä syystä. Ensinnäkin olen käynyt kesäisin treenaamassa PTVGYM:llä enemmän tai toisekseen olen käytännössä kesän aikana poissa kotoa kuudesta kahdeksaan viikkoa.

Miksi "höpö höpö" / kevyt treeni tuntuu todella paljon raskaammalle kuin kova treeni? Olen tästä asiasta mielestäni jo kirjoittanut monessa kirjoituksessa mutta tämä asia nousi taas esille kesällä treenatessa. Mielestäni tässä on kaksi syytä mitkä vaikuttavat siihen että tuollainen "höpö höpö" on laittanut minut todella lujille. Ei varsinaisesti vielä treenin aikana mutta treenin jälkeen kun olen päässyt kotio. Monesti kun olen tehnyt "höpö höpö" treenin syystä tai toisesta niin se ei ole välttämättä vielä tuntunut kuntosalilla mitenkään ihmeellisesti mutta sitten kun olen kotiutunut treenistä niin sitten väsymys on iskenyt pahemman kerran.

Minulle tuli mahdollisuus käydä Turun PTVGYM:llä niin ajattelin tarttua siihen. Pari vuotta sitten vein äitini Turkuun konserttiin ja menin siksi aikaa Turun PTVGYM:lle. Tämä oli ensimmäinen kerta kun kävin Turun PTVGYM:llä mistä kirjoittelinkin PTVGYM Turku kokemuksia. Minulle jäi tuosta ensimmäisestä kerrasta hyvät kokemukset ja hieman lannisti palata takaisin Pitäjänmäen PTVGYM:lle tuon kerran jälkeen. Toinen käynti Turun PTVGYM:lle tapahtui tämän vuoden juhannus reissulla Vammalaan kun päätin tulla Turun kautta takaisin kotiin. Tämä toinen kerta olikin itselleni pienoinen pettymys mutta se saattoi myös johtua siitä että kyseessä oli lauantai-iltapäivä kellon ollessa vasta 14 aikaan. Miten sitten nyt kolmas käynti Turun PTVGYM:llä näytti ja kertoi?