Kysymys: Kuinka ihmiset uskaltavat ajaa ilman valoja pimeässä?

21.10.2023 - 09:34

Asia minkä nopeasti huomasin sen jälkeen kun aloin käymään Pitäjänmäen PTVGYM:lle aktiivisesti hieman yli puolitoista vuotta sitten? Pimeämpinä vuoden aikoina huomaa sen että jotkut ihmiset ajavat ilman valoja pimeässä. Tätät asiaa ei huomaa valoisempina ajankohtina mutta esimeriksi taas eilen Hehä 2:lla yksi vanha pieni auto ajoi ilman etuvaloja ja tullessani yksi pakettiauto ajoi Turunväylää Kehä 2:lla ainakin ilman takavaloja sekä pakettiauto oli vielä tumma eli vielä vaikeammin huomattavissa.

Tätä samaa on tullut nähtyä hieman yli puolitoista vuotta päivittäin. Iltaisin kun ajan Pitäjänmäen PTVGYM:lle niin joko mennessä tai tullessa Kehä 2:lla tai Turunväylällä joku idiootti ajaa pimeällä autolla. Kyllä näitä autoilijoita on tullut nähtyä vuosien saatossa aina silloin tällöin ympäriä Suomea mutta nyt tämä näky on ollut päivittäistä. Varsinkin tullessa PTVGYM:ltä kotiin niin se on vieläkin vaarallisempaa kun ajan kuitenkin treenin jälkeen väsyneenä eli ajaessa pitää oikeasti olla kunnolla tarkkana. Sillä oikeasti tuollaista pimeää autoa on todella vaikea havaita.

Onneksi kuitenkin Turunväylä sekä Kehä 2 on täysin valaistu ja ehkä siksi nämä pimeällä autolla ajavat autoilijat ovat liikkeellä kun reitti on valaistu. Ehkeivät he sitten lähtisi liikenteeseen jos itse ajoreitti olisi pimeä?

PTVGYM:llä tuli tehtyä rinta- & olkapäätreeni vaikka normaalisti minun olisi pitänyt tehdä selkätreeni. Kuitenkin viime viikolla tein poikkeuksellisesti kolme selkätreeni ja halusin vielä hieman säästellä alaselkää niin päädyin tekemään rinta- & olkapäätreenin. Toisaalta myöskin halusin tehdä olkapäitä sillä ne jäivät viime viikolla hieman vieläkin vähemmälle ja toisekseen halusin tehdä olkapäätreeniä juurikin PTVGYM:llä. PTVGYM:llä olen meinaan juurikin innostunut taas tekemään olkapäätreenejä mitkä muutoin ovat kyllä jääneet vähän sivuosaan.

Pitäjänmäen PTVGYM:llä on minulle itselleni hyvät ja mukavat laitteet olkapäätreeneihin kuten pystypunnerrus seisten (viikinkipunnerrus), pystypunnerrus viistosti sekä vipunosto sivulle laite. Juurikin näiden kolmen laitteen ansiosta olen alkanut tykätä tehdä olkapäätreenejä mitkä olen tehnyt rinta- tai penkki treenin yhteydessä. Joko siis teen pelkästään penkin ennen olkapäätreeniä tai sitten teen vielä penkin lisäksi jotain muita rintaliikkeitä kuten tällä kertaa rintaprässiä. Näistä tämän tyyppisistä treeneistä voisi paremmin kuvailla sitten varmaan punnerrustreeni?

Ai niin ja kaikki punnerrusliikkeet tulee tehtyä pysäytyksellä alhaalla. Alhaalla pidän pysäytyksen minkä itse ainakin huomaan ja tunnen mutta mitä videolla ei aina ei edes huomaa. Tällä tavalla saan pidettyä liikkeissä kontrollin että minä vien painoja eikä että painot vievät minua. Usein näkee juuri toisinpäin näissä kyseisissä liikkeissä että tehdään tempo edellä jotta liikkeisiin saadaan isoja painoja. Penkissä tämä näkyy persepumppauksena kuten myöskin viikinkipunnerruksessa missä näkee kun jaloilla otetaan vauhtia polvien avulla. Viikinkipunnerruksessa monella polvet ja jalat liikkuvat enemmän ja nopeammin kuin itse viikinkipunnerruslaite.

Pysätystekniikka ottaa aluksi aikansa oppia tekemään sillä ja kehitys voi tuntua vaikealta mutta kun siihen tottuu niin kyllä ne painotkin alkavat kasvaa. Pysätyksellä tehtäessä painot liikkeissä on paljon maltillisemmat mikä monelle ottaa egon päälle. Itse kuitenkin teen mieluusti pienemmillä painoilla kontrolloituja toistoja mitkä oikeasti alkavat polttamaan olkapäissä kun nopeita riuhtaisuja mitkä eivät tee joko mitään tai sitten hyvälle tuurilla niistä voi saada pumppia. Kuitenkaan en halua pystypunnerusliikkeessä tehdä myöskin reisiä kun jaloille minulla on ihan oma päivä milloin haluan tehdä oikeaa kyykkyä.

Pitänyt jo kirjoittaa kyykystä muutamia viikkoja mutta en ole vain jaksanut ja ehtinyt. En ole myöskään yhtään varma olenko tästä asiasta jo kirjoittanut tai siis montako kertaa? Kuitenkin aloitin tuossa kesällä joskus tekemään vyötöntä kyykkyä pitkästä aikaa. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vöytä sillä totutin itseni aina tekemään kyykkyä vyön kanssa oli kyseessä sitten pienet tai suuret painot. Samalla olen nyt tehnyt vallan pysäytyskyykkyä tai ainakin pyrkinyt pysäyttämään alhaalla liikkeen edes hieman. Tämän avulla olen saanut etenkin korjattua kyykyn syvyyttä mikä on ollut minulle ongelma.

Viime viikon lauantaina tuli käytyä Tampereella Hifihuoneen HIFI & HIGH END messuilla Tätä Tampereen reissua varten muutin koko viikon treenien järjestystä sillä suunnittelin tällä kertaa mitä haluan tehdä Tampereen Loaded:lla minkä lisäksi piti myöskin hieman miettiä mitä on järkevää tehdä. Lähinnä nyt siltä kannalta että aluksi on meno Tampereelle minkä jälkeen piti käydä ensiksi syömässä ja sitten Hifihuoneen Hifi & HIGH END messuille. Ennen kuin pääsisin Tampereen Loaded:lle niin minulle tulisi paljon kävelyä ja seisomista ennen treeniä.

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.

Kesäloman jälkeen treeneissä olen priorisoinut penkin ja laittanut jopa tälle vuodelle tavoitteita. Kuitenkin nyt tuntuu sille että kyykky on se mikä on viime aikoina sujunut paremmin. Voi myös olla että kun priorisoin ja keskityn penkkiin niin tuntuu vain sille että kyykky nyt sujuu paremmin kun siihen minulla ei ole ollut tavoitteita. Kuitenkin nyt kyykyssä minulla on paukkunut erilaiset ennätykset kun penkissä en ole päässyt ihan vielä niihin tuloksiin kuin olisin halunnut. 

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.