Kunnon rakentaminen rauhassa pysäytystekniikalla

01.12.2023 - 18:35

Tässä on nyt noin puolitoista viikkoa tullut treenattua sen jälkeen kun minulla oli puolen toista viikon tauko treeneistä. Olimme töistä yhden viikon Pyhtäällä mökillä minkä jälkeen minulla oli pientä kröhää ja päätin olla menemättä pariin päivään treenaamaan. Tuon paluu viikon puolikkaan päätin ottaa kevyemmin kun ajattelin että en ehkä ole ihan vielä 100% kunnossa eikä nyt muutenkaan ole hyvä vetää itseänsä ihan piippuun ekoissa treeneissä. 

Oikeastaan tuo sama jatkui tällä viikolla mutta aloin ottamaan hieman enemmän itsestäni irti. Käytännössä tuo tarkoitti sitä että nostin joissakin liikkeissä painoja, jossain liikkeissä tein enemmän sarjoja ja yleisesti treeneissä aloin tekemään enemmän liikeitä. Kuitenkaan en palannut siihen menoon mikä oli ennen tuota taukoa ja täytyy kyllä sanoa että ei ole ollut kaipuuta edes siihen. Olen halunnut nyt ottaa vielä rauhallisemmin ja halunnut rakentaa tulos kuntoa rauhassa sekä tehdä asioita hieman eri tavalla.

 

Niin useasti näkee kanssa treenaajista ketkä ovat samoihin aikoihin useasti kuntosalilla että he tekevät sitä samaa treenistä toiseen ja painotkin tuntuvat olevan samoja. Itse en voi valittaa siinä mielessä että vaikka haluaisin ja yrittäisin tehdä erilaisia ratkaisuja välillä niin itse teen sitä samaa. Liian useasti teen varsinkin suuret liikkeet samoilla painoilla ja toistomäärillä tai lähestulkoon samoilla. Pääliikkeen jälkeen olenkin sitten tehnyt ne muutokset treeniin mitä olen tehnyt ja sen osalta treeneissäni onkin eroavaisuutta ja teen erilaisia asoita.

Oma ongelmani on kuitekin pääliikkeen tekeminen kun se menee aina lähestulkoon siihen samaan tai lähelle samaa. En syystä tai toisesta tee niitä muutoksia useasti. Ainoa missä tunnun tekevän muutoksia on penkki mutta kyykky ja maastaveto on mennyt lähestulkoon samalla kaavalla liian pitkään. Katson ja tunnustelen mikä se päivän kunto on ja sitten sen mukaan on tullut tehtyä 1-5 toiston sarjoja mahdollisimman isoilla painoilla. Se vain tosiaan johtaa siihen että painot ovat treenissä kun treenissä lähes identtiset niin kuin myös toistomäärät.

Kesällä pääsin tästä kierteestä hyvin eroon ja aloin tekemään penkissä, kyykyssä ja maastavedossa ihan erilaisia treenejä joita olin tehnyt. Kesän jälkeen jatkoin tätä trendiä mutta kyllä se hieman alkoi menemään taas siihen normaalimpaan suuntaan. Kuitenkin kesällä ja kesän jälkeen hakkasin kyllä niin paljon erilaisia sarjaennätyksiä että ei kyllä ihme että halusin sitten taas tuosta eroon. Minulle kun kuitenkin tuli pakkomieleeksi tehdä aina ennätyksiä minkä johdosta treenit alkoivat menemään huonolla tavalla väärään suuntaan.

Nyt kun olen tässä rakentanut treenejä rauhassa vailla miettimistä millä painoilla teen niin tekemiseni on ollut rauhallisempaa niin henkisesti kuin myös siis fyysisesti. Välillä tuntuu myös sille että en edes oikein treenaa mutta kyllä esimerkiksi keskiviikon jalkatreenin jälkeen jalat tärisivät ja olin todella puhki kun pääsin kotiin. Eli vaikka treenatessa ei tunnu ihan sille että paukuttaisin ihan niin kovaa niin kyllä sitä sitten on tullut tehtyäkin. Voi myös olla että omat kokemukseni ja odotukseni ovat vain niin korkealla että "vähäinen" ei tunnu oikein enää miltään.

Toisaalta olen nyt aktivoitunut käyttämään pysäytyksiä liikkeessä kun liikkeessä minkä johdosta liikkeisiin tulee otettua pienempiä painoja niin se kuorma ei ehkä tunnu samalle. Toisaalta pysäytyksien avulla muutoin tekeminen on tuntunut raskaalle. Vaikka teenkin siis pysäytyksiä nykyään lähes kaikissa liikkeissä niin pysäytykset eivät aina ole supistavassa päässä eli siinä raskaammassa. Useissa liikkeisä pidän pysäytyksen venytysvaiheessa ihan vain sen takia että saan pidettyä kontrollin liikkeessä. Kun pidän pysäytyksen jokaisen toiston välissä vaikka se oliskin venytysasennossa niin minulla pysyy kontrolli jokaisessa toistossa. Näin ollen painot pysyvät pienempinä ja tekeminen raskaampana kun en saa helpotettua liikkeen tekemistä temmolla. 

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.

Kesäloman jälkeen treeneissä olen priorisoinut penkin ja laittanut jopa tälle vuodelle tavoitteita. Kuitenkin nyt tuntuu sille että kyykky on se mikä on viime aikoina sujunut paremmin. Voi myös olla että kun priorisoin ja keskityn penkkiin niin tuntuu vain sille että kyykky nyt sujuu paremmin kun siihen minulla ei ole ollut tavoitteita. Kuitenkin nyt kyykyssä minulla on paukkunut erilaiset ennätykset kun penkissä en ole päässyt ihan vielä niihin tuloksiin kuin olisin halunnut. 

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.

Kesäloman aikana aloin "rikkomaan" kuntosalitreenejä sillä tavalla että lähdin enemmän pois kaavamaisista treeneistä. Samoin olen tehnyt aikaisempina vuosina että juurikin lomalla ja muutenkin siihen kesällä olen vaihtanut tyyliä miten olen kuntosalitreenejä suorittanut. Tämä on johtunut periaatteessa kahdesta eri syystä mutta käytännössä yhdestä syystä. Ensinnäkin olen käynyt kesäisin treenaamassa PTVGYM:llä enemmän tai toisekseen olen käytännössä kesän aikana poissa kotoa kuudesta kahdeksaan viikkoa.

Miksi "höpö höpö" / kevyt treeni tuntuu todella paljon raskaammalle kuin kova treeni? Olen tästä asiasta mielestäni jo kirjoittanut monessa kirjoituksessa mutta tämä asia nousi taas esille kesällä treenatessa. Mielestäni tässä on kaksi syytä mitkä vaikuttavat siihen että tuollainen "höpö höpö" on laittanut minut todella lujille. Ei varsinaisesti vielä treenin aikana mutta treenin jälkeen kun olen päässyt kotio. Monesti kun olen tehnyt "höpö höpö" treenin syystä tai toisesta niin se ei ole välttämättä vielä tuntunut kuntosalilla mitenkään ihmeellisesti mutta sitten kun olen kotiutunut treenistä niin sitten väsymys on iskenyt pahemman kerran.