Kropan kramppaamisen jälkeinen treeni

16.11.2016 - 12:06

Treeniviikko ei alkanut ihan normaalisti. Viikonloppuna jalkani olivat ihan jumissa perjantain jalkatreenin jäljiltä sekä muutoinkin kropassa tuntui viikon treenien jälki hieman. Kun sunnuntaina jalat olivat vieläkin jumissa päätin sitten illalla mennä kuntosalilla polkemaan kuntopyörää ja tein samalla vatsoja sekä leukoja. Tämä sunnuntainen kuntosalilla käynti oli loppujenlopuksi turha sillä sunnuntaina kun olin ollut paikallani jonkin aikaa jalat olivat samassa kunnossa kuin ennen kuntosalilla käyntiä. Eilen aamulla kävin sitten polkemassa kuntopyörää sekä tekemässä kanssa vatsat sekä leukoja kun jätin juoksemiset väliin juuri jalkojen kunnon takia. Eilen illalla olikin sitten olkapää- & haustreeni ja illan viimeisen liikkeen kohdalla minun vatsalihaksia alkoi krampata niin paljon että tämä viimeinen liike täytyi jättää väliin ja lähdin samantien pois kuntosalilla. Ensimmäisen hauisliikkeen jälkeen kyllä kanssa käsiä hieman kramppasi mutta tein pyramiidisarjaa minkä jälkeen on muutoinkin usein kädet hieman krampanneet joten tässä kohtaan ajattelin tämän olevan ihan normaalia mitä se olikin.

Eilisen vatsalihas kramppaamisen johdosta jätin ja jätän aamulenkkejä väliin ja pidän mahdollisimman paljon lepoa. Kuntosalitreenit ajattelin tehdä samalla kaavalla kuin eilen ja jättää vain aerobista väliin tällä viikolla. Silti eilinen kramppaaminen mietitytti ennen tämän illan kuntosalitreeniä sillä en yhtään tiennyt oliko nämä vatsakrampit jotain isompaa vai eilisen illan yksittäinen juttu. Silti treeniä tehdessä piti katsoa ettei kropassa tuntunut mitään ei normaalia sillä nyt näyttää siltä että nuo pari "mega" viikkoa alkavat näkymään kropassa. Kramppaaminenhan voi johtua parista asiasta eli treenimääristä sekä jonkin ravinnon puutteesta. Tässä tapauksessa luulisin tuon olevan kiinni treenimääristä sillä mielestäni ruokavalioni on sisältänyt yleisesti lähes kaikkea mitä tarvitsen.

No nyt tällä viikolla tulee ainakin pidettyä lepopäiviä useampia sillä keskiviikko sekä viikonloppu tulee nyt pidettyä ihan treenivapaana. Ensi viikolla saattaa olla kevyemmän viikon vuoro mutta en ole vielä ihan varma koska taidan nyt aluksi katsoa missä kunnossa kroppa on tämän viikon jälkeen. Paremminkin sunnuntaina taitaa olla se päivä jolloin viimeistään teen päätöksen ensi viikosta.

Selkätreenin tekeminen kropan ollessa arvoitus

Sain jälleen ladattua itseni "iskuun" kun aloitin kuntosalitreenin. Vaikka en oikeastaan tiennyt missä kunnossa kroppa oli ennen treeniä niin en tätä hirveästi miettinyt valmistautuessani kuntosalitreeniin. Päätin katsoa kropan kunnon ensimmäisillä sarjoilla ja tehdä treenin ihan sen mukaan miten ensimmäiset toistot ja liike menee. Tänään ensimmäinen liike oli siis sinällään ratkaisevassa asemassa että tein sen pohjalta ratkaisuja illan loppuihin tekemisiini. Huomatessani raudan nousevan suhteellisen "kevyesti" tajusin pikkuhiljaa kropan kestävän ihan hyvin ja eilisien vaikeuksien olevan sinällään menneitä. Tietenkään kroppa ei ole tällä hetkellä missään 100% kunnossa mutta sellaisessa kunnossa että se kestää kyllä kuntosalitreenit mutta ei mitään aerobista sekä kuntosalitreeniä. En ole varma edes kestäisikö se montaa juoksua jos lähtisin nyt juoksemaan.

Aloitin selkätreenin samalla tyylillä kuin viime viikkolla eli tein maastavedossa mahdollsimman isoilla painoilla mahdollisimman monta toistoa. Tämän jälkeen laskin hieman painoja jotta sain pidettyä lyhyet sarjat hieman pidempinä ja sain ylipäätänsä toistoja. Yllätyin hieman että sain pidettyä samankaltaisen tason kuin viime viikolla. Tein tänään suunnitellusti hieman erilaisilla painoilla kuten viimeksi ja tämä oli ihan suunniteltu juttu tehdä hieman pienemmillä painoilla jolloin sain enemmän toistoja. Pienemmillä painoilla pitäisi pystyä nostamaan enemmän toistoja ja jos tälläin ei ole niin silloin treeni menee huonosti. Painot ja toistot pitäisi mennä suhtellisen hyvin suhteutettuna. Tietenkin jos painon laskun tekee isomman painon sarjan jälkeen niin tällöin toistomäärä pitäisi olla vähintään sama mutta riippuen kuinka monta sarjaa on tehnyt niin tällöin se voi olla laskeva kun voimia ei enään ole. Tänään sain pidettyä toistomäärät samoissa sen jälkeen kun aloin laskemaan painoja sarjojen jälkeen.

Maastavedon jälkeen loppu selkätreeni menikin ihan peruskaavalla joko kymmenen tai kahdentoista toiston sarjoilla joita tein myös eilen sekä viime viikolla. Käytännössä en hakenut mitään tietynlaista selkätreeniä vaan otin liikkeiden variaatiot ihan summamutikassa. Liikkeet puolestaan olivat ihan perusselkäliikkeitä joilla teen käytännössä useasti selkätreenin. Eilen hain hieman erilaisuutta treeniin tekemällä uudempaa tai vähemmän käytettyä liikkeitä muutaman. Tälläin kuitenkin kun haen treenissä isommalla painolla kahdentoista toiston sarjoja olen päättänyt jättää "hienommat" ja teknisemmät liikkeet vähemmälle ja keskittyväni enenmmän perusliikkeisiin joihin saa otettua enemmän painoja. Tällöin tekniikkaan tarvitsee keskittyä vähemmän jolloin liikkeen tekemiseen saa otettua enemmän painoja.

Selkätreeni

  • Maastaveto 100kg x5, 140kg x5, 190kg x5 x3, 170kg x3 x3, 140kg x5
  • Kulmasoutu 3x10 100kg
  • Ylätalja kahva 3x12 60kg
  • Alatalja 3x12 90kg
  • Lat Rope Yankers 4x12 60kg

Kesäloman aikana aloin "rikkomaan" kuntosalitreenejä sillä tavalla että lähdin enemmän pois kaavamaisista treeneistä. Samoin olen tehnyt aikaisempina vuosina että juurikin lomalla ja muutenkin siihen kesällä olen vaihtanut tyyliä miten olen kuntosalitreenejä suorittanut. Tämä on johtunut periaatteessa kahdesta eri syystä mutta käytännössä yhdestä syystä. Ensinnäkin olen käynyt kesäisin treenaamassa PTVGYM:llä enemmän tai toisekseen olen käytännössä kesän aikana poissa kotoa kuudesta kahdeksaan viikkoa.

Miksi "höpö höpö" / kevyt treeni tuntuu todella paljon raskaammalle kuin kova treeni? Olen tästä asiasta mielestäni jo kirjoittanut monessa kirjoituksessa mutta tämä asia nousi taas esille kesällä treenatessa. Mielestäni tässä on kaksi syytä mitkä vaikuttavat siihen että tuollainen "höpö höpö" on laittanut minut todella lujille. Ei varsinaisesti vielä treenin aikana mutta treenin jälkeen kun olen päässyt kotio. Monesti kun olen tehnyt "höpö höpö" treenin syystä tai toisesta niin se ei ole välttämättä vielä tuntunut kuntosalilla mitenkään ihmeellisesti mutta sitten kun olen kotiutunut treenistä niin sitten väsymys on iskenyt pahemman kerran.

Minulle tuli mahdollisuus käydä Turun PTVGYM:llä niin ajattelin tarttua siihen. Pari vuotta sitten vein äitini Turkuun konserttiin ja menin siksi aikaa Turun PTVGYM:lle. Tämä oli ensimmäinen kerta kun kävin Turun PTVGYM:llä mistä kirjoittelinkin PTVGYM Turku kokemuksia. Minulle jäi tuosta ensimmäisestä kerrasta hyvät kokemukset ja hieman lannisti palata takaisin Pitäjänmäen PTVGYM:lle tuon kerran jälkeen. Toinen käynti Turun PTVGYM:lle tapahtui tämän vuoden juhannus reissulla Vammalaan kun päätin tulla Turun kautta takaisin kotiin. Tämä toinen kerta olikin itselleni pienoinen pettymys mutta se saattoi myös johtua siitä että kyseessä oli lauantai-iltapäivä kellon ollessa vasta 14 aikaan. Miten sitten nyt kolmas käynti Turun PTVGYM:llä näytti ja kertoi?

Siis tämähän alkaa olemaan kulttuuri shokki kun palaa takaisin kotio ja käy tekemässä treenin Pitäjänmäen PTVGYM:llä. Kun on vajaa neljä viikkoa tottunut treenaamaan Vammalassa sekä Tampereen Loaded:lla sekä Tampereen PTVGYM:llä missä ihmiset osaavat käyttyätyä niin paluu kotiin ja Pitäjänmäen PTVGYM:lle on kyllä. Olen jo kaikenlaista Pitäjänmäen PTVGYM:llä nähnyt: kusiset wc:t, kusiset suihkut, oksennusta wc:n lattialla sekä teineillä kuset housuissa kuntosalilla mutta tämän päiväinen menee kyllä ihan omaan luokkaansa.

Kirjoittelin tuossa viimeksi PTVGYM Pitäjänmäki kokemuksia kun treenaa päivittäin niin siinä jätin yhden asian mainitsematta. Pitäjänmäen PTVGYM:llä tuntuu käyvän vain voimakkaita treenaajia mikä on toisaalta pienoinen ihme sillä nykyään näen harvemmin kovia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä. Kyllähän kovia penkkaajia, mavettajia sekä kyykkääjiä PTVGYM:llä näen mutta en enää läheskään niin usein kuin aikoinaan. Nimittäin kun menen tekemään ihan mitä tahansa laitetta niin joudun aina ottamaan puolet painoista pois mitä siinä on käytetty. Tämä vain sinällään ihmetyttää kun en tosiaan näe enään PTVGYM:llä kovempia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä.