Kovaa treeniä ilman välipäiviä takana

08.09.2017 - 09:05

Tällä hetkellä treenaan ilman välipäiviä ja katson kuinka pitkään kroppa kestää. Jotenkin tämä lähti sellaisesta asiasta liikkeelle kun minulla tulee olemaan yli viikon työreissu syyskuun lopulla niin ajattelin vetää siihen saakka treeniä vaan ilman välipäiviä. Ajattelin palautuvani sitten työreissun aikana kun ei treenaa yli viikkoon mutta tuohon voi olla tulossa muutos sillä hotellin vieressä on hyvä kuntosali johon hotellin asiakas pääsee halvalla / ilmaiseksi. Ajattelin välipäivien väliin jättämistä jotenkin sillä ajatuksella, että kun pystyn vetään tuplatreenejä viikossa viisi tai kuusi niin kyllä nyt pystyn hyvin vetään treeniviikkoja ilman välipäiviä putkeen.

Tämä suunnitelma on toistaiseksi toiminut vaikka minulla on alkanut olemaan selän kanssa hieman "ongelmia". Selkä ongelmat ovat alkaneet johtumaan maastavedoista kun olen tehnyt 200kg ja 220kg painoilla vähintään viisi kahden / kolmen toiston sarjaa. Maastavedon päälle kaksi jalkatreeniä viikossa joiden kummankin pääliikkeenä on ollut kyykky niin selkä on saanut rasitusta. Selkä ei ole niinkään kipeä vaan enemmänkin jumissa ja ottaa todella helposti "damagea" eli menee todella helposti jumiin. Tämän takia olen joutunut esimerkiksi miettimään hieman kyykkyjä ennenkuin olen tehnyt ensimmäistäkään toistoa. Viimeksi päädyin tekemään kolmen toiston sarjoja isommilla painoilla kun katsoin lyhyempien sarjojen olevan selän kannalta parempi ratkaisu kuin pidemmät sarjat. Aluksi ajattelin tehdä pienimmillä painoilla pidempiä sarjoja mutta päädyin kuitenkin lyhyempiin sarjoihin juurikin keston takia.

 

220kg 5x2 #deadlift #backday #backworkout #backattack #gym #gymlife

Henkilön Tuomas Välimaa (@tvalimaa) jakama julkaisu

Pienemmät painot rasittavat yleisellä tasolla vähemmän mutta toisaalta pidempiaikainen sarja tekee taas rasituksesta pahempaa. Siksi ajattelinkin tehdä joko viiden toiston tai kolmen toiston sarjoja ja juuri viimeksi päädyin tekemään kolmen toiston sarjoja kun viimeksi tein juurikin viiden toiston sarjoja. En sitten tiedä vaikuttiko minun päätökseen myöskin se, että halusin lisätä kyykkyyn painoja viime kerrasta? Edellisellä kerralla olin tehnyt viiden toiston sarjoja 132,5kg painoilla ja nyt tein kolmen toiston sarjoja 142,5kg painoilla.

Tuohon tämän viikon ensimmäisen jalkatreenin kyykkyyn vaikutti myös se, että tiistaina tehty penkki rasitti selkää. Tosin tulin tehneeksi penkissä sarjoja 170kg painoilla ja nostin yhden toiston 200kg painolla mikä saattoi vaikuttaa asiaan. Sain kyllä floam-rollerilla tiistain rintatreenin jälkeen selän hyvään kuntoon mutta niin sain sen myös maananataina kun tein maastavetoa. Tämän takia minun piti miettiä hieman tarkemmin keskiviikkona kyykyn tilannetta. Yhdessä vaiheessa mietin jopa koko kyykyn väliin jättämistä mutta sitten kun oli itse jalkatreeni vuorossa niin en halunnut jättää kyykkyä väliin kun se on edennyt hyvin omasta mielestäni. Juuri sillä tavalla kuin olen sen halunnutkin etenevän eli pienoisia painon korotuksia mutta tekniikan pitäminen kasassa.

 

120kg x3 & 142,5kg 5x3 #squats #legworkout #legday #gym #gymlife #gymshark #beats #trance

Henkilön Tuomas Välimaa (@tvalimaa) jakama julkaisu

Vaikka tässä olen nyt mennyt yli kaksi ja puoliviikkoa ilman välipäiviä niin käytännössä penkin, kyykyn ja maastavedon tulokset ja sarjapainot ovat olleet progressiivisia. Tätä en ole tietoisesti hakenut vaan olen yrittänyt vain saada näihin muutamaan liikkeeseen hyvät painot. Päätavoite on kuitenkin mennä päivän kunnon mukaan eikä progressiivisesti sillä näin ainakin ilman välipäiviä progressiivinen tulosten hakeminen ei voi toimia pitkään. Saa nyt sitten nähdä kun kolme viikkoa on takana ja ensi viikkoa olkaa, että mihin suuntaan tämä kroppa tästä lähtee ja katson sitä mukaan tarvittaessa välipäiviä joita kyllä tulen tarvitsemaan. Tätä menoa tulokset ja kehitys tulee laskemaan hyvinkin nopeasti minkä jälkeen myös palautuminen tulee olemaan hankalaa.

Toisaalta nämä treenit ovat sinällään sisältäneet "vain" yhden liikkeen suurilla painoilla minkä lisäksi treenin muut liikkeet on tullut tehtyä enemmän tekniikalla. Tämän johdosta kaikki treenit eivät ole ihan niin tappotreenejä joista on todella vaikea palautua. Tämän hetkisistä treeneistä on sinällään helpompi palautua kun ne eivät ota ihan niin kovaa kroppaan, että olisi ihan joka treenin jälkeen tekemässä kuolemaa. Treeneistä on kyllä saanut lihassäryt päälle mutta mitään jalkatreeneistä tulleita polvikipuja tai olkapäätreeneistä olkapää kipuja ja huonoja särkyjä ei ole tullut. 

Miksi "höpö höpö" / kevyt treeni tuntuu todella paljon raskaammalle kuin kova treeni? Olen tästä asiasta mielestäni jo kirjoittanut monessa kirjoituksessa mutta tämä asia nousi taas esille kesällä treenatessa. Mielestäni tässä on kaksi syytä mitkä vaikuttavat siihen että tuollainen "höpö höpö" on laittanut minut todella lujille. Ei varsinaisesti vielä treenin aikana mutta treenin jälkeen kun olen päässyt kotio. Monesti kun olen tehnyt "höpö höpö" treenin syystä tai toisesta niin se ei ole välttämättä vielä tuntunut kuntosalilla mitenkään ihmeellisesti mutta sitten kun olen kotiutunut treenistä niin sitten väsymys on iskenyt pahemman kerran.

Yllätin itseni tämän viikon keskiviikkona sekä torstaina siinä mielessä että tein viikon ensimmäisessä kyykky treenissä kyykkyä ilman vyötä ja tämän jälkeen torstaina viikon toisessa maastaveto treenissä maastavedon ilman vyötä. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vyötä? Yhdessä vaiheessa aloitin aina kyykky treenin ilman vyötä ja kun pääsin yli 100kg painoihin niin otin vyön käyttöön. Näistä ajoista on todella kauan ja tuolloin kyykkyni ei ollut teknisesti ja painollisesti sitä tasoa mitä se on tällä hetkellä. Muistan että tein tuossa lähisalilla joskus mutta siitäkin on jo aikaa niin kyykkyä sukkasilleen ilman vyötä jostain kumman syystä. Muutoin en ole pahemmin kyykkyä tehnyt ilman vyötä.

Eilen lauantaina poikkesin Turun PTVGYM:in kautta kun palasin kotiin. Tämä oli nyt toinen kerta ikinä ja ensimmäinen jalkatreeni Turun PTVGYM:llä. Ensimmäisen kerran kävin Turun PTVGYM:llä pari vuotta sitten jolloin tein maastaveto & selkätreenin. Tuolloin minulle jäi hyvä muistikuva Turun PTGYM:stä mutta miten asian laita oli nyt toisella kerralla? Kuitenkin viime kerrasta oli pari vuotta aikaa niin mielipiteet ja kokemukset ovat muuttuneet kun olen käynyt tällä välin Tampereen PTVGYM:llä, Roihupellon PTVGYM:llä sekä Vantaan Loaded:lla tällä välin. 

Lauantaina kävin tekemässä kyykky- & jalkatreenin Tampereen PTVGYM:llä hieman extemporeen ja itselleni poikkeuksellisen aikaisin. Tulin hyvin nopeasti siihen lopputulokseen että en jaksa täällä Vammalassa mennä paikalliselle kuntosalille tekemään jalkatreeniä kun se ei oikein keskiviikkonakaan sujunut. Toisekseen minulla oli vain aikaa niin miksi en sitten lähtenyt Tampereelle treenaamaan? Tällä kertaa myöskin halusin käydä vaihteeksi Tampereen PTVGYM:llä vaikka minulla on vielä muutama kerta 10-korttia jäljellä Tampereen Loaded:lle.

Tämän viikon maanantaina tuli käytyä toista kertaa ikinä Tampereen PTVGYM:llä jossa tuli tehtyä ensimmäistä kertaa maastavetoa sekä selkätreeni. Minulla on vielä Tampereen Loaded:lla muutama kerta 10-kerran kortista jäljellä mutta ajattelin poiketa vaihteeksi Tampereen PTVGYM:lle kun en ole siellä kuin kerran aikaisemmin käynyt. Myöskin Tampereen PTVGYM:lle oli Helsingistä tullessa hieman helpompi tulla ja aikaakin säästyi hieman. Myöskin minulla oli tarkoitus tehdä maastavetoa sekä halusin katsoa Tampereen PTVGYM:n selkälaitteet läpi kun en ollut aikaisemmin tehnyt selkätreeniä siellä.