Kolme viikkoa diettiä takana ja vaaka näyttää +-0

23.01.2017 - 18:14

Diettiä on nyt takana kolme täyttä viikkoa ja vaa'an mukaan tilanne on plus miinus nolla. Kun vertaan dietin kehittymistä vaakaan niin kolmen viikon kuluessa ei ole näin ollen tapahtunut mitään. Minun onnekseni en asettanut mitään painoon liittyviä tavoitteita ollenkaan enkä oikeastaan käy vaa'alla useasti. Aina välillä kolmen - neljän päivän välein olen käynyt vaa'alla joko illalla tai aamulla. Nämäkin painot ovat olleet aikalailla samoja joten aamun ja illalla välillä ei ole ollut suuria heittoja. Oikeastaan paino on vaihdellut jonkun yhden kilon verran.

Mitä tämä sitten oikeasti kertoo? Joko en juo nestettä tarpeeksi päivän aikana jolloin nestettä ei ehdi kertymään tai saan kulutettua nesteet päivän aikana kropasta hyvin pois. Luulisin kuitenkin saavani nestettä ihan tarpeeksi päivän aikana sillä en kärsi päänsäryistä ja niin sanotusti oikea mittari eli virtsa myöskin näyttää "hyvälle". Onkin mielestäni toisaalta jännä asia kuinka wc:ssä käynti kertoo totuuden kropasta. Saako kroppa tarpeeksi nestettä ja onko saanut päivän aikana tarpeeksi kuituja on helppo nähdä kuten myös moni muukin asia.

En ole toisaalta yllättynyt ettei paino ole muuttunut kolmen viikon aikana mutta toisaalta olisin odottanut painon tippuvan alle 100kg. Viime kesän dietillä taisin päästä aika aikaisessa vaiheessa alle 100kg kun lähdin kyseiseen diettiin aikalailla samasta painosta. Tosin olen tehnyt nykyiseen diettiin hieman eri asioita kuin viime kesän diettiin mikä olikin paljon "radikaalimpi". Siis siinä mielessä, että tällöin laskin makrot enkä pitänyt näin cheat-ateriaa kerran viikkoon. Tällä dietillä kun en ole oikeastaan laskenut makroja ollenkaan sekä olen pitänyt kerran viikossa yhden cheat-aterian.

Toisaalta kun en näe vaa'alla mitään eroja niin minun on vaikea seurata dietin kulkua. En siis oikein tiedä mikä tällä hetkellä toimii dietillä ja missä olisi parannettavaa. Täten en ole oikeastaan tehnyt mitään muutoksia tai jos olen niin todella minimaalisia. Toisaalta olen pitänyt suunnitelman aikalailla samana kuin viime kesänä enkä ole niinkään ottanut mitään uutta käyttöön. Minimaalisetkin muutokset ovat sellaisia joita olen käyttänyt aikoinaan ja tälläkin hetkellä ne ovat olleet vain rahkan vaihtaminen toiseen välipalaan. Olen huomannut rahkan antavan "turvottavan" olotilan. Kun olen syönyt päivään asti aikalailla pienillä aterioilla niin päivällä syömäni rahkan jälkeen olo on ollut "turvonnut".

Runko päivän aterioista

  • Kreikkalainen jogurtti + banaani + muroja / Kaurapuuro
  • Kanaa + riisiä + oliiviöljy  + (raejuusto)
  • Omena + rahka
  • Jauhelihaa + riisiä + oliiviöljy  + (raejuusto)
  • Mukanas / Kaurapuuro

Rungon lisäksi treeneissä käytän ennen treeniä preworkoutin, treenijuomana BCAA:ta sekä treenin jälkeen palautusjuomana itse sekoittamaani malto + kreatiini + proteiini. Dietillä ollessa onkin hyvä kun sekoittaa itse palautusjuoman. Näin ollen hiilarin (malto) sekä proteiini suhteen eli määrän voi itse laskea. Jos haluaa ottaa vähemmän hiilaria niin voi ottaa vähemmän hiilaria mutta jos tarvitsee tai haluaa ottaa enemmän hiilaria niin sekin on mahdollista. Itse olen yleisellä tasolla normaalia vähemmän hiilaria mutta raskaammissa treeneissä otan normaaliin tapaan hiilaria. Tarvittaessa otan myöskin hiilaria (maltoa) ennen treeniä jos tuntuu sille, että tarvitsen kroppaan lisää hiilaria. Näin voi olla ennen selkätreeniä kun teen maastavetoa tai ennen jalkatreeniä.

Treenit 10 - 15 toiston sarjoilla muutamia poikkeuksia lukuunottamatta

Yleisellä tasolla treenit menevät aikalailla noin viidentoista toiston sarjoilla. Käsitreeni ja olkapäätreeneissä on tullut käytettyä jopa pidempiä sarjoja joko suorilla sarjoilla tai supersarjoja käyttäen. Lyhyempiä sarjoja on nyt tullut käytettyä kyykyssä, maastavedossa sekä penkissä. Yleisesti muut liikkeet on nyt tullut tehtyä vähintään kymmenen toiston sarjoilla. Eli oikeastaan mikään ei ole muuttunut pidempään aikaan sillä olen tällä tyylillä nyt tykännyt treenata. Jos nyt ottaa dietin huomioon niin on ehkä parempikin treenata pidemmillä sarjoilla kun ryskiä lyhyempiä sarjoja isommilla romuilla. Isommat romut väsyttävät kroppaa enemmän sekä dietillä ollessa päivän kunto voi vaihdella paljon. Välillä jaksaa paremmin ja välillä huonommin.

Näin ollen itse yritänkin katsoa päivän kunnon hyvin kun teen penkkiä, maastaveto tai kyykky. Toisena päivänä jaksaa paremmin kuin toisena ja näillä päivillä voi olla suuriakin eroja. Liian isot painot ottamalla vain pilaa treenin sillä kaikki voimat voivat mennä tähän yhteen sarjaan tai oikeastaan yhteen nostoon. Toisaalta myöskin riskit loukkaantumisiin kasvavat mitä enemmän treenaa isommilla painoilla väsyneenä. Juurikin tuon takia teen välillä hiilari tankkauksia maltolla ennen raskaampia treenejä.

Pitänyt jo kirjoittaa kyykystä muutamia viikkoja mutta en ole vain jaksanut ja ehtinyt. En ole myöskään yhtään varma olenko tästä asiasta jo kirjoittanut tai siis montako kertaa? Kuitenkin aloitin tuossa kesällä joskus tekemään vyötöntä kyykkyä pitkästä aikaa. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vöytä sillä totutin itseni aina tekemään kyykkyä vyön kanssa oli kyseessä sitten pienet tai suuret painot. Samalla olen nyt tehnyt vallan pysäytyskyykkyä tai ainakin pyrkinyt pysäyttämään alhaalla liikkeen edes hieman. Tämän avulla olen saanut etenkin korjattua kyykyn syvyyttä mikä on ollut minulle ongelma.

Viime viikon lauantaina tuli käytyä Tampereella Hifihuoneen HIFI & HIGH END messuilla Tätä Tampereen reissua varten muutin koko viikon treenien järjestystä sillä suunnittelin tällä kertaa mitä haluan tehdä Tampereen Loaded:lla minkä lisäksi piti myöskin hieman miettiä mitä on järkevää tehdä. Lähinnä nyt siltä kannalta että aluksi on meno Tampereelle minkä jälkeen piti käydä ensiksi syömässä ja sitten Hifihuoneen Hifi & HIGH END messuille. Ennen kuin pääsisin Tampereen Loaded:lle niin minulle tulisi paljon kävelyä ja seisomista ennen treeniä.

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.

Kesäloman jälkeen treeneissä olen priorisoinut penkin ja laittanut jopa tälle vuodelle tavoitteita. Kuitenkin nyt tuntuu sille että kyykky on se mikä on viime aikoina sujunut paremmin. Voi myös olla että kun priorisoin ja keskityn penkkiin niin tuntuu vain sille että kyykky nyt sujuu paremmin kun siihen minulla ei ole ollut tavoitteita. Kuitenkin nyt kyykyssä minulla on paukkunut erilaiset ennätykset kun penkissä en ole päässyt ihan vielä niihin tuloksiin kuin olisin halunnut. 

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.