Kokeilin vähän pyramiidi sarjoja kuntosalilla

16.11.2016 - 12:06

Oikeastaan kaikki lähti liikkeelle viime perjantain jalkatreenistä ja sen 432 toistosta. Olin ajatellut tänään tekeväni jotain uutta, mutta en sitä mitä lopulta tein. Olin ajatellut kokeilevani yhtä - paria uutta / vähän vähemmän tehtyä liikettä. Löysin yhden hyvän liikkeen testattavaksi, mutta kirjoittelen tästä kun on sen aika. Tänään kun en tehnyt sitä liikettä. Kun tein treenin yleisesti erilailla niin en viitsinyt tehdä vielä uutta liikettä siihen päälle. Uusi teko tapa ja uusi liike olisi ollut murhaava ja mennyt pieleen. Uuden liikkeen tekemisessä on aina asioita  mitä pitää ottaa huomioon kuten painot ja liikkeen tekeminen. Painojen valinta ei voi osua heti oikeaan vaan on parempi aloittaa pienillä painoilla jopa todella pienillä. Lisäksi liikeradat ja liikkeen tekeminenkin voi  olla haastavaa joka ei välttämättä mene nappiin ekalla treenillä eikä välttämättä edes toisella kerralla. Tästä syystä jätin uuden liikkeen tekemisen väliin tänään sillä kokeilin tänään pyramiidi sarjoja. Pyramiidi sarja on minulle tuttu juoksun puolelta kun alkuvuodesta juoksin yhden pyramiidi-intervallin. Kuntosalilla en ole ikinä tehnyt mitään vastaavaa joten tänään tein ensimmäiset sarjat pyramiideina.

Pyramiidisarja on melkein sama asia kuin oikea pyramiidi. Ensimmäisillä toistoilla ollaan pyramiidin ensimmäisellä tasolle, keskivaiheessa ollaan ylhäällä ja viimeisillä toistoilla ollaan taas pyramiidin ensimmäisellä tasolla. Tein tänään kolmeportaisen pyramiidin vai onko nyt pyramiidi oikea termi kun painot menivät pienemmästä suurempaan ja takaisin eikä suuremmasta pienempään ja takaisin. Kun juoksin pyramiidi-intervallin aloitin pidemmällä matkalla ja jouksin lyhempiä matkoja kohti huippua jossa juoksin pienimmän matkan. Takaisin alhaalle juoksin samat matkan käännetyssä järjestyksessä. Tänään kuntosalilla aloitin sarjat pienimmillä painoilla ja olin huipulla suurimmilla painoilla. Toistomäärät olin päättänyt viime perjantain tapaan kahdeksaan, koska kymmenen sarjat ovat vähän liian pitkiä ei normi sarjaan.

[[{"fid":"187","view_mode":"media_adaptive","fields":{"format":"media_adaptive","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"","field_file_image_title_text[und][0][value]":""},"type":"media","attributes":{"height":"263","width":"350","class":"adaptive media-element file-media-adaptive"}}]]

Olin saanut vähän tähän ideaa siis viime perjantain jalkatreenistä ja niistä toistomääristä joiden takia jalkanit olivat jumissa / kipeat monta päivää. Tästä syystä tiesin olevani huonossa kunnossa ja tarvitsen treeneihin lisää tehoa joten jotain oli tehtävä. Päätin erilaisesta treenistä oikeastaan matkalla kuntosalille, mutta ennen treenin alkua en ollut itse edes varma miten teen koko treenin. En tiennyt olisinko tehnyt vain ensimmäisen liikkeen pyramiidina vai kaikki liikkeet. Päädyin lopulta siihen, että tein aluksi kolmen portaan pyramiidisarjan jonka jälkeen pidin vähän taukoa jonka jälkeen tein samoilla painoilla vielä tiputussarjan.

Treenaaminen oli ihan erilaista, kun olisi vetänyt normipäivää. Aina kun pääsi "huipulle" eli raskaimpaan painoon niin silloin alkoi painamaan ja tuntumaan. Vaikka tämän jälkeen painot taas pienenivät niin tuska ei helpottanut tai edes nostojen ylössaanti. Ensimmäisillä ja toisilla painoilla tekeminen oli kevyttä, sitten alkoi vaikeudet ja liikkeen tekeminen alkoi painamaan eikä se tämän jälkeen sitten helpottanut vaikka painot vähenivät. Samoiten mitä enemmän liikkeitä alkoi olemaan alla niin sitä raskaammilta loput liikkeet tuntuivat. Ensimmäisen hauisliikkeen jälkeen minulla alkoivat krampata kädet kun niitä laittoi vähänkin koukkuun eli minun piti pitää käsiä suorina hetken aikaa liikkeen teon jälkeen.

[[{"fid":"188","view_mode":"media_adaptive","fields":{"format":"media_adaptive","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"","field_file_image_title_text[und][0][value]":""},"type":"media","attributes":{"height":"263","width":"350","class":"adaptive media-element file-media-adaptive"}}]]

Treeni oli hieno kokemus ja raskas treeni. Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan. Tälläistä treeniä suosittelen ja yritän itse alkaa tekemään aina silloin tällöin, mutta mitään viikkoja milloin teen tällä tavalla koko viikon en ala tekemään. Siinä ei ole yhtään mitään järkeä, koska tälläin ei jaksa tehdä koko viikkoa. Kannattaa myös vähän miettiä mitä tekee ja milloin ottaa jonkun varmistamaan, koska tällä tyylillä esim penkki, kyykky tai prässi voi olla jopa vaarallista tehdä yksin. Tällä tyylillä kun menee mehut nopeasti ja jos ei jaksakkaan nostaa tankoa niin ...

Olkapää & hauis

  • Pystypunnerrus pyramidsarja 20kg x8, 25kg x8, 30kg x8, 25 x8, 20kg x8 + tiputussarja 30kg x8, 25kg x8, 20kg x8
  • Vipunostot sivuille pyramidsarja 7,5kg x8, 10kg x8, 12,5kg x8, 10kg x8, 7,5kg x8 + tiputussarja 12,5kg x8, 10kg x8, 7,5kg x8
  • Hauiskääntö istuen 7,5kg x8, 10kg x8, 12,5kg x8, 10kg x8, 7,5kg x8 + tiputussarja 12,5kg x8, 10kg x8, 7,5kg x8
  • Hauiskääntö maaten alataljassa 30kg x8, 40kg x8, 50kg x8, 40kg x8, 30kg x8 + tiputussarja 50kg x8, 40kg x8, 30kg x8
  • Vipunostot takaolkapäille kaapelilla 10kg x8, 12kg x8, 15kg x8, 12kg x8, 10kg x8 + tiputussarja 15kg x8, 12kg x8, 10kg x8
  • Hauis ristitaljassa 20kg x8, 25kg x8, 30kg x8, 25kg x8, 20kg x8 + tiputussarja 30kg x8, 25kg x8, 20kg x8
  • Vipunostot eteen 7,5kg x8, 10kg x8, 12,5kg x8, 10kg x8, 7,5kg x8 + tiputussarja 12,5kg x8, 10kg x8, 7,5kg x8
  • Vipunostot takaolkapäille 2,5kg x8, 5kg x8, 7,5kg x8, 5kg x8, 2,5kg x8 + tiputussarja 7,5kg x8, 5kg x8, 2,5kg x8

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.

Miksi "höpö höpö" / kevyt treeni tuntuu todella paljon raskaammalle kuin kova treeni? Olen tästä asiasta mielestäni jo kirjoittanut monessa kirjoituksessa mutta tämä asia nousi taas esille kesällä treenatessa. Mielestäni tässä on kaksi syytä mitkä vaikuttavat siihen että tuollainen "höpö höpö" on laittanut minut todella lujille. Ei varsinaisesti vielä treenin aikana mutta treenin jälkeen kun olen päässyt kotio. Monesti kun olen tehnyt "höpö höpö" treenin syystä tai toisesta niin se ei ole välttämättä vielä tuntunut kuntosalilla mitenkään ihmeellisesti mutta sitten kun olen kotiutunut treenistä niin sitten väsymys on iskenyt pahemman kerran.

Minulle tuli mahdollisuus käydä Turun PTVGYM:llä niin ajattelin tarttua siihen. Pari vuotta sitten vein äitini Turkuun konserttiin ja menin siksi aikaa Turun PTVGYM:lle. Tämä oli ensimmäinen kerta kun kävin Turun PTVGYM:llä mistä kirjoittelinkin PTVGYM Turku kokemuksia. Minulle jäi tuosta ensimmäisestä kerrasta hyvät kokemukset ja hieman lannisti palata takaisin Pitäjänmäen PTVGYM:lle tuon kerran jälkeen. Toinen käynti Turun PTVGYM:lle tapahtui tämän vuoden juhannus reissulla Vammalaan kun päätin tulla Turun kautta takaisin kotiin. Tämä toinen kerta olikin itselleni pienoinen pettymys mutta se saattoi myös johtua siitä että kyseessä oli lauantai-iltapäivä kellon ollessa vasta 14 aikaan. Miten sitten nyt kolmas käynti Turun PTVGYM:llä näytti ja kertoi?

Siis tämähän alkaa olemaan kulttuuri shokki kun palaa takaisin kotio ja käy tekemässä treenin Pitäjänmäen PTVGYM:llä. Kun on vajaa neljä viikkoa tottunut treenaamaan Vammalassa sekä Tampereen Loaded:lla sekä Tampereen PTVGYM:llä missä ihmiset osaavat käyttyätyä niin paluu kotiin ja Pitäjänmäen PTVGYM:lle on kyllä. Olen jo kaikenlaista Pitäjänmäen PTVGYM:llä nähnyt: kusiset wc:t, kusiset suihkut, oksennusta wc:n lattialla sekä teineillä kuset housuissa kuntosalilla mutta tämän päiväinen menee kyllä ihan omaan luokkaansa.

Kirjoittelin tuossa viimeksi PTVGYM Pitäjänmäki kokemuksia kun treenaa päivittäin niin siinä jätin yhden asian mainitsematta. Pitäjänmäen PTVGYM:llä tuntuu käyvän vain voimakkaita treenaajia mikä on toisaalta pienoinen ihme sillä nykyään näen harvemmin kovia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä. Kyllähän kovia penkkaajia, mavettajia sekä kyykkääjiä PTVGYM:llä näen mutta en enää läheskään niin usein kuin aikoinaan. Nimittäin kun menen tekemään ihan mitä tahansa laitetta niin joudun aina ottamaan puolet painoista pois mitä siinä on käytetty. Tämä vain sinällään ihmetyttää kun en tosiaan näe enään PTVGYM:llä kovempia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä.