Kiertäjälihaksien lämmittäminen ennen treeniä on auttanut saaman olkapääkivut pois ja ehkäisemään kipuja

11.12.2016 - 20:52

Olen alkanut lämmittelemään kiertäjälihasta ennen olkapää sekä rintatreeniä ja välillä myöskin ennen kyykyn tekemistä. Ennen rinta sekä olkapäiden lämmittely on tapahtunut hieman heikosta vain jotenkin. Enimmäkseen aina välillä olleet olkapää kivut ovat saaneet minutkin nyt heräämään lämmittelemään paikkoja kunnolla. Olenkin nyt huomannut, että kun olen lämmitellyt ennen pystypunnerruksen tekoa kiertäjälihakset sekä tehnyt takaolkapääliikkeen niin olkapäihin ei ole tullut treenin jälkeen enään sellaisia kipuja kun joskus on tullut. Kiertäjälihaksien lämmittelyn ja takaolkapääliikkeen tekemisen ennen pystypunnerruksen aloittamista on johtanut siihen, että voin rauhassa paukutella isoillakin painoilla pystypunnerrusta ihan rauhassa. Kun paikat ovat lämpimät niin ne eivät samalla tavalla tule kipeäksi. Tämänkin asian tulin huomanneeksi vasta useamman olkapää kivun jälkeen kuten yleensä.

Kiertäjälihaksien lämmittely on auttanut minua myöskin rintatreenin yhteydessä jolloin mahdollisia kipuja tulee vähemmän mitä minulle ei ole kyllä tullut. Myöskin olen lämmitellyt kiertäjiä ennen kyykyn tekemistä mikä on auttanut saamaan käteni lämpimäksi jotta käsien taivuttaminen taaksepäin on onnistunut heti ilman pieniä kipuja. Yleensä kun olen alkanut kyykkäämään niin käteni ovat olleet jumissa juuri niin, että taivuttaminen taaksepäin on hieman tuntunut ei hyvälle. Tangon vieminen niskan taakse kun on ihan eri asia kuin eteen.

Perjantaina noin puolentoista tunnin rinta- & selkätreeni neljällä liikkeellä

Perjantaina oli viikossa poikkeus muihin päiviin se, että kävin tekeen kuntosalilla yhden treenin kun viikon muina päivinä jolloin treenasin tein tuplatreenit. Perjantainakin oli tarkoitus tehdä tuplatreenit kuntosalilla, mutta kävin päivällä "pelaamassa" jääkiekkoa aka luistelemassa ja hieman lätkimässä. Tämä oli ensimmäinen kerta sitten viiteen tai kuuteen vuoteen kun kävin luistelemassa. Näköjään tuo taito ei vain katoa sillä en meinannut edes kaatua kertaakaan ja muutenkaan en oikeastaan taukoa huomannut. Tietenkään luistelu ja kiekollinen taito ei ollut ihan niin sulavaa mutta mielestäni aika hyvää siihen nähden, että minulla oli pidempi tauko. Tälläkin kertaa huomasi saman asian kuin viimeksi noin viisi - kuusi vuotta sitten. Aluksi jaloissa tuntui painavan minkä jälkeen tämä hävisi mutta alaselässä alkoi painamaan, mutta eipä ollut ihme kun tuollaisen tauon jälkeen meni luistelemaan. Koko tämän tunnin session jälkeen oli todella väsynyt mutta sain kuitenkin latauduttua itseni hyvin illalla kuntosalille.

Perjantai-iltana minun oli tarkoitus tehdä rinta- & selkätreeni kun menin "vain" kerran kuntosalille päivän aikana. Ajattelin tehdä muutaman liikkeen per lihasryhmä mutta hieman enemmän kuin kaksi plus kaksi mitä lopulta tein. Ajattelin jotain kolme plus kolme tai kolme plus neljä. Olin kuitenkin noin puolitoista tuntia kuntosalilla niin hieman ihmettelin mihin se aika oikein meni kun tein "vain" neljä liikettä yhteensä.

Tällä kertaa halusin kokeilla pitkästä aikaa yhden käden versioita rinnalle mikä oli tullut mieleen ihan Youtube videoista. Niin kuin yleensä minulle käy tällä tavalla, että näen jotain videolta mitä haluan kokeilla mahdollisimman pian. Tällä kertaa se oli yhden käden penkki käsipainoilla sekä vinopenkin tekeminen laitteessa yhdellä kädellä. Minun ei ollut ihan tarkoitus tehdä kahta liikettä yhdellä kädellä mutta lopulta tein rintatreenin molemmat liikkeet käyttäen yhden käden tekniikkaa. Tällä kertaa tein yhden käden tekniikan käyttäen vapaata kättä painon kanssa kun viimeksi olen tehnyt yhden käden rintaliikkeitä vapaa käsi vapaana ilman painoa. Se miksi minulla oli tällä kertaa vapaalla kädellä myöskin painot johtuivat siitä, että tein viisi plus viisi plus kymmenen toistoa. Viisi toistoa per käsi minkä jälkeen tein kymmenen toistoa normaalilla kahden käden tyylillä. Näin ollen sarjan kestot olivat viisitoista toistoa jos siis jaksoin tehdä vielä kymmenen toistoa normaalilla tyylillä.

Selkätreenin tein perjantaina ihan normaalilla tyylillä eli suorilla sarjoilla. Siinä missä tein rinnalle penkin käsipainoilla ja vinopenkkilaitteen niin selälle tein puolestaan t-soudun sekä ylätaljan tangolla. Ei siis mitään kovinkaan ihmeellistä vaan aika perustreeniä jos t-soudun laskee perusliikkeeksi. Sinällään se on perusliike, mutta toisaalta se on vähemmän käytetty liike omasta mielestäni ainakin yleisellä tasolla. Tosin vähemmän käytetty liike yleisesti ei tarkoita sitä ettei se olisi perusliike vaan oikeasti vähemmän käytetty liike.

Lauantaina aamulla käsitreeni sekä illalla olkapäätreeni

Lauantain käsitreeni tuli tehtyä tällä kertaa ihan perus kymmenen toiston suorilla sarjoilla ja aikalailla sitä kautta perusliikkeillä. Ainoa poikkeus treeniin oli aloittaa hauistreeni 7-7-7:lla taljassa mikä olikin ainoa liike jota en tehnyt suorilla sarjoilla. Tein aamulla myöskin pitkästä aikaa kapeata penkkiä smith-laitteessa jossa sain tehtyä tällä kertaa 100kg painoilla neljä kymmenen toiston sarjaa sekä viimeisessä sarjassa viisitoista toistoa pakkotoistoilla. Kapeapenkki meni paljon paremmin näin ollen mitä ajattelin mutta ilmeisesti normaalin penkin kehittyminen vaikuttaa hyvinkin kapeaan penkkiin vaikka liikkeen eivät mene ihan samassa suhteessa eteenpäin.

Illalla olkapäätreenissä tulikin sitten kokeiltua samaa tyyliä mitä perjantaina rinnalle. Pystypunnerruksessa käsipainoilla tein viisi plus viisi plus kymmenen toiston sarjoja eli viisi toistoa per käsi minkä jälkeen normaalilla tyylillä kymmenen toistoa. Kun kerran kokeilin yhden käden tekniikkaa rinnalle niin miksi en sitten samalla olkapäille? Ehkä tuo oli nyt liikaa ja syö koko idean yhden käden liikkeistä? Viikossa voisi tehdä yhden liikkeen yhden käden tekniikalla eikä ihan kaikkia mitä voisi? Yleinen tapa millä kaikki menettää hieman merkitystä on juurikin se, että kaikkea tulee liikaa. Mielestäni ei ole ihan järkevää tehdä ihan kaikkea samoilla kaavoilla eli tekniikoilla.

Pitänyt jo kirjoittaa kyykystä muutamia viikkoja mutta en ole vain jaksanut ja ehtinyt. En ole myöskään yhtään varma olenko tästä asiasta jo kirjoittanut tai siis montako kertaa? Kuitenkin aloitin tuossa kesällä joskus tekemään vyötöntä kyykkyä pitkästä aikaa. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vöytä sillä totutin itseni aina tekemään kyykkyä vyön kanssa oli kyseessä sitten pienet tai suuret painot. Samalla olen nyt tehnyt vallan pysäytyskyykkyä tai ainakin pyrkinyt pysäyttämään alhaalla liikkeen edes hieman. Tämän avulla olen saanut etenkin korjattua kyykyn syvyyttä mikä on ollut minulle ongelma.

Viime viikon lauantaina tuli käytyä Tampereella Hifihuoneen HIFI & HIGH END messuilla Tätä Tampereen reissua varten muutin koko viikon treenien järjestystä sillä suunnittelin tällä kertaa mitä haluan tehdä Tampereen Loaded:lla minkä lisäksi piti myöskin hieman miettiä mitä on järkevää tehdä. Lähinnä nyt siltä kannalta että aluksi on meno Tampereelle minkä jälkeen piti käydä ensiksi syömässä ja sitten Hifihuoneen Hifi & HIGH END messuille. Ennen kuin pääsisin Tampereen Loaded:lle niin minulle tulisi paljon kävelyä ja seisomista ennen treeniä.

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.

Kesäloman jälkeen treeneissä olen priorisoinut penkin ja laittanut jopa tälle vuodelle tavoitteita. Kuitenkin nyt tuntuu sille että kyykky on se mikä on viime aikoina sujunut paremmin. Voi myös olla että kun priorisoin ja keskityn penkkiin niin tuntuu vain sille että kyykky nyt sujuu paremmin kun siihen minulla ei ole ollut tavoitteita. Kuitenkin nyt kyykyssä minulla on paukkunut erilaiset ennätykset kun penkissä en ole päässyt ihan vielä niihin tuloksiin kuin olisin halunnut. 

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.