Kevyt jalkatreeni jalan kuntouttamiseen

16.11.2016 - 12:06

Tänään oli vuorossa kuntosalitreeni jälleen Vammalassa sitten pääsiäisen. Tänään olisi pitänyt tehdä jälleen hack kyykkyä sun muuta, mutta maanantaina menneen jalan takia ne suunnitelmat menivät mönkään. Oikea takareisi on päivä päivältä ollut paremmassa kunnossa ja periaatteessa se oli vain todella huonossa kunnossa vain maanantaina. Jalkojen ollessa siinä kunnossa, että kivut on lähtenyt pois oli aika mennä tekemään kevyt jalkatreeni kuntosalille. Tänään jalkatreenin idea oli saada jaloista jäykkyys pois sekä parantaa jalkojen kuntoa. Siksi tein tänään todella kevyen jalkatreenin, koska mielestäni kevyt treeni on paljon parempi kuin olla tekemättä mitään. Tosin tässä pauksessa myös tämän treenin väliin jättäminenkin olisi ollut ihan järkevä veto. Omasta mielestäni jalat tulivat jalkatreenin jälkeen rennommiksi ja normaali käveleminekin tuli helpommaksi.

Aloitin treenin takareisistä tekemällä takareidet istuen. Kilojen sijaan laitteessa oli käytössä paunat (pounds) ja en ole aikoihin enään näitä alkanut itselleni muuntamaan. Tein liikettä kahdella eri painoilla 60lb ja 80lb vuoron perään. 60lb on suunnilleen 27.2kg ja 80lb noin 36.2kg. Juuri noiden lukujen takia en ole ikinä noita alkanut muuntamaan, koska tasapainot ovat vain helpompi muistaa. Yleisestikkin on turha lähteä vertailemaan eri laitteilla tekoa, koska minun kokemukset kertovat jokaisen laitteen olevan erilainen eikä kahta laitetta voi vertailla. Laitteiden painojen pitäisi nyt olla samat, mutta se miten vaijerit kiertävät tekevät laitteista juuri niin erilaiset, että painot eivät vain tästää vertailuun. Yhdellä laitteella 50kg voi olla 50kg, mutta toisella 50kg voi tuntua 70kg:lle juuri erilaisella vaijerin kierrolla. Jopa samalla kuntosalilla olevien saman tyylisen tai vastaavan laitteen välilläkin voi olla suuria eroja kuten vähän eroava ristitalja. Minullakin on nyt pari kokemusta kuinka saleilla joissa olen käynyt on kaksi erilaista ristitaljaa ja niiden painot eivät vastaa lähellekkään toisiaan.

60lb teko oli kevyttä ja 80lb tekeminen alkoi jo tuntumaan oikeassa takareidessä joten yhtään suuremmalla painoilla ei olisi edes kannattanut tehdä. Kun 80lb:llä tekeminen vähän tuntui takareidessä niin sarjojen jälkeen tunnustelin takareiden tilannetta. Liikkeen tekemisen aikana tuntunut pieni jokin ei tuntunut enään sarjan jälkeen mitenkään kuten näin kävi myös tiistaina tehdessäni good morning liikettä. Oikeastaan tänään jokaisen sarjan jälkeen tunnistelin vähän oikean takareiden tilannetta. Tämän päivän tarkoitus kun oli saada jalka parempaan ei huonompaan kuntoon.

Takareisien jälkeen tein etureidet etureisikoneessa. Tein tänään etureidet normaalilla kahden jalan tyylillä ja en edes lähtenyt yrittämään yhdellä jalalla tekoa. Etureisien tekeminen oli paljon kevyempää kuin takareisien tekeminen, mutta onhan minun jalka kipu juuri takana. Etureisien tekeminen meni siis kevyesti ilman mitään ongelmia ja painotkin olisi voinut laittaa aika lähelle normaaleita. Tein tänään kuitenkin noin 50% pienemmillä kuin normaali yhden jalan liike.

[video:http://www.youtube.com/watch?v=d3mcck_R2Ig]

Kolmas liike oli tänään jalkaprässi istuen mikä oli päivän epävarmin aloittaa. Mietin jonkin aikaa viitsiikö tänään tehdä edes mitään prässi liikettä. Mietin lähinnä sitä miten oikea takareisi kestää prässin tekemisen. Jalkapärssi kun kohdistuu molempiin reisiin paljon kun liike tehdään reisiä käyttäen. Normaalin prässin sijaan siis päätin tehdä istuen prässin ihan sen takia, kun ajattelin sen olevan kevyempi tehdä. Ajattelin normaalissa jalkaprässissä kohdistuvan ememmän vääntöä takareisiin kun painot kuitenkin vetää kokoajan alaspäin. Jalkaprässin ajatushan on se, että "kelkka" laskee oletuksena kokoajan jota sitten jaloilla nostetaan kulmassa ylöspäin. Istuen prässin idea on toinenlainen eli siinä "kelkka" on lähtötilanteessa alhaalla ja jaloilla työnnetään vaa'assa kelkkaa taaksepäin. Tästä syystä istuen prässissä jaloille ei kohdistu niin kovaa rasitusta.

[video:http://www.youtube.com/watch?v=IZxyjW7MPJQ]

Viimeisenä jalkaliikkeenä tein tänään pohkeet. Se menikin vähän liian pienillä painoilla, mutta minulla on ollut tiistaista lähtien myös pohkeet jumissa niin ehkä oli hyvä tehdä todella pienillä painoilla. Sanoihin että pohkeiden tekeminen oli enemmänkin pohkeiden "venyttämistä". Kun minulla oli pienet painot niin nostin toistomäärät kymmenen sijasta viiteentoista.

Kevyt jalkatreeni

  • Takareidet istuen 4x10 60lb & 80lb
  • Etureidet 4x10 30kg
  • Jalkaprässi istuen 4x10 20kg nostosarja 50kg -> 90kg
  • Pohkeet seisten 3x15 40kg

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.

Kesäloman aikana aloin "rikkomaan" kuntosalitreenejä sillä tavalla että lähdin enemmän pois kaavamaisista treeneistä. Samoin olen tehnyt aikaisempina vuosina että juurikin lomalla ja muutenkin siihen kesällä olen vaihtanut tyyliä miten olen kuntosalitreenejä suorittanut. Tämä on johtunut periaatteessa kahdesta eri syystä mutta käytännössä yhdestä syystä. Ensinnäkin olen käynyt kesäisin treenaamassa PTVGYM:llä enemmän tai toisekseen olen käytännössä kesän aikana poissa kotoa kuudesta kahdeksaan viikkoa.

Miksi "höpö höpö" / kevyt treeni tuntuu todella paljon raskaammalle kuin kova treeni? Olen tästä asiasta mielestäni jo kirjoittanut monessa kirjoituksessa mutta tämä asia nousi taas esille kesällä treenatessa. Mielestäni tässä on kaksi syytä mitkä vaikuttavat siihen että tuollainen "höpö höpö" on laittanut minut todella lujille. Ei varsinaisesti vielä treenin aikana mutta treenin jälkeen kun olen päässyt kotio. Monesti kun olen tehnyt "höpö höpö" treenin syystä tai toisesta niin se ei ole välttämättä vielä tuntunut kuntosalilla mitenkään ihmeellisesti mutta sitten kun olen kotiutunut treenistä niin sitten väsymys on iskenyt pahemman kerran.

Minulle tuli mahdollisuus käydä Turun PTVGYM:llä niin ajattelin tarttua siihen. Pari vuotta sitten vein äitini Turkuun konserttiin ja menin siksi aikaa Turun PTVGYM:lle. Tämä oli ensimmäinen kerta kun kävin Turun PTVGYM:llä mistä kirjoittelinkin PTVGYM Turku kokemuksia. Minulle jäi tuosta ensimmäisestä kerrasta hyvät kokemukset ja hieman lannisti palata takaisin Pitäjänmäen PTVGYM:lle tuon kerran jälkeen. Toinen käynti Turun PTVGYM:lle tapahtui tämän vuoden juhannus reissulla Vammalaan kun päätin tulla Turun kautta takaisin kotiin. Tämä toinen kerta olikin itselleni pienoinen pettymys mutta se saattoi myös johtua siitä että kyseessä oli lauantai-iltapäivä kellon ollessa vasta 14 aikaan. Miten sitten nyt kolmas käynti Turun PTVGYM:llä näytti ja kertoi?

Siis tämähän alkaa olemaan kulttuuri shokki kun palaa takaisin kotio ja käy tekemässä treenin Pitäjänmäen PTVGYM:llä. Kun on vajaa neljä viikkoa tottunut treenaamaan Vammalassa sekä Tampereen Loaded:lla sekä Tampereen PTVGYM:llä missä ihmiset osaavat käyttyätyä niin paluu kotiin ja Pitäjänmäen PTVGYM:lle on kyllä. Olen jo kaikenlaista Pitäjänmäen PTVGYM:llä nähnyt: kusiset wc:t, kusiset suihkut, oksennusta wc:n lattialla sekä teineillä kuset housuissa kuntosalilla mutta tämän päiväinen menee kyllä ihan omaan luokkaansa.