Ketju "fetissi" PTVGYM:llä

20.03.2022 - 22:37

Aktivoiduin ja sain itsestäni irti tänä vuonna kun ensiksi kävin tekemässä selkätreenin PTVGYM:llä minkä jälkeen hommasin 10-kerran kortin. Olen käynyt tänä vuonna seitsemän kertaa treenaamassa PTVGYM:llä joista jo kuusi kertaa tuosta 10-kerran kortista eli paljon aikaisemmin kuin kuvittelin. Luulin alunperin käyväni PTVGYM:llä kerran viikossa joskus kaksi mutta nyt olenkin käynyt pari kertaa viikossa. Tällä tahdilla tuo 10-kertaa tulee kalliimmaksi kuin kuvittelin niin tuossa pääsiäisen jälkeen pitää hommata oikea jäsenyys sillä säiden ja kelien parantuessa luulen käyväni jopa kolme kertaa viikossa. Ken tietää.

Joka tapauksessa seitsemän treeniä tänä vuonna PTVGYM:llä joista kuudessa olen käyttänyt ketjuja ja yksi meni "vain" vastustusnauhoilla. Maastavetoa ketjuilla, maastavetoa ketjuilla, kyykkyä ketjuilla, penkkiä ketjuilla, kyykkyä ketjuilla, räkkivetoja nauhoilla sekä kyykkyä ketjuilla. Näiden tämän vuoden treenien lisäksi kävin viime vuoden lopulla ensimmäistä kertaa PTVGYM:llä ja silloinkin tein kyykkyä ketjuilla. Näiden treenien lisäksi olen käyttänyt Tampereen Loadedilla ketjuja tänä kerran ja viime vuonna kerran. Tästä huomaa sen, että eräänlainen "fetissi" on syntynyt.

Viime vuonna aktivoiduin käyttämään vastustusnauhoja penkissä, maastavedossa sekä räkkivedossa useasti. Sain treeneihin kauan kaipaamaa piristystä sekä tulokset ja tekniikka lähti myös nopeasti ylöspäin. PTVGYM:llä sekä Loadedilla kun on mahdollisuus ketjuihin niin tietenkin olen niitä kokeillut ja syystä tai toisesta olen niihin jotenkin "kiintynyt" kun treeni kuin treeni tuntuu pitävän liikkeen ketjuilla. Kun käyn salilla missä on mahdollisuus tehdä asioita joita ihan kaikkialla ei voi tehdä niin tykkään niitä mahdollisuuksia myös käyttää. 

En ole tutkinut tai ottanut selvää miten ketjut auttavat treeneihin ja paljonko ne oikeasti painavat. Kyykky on ollut raskain liike tehdä ketjuilla sillä ketjut ovat vähiten maassa ja liike rata on suurin. Penkissä sekä maastavedossa suurin osa ketjuista on maassa eikä ketjut nouse maasta ilmaan missään vaiheessa mikä tekee niistä kevyemmän. Kuitenkin kaikissa liikkeissä ketjujen merkitys on sama eli vastus on alhaalla pienin ja ylhäällä suurin. Myöskin mitä enemmän ketjut ovat irti maasta niin setä enemmän se vaikuttaa liikkeen tasapainoon minkä johdosta kyykky on myöskin vaikein liike tältä osalta. Kun ketjut ovat irti ilmassa lähes kokonaan niin tasapainon kanssa pitää olla tarkkana.

En ole itse miettinyt ja laskenut kokonaispainoja liikkeissä millä olen oikeasti tehnyt vaan olen miettinyt asiaa vain painot plus ketjut. Vaikka ketjut nyt painaisivat sen 16kg tai 20kg niin se ei tarkoita sitä että ne vastaavat 20kg painoa sillä vastus on ihan erilainen kuin 20kg painoilla. Sanotaanko nyt kun olen kyykännyt 140kg painoilla plus ketjut niin en mieti tai laske tuota 160kg, 170kg tai 180kg kyykyksi vaan 140kg plus ketjut. Ainoa asia mitä mietin on se, että jos olen viimeaikoina kyykännyt noin 160kg painoilla niin saatan pystyä käyttämään ketjujen kanssa 140kg tai mahdollisesti 150kg painoja. Sama koskee esim maastavetoa eli jos olen saanut tehtyä 240kg painoilla viime aikoina niin 220kg painot plus ketjut ovat mahdollinen.

Ketjuilla tehdessä myös tekeminen näyttää hienommalta kun tangossa on kiinni ketjut niin se on vain plussaa. Ainoa ongelma on vain se, että haluaisin ainakin kyykätä suuremmilla painoilla käyttäen ketjuja kuin mitä olen nyt tehnyt. Penkissä olen ketjuja käyttänyt vain kerran ja sekin treeni oli vain enemmänkin testaamista. Maastavedossa puolestaan olen käyttänyt 200kg, 220kg, 230kg, 240kg sekä 250kg painoja ketjuja käyttäen niin tuollaisiin lukemiin voin olla tyytyväinen.

Pitänyt jo kirjoittaa kyykystä muutamia viikkoja mutta en ole vain jaksanut ja ehtinyt. En ole myöskään yhtään varma olenko tästä asiasta jo kirjoittanut tai siis montako kertaa? Kuitenkin aloitin tuossa kesällä joskus tekemään vyötöntä kyykkyä pitkästä aikaa. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vöytä sillä totutin itseni aina tekemään kyykkyä vyön kanssa oli kyseessä sitten pienet tai suuret painot. Samalla olen nyt tehnyt vallan pysäytyskyykkyä tai ainakin pyrkinyt pysäyttämään alhaalla liikkeen edes hieman. Tämän avulla olen saanut etenkin korjattua kyykyn syvyyttä mikä on ollut minulle ongelma.

Viime viikon lauantaina tuli käytyä Tampereella Hifihuoneen HIFI & HIGH END messuilla Tätä Tampereen reissua varten muutin koko viikon treenien järjestystä sillä suunnittelin tällä kertaa mitä haluan tehdä Tampereen Loaded:lla minkä lisäksi piti myöskin hieman miettiä mitä on järkevää tehdä. Lähinnä nyt siltä kannalta että aluksi on meno Tampereelle minkä jälkeen piti käydä ensiksi syömässä ja sitten Hifihuoneen Hifi & HIGH END messuille. Ennen kuin pääsisin Tampereen Loaded:lle niin minulle tulisi paljon kävelyä ja seisomista ennen treeniä.

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.

Kesäloman jälkeen treeneissä olen priorisoinut penkin ja laittanut jopa tälle vuodelle tavoitteita. Kuitenkin nyt tuntuu sille että kyykky on se mikä on viime aikoina sujunut paremmin. Voi myös olla että kun priorisoin ja keskityn penkkiin niin tuntuu vain sille että kyykky nyt sujuu paremmin kun siihen minulla ei ole ollut tavoitteita. Kuitenkin nyt kyykyssä minulla on paukkunut erilaiset ennätykset kun penkissä en ole päässyt ihan vielä niihin tuloksiin kuin olisin halunnut. 

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.