Kaksi maastaveto treeniä viikkoon ja sivusin maastaveto ennätystä 280kg

01.12.2018 - 11:40

Viime viikolla aloin tekemään kaksi maastavetotreeniä viikkoon ja tällä viikolla jatkoin trendiä. Samalla tein treenipäiviin hieman muutoksia loppuviikon osalta kun muutin torstain sekä perjantain treenit kokonaan. Torstaisin kun olen tehnyt käsi- & olkapäätreenin niin tein selkä- & olkapäätreenin ja vastaavasti kun perjantaisin olen tehnyt selän sekä rinnan niin tällä kertaa tein rinta- & käsitreenin. Tällä vaihdolla sain maastavedolle sekä penkille omat päivät enkä tehnyt niitä näin ollen samana päivänä. Tietenkin olisin voinut jättää toisen penkin tekemättä tai olisin voinut vaihtaa sen paljon kevyempään penkkitreeniin mutta saa nyt nähdä miten jatkossa tulen tämän toteuttamaan. Vaihtoehtoja kun on useita.

Tällä viikolla ennen lauantaita tein kovaa tai suhteellisen kovaa maanantaina maastavetoa, tiistaina penkkiä, keskiviikkona kyykkyä, torstaina maasvetoa sekä perjantaina penkkiä. Nyt lauantaina olisi tarkoitus tehdä vielä kyykkyä mutta sitä kuinka tulen tekemään sen ei ole vielä tiedossa. Kaikkina näinä päivinä olen tehnyt nämä kyseiset liikkeet lähelle maksimi lukemia joten palautuminen treeneistä on ollut onnistunutta. Kun saa maastavedossa sivuttua ennätystä ja kyykyssä tehtyä lähelle ennätystä peräkkäisinä päivinä niin jotain asioita on kuitenkin tehty oikein.

Maanantaina tein maastavedossa 260kg painoilla ensin kaksi toistoa mitä seurasi kolme toistoa. Tämän jälkeen virittelin hieman kumilenkkejä avuksi millä sain tehtyä 260kg painoilla viisi toistoa ja 280kg painoilla kolme toistoa. En ole varma kuinka paljon kumilenkit todellisuudessa auttavat mutta ainakin kumilenkit kannattelevat tangon ilmaan niin ainakin 20kg ne auttavat. Tuo ei ole kuitenkaan ihan suhteellista sillä mielestäni kumilenkit auttavat enemmänkin tangon saamista ylös. Tietenkin jos kumilenkit auttavat sen 20kg niin tietenkin se auttaa saamaan tangon helpommin ylös. Kuitenkin kun kumilenkit vetävät tankoa kokoajan ylemmäksi niin luulisin kuitenkin avun olevan enemmän.

Tuo kyseinen maastavetotreeni otti todella paljon alaselkään mutta ei kipeällä tavalla vaan tuntumalla että on tehnyt jotain. Tämä kuitenkin vaikutti minun keskiviikon jalkatreeniin siltä osin että tein kyykyssä lyhyitä 1-3 toiston "sarjoja" kuin olisi tehnyt edes 5-7 toiston sarjoja. Ajattelin selän ottavan enemmän rasitusta vastaan pidemmissä sarjoissa niin päätin käyttää suurempia painoja ja lyhyempiä sarjoja jottei selkään tulisi painetta kun selkä näytti kestävän hyvin muutoin kyykkäämisen.

Torstain viikon toinen maastavetotreeni olikin sitten itsellenikin yllätys. En tiennyt mitä odottaa sillä olin jo edellisenä päivänä säästellyt selkää kyykkyä tehdessä. Tunsin meinaan alaselässä samanlaista pientä rasitusta vielä maanantaista. Kuitenkin kun aloin tekemään maastavetoa niin mitä enemmän sarjoja sain tehtyä niin sitä paremmalta selkä alkoi tuntumaan ja koko treenin päätteeksi selkäni tuntui olevan paremmassa kunnossa kuin ennen treeniä. Selkä oli siis kokoajan kunnossa mutta maanantain treeni tuntui hieman alaselässä, että jotain oli tehty.

Aloitin torstain maastavedon tekemisen deficit deadlift tyyliin eli suomeksi seisoen korokkeen päällä. Ajattelin tehdä erilaisen maastavetotreenin kuin maanantaina ja käyttäen myöskin vähemmän painoja kuin maanantaina. Lopulta kävi kuitenkin ihan toisin kun huomasin maastavedon olleen kevyttä. Tein 240kg asti korokkeen päältä maastavetoa millä tein kaksi kahden toiston sarjaa. Tämän jälkeen kun tekeminen tuntui kevyeltä nostin painot 260kg jolla tein yhden normaalin toiston ja tätä seurasi sitten 280kg kun tekeminen tuntui kevyeltä. Myöskin kun olen vain kerran elämässäni nostanut 280kg niin halusin nostaa tämän toista kertaa. Olen muutaman kerran nostanut 270kg mutta 280kg olen saanut nostettua vain kerran ja yhden kerran olen tainnut tuon epäonnistua.

Kun sain nostettua 280kg suhteellisen "kevyesti" niin ajattelin taas yrittää nostaa maagista 300kg maastavedossa. Kuitenkin taas kerran kävi samalla tavalla kuin aina ennenkin ettei painot liikkunut maasta yhtään. Näin ollen epäonnistuin jälleen kerran ja vaikka taas lannistuin tästä niin otin kumilenkit käyttöön niin nostin kumilenkkien avulla tuon kyseisen 300kg. Olen näin tehnyt kerran aikaisemmin onnistuneesti ja kerran epäonnistuneesti joten kumilenkit eivät ole aina varmuus saada tankoa ylös. 300kg kumilenkkien kanssa on kuitenkin itselleni sellainen paino mitä kuitenkaan en onnistu saamaan aina ylös niin se, että saan 300kg kumilenkeillä ylös voin olla tyytyväinen.

Pitänyt jo kirjoittaa kyykystä muutamia viikkoja mutta en ole vain jaksanut ja ehtinyt. En ole myöskään yhtään varma olenko tästä asiasta jo kirjoittanut tai siis montako kertaa? Kuitenkin aloitin tuossa kesällä joskus tekemään vyötöntä kyykkyä pitkästä aikaa. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vöytä sillä totutin itseni aina tekemään kyykkyä vyön kanssa oli kyseessä sitten pienet tai suuret painot. Samalla olen nyt tehnyt vallan pysäytyskyykkyä tai ainakin pyrkinyt pysäyttämään alhaalla liikkeen edes hieman. Tämän avulla olen saanut etenkin korjattua kyykyn syvyyttä mikä on ollut minulle ongelma.

Viime viikon lauantaina tuli käytyä Tampereella Hifihuoneen HIFI & HIGH END messuilla Tätä Tampereen reissua varten muutin koko viikon treenien järjestystä sillä suunnittelin tällä kertaa mitä haluan tehdä Tampereen Loaded:lla minkä lisäksi piti myöskin hieman miettiä mitä on järkevää tehdä. Lähinnä nyt siltä kannalta että aluksi on meno Tampereelle minkä jälkeen piti käydä ensiksi syömässä ja sitten Hifihuoneen Hifi & HIGH END messuille. Ennen kuin pääsisin Tampereen Loaded:lle niin minulle tulisi paljon kävelyä ja seisomista ennen treeniä.

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.

Kesäloman jälkeen treeneissä olen priorisoinut penkin ja laittanut jopa tälle vuodelle tavoitteita. Kuitenkin nyt tuntuu sille että kyykky on se mikä on viime aikoina sujunut paremmin. Voi myös olla että kun priorisoin ja keskityn penkkiin niin tuntuu vain sille että kyykky nyt sujuu paremmin kun siihen minulla ei ole ollut tavoitteita. Kuitenkin nyt kyykyssä minulla on paukkunut erilaiset ennätykset kun penkissä en ole päässyt ihan vielä niihin tuloksiin kuin olisin halunnut. 

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.