Jäykemmällä mustalla Slingshotilla penkkaaminen on tuottanut olkapääkipuja

22.09.2019 - 01:20

Varmaan jo aikaisemmin tajusin mistä "jatkuvat" olkapääkivut johtuivat mutta nyt lopulta kesällä tajusin asian. Ajattelin aikoinaan olkapääkipujen tulleen vain kovista penkkitreeneistä joita oli tullut tehtyä jo pidemmän aikaa. Kun lähes jatkuvasti penkissä on painot 200kg luokkaa tai jopa yli niin ajattelin olkapääkipujen johtuneen rasituksesta. Vaikka teinkin penkkiä lähes poikkeuksetta slingshottia käyttäen minkä pitäisi edes auttaa ottamaan yleistä rasitusta pois sekä helpottaa yleisesti penkkaamista.

Aikoinaan kun ostin ensimmäisen (keltaisen) Slinghotin niin tämän kanssa penkkaaminen ei ole tuottanut mitään ihmeellisiä ongelmia olkapäiden kanssa. Kuitenkin kehittynyt penkki ja suuremmat painot johtivat siihen, että hankin jäykemmän (mustan) Slingshotin ja jonkin ajan päästä alkoivat olkapäissä olemaan kipuja ajoittain. Kivuista huolimatta jatkoin penkkaamista keltasella sekä mustalla Slingshotilla riippuen mitkä painot olivat käytössä. 140kg - 180kg painoilla käytin keltaista Slingshottia ja 200kg ylöspäin mustaa Slinghottia.

Kun keltaisella Slinghotilla ei ollut aikoinaan mitään suurempia ongelmia olkapäiden kanssa niin en osannut heti yhdistää olkapää kipujen aiheuttajaa mustaan Slingshottiin. Samalla kun useasti painot penkissä olivat 200kg - 220kg ja välillä jopa paikoin 220kg - 240kg  niin itse ajattelin olkapää kipujen johtuneen painoista eikä niinkään Slinghotista. Ajoittain tulin kyllä miettineeksi  johtuvatko olkapääkivut juurikin jäykemmästä Slinghotista, mutta asia jäi vain sikseen. Kuitenkin nyt kesälomalla ja ennen kesälomaa otin paussia kovemmista penkkitreeneistä ja sitä kautta jäykemmästä Slinghotista niin yllätys yllätys kivut alkoivat kadota.

Taisin ottaa kesällä yhden kovemman penkkitreenin jäykemmällä (mustalla) Slinghotilla minkä jälkeen huomasin olkapäissä taas kipuja. Tämä oli suhteellisen selvä merkki siihen, että musta Slinghot oli olkapääkipujen aiheuttaja. Kun pidin taukoa jäykemmästä Slinghotista niin olkapääkivut katosivat ja kun taas käytin sitä niin olkapääkivut palasivat. Tämän pohjalta oli helppo tulla lopputulokseen olkapääkipujen aiheuttajasta.

Se miksi keltainen (löysempi) Slingshot ei ole aiheuttanut olkapääkipuja ja musta (jäykempi) Slinghot on juurikin Slingshotin jäykkyys. Mitä löysempi Slinghot on käytössä niin sitä helpommin tekniikan saa pidettyä kasassa kun taas jäykemmällä Slinghotilla tekniikan pitäminen on hankalampaa kun Slinghotin työntää kyynerpäitä vahvemmin kroppaa vasten. Näin ei tapahdu löysemmällä Slingshotilla jolla tekniikan pitämien kasassa on helpompaa kyynerpäiden pysyessä helpommin olkapäiden lähellä kuin suuntautuvan kroppaan.

Mitä ilmeisimmin kyynerpäät ovat lähteneet "seikkailemaan" kroppaa kohden Slingshotin jäykkyydestä johtuen jolloin tekniikka on alkanut hajoamaan. Tämän johdosta olkapää on ottanut vastaan jotain iskua mikä on aiheuttanut kivun alkamisen. Mitään muuta syytä en ole keksinyt sille mikä voisi aiheuttaa olkapääkipuja ihan näin kovalla prosentilla. Tietenkin syy voi olla myös toinen tai jotenkin useampi asia on vain vaikuttanut kipujen alkamiseen.

Ajattelin nyt jakaa tämänlaisen "löydön" ja tiedon omista Slingshot kokemuksista jos olet kiinnostunut penkkitreeneistä Slinghotin kanssa ja mietit sitä voiko siitä olla myös haittaa. Omalta osaltani voin sanoa, että liian jäykällä Slingshotilla treenaaminen voi aiheuttaa kipuja vaikka yleisellä tasolla Slinghotilla penkkaaminen vain auttaa pitämään paikat paremmin kunnossa pitämällä penkkitekniikan paremmin kasassa.

https://www.improveyourbench.co.uk/collections/slingshots
https://www.improveyourbench.co.uk/collections/slingshots/products/maddog-slingshot
https://www.improveyourbench.co.uk/collections/slingshots/products/full-boar-slingshot

Pitänyt jo kirjoittaa kyykystä muutamia viikkoja mutta en ole vain jaksanut ja ehtinyt. En ole myöskään yhtään varma olenko tästä asiasta jo kirjoittanut tai siis montako kertaa? Kuitenkin aloitin tuossa kesällä joskus tekemään vyötöntä kyykkyä pitkästä aikaa. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vöytä sillä totutin itseni aina tekemään kyykkyä vyön kanssa oli kyseessä sitten pienet tai suuret painot. Samalla olen nyt tehnyt vallan pysäytyskyykkyä tai ainakin pyrkinyt pysäyttämään alhaalla liikkeen edes hieman. Tämän avulla olen saanut etenkin korjattua kyykyn syvyyttä mikä on ollut minulle ongelma.

Viime viikon lauantaina tuli käytyä Tampereella Hifihuoneen HIFI & HIGH END messuilla Tätä Tampereen reissua varten muutin koko viikon treenien järjestystä sillä suunnittelin tällä kertaa mitä haluan tehdä Tampereen Loaded:lla minkä lisäksi piti myöskin hieman miettiä mitä on järkevää tehdä. Lähinnä nyt siltä kannalta että aluksi on meno Tampereelle minkä jälkeen piti käydä ensiksi syömässä ja sitten Hifihuoneen Hifi & HIGH END messuille. Ennen kuin pääsisin Tampereen Loaded:lle niin minulle tulisi paljon kävelyä ja seisomista ennen treeniä.

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.

Kesäloman jälkeen treeneissä olen priorisoinut penkin ja laittanut jopa tälle vuodelle tavoitteita. Kuitenkin nyt tuntuu sille että kyykky on se mikä on viime aikoina sujunut paremmin. Voi myös olla että kun priorisoin ja keskityn penkkiin niin tuntuu vain sille että kyykky nyt sujuu paremmin kun siihen minulla ei ole ollut tavoitteita. Kuitenkin nyt kyykyssä minulla on paukkunut erilaiset ennätykset kun penkissä en ole päässyt ihan vielä niihin tuloksiin kuin olisin halunnut. 

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.