Jalkatreeni laitteilla vs vapailla painoilla?

19.01.2018 - 16:58

Jalkatreenin voi tehdä monella eri tavalla eikä siihen ole yhtä tiettyä tai oikeaa tapaa. Jalkatreeniin vaikuttaa oikeasti niin monia asia ja vielä suuremmin oikeastaan kuin mihinkään muuhun lihasryhmään. Ensinnäkin se vaikuttavin tekijä eli mitä jalkalaitteita löytyy kuntosalilta? Jos kuntosalilta ei löydy jalkatreeniin soveltua laitteita niin silloin pitääkin tehdä jalkatreenit tankoja ja käsipainoja käyttäen jolloin löytyviä laitteita voi käyttää apuna. Salilta missä on puolestaan hyvät jalkalaitteet niin treenin voi suorittaa sitten ihan eri tavalla mikä tekeekin suurimman eron jalkatreeniin. Jos kuntosalilta ei löydy jotain tiettyä laitetta niin tällöin pitää tehdä hieman vastaavaa liikettä tangolla tai käsipainoilla jos se on mahdollista. Muutoin pitää tehdä eri liike mikä ottaa hyvin samalla tavalla.

Toinen vaikuttava tekijä jalkatreeniin on treenaaja itse. Miten polvet kestävät tai kuinka notkea olet sillä ne vaikuttavat valtavasti siihen mitä voi edes tehdä. Jos kroppa antaa helposti periksi polvista tai jalkojen liikkuvuus on heikko niin tällöin jalkatreenit pääsääntöisesti kohdistuvat laitteisiin sillä laitteissa on sinällään helpompi treenata jalat. Kaikki kyykky liikkeet tarvitsevat enemmänt tai vähemmän jalkojen liikkuvutta ja esimerkiksi omalta osaltanikin täytyy sanoa olevani kankea eikä kaikkien raajojen liikkuvuus ole parhainta. Tämän takia olen joutunut opettelemaan suhteellisen kauankin itselleni hyvää kyykky tekniikkaa.

Jalkatreenin tekeminen laitteilla

Sitten se mikä tapa on paras treenata jalat on tietenkin yhdistelemällä laitteita ja vapaita painoja jolloin treeniin saa erilaisuutta sekä haettua niitä parhaimpia liikkeitä itselle. Se kumpi tyyli on ihan vastakkain asettelulta parempi niin on mielestäni ihan maku asia ja millä laitteilla pääsee tekemään treeniä. Laitteet on kuitenkin laitteita eli ne eivät välttämättä sovellu juuri sinulle. Laitteet kun ovat tehty tietyille pituuksille eikä niitä pääse aina ihan hirveästi säätelemään niin laite ei välttämättä mene perille. Tietenkään kaikki eivät edes tajua mitään vaan menevät vain tekemään liikettä koskematta laitteen asetuksiin jolloin se ei mene varmasti yhtään mihinkään.

Itselleni on tullut vastaan monia laitteita joissa en ole saanut liikettä menemään oikeaan paikkaan yhtään vaan liike on enemmänkin sattunut ja satuttanut paikkoja. Joillakin jalkaprässeillä en esimerkiksi pääse kunnolla hyvään asentoon jolloin joudun lyhentämään liikerataa tai tekemään hieman erilailla kun jalat ja kroppa ei vain sovellu siihen jalkaprässiin. Toinen hyvä esimerkki on etureisililaitteet ja takareisilaitteet jotka eivät välttämättä ota helposti tai ollenkaan oikeaan kohtaan vaan ovat enemmänkin jalkojen liikuttelua edestakaisin.

Mielestäni jalkatreenin tekeminen laittella on helpompaa ja turvallisempaa kuin vapailla painoilla tekeminen. Varsinkin pakkakoneiden käyttäminen on välillä paljon mukavampaa kuin vapailla painoilla tekeminen. Laittella on mielestäni helpompi saada liikeradat nopeammin haltuun sekä tekniikan hajoaminen ei vaikuta ihan niin paljon tekemiseen kuin vapailla painoilla tehdessä. Myöskin kaiken maailman erikoistekniikat on helpompi suorittaa laittella sekä auttaminen on paljon helpompaa. Näin ollen treenaaminen tulee helposti turvallisempaa ja sujuvampaa.

Puolestaan laittella treenatessa käy ihan samalla tavalla kuin muidenkin lihasryhmien kanssa eli tasapaino sekä yleinen liikkuvuus "heikentyy" eikä keskikroppa ota vastaan treeniä niin helposti. Laitteilla tehdessä siis totut helposti siihen, että liike pysyy kasassa olit sitten tekemässä ensimmäistä toistoa tai viimeistä. Näin ollen sinun ei tarvitse keskittyä pitämään kroppaa niinkään kasassa tai tasapainoa. Myöskin yleisesti kaikki liikeratojen harjoittaminen katoaa ja esimerkiksi normaalisti kyykkyyn meneminen huononee. 

Jalkatreenin tekeminen vapailla painoilla

Vapailla painoilla jalkojen treenaaminen on toisaalta helpompaa mutta toisaalta vaikeampaa kuin laitteilla tehdessä. Riippuen tietenkin treenaajan "liikepankista", tekniikoista sekä liikkuvuudesta. Yleisesti helpoimmat vertailukohdat laitteisiin nähden on tasapaino / kropan hallinta sekä tietyissä tapauksissa auttamisen ja ihan loppuun asti viemisen haasteellisuus. Laitteissa on niin paljon helpompi auttaa toista sekä muutoinkin tehdä liikkeen ihan loppuun asti kuin vapailla painoilla tehdessä. Näin siis yleisellä tasolla sillä kaikki tämä on tietenkin ihan liikkeestä kiinni.

Vapailla painoilla tehdessä on hyvä tietää se, että tangolla ja käsipainoilla voi tehdä hyvin pitkälle samoja liikkeitä. Tämä kannattaa ottaa huomioon ihan perustasolla sillä esimerkiksi käsipainoilla tehtynä useampi liike voi olla helpommin tehtävissä. Riippuen omat kropan rajoitteet ja kropan hallinta niin tuossa suhteessa käsipainot antavat enemmän pelivaraa. Käsipainoja pääsee laittamaan erilaisempiin kulmiin jolloin tasapaino saattaa löytyä paremmin ja liikkeeseen pääsy voi olla helpompaa. Suorinjaloin maastaveto on yksi näitä liikkeitä missä ero tangon ja käsipainojen välillä on mielestäni huomattava. Tangolla tehtynä käsien asentoa ei pääse muokkaamaan itselle sopivammaksi kun taas käsipainoilla käsipainot voi laittaa enemmän jalkojen sivulle. Tällä tavalla esimerkiksi itse olen saanut koko liikkeestä enemmän kun pääsen käsipainojen kanssa parempaan asentoon juurikin laittamalla käsipainot jalkojen sivulle kun tangolla tehtynä jalkojen edestä.

Hieman sama soveltuu myöskin kaikkiin kyykky liikkeisiin kuten askelkyykkyyn, bulgarialaiseen askelkyykkyyn, kyykky, etukyykkyyn ym ym. Kaikissa kyykky liikkeissä tanko laitetaan yleisesti niskan taakse mikä saattaa tuoda ongelmia vastaan jos käsien liikkuvuun ongelmia. Vastaavasti näitä ongelmia ei tule vastaan ainakaan niin paljon käsipainoilla joilla on enemmän liikkumaraa laittaa kädet ja painot suuntautumaan paremmin soveltuvaan kulmaan. Yleisesti käsipainoilla tehdään kyykkyliikkeitä käsipainot kropan sivulla pitäen mikä on paljon erilaisempi tapa kuin pitää tangoa niskan takana. Samalla tämä antaa hieman pelivaraa jopa heiauttaa käsipainoja hieman mikäli on joitakin ongelmia tasapainon kanssa.

Käsipainoilla tehtynä liikkeet voi tehdä useasti usealla erilaisella tekniikalla kun taas tangolla tehtynä asentoa ei pääse paljoakaan muuttamaan. Tangolla tehtynä painot ovat kuitenkin hieman keskitetymmin paikoillaan kun taas käsipainoilla tasapaino voi lähteä juurikin heilahtaan painojen heilahtaessa epätasaisesti. Käsipainot on myöskin helpompi ja nopeampi tapa irrottautua liikkeestä kuin tangolla tehtynä mikä tekee käsipainoilla tehtävän liikkeen "turvallisemmaksi".

Jalkatreeni laitteilla vs vapailla painoilla

Jalkatreenin tekeminen yksittäisellä tyylillä läpi on mielestäni ainakin pitkässä juoksussa huono ratkaisu. Paras tapa on mielestäni yhdistää laitteita, käsipainoja kuin tankoakin. Se mitä liikkeitä tekee milläkin välineellä on ihan sama, mutta mielestäni lähtisin liikenteeseen siitä mitä laitteita kuntosalilla on ja mitä ei ole. Näin ollen yleisellä tasolla välttäisin tekemistä vapailla painoilla sellaisia liikkeitä joita voi tehdä koneella paremmin. Tietenkään tämä ei tarkoita sitä, että koneita pitäisi käyttää aina ja joitakin liikkeitä pitäisi jättää väliin, mutta mielestäni jalkalaitteita on vain hyvä käyttää useasti.

Mielestäni myöskin suuremmat painot toimivat paremmin vapailla painoilla kun taas volyymipainotteiset pidemmät sarjat toimivat helpommin laittella kun tasapainon kanssa ei ala tulla ongelmia ja pidempiä sarjoja on muutenkin turvallisempi tehdä laitteilla. 

Itse olen käyttäny vähiten käsipainoja jalkatreeneissä kun vuosien saatossa jalkatreenit on tullut tehtyä laitteilla sekä vapaalla tangolla. Käsipainoja olen käyttäny oikeastaan vain muutaman liikkeen tekemiseen ja onhan sitä tullut testattua joskus tehdä koko jalkatreeni käsipainoillakin.

Kesäloman aikana aloin "rikkomaan" kuntosalitreenejä sillä tavalla että lähdin enemmän pois kaavamaisista treeneistä. Samoin olen tehnyt aikaisempina vuosina että juurikin lomalla ja muutenkin siihen kesällä olen vaihtanut tyyliä miten olen kuntosalitreenejä suorittanut. Tämä on johtunut periaatteessa kahdesta eri syystä mutta käytännössä yhdestä syystä. Ensinnäkin olen käynyt kesäisin treenaamassa PTVGYM:llä enemmän tai toisekseen olen käytännössä kesän aikana poissa kotoa kuudesta kahdeksaan viikkoa.

Miksi "höpö höpö" / kevyt treeni tuntuu todella paljon raskaammalle kuin kova treeni? Olen tästä asiasta mielestäni jo kirjoittanut monessa kirjoituksessa mutta tämä asia nousi taas esille kesällä treenatessa. Mielestäni tässä on kaksi syytä mitkä vaikuttavat siihen että tuollainen "höpö höpö" on laittanut minut todella lujille. Ei varsinaisesti vielä treenin aikana mutta treenin jälkeen kun olen päässyt kotio. Monesti kun olen tehnyt "höpö höpö" treenin syystä tai toisesta niin se ei ole välttämättä vielä tuntunut kuntosalilla mitenkään ihmeellisesti mutta sitten kun olen kotiutunut treenistä niin sitten väsymys on iskenyt pahemman kerran.

Minulle tuli mahdollisuus käydä Turun PTVGYM:llä niin ajattelin tarttua siihen. Pari vuotta sitten vein äitini Turkuun konserttiin ja menin siksi aikaa Turun PTVGYM:lle. Tämä oli ensimmäinen kerta kun kävin Turun PTVGYM:llä mistä kirjoittelinkin PTVGYM Turku kokemuksia. Minulle jäi tuosta ensimmäisestä kerrasta hyvät kokemukset ja hieman lannisti palata takaisin Pitäjänmäen PTVGYM:lle tuon kerran jälkeen. Toinen käynti Turun PTVGYM:lle tapahtui tämän vuoden juhannus reissulla Vammalaan kun päätin tulla Turun kautta takaisin kotiin. Tämä toinen kerta olikin itselleni pienoinen pettymys mutta se saattoi myös johtua siitä että kyseessä oli lauantai-iltapäivä kellon ollessa vasta 14 aikaan. Miten sitten nyt kolmas käynti Turun PTVGYM:llä näytti ja kertoi?

Siis tämähän alkaa olemaan kulttuuri shokki kun palaa takaisin kotio ja käy tekemässä treenin Pitäjänmäen PTVGYM:llä. Kun on vajaa neljä viikkoa tottunut treenaamaan Vammalassa sekä Tampereen Loaded:lla sekä Tampereen PTVGYM:llä missä ihmiset osaavat käyttyätyä niin paluu kotiin ja Pitäjänmäen PTVGYM:lle on kyllä. Olen jo kaikenlaista Pitäjänmäen PTVGYM:llä nähnyt: kusiset wc:t, kusiset suihkut, oksennusta wc:n lattialla sekä teineillä kuset housuissa kuntosalilla mutta tämän päiväinen menee kyllä ihan omaan luokkaansa.

Kirjoittelin tuossa viimeksi PTVGYM Pitäjänmäki kokemuksia kun treenaa päivittäin niin siinä jätin yhden asian mainitsematta. Pitäjänmäen PTVGYM:llä tuntuu käyvän vain voimakkaita treenaajia mikä on toisaalta pienoinen ihme sillä nykyään näen harvemmin kovia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä. Kyllähän kovia penkkaajia, mavettajia sekä kyykkääjiä PTVGYM:llä näen mutta en enää läheskään niin usein kuin aikoinaan. Nimittäin kun menen tekemään ihan mitä tahansa laitetta niin joudun aina ottamaan puolet painoista pois mitä siinä on käytetty. Tämä vain sinällään ihmetyttää kun en tosiaan näe enään PTVGYM:llä kovempia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä.