Jalkatreeni ilman normaalia kyykkyä / jalkaprässiä

16.11.2016 - 12:06

Tänään oli vuorossa jalkapäivä johon hain hieman erilaisuutta jättämällä kyykyn sekä jalkaprässin väliin jotka ovat olleet tutut ja turvalliset jalkapäivän aloittajat ties kuinka kauan. Sain hyvän idean kävellessäni kuntosalille kuinka tulen aloittamaan illan jalkatreenin. Askelkyykyn tekeminen tiputussarjana. Idean saatuani minuun piti vielä miettiä painot sekä toistomäärät. Painot ja toistomäärät kun ovat avainasemassa tiputussarjoissa. Juurikin paino valinnoilla voi helposti pilata tiputussarjan tekemällä liian suurilla painoilla, liian suurilla tiputuksilla tai liian pienillä tiputuksilla. Minulle on vuosien saatossa osunut kaikki kyseiset asiat vastaan ja olenkin saanut pilattua tiputussarjoja. Tänään kaikki asiat menivät hyvin painojen sekä toistomäärien osalta. Ajattelin aluksi tehdä kolme kyseistä tiputussarjaa, mutta päädyin tekemään vain yhden, koska sekin tuntui todella raskaalle. Periaatteessahan tiputussarjoja tehdäänkin yleensä vain yksi sarja eikä kolmea.

Kyykkyn ja jalkaprässin jäätyä tänään väliin paikkasin näitä tekemällä sumokyykyn käsipainolla. Onhan askelkyykky kyykkyliike, mutta itse lasken askelkyykyn "auttavaksi" liikkeeksi enkä yksin toimivaksi. Eli yleensä kun olen tehnyt askelkyykyn olen myös tehnyt sitä ennen kyykyn tai jalkaprässin. En ole oikeastaan koskaan tehnyt askelkyykkyä ainoana kyykkyliikkeenä. Sumokyykky käsipainolla kuuluu samaan kategoriaan kuin askelkyykkykin eli "auttava" liike joten molempia liikkeitä oli ihan hyvä tehdä samanapäivänä. Sumokyykky käsipainolla on minulle suhteellisen uusi liike, koska aloin kokeilemaan sen tekemistä vasta menneenä kesänä. Olen tehnyt sumokyykyn käsipainolla nopeatempoisena ja mahdollisimman alas.

Askelkyykyn sekä sumokyykyn jälkeen vuorossa oli pohkeiden tekeminen smith-laitteessa seisten. Ajattelin tehdä tänään pohkeet istuen, mutta juuri sillä hetkellä pohjekone oli varattuna ja smith-laite vapaana. Kesällä tuli kokeiltua pohkeiden tekemistä smith-laitteessa istuen, mutta tämä jäi vain kokeiluksi, koska en ensinnäkään tykännyt tehdä kyseistä variaatiota. Toisekseen en saanut hyvää tuntumaa pohkeisiin, mutta tämä saattoi hyvin johtua siitä kun tein liikettä ensimmäistä kertaa. Jos haluan tehdä pohkeet istuen teen ne pohjelaitteessa ja jos haluan tehdä pohkeet seisten niin teen ne smith-laitteessa, koska kuntosalin seisten pohjekone on surkea.

[[{"fid":"302","view_mode":"media_adaptive","fields":{"format":"media_adaptive","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"","field_file_image_title_text[und][0][value]":""},"type":"media","attributes":{"height":"375","width":"500","class":"adaptive media-element file-media-adaptive"}}]]

Pohkeiden jälkeen oli vuorossa vielä reisien tekeminen. Tein ensin takareidet istuen laitteessa jonka jälkeen tein etureidet korotus- & tiputussarjana. Eli ihan perussettiä käytännössä koko treeni. Tänään myöskin "selvisin" jalkojen tärinästä kesken treenin, mutta tämä johtui kyllä kovan kyykyn / jalkaprässin väliin jättämisestä. Hyvä ehkä näin sillä sain hyvän treenin jalkoihin vaikka jalat eivät tänään tärisseet.

Eiliseen tapaan kävin aamulla aamulenkillä ja yritin taas säästellä illan jalkatreeniä ajatellen. Reitti oli sama ja lenkin jälkeen huomasin lenkin menneen noin pari minuuttia eilistä hiljempaa eli paremmin kun ajattelee jalkatreenin kannalta. Kun illalla on vuorossa jalkatreeni ja aamulla lenkki niin tällöin ei kannata juosta jalkoja alta mikä on yllättävän helppoa. Hieman liian pitkä tai lujaa juostu lenkki vaikuttaa helposti jalkatreeniin. Tämän aamun lenkki ei tuntunut vaikuttavan millään tapaa illan jalkatreeniin joten aamulenkki oli onnistunut.

Jalkateeni

  • Askelkyykky - työntö tiputussarja 30kg x7, 20kg x14, 10kg x21
  • Sumokyykky käsipainolla 3x20 30kg
  • Pohkeet seisten smith 3x20 170kg
  • Takareidet istuen 3x20 50kg
  • Etureidet: 5kg korotukset 7 toistoja, tiputus 10kg 7 toistoa alkaen 30kg päättyen 100kg

Kesäloman aikana aloin "rikkomaan" kuntosalitreenejä sillä tavalla että lähdin enemmän pois kaavamaisista treeneistä. Samoin olen tehnyt aikaisempina vuosina että juurikin lomalla ja muutenkin siihen kesällä olen vaihtanut tyyliä miten olen kuntosalitreenejä suorittanut. Tämä on johtunut periaatteessa kahdesta eri syystä mutta käytännössä yhdestä syystä. Ensinnäkin olen käynyt kesäisin treenaamassa PTVGYM:llä enemmän tai toisekseen olen käytännössä kesän aikana poissa kotoa kuudesta kahdeksaan viikkoa.

Miksi "höpö höpö" / kevyt treeni tuntuu todella paljon raskaammalle kuin kova treeni? Olen tästä asiasta mielestäni jo kirjoittanut monessa kirjoituksessa mutta tämä asia nousi taas esille kesällä treenatessa. Mielestäni tässä on kaksi syytä mitkä vaikuttavat siihen että tuollainen "höpö höpö" on laittanut minut todella lujille. Ei varsinaisesti vielä treenin aikana mutta treenin jälkeen kun olen päässyt kotio. Monesti kun olen tehnyt "höpö höpö" treenin syystä tai toisesta niin se ei ole välttämättä vielä tuntunut kuntosalilla mitenkään ihmeellisesti mutta sitten kun olen kotiutunut treenistä niin sitten väsymys on iskenyt pahemman kerran.

Minulle tuli mahdollisuus käydä Turun PTVGYM:llä niin ajattelin tarttua siihen. Pari vuotta sitten vein äitini Turkuun konserttiin ja menin siksi aikaa Turun PTVGYM:lle. Tämä oli ensimmäinen kerta kun kävin Turun PTVGYM:llä mistä kirjoittelinkin PTVGYM Turku kokemuksia. Minulle jäi tuosta ensimmäisestä kerrasta hyvät kokemukset ja hieman lannisti palata takaisin Pitäjänmäen PTVGYM:lle tuon kerran jälkeen. Toinen käynti Turun PTVGYM:lle tapahtui tämän vuoden juhannus reissulla Vammalaan kun päätin tulla Turun kautta takaisin kotiin. Tämä toinen kerta olikin itselleni pienoinen pettymys mutta se saattoi myös johtua siitä että kyseessä oli lauantai-iltapäivä kellon ollessa vasta 14 aikaan. Miten sitten nyt kolmas käynti Turun PTVGYM:llä näytti ja kertoi?

Siis tämähän alkaa olemaan kulttuuri shokki kun palaa takaisin kotio ja käy tekemässä treenin Pitäjänmäen PTVGYM:llä. Kun on vajaa neljä viikkoa tottunut treenaamaan Vammalassa sekä Tampereen Loaded:lla sekä Tampereen PTVGYM:llä missä ihmiset osaavat käyttyätyä niin paluu kotiin ja Pitäjänmäen PTVGYM:lle on kyllä. Olen jo kaikenlaista Pitäjänmäen PTVGYM:llä nähnyt: kusiset wc:t, kusiset suihkut, oksennusta wc:n lattialla sekä teineillä kuset housuissa kuntosalilla mutta tämän päiväinen menee kyllä ihan omaan luokkaansa.

Kirjoittelin tuossa viimeksi PTVGYM Pitäjänmäki kokemuksia kun treenaa päivittäin niin siinä jätin yhden asian mainitsematta. Pitäjänmäen PTVGYM:llä tuntuu käyvän vain voimakkaita treenaajia mikä on toisaalta pienoinen ihme sillä nykyään näen harvemmin kovia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä. Kyllähän kovia penkkaajia, mavettajia sekä kyykkääjiä PTVGYM:llä näen mutta en enää läheskään niin usein kuin aikoinaan. Nimittäin kun menen tekemään ihan mitä tahansa laitetta niin joudun aina ottamaan puolet painoista pois mitä siinä on käytetty. Tämä vain sinällään ihmetyttää kun en tosiaan näe enään PTVGYM:llä kovempia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä.