Jalkatreeni ilman kyykky pitkästä aikaa

20.09.2018 - 22:55

En ollut tehnyt viikon ensimmäistä jalkatreeniä ilman kyykkyä aikoihin ja tällä viikolla näin tapahtui pitkästä aikaa. Lomalla tein pienen muutoksen normaaleihin jalkatreeneihin siinä mielessä, että en kyykännyt viikossa kahta kertaa vaan tein kyykyn pelkästää viikon ensimmäisessä jalkatreenissä. Näin ollen viikon toinen jalkatreeni oli enemmän tai vähemmän "kikkailua". Oikeastaan lomalla viikon ensimmäinen jalkatreeni oli etureisipainotteinen ja viikon toinen jalkatreeni takareisipainotteinen niin tämä asia myöskin puoltaa kyykyn jättämistä yhteen kertaa per viikko.

Tämän viikon syy kyykyn jättämiseen väliin oli alaselän kunto. Lauantaina jouduin jättämään kyykyn tekemisen vähemmälle kun alaselässä tuntui painetta mikä tuntui kyykkyä tehdessä pahalle. Oikeastaan ei olisi pitänyt kyykätä ollenkaan vain jättää koko kyykky väliin kun huomasin alaselän paineen. Tätä samaa painetta / tuntoa huomasin vielä maanantaina selkätreenin aikana niin jo tuolloin ajattelin jättää kyykyt väliin tältä viikolta. Ihan varmuuden vuoksi.

Kun viikon ensimmäisen jalkatreenin se juttu on ollut kyykky niin kyykyn jättäminen kokonaan pois jalkatreenistä tuntui hyvin oudolle. Oikeastaan sille, että nyt ei treenaisi jalkoja ollenkaan. Olin kuitenkin hyvin väärässä ja vaikka treeni tuntui olevan aika höpöhöpöä niin treenin jälkeen minulle tuli hieman heikko olo. Tämä tuli täytenä yllätyksenä sillä kuvittelin treenin olleen aika perustekemistä vailla sen suurempia asioita.

Vaikka jätin kyykyn väliin ja aluksi se tuntui hyvin huonolle asialle niin hyvin nopeasti huomasin saavani jalkatreenin menemään kunnolla perille. Sain paljon erilaisemman tuntuman jalkoihin mitä treeneissä missä ole tehnyt kyykyn. Kun aloitin treenin tekemisen "kunnolla" sellaisilla liikkeillä joilla normaalisti olen lopettanut treenin niin nämä liikkeet vain tuntuvat erilaisille. On aivan erilaista tehdä liike ensimmäisenä liikkeenä kuin viimeisenä liikkeenä.

Tällä kertaa myöskin keskityin tekemään liikkeissä jokaisen toiston enkä lähtenyt vain tekemään toistoja toiston perään. Kun tiesin jättäväni kyykyn väliin eikä minulla ollut treeniin suunnitelmissa mitään ihmeellistä korvaavaa liikettä niin päätin keskittyä tekemiseen enkä painoihin. Ensimmäisinä liikkeinä tein etureisille etureisilaitteen mitä seurasi takareidet istuen. Molempia laitteita tein joku 15 - 20 minuuttia kahdenkymmenen toiston sarjoilla. Sarjamääriä en laskenut mutta 15 - 20 minuuttiin saa monta sarjaa. Painot olivat suhteellisen jopa pienet jos suhteuttaa muihin liikkeisiin millä normaalisti tekee. Sopivat painot millä saa tehtyä kahdenkymmenen toiston sarjoja kontrolloidusti niin tämä riitti saamaan todella hyvän tuntuman niin etureisiin kuin takareisiin.

Näiden parin liikkeen jälkeen tein vielä liikkeen pari etureisille sekä takareisille mitä seurasi pohkeiden tekeminen supersarjana. Aika perustekemistä siis mutta tuntuma jaloissa oli jotain sellaista mitä en olisi oikein uskonut saavani kun käytössä ei ollut suuria painoja eikä mitään ihmeellisiä erikoistekniikoita. Suurin syy treenin onnistumiselle olikin varmaan se, etten ole tehnyt tämän tapaisia treenejä pitkään aikaan sekä kun keskityin tekemään toistot toisto kerrallaan enkä vain hakkaamaan paljoa toistoja.

Olen kuitenkin sitä mieltä, että kunnon jalkatreeni tarvii oikeasti kunnon liikkeitä vapailla painoilla. Jokin kyykky liike tai sumo maastaveto suuremmilla painoilla on kyllä "must". Vaikka sain hyvän tuntuman jalkoihin ja muutoinkin erilaisen jalkatreenin niin siitä huolimatta treeni kaipasi suurempaa liikettä. Tämä on vain oma näkemyksenä jalkatreenejä kohtaan että oikeita tuloksia tehdään isoilla liikkeillä ja suuremmilla painoilla.

Kesäloman aikana aloin "rikkomaan" kuntosalitreenejä sillä tavalla että lähdin enemmän pois kaavamaisista treeneistä. Samoin olen tehnyt aikaisempina vuosina että juurikin lomalla ja muutenkin siihen kesällä olen vaihtanut tyyliä miten olen kuntosalitreenejä suorittanut. Tämä on johtunut periaatteessa kahdesta eri syystä mutta käytännössä yhdestä syystä. Ensinnäkin olen käynyt kesäisin treenaamassa PTVGYM:llä enemmän tai toisekseen olen käytännössä kesän aikana poissa kotoa kuudesta kahdeksaan viikkoa.

Miksi "höpö höpö" / kevyt treeni tuntuu todella paljon raskaammalle kuin kova treeni? Olen tästä asiasta mielestäni jo kirjoittanut monessa kirjoituksessa mutta tämä asia nousi taas esille kesällä treenatessa. Mielestäni tässä on kaksi syytä mitkä vaikuttavat siihen että tuollainen "höpö höpö" on laittanut minut todella lujille. Ei varsinaisesti vielä treenin aikana mutta treenin jälkeen kun olen päässyt kotio. Monesti kun olen tehnyt "höpö höpö" treenin syystä tai toisesta niin se ei ole välttämättä vielä tuntunut kuntosalilla mitenkään ihmeellisesti mutta sitten kun olen kotiutunut treenistä niin sitten väsymys on iskenyt pahemman kerran.

Minulle tuli mahdollisuus käydä Turun PTVGYM:llä niin ajattelin tarttua siihen. Pari vuotta sitten vein äitini Turkuun konserttiin ja menin siksi aikaa Turun PTVGYM:lle. Tämä oli ensimmäinen kerta kun kävin Turun PTVGYM:llä mistä kirjoittelinkin PTVGYM Turku kokemuksia. Minulle jäi tuosta ensimmäisestä kerrasta hyvät kokemukset ja hieman lannisti palata takaisin Pitäjänmäen PTVGYM:lle tuon kerran jälkeen. Toinen käynti Turun PTVGYM:lle tapahtui tämän vuoden juhannus reissulla Vammalaan kun päätin tulla Turun kautta takaisin kotiin. Tämä toinen kerta olikin itselleni pienoinen pettymys mutta se saattoi myös johtua siitä että kyseessä oli lauantai-iltapäivä kellon ollessa vasta 14 aikaan. Miten sitten nyt kolmas käynti Turun PTVGYM:llä näytti ja kertoi?

Siis tämähän alkaa olemaan kulttuuri shokki kun palaa takaisin kotio ja käy tekemässä treenin Pitäjänmäen PTVGYM:llä. Kun on vajaa neljä viikkoa tottunut treenaamaan Vammalassa sekä Tampereen Loaded:lla sekä Tampereen PTVGYM:llä missä ihmiset osaavat käyttyätyä niin paluu kotiin ja Pitäjänmäen PTVGYM:lle on kyllä. Olen jo kaikenlaista Pitäjänmäen PTVGYM:llä nähnyt: kusiset wc:t, kusiset suihkut, oksennusta wc:n lattialla sekä teineillä kuset housuissa kuntosalilla mutta tämän päiväinen menee kyllä ihan omaan luokkaansa.

Kirjoittelin tuossa viimeksi PTVGYM Pitäjänmäki kokemuksia kun treenaa päivittäin niin siinä jätin yhden asian mainitsematta. Pitäjänmäen PTVGYM:llä tuntuu käyvän vain voimakkaita treenaajia mikä on toisaalta pienoinen ihme sillä nykyään näen harvemmin kovia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä. Kyllähän kovia penkkaajia, mavettajia sekä kyykkääjiä PTVGYM:llä näen mutta en enää läheskään niin usein kuin aikoinaan. Nimittäin kun menen tekemään ihan mitä tahansa laitetta niin joudun aina ottamaan puolet painoista pois mitä siinä on käytetty. Tämä vain sinällään ihmetyttää kun en tosiaan näe enään PTVGYM:llä kovempia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä.