Huomaan paremmin treenien jälkeen väsymyksen sekä mittasin kropan lämmön treenin jälkeen

28.12.2016 - 22:37

Tällä viikolla olen käynyt kuntosalilla normaalia aikaisemmin kun on "epänormaali" viikko. En ole kotona enkä ole toimistolla töissä vaan teen työt etänä. Treenit ovat kulkeneet hyvin eikä siinä mitään ihmeellistä sillä olen nykyisin kyllä tottunut treenaamaan eri aikoihin. Ainoa asia mitä olen tässä ihmetellyt onkin ollut treenin jälkeinen väsymys. Olen ollut tämän viikon treenien jälkeen todella väsynyt. Tällä viikolla on nyt kolme treeniä takana ja jokaisen treenin jälkeen on ollut sama tilanne. Siksi olenkin nyt ihmetellyt, että miksi näin sillä enhän normaalisti ole ollut ihan noin väsynyt?

Luulen asiaan vaikuttavan nyt se, että olen tullut kuntosalilta 18.30 - 19 aikoihin jo pois kun normaalisti olen mennyt kuntosalille siinä 19.30 - 20.00 aikoihin. Näin ollen iltaan on jäänyt enemmän aikaa minkä johdosta olen huomannut väsymyksen. Näin ainakin luulisin sillä normaalisti kun pääsen kotiin salilta siinä 21.30 - 22.15 aikoihin niin olen nukkumassa parin tunnin sisällä. Nyt kun olen tullut salilta pois siinä 19 aikoihin ja mennyt nukkumaan poikkeuksellisesti siinä 00 - 00.30 aikoihin niin olen keikkunut hereillä vielä viitisen tuntia treenin jälkeen. Viidessä tunnissa ehtii siis tuntemaan väsymyksen paremmin kuin parin tunnin aikana.

Mitä nyt olen joskus normaalisti tuntenut väsymyksen voimakkaasti niin olen kyllä mennyt heti nukkumaankin. Tämänkaltaisia poikkeuksia on siis jolloin olen mennyt about puoli tuntia salilta päästyäni nukkumaan. Esimerkiksi tälläkin viikolla olen treenannut ihan samalla tavalla kuin mitä normaalisti joten en ole tehnyt niinkään mitään erilaista tai raskaampaa minkä johdosta olisin väsyneempi. Siksi ajattelinkin treenin ajankohdan ja väliin jäävän ajan vaikuttavan väsymyksen tuntemiseen. Voi myös olla muitakin vaikuttavia tekijöitä kuten tämä koko "erikoisempi" viikko yleisesti, mutta näin nopeasti ajateltuna treenin ajankohdalla on merkitystä ja sillä koska menen nukkumaan.

 

Some pic's from today's #backworkout #backday #back #gym #gymlife #beats #trance

A photo posted by Tuomas Välimaa (@tvalimaa) on

Samalla kun tässä olen nyt tuntenut väsymystä niin eilen päätin ennen saunaan menoa tarkistaa ruumiin lämpötilan treenin jälkeen. Olen huomannut kropan käyvän lämpimänä treenien jälkeen jo pidemmän aikaa. Oikeastaan tiedän tämän asian kyllä näin olleen jo jääkiekko ajoista, mutta eipä tuota ole tullut oikeastaan sinällään huomioitua. Nyt ihan halusin vain katsoa kropan lämpötilan treenin jälkeen kun tunsin kropan käyvän suhteellisen lämpimänä. Lämpömittari näytti 36.98 astetta eli lähes 37 astetta ja kun oma normaali lämpötilani on siinä 36.5 tuntumassa tai lähempänä 36:tta niin mielestäni ero on huomattava. En nyt tiedä kuinka paljon kropan lämpötila aina nousee, mutta eilen jalkatreenin jälkeen tunsin kropan olevan suhteellisen lämmin.

Pitäisi oikeastaan katsoa lämpötila ennen ja jälkeen tiettyjen treenien kuten selkätreenin maastavedolla sekä jalkatreenin jolloin lämpötilan vaihtelu voi olla suuri. Tietenkin tällöin lämpötila tarvitsee mitata ennen suihkussa / saunassa käyntiä. Se onko tuolla tiedolla mitään merkitystä tai tarpeellisuutta niin onkin sitten toinen asia. Kuitenkin yksi asia mistä voi alkaa pitää kirjaa jos haluaa.

Selkätreeniä maastavedolla ja ilman kulmasoutua

Maanantaina oli vuorossa selkätreeni. Ajattelin aluksi jättää maastavedon väliin kun olen ajatellut pitäväni siitä taukoa. Toisaalta haluan parantaa maastavedon tekniikkaa ja painoja joten en haluaisi pitää taukoa. Lopulta asia oli hyvin selvä. Tein maastavetoa suurilla painoilla ja yritin saada mahdollisimman monta toistoa. Tällä kertaa painot osuivat 200kg painoihin joilla tein viisi ja neljä toistoa. Tämä sai tältä erää riittää vaikka olisin halunnut tehdä kolmannen sarjan. Kuitenkin jo tuo toinen sarja oli jo painava joten ajattelin olevan parempi vain lopettaa siihen. Viisi toistoa 180kg:lla sekä viisi ja neljä toistoa 200kg oli tällä kertaa riittävä.

Tällä kertaa jätin kulmasoudut väliin vaikka t-soutua mietin. Olen viime aikoina tehnyt kulmasoutua paljon mutta tällä kertaa jätin sen väliin ja keskityin enemmänkin ylätaljaan sekä alataljaan. Nämä menivätkin mielestäni paremmin kuin aikoihin. Ehkä asiaan vaikutti kulmasoudun väliin jättäminen minkä olen yleensä tehnyt toisena liikkeenä heti maastavedon jälkeen. Luulen tuon auttaneen siihen, että jaksoin keskittyä paremmin taljoihin ja nämä menivät sitten paremmin.

Selkätreeni

  • Maastaveto
  • Leuanveto kapea
  • Ylätalja
  • Alatalja
  • Pullover naru

Jalkatreeniä hack-kyykyllä ja sen jälkeen takareisiliikkeillä

Tiistaina tein käytännössä saman jalkatreenin mitä tein perjantaina. Ainoa poikkeava asia taisi olla väärinpäin hack-kyykyn väliin jättäminen. Aluksi tein hack-kyykkyä kymmenen toiston sarjoilla aina siihen asti kun en enään jaksanut tehdä kymmentä toistoa. Viimeksi keskityin enemmän tekemään viidentoista tai kahdenkymmenen viiden toiston sarjoja kun nyt tein kymmenen toistoa aina siihen asti kun painot olivat itselleni niin suuret, että sain viiden toiston sarjoja. Näin ollen sain tehtyä erilaisia hack-kyykky sarjoja eri treeneissä.

Hack-kyykyn jälkeen teinkin sitten enemmän takareisiä tai oikeastaan takareisiä. Vähän samalla tavalla kuin viimeksikin jolloin hack-kyykky oli käytännössä ainoa etureisiliike. Näin ollen nämä pari viimeistä jalkatreeniä ovat olleet käytännössä takareisipainotteisia jalkatreenejä.

Jalkatreeni

  • Hack-kyykky
  • Suorin jaloin maastaveto
  • Lantionostot
  • Yhden jalan takareidet

Rintatreeniä punnerrusliikkeillä

Eipä mitään ihmeellistä tullut tehtyä rinnalle. Oikeastaan aikalailla sitä samaa mitä olen tehnyt viime aikoina. Penkkiä, vinopenkkiä, peck-deckiä sekä penkkiä käsipainoilla. Pidempiä sarjoja sekä hieman lyhyempiä sarjoja. Pienempiä painoja sekä hieman isompia painoja. 

Rintatreeni

  • Penkki
  • Vinopenkkilaite
  • Peck-deck
  • Penkki käsipainoilla

Pitänyt jo kirjoittaa kyykystä muutamia viikkoja mutta en ole vain jaksanut ja ehtinyt. En ole myöskään yhtään varma olenko tästä asiasta jo kirjoittanut tai siis montako kertaa? Kuitenkin aloitin tuossa kesällä joskus tekemään vyötöntä kyykkyä pitkästä aikaa. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vöytä sillä totutin itseni aina tekemään kyykkyä vyön kanssa oli kyseessä sitten pienet tai suuret painot. Samalla olen nyt tehnyt vallan pysäytyskyykkyä tai ainakin pyrkinyt pysäyttämään alhaalla liikkeen edes hieman. Tämän avulla olen saanut etenkin korjattua kyykyn syvyyttä mikä on ollut minulle ongelma.

Viime viikon lauantaina tuli käytyä Tampereella Hifihuoneen HIFI & HIGH END messuilla Tätä Tampereen reissua varten muutin koko viikon treenien järjestystä sillä suunnittelin tällä kertaa mitä haluan tehdä Tampereen Loaded:lla minkä lisäksi piti myöskin hieman miettiä mitä on järkevää tehdä. Lähinnä nyt siltä kannalta että aluksi on meno Tampereelle minkä jälkeen piti käydä ensiksi syömässä ja sitten Hifihuoneen Hifi & HIGH END messuille. Ennen kuin pääsisin Tampereen Loaded:lle niin minulle tulisi paljon kävelyä ja seisomista ennen treeniä.

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.

Kesäloman jälkeen treeneissä olen priorisoinut penkin ja laittanut jopa tälle vuodelle tavoitteita. Kuitenkin nyt tuntuu sille että kyykky on se mikä on viime aikoina sujunut paremmin. Voi myös olla että kun priorisoin ja keskityn penkkiin niin tuntuu vain sille että kyykky nyt sujuu paremmin kun siihen minulla ei ole ollut tavoitteita. Kuitenkin nyt kyykyssä minulla on paukkunut erilaiset ennätykset kun penkissä en ole päässyt ihan vielä niihin tuloksiin kuin olisin halunnut. 

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.