Höpöhöpö jumppailu ellei nyt vaihtunut niin ainakin sekoittunut "treenaamiseen" pikkuhiljaa

10.04.2017 - 15:47

Viime aikoina on tullut treenannut enemmänkin "höpöhöpö" jumppaa kuin "oikeasti" treenaamista tai näin on ainakin välillä tuntunut treenin aikana. Treenin jälkeen asia onkin sitten ollut ihan toinen sillä treenit ovat menneet kuitenkin perille. Esimerkiksi jalkatreenien aikana tekeminen on tuntunut enemmänkin sille, että onko tässä nyt mitään järkeä mutta treenin jälkeen pienet tai suuremmat jalka särkemiset ovat iskeneet. Sama on ollut myöskin olkapäätreenien kanssa, että treenin aikana tekeminen on tuntunut hieman "löysellä" mutta treenin jälkeen pientä särkyä on tuntunut. Rinta ja selkätreenien kanssa asiat eivät ole olleet ihan näin yksinkertaisia tai selitteisiä. Myöskin nämä treenit ovat kuitenkin eronneet muista treeneistä siinä mielessä, että olen jonkin penkin tai maastavedon tehnyt suurilla painoilla tai lähelle maksimia.

Kuitenkin nyt parin viime päivän aikana tähän on tullut sinällään muutosta, että esimerkiksi lauantaina jalkatreenissä tein ihan maksimi suoritteen kyykyssä minkä jälkeen tuli kyllä enemmän "kikkailtua" tai hifisteltyä miten sen nyt haluaa ilmaista. Sunnuntaina tuli tehtyä sitten selkätreeni mikä oli nyt kauttaaltaan enemmän "runttaamista" suurilla painoilla. Tässä selkätreenissä en tehnyt maastavetoa vaan keskityin enemmänkin muihin liikkeisiin ja nyt menin enemmän painot edellä kuin tekniikka. Kunhan tekeminen osui selkään eikä ottanut hauikselle tai muualle.

Mitä nyt viime torstain selkätreenissä tuli enemmänkin tehtyä maastavetoa ja satsattua siihen niin lauantaina tuli tehtyä taas soutuliikkeitä enemmän ja keskityttyä niihin. Torstaina maastavedot meni taas heikosti ja sain tehtyä vain kaksi ykköstä 220kg painoilla minkä jälkeen tein viisi viiden toiston sarjaa 180kg painoilla mikä sekään ei ollut hyvin. Tulin jälleen huomanneeksi maastavedossa sen, että pidemmillä sarjoilla kun alan väsymään niin tekniikkani menee siihen suuntaan, että nostan perseen hieman liian aikaisin. Tyyli alkaa muistuttamaan ehkä enemmänkin suorin jaloin maastavetoa kuin normaalia maastavetoa. En tiedä sitten näyttääkö tekniikka sille miltä se tuntuu itse tehdessä, mutta tunnen sen jo toistoa nostaessa, että perse alkaa nousemaan hieman liian aikaisin. Sitä miten lähtisin tätä asiaa korjaamaan niin en vielä ole suunnitellut.

Lauantainakin minun oli tarkoitus vääntää jalkatreeni enemmän "runttaamalla", mutta päädyin sitten sekoittamaan kaikkea suuremmista painoista aina "hifistelyyn" sillä yritin hieman uutta ja vielä enemmänkin naisille suunnattua takareisiliikettä. Ei siinä mitään sillä liike oli hyvä mutta aluksi todella vaikea. Tein nimittäin takareisiä maaten alavinopenkissä käsipaino jalkojen välissä eli ihan tarkkaan samaa liikettä kuin takareisi maaten laite. Ainoa suuri poikkeus oli liikkeen vaativuus pitää käsipainoa paikoillaan sekä saada liike oikeasti menemään takareisille. Huomasin sen, että jos jalkoja vain liikutteli sinnepäin ja liike näytti ehkä ulospäin hyvälle niin ei se takareisille kyllä mennyt. Jouduin ottamaan alkuun monia sarjoja joissa löysin itselleni sopivan liikeradan sekä jalkojen kulmat. Ei tuota liikettä ihan tuosta vain tehdä suurilla painoilla vaan se pitää tehdä hyvin keskittyneenä ja pienillä painoilla.

 

#squat warmup 100kg #pausedsquats & normal #legday #legworkout #squats #gymlife #gym

A post shared by Tuomas Välimaa (@tvalimaa) on

Kun olin käytännössä mennyt lauantaihin asti vielä tällä "höpöhöpö" jumppaamisella niin tämä oli ihan suunniteltu muutos lähteä hieman runttaamaan treenejä joko enemmän tai vähemmän. Myöskin tämä nykyinen "höpöhöpö" jumpaaminen on ollut ihan suunniteltu tapa tehdä asioita ja mitä olen vieläkin jatkanut ja mitä myöskin jatkan. Tuo tyyli on vain itse treenin aikana tuntunut niin "höpöhöpölle", että siksi olen sitä juuri tuollaiseksi kutsunut. Se mitä tapahtuu treenin jälkeen eli jos ja kun alkaa pienet säryt johtuen hyvästä treenistä niin ei tuo nyt ihan niin "höpöhöpö" jumppaakaan ole. Lähinnä kun se välillä tuntuu sille ja etenkin kun se näyttää tuollaiselle niin siksi kutsun tuota höpöhöpö jumpaksi mitä kyllä suosittelen kokeilevan. Tietenkin raja nyt kaikella eli ei tämä höpöhöpö jumppa ole kuitenkaan mitään kevyen viikon touhuja vaikka sille kuullostaa ja voi näyttää.

 

Some sets from 130kg 5x5 #squat #legday #legworkout #gym #gymlife

A post shared by Tuomas Välimaa (@tvalimaa) on

Foamroller auttaa jalkatreenien sekä selkätreenien jälkeen palautumisessa

Olen jatkanut enemmän tai vähemmän Foamrollerin käyttöä treenien päätteeksi. Varsinkin jalkatreenien ja selkätreenien lopuksi tai viimeistään seuraavana päivänä olen käynyt rullaamassa paikkoja ja tämä on auttanut palautumaan. Lauantaina menin jalkatreenin päätteeksi rullaamaan Foamrollerilla muutamaksi minuutiksi ja jo tuo auttoi. Suurin piirtein ihan normaali käveleminen oli hieman hankalaa kun jalat olivat jumissa ja treeni tuntui. Kuitenkin ihan todella maksimissaan kymmenen minuutin rullailun jälkeen pystyin jälleen kävelemään normaalisti tai normaalimmin eikä jaloissa tuntunut mitään niin ihmeellistä jumiutumista. Minusta rullailuun ei tarvitse käyttää kuin joku 5 - 10 minuuttia niin paikat ovat jo paremmat. En tiedä kuinka paljon oikeasti Foamrollerilla pitäisi rullata ja miten mutta nämä omat rullailut edes sinnepäin ovat auttaneet ja olen mielestäni kehittynyt rullaamaan ihan ok.

Kuitenkaan mikään ihme parantumista Foamrollerilla ei tapahdu sillä muutin maanantaiaamun juoksulle menemisen ihan kuntosalille menemiseen. Maanantaiaamuna minun oli tarkoitus mennä aamulenkille, mutta tunsin jalkojen olevan hieman liian huonossa kunnossa lenkille menemiseen joten päädyin menemään kuntosalille. Kuntosalilla puolestaan tein ihan normaalin käsitreenin minkä lisäksi tein pienen intervallitreenin crostrainerillä ja vatsoja & kylkiä.

Kesäloman aikana aloin "rikkomaan" kuntosalitreenejä sillä tavalla että lähdin enemmän pois kaavamaisista treeneistä. Samoin olen tehnyt aikaisempina vuosina että juurikin lomalla ja muutenkin siihen kesällä olen vaihtanut tyyliä miten olen kuntosalitreenejä suorittanut. Tämä on johtunut periaatteessa kahdesta eri syystä mutta käytännössä yhdestä syystä. Ensinnäkin olen käynyt kesäisin treenaamassa PTVGYM:llä enemmän tai toisekseen olen käytännössä kesän aikana poissa kotoa kuudesta kahdeksaan viikkoa.

Miksi "höpö höpö" / kevyt treeni tuntuu todella paljon raskaammalle kuin kova treeni? Olen tästä asiasta mielestäni jo kirjoittanut monessa kirjoituksessa mutta tämä asia nousi taas esille kesällä treenatessa. Mielestäni tässä on kaksi syytä mitkä vaikuttavat siihen että tuollainen "höpö höpö" on laittanut minut todella lujille. Ei varsinaisesti vielä treenin aikana mutta treenin jälkeen kun olen päässyt kotio. Monesti kun olen tehnyt "höpö höpö" treenin syystä tai toisesta niin se ei ole välttämättä vielä tuntunut kuntosalilla mitenkään ihmeellisesti mutta sitten kun olen kotiutunut treenistä niin sitten väsymys on iskenyt pahemman kerran.

Minulle tuli mahdollisuus käydä Turun PTVGYM:llä niin ajattelin tarttua siihen. Pari vuotta sitten vein äitini Turkuun konserttiin ja menin siksi aikaa Turun PTVGYM:lle. Tämä oli ensimmäinen kerta kun kävin Turun PTVGYM:llä mistä kirjoittelinkin PTVGYM Turku kokemuksia. Minulle jäi tuosta ensimmäisestä kerrasta hyvät kokemukset ja hieman lannisti palata takaisin Pitäjänmäen PTVGYM:lle tuon kerran jälkeen. Toinen käynti Turun PTVGYM:lle tapahtui tämän vuoden juhannus reissulla Vammalaan kun päätin tulla Turun kautta takaisin kotiin. Tämä toinen kerta olikin itselleni pienoinen pettymys mutta se saattoi myös johtua siitä että kyseessä oli lauantai-iltapäivä kellon ollessa vasta 14 aikaan. Miten sitten nyt kolmas käynti Turun PTVGYM:llä näytti ja kertoi?

Siis tämähän alkaa olemaan kulttuuri shokki kun palaa takaisin kotio ja käy tekemässä treenin Pitäjänmäen PTVGYM:llä. Kun on vajaa neljä viikkoa tottunut treenaamaan Vammalassa sekä Tampereen Loaded:lla sekä Tampereen PTVGYM:llä missä ihmiset osaavat käyttyätyä niin paluu kotiin ja Pitäjänmäen PTVGYM:lle on kyllä. Olen jo kaikenlaista Pitäjänmäen PTVGYM:llä nähnyt: kusiset wc:t, kusiset suihkut, oksennusta wc:n lattialla sekä teineillä kuset housuissa kuntosalilla mutta tämän päiväinen menee kyllä ihan omaan luokkaansa.

Kirjoittelin tuossa viimeksi PTVGYM Pitäjänmäki kokemuksia kun treenaa päivittäin niin siinä jätin yhden asian mainitsematta. Pitäjänmäen PTVGYM:llä tuntuu käyvän vain voimakkaita treenaajia mikä on toisaalta pienoinen ihme sillä nykyään näen harvemmin kovia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä. Kyllähän kovia penkkaajia, mavettajia sekä kyykkääjiä PTVGYM:llä näen mutta en enää läheskään niin usein kuin aikoinaan. Nimittäin kun menen tekemään ihan mitä tahansa laitetta niin joudun aina ottamaan puolet painoista pois mitä siinä on käytetty. Tämä vain sinällään ihmetyttää kun en tosiaan näe enään PTVGYM:llä kovempia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä.