Hack-kyykkyä pitkästä aikaa ja treenien päämäärän asettamisesta

17.04.2017 - 13:05

En tiedä tuntuuko treenit itselleni nykyisin helpommin "höpöhöpö" jumpilta sillä useasti tuntuu treenin aikana, että eihän tässä ole nyt tullut tehtyä mitään ihmeellistä. En tiedä onko oma taso tai siis odotusarvo treenejä kohtaan noussut vain niin korkeaksi, että "normaali" tekeminen tuntuu enemmänkin "höpöhöpö" jumpalta kuin treeniltä. Kun treeni ei sisällä niinkään suuria painoja tai mitään ihmeellistä erikoistekniikka tekemistä niin tuo "höpöhöpö" fiilis iskee vain hieman päälle. Näin kävi taas tällä viikolla ja erityisesti loppuviikosta kun treenasin pitkästä aikaa Vammalassa. Neljä treeni joista pari treeniä oli jalkatreenejä ihan sen takia, että pääsin tekemään pitkästä aikaa hack-kyykkyä. Siltikin kaikki nämä treenit tuntuivat hieman "vajailta" tai siis, että treenasinko edes kunnolla?

En edes tiedä mitä nykyään odottaa treeneiltä sillä en niitä hirveästi suunnittele tai sinällään mieti vaikka kyllä minulla taustalla pieni "suunnitelma" on. Treeni vailla päämäärää ei kyllä toimi minulle eli jos vain menen kuntosalille ja teen jotain. Nykyisin kyllä treenit ovat tuntuneet tuolle mutta todellisuudessa ne eivät ole sitä. Vaikka lähtiessäni kuntosalille en yleensä tiedä millaisen treenin tulen tekemään tai mitä liikkeitä tulen tekemään niin se ei tarkoita kuitenkaan sitä, että treeneistä puuttuisi päämäärä. Treenillä voi olla erilaisia päämääriä monia ja sellainen kannattaakin olla, jotta treenistä tulee jotain ja treeni etenee varsinkin vähäisillä treeni vuosilla. Alussa kannattaakin miettiä mitä treeneiltä haluaa tai hakee eikä vain mennä kuntosalille kuin kaikki muutkin menevät tyyliin.

 

#hacksquat 120kgx5 hack-squat #legday #legworkout #gym #gymlife

Henkilön Tuomas Välimaa (@tvalimaa) jakama julkaisu

Päämäärä voi olla tyyliin kehittyä tietyssä liikkeessä painojen tai toistojen kanssa mikä onkin hyvin yleinen tavoite aloittelijoilla. Tällä tavalla onkin myös helppo seurata kehitystä varsinkin alkuaikoina mikä onkin sitten paljon vaikeampaa tai jopa mahdotonta myöhemmässä vaiheessa. Treeni vuosien karttuessa tekniikka yleensä kehittyy minkä johdosta liikettä joko tehdään paremmin ja pienemmillä painoilla tai sitten suuremmilla painoilla sekä paremmalla tekniikalla. Kuitenkin kaikkien liikkeiden kehittyminen painoissa jämähtää paikoilleen vaikka alussa ne tuntuvatkin nousevan helposti.

Kuitenkin nykyään tuntuu helposti sille, että kuntosalilta haetaan kahta asiaa kerralla mitkä ovat kasvattaa lihaksia ja polttaa rasvaa. Tämä onkin mielestäni yleinen ongelma sillä tuo kaava on mahdoton ja varsinkin kokemattomalle treenaajalle sellainen haaste, että siinä enemmin lopettaa treenaamisen kun yhtälö ei tunnu onnistuvan. Tästä syystä onkin parempi tehdä selvä linjaus mitä treeneistä hakee eli mitä haluaa saavuttavansa.

Jalkatreenejä hack-kyykky pääliikkeenä

Itselleni tuli näillä neljän päivän treenien aikana tai oikeastaan parin jalkatreenin osalta valinta kysymyksiä eteen mihin minun piti tehdä valinta. Molempien jalkatreenien pääliike oli hack-kyykky ja tähän minun piti tehdä valinta molemmissa treeneissä miten tulen hack-kyykkyä tekemään? Hack-kyykky on itselleni yksi suosikki liikkeistäni mitä haluaisin ensimmäiseksi kehittää. Ainoa suurempi ongelma on se, että en pääse hack-kyykkyä normaalisti tekemään minkä johdosta joudun oikeastaan joka kerta aloittamaan liikkeen tekemisen alusta. Taukoa liikkeen tekemiseen tulee niin paljon, että en pääse jatkamaan kehitystä vaan pikemminkin aloittamaan tekemisen alusta sillä jo pienemmätkin painot tuntuvat raskailta.

Tästä syystä päätin tehdä hack-kyykkyä vain ihan tuntuman mukaan mutta silti niin isoilla painoilla kun pystyin. Kuitenkin jätin kaikki sarjat ja toistot väliin jotka koskivat maksimipainojen nostamista. Siksi olikin parempi vain ottaa hack-kyykystä kaikki mahdollinen iskutus etureisille kuin mahdollista eikä yrittää nostaa ihan maksimi painoja sillä silmällä, että saisin hack-kyykyn tulosta paremmaksi. Tästä syystä keskityinkin enemmän pysäytystoistoihin ja rauhallisempaan tekniikkaan kuin "runttaamiseen" sillä hack-kyykky on itselleni jalkaliikkeistä se liike millä saan parhaimman tuntuman etureisiin.

 

#hacksquat paused hack-squat #legday #legworkout #gym #gymlife

Henkilön Tuomas Välimaa (@tvalimaa) jakama julkaisu

Yritin myös käyttää mahdollisimman paljon nykyisin kyykyssä käyttämääni tekniikkaa pitää jalkoja. Tällä tavalla yritin ottaa kaikki mahdolliset polviin liittyvät kivut pois. Tämä myös onnistui kuten se onnistui myöskin talvilomalla jolloin käytin samaa tyyliä. Yhdessä vaiheessa käyttäessäni Reebokin painonnostokenkiäni sain meinaan polviin / jalkoihin jotain ihmeellisiä kipuja. Tuolloin ajattelin sen johtuneen kengistä ja vaihdoinkin tämän seurauksena kengät hack-kyykkyyn. Olen nyt kuitenkin viimeiset muutamat kerrat treenannut hack-kyykyn jälleen Reebokin kengillä ilman mitään ihmeellisiä jalkakipuja joten nuo kivut aikoinaan eivät siis johtuneet kengistä vaan jalkojen asennosta. Itselleni ei siis sovi ja toimi kapeampi ote jalkaterät suorassa tyyli niin kyykyssä kuin hack-kyykyssä vaan jalkojen on oltava leveässä v-asennossa. Tällöin oma kroppani pysyy paremmin kassassa selän kanssa ja pääsen paremmin ala-asentoon eli jalkojen asennolla on väliä.

Hack-kyykky oli molempien jalkatreenien pääliike ja samalla käytännössä ainoa suoraan etureisille kohdistuva liike sillä hack-kyykyn jälkeen seuraavat liikkeet olivat takareisiliikkeitä yhden pohjeliikkeen kera. Samalla kun hack-kyykky loppui ja liikkeet vaihtuivat takareisiliikkeisiin niin tuntui myöskin sille, että treeni muuttui enemmän "höpöhöpö" suuntaan itse tekemisestä. Tämä kylläkin johtui enemmänkin liikkeiden painoista sekä itse liikkeiden valinnoista sillä tekemällä enemmän tekniikalla kuin painoilla liikkeitä. Treeni alkaa tuntumaan enemmän "höpöhöpö" tekemiseltä kuin oikealta jalkojen treenaamiselta.

Pitänyt jo kirjoittaa kyykystä muutamia viikkoja mutta en ole vain jaksanut ja ehtinyt. En ole myöskään yhtään varma olenko tästä asiasta jo kirjoittanut tai siis montako kertaa? Kuitenkin aloitin tuossa kesällä joskus tekemään vyötöntä kyykkyä pitkästä aikaa. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vöytä sillä totutin itseni aina tekemään kyykkyä vyön kanssa oli kyseessä sitten pienet tai suuret painot. Samalla olen nyt tehnyt vallan pysäytyskyykkyä tai ainakin pyrkinyt pysäyttämään alhaalla liikkeen edes hieman. Tämän avulla olen saanut etenkin korjattua kyykyn syvyyttä mikä on ollut minulle ongelma.

Viime viikon lauantaina tuli käytyä Tampereella Hifihuoneen HIFI & HIGH END messuilla Tätä Tampereen reissua varten muutin koko viikon treenien järjestystä sillä suunnittelin tällä kertaa mitä haluan tehdä Tampereen Loaded:lla minkä lisäksi piti myöskin hieman miettiä mitä on järkevää tehdä. Lähinnä nyt siltä kannalta että aluksi on meno Tampereelle minkä jälkeen piti käydä ensiksi syömässä ja sitten Hifihuoneen Hifi & HIGH END messuille. Ennen kuin pääsisin Tampereen Loaded:lle niin minulle tulisi paljon kävelyä ja seisomista ennen treeniä.

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.

Kesäloman jälkeen treeneissä olen priorisoinut penkin ja laittanut jopa tälle vuodelle tavoitteita. Kuitenkin nyt tuntuu sille että kyykky on se mikä on viime aikoina sujunut paremmin. Voi myös olla että kun priorisoin ja keskityn penkkiin niin tuntuu vain sille että kyykky nyt sujuu paremmin kun siihen minulla ei ole ollut tavoitteita. Kuitenkin nyt kyykyssä minulla on paukkunut erilaiset ennätykset kun penkissä en ole päässyt ihan vielä niihin tuloksiin kuin olisin halunnut. 

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.