Ensimmäinen jalkatreeni aamulla sekä ensimmäinen tupla jalkatreeni

16.11.2016 - 12:06

Tänään vuorossa oli ensimmiäinen tupla jalkatreeni kun viime viikolla oli pyhä jolloin en viitsinut tehdä tuplaa. Toisin sanoen en jaksanut herätä aamulla herätyskelloon ja muutenkin aamutreeni olisi ollut "vasta" kello 9. Eilen kyllä mietin enemmänkin sellaista vaihtoehtoa, että olisin tehnyt tänään jalkatreenin yhtenä treeniä. Sitä olisinko tehnyt treenin aamulla aamutreeninä vai illalla ihan normaalia en ehtinyt miettimään, koska halusin kuitenkin pohjalle yhden tuplatreenin. Mainitsin äsken yhden kun olen hieman miettinyt tekeväniä ensi viikolla ehkä yhden treenin per päivä eli olisin ajatellut pitäväni taukoa tuplatreeneistä. Toinen vaihtoehto ja varmasti todennäköisempi on se, että teen vielä ensi viikolla tuplatreenit ja tämän jälkeen pidän viikon taukoa tuplatreeneistä. Sitä teenkö normaalilla yhden treenin viikolla treenin aamulla vai illalla on vielä epävarmaa. Aamutreeniä kannustaisi mahdollisuus tehdä tehokas aerobinen treeni. Toinen asia on mikä vaikuttaa vähemmän on illlalla oleva väen paljous näin tammikuun aikaan. Illalla puolestaan jaksaisi tehdä treenit paremmin ainakin painojen suhteen eikä aamulla tarvitsi myöskään herätä niin aikaisin.

Aamutreeni jalat 1/2

Olin hieman ajatellut tekeväni aamulla etureisiä puoltavan treenin ja illalla takareisiä puoltavan sekä pohkeet. Olin aamua varten aika heikosti suunnitellut treenin etukäteen mikä taisi hieman heikentää treeniä yleisellä tasolla. Tämä taisi myöskin hieman vaikuttaa illan treeniin mutta ei nyt radikaalisesti. Aamutreenissä ja iltatreenissä kun en haluaisi tehdä samoja liikkeitä vaikka saman liikkeen tekeminen aamulla ja illalla ei pilaisi mitään. Treeniajan pidentyessä haluaisin käyttää vain ajan "paremmin" tekemällä useampia liikkeitä kuin tehdä samoja. Tietenkin saman liikkeen voi tehdä eri painoilla ja eri pituisilla sarjoilla tai eri tyyppisillä sarjoilla kuten korotussarja, tiputussarja tai vaikkapa pyramiidisarja. Tällä tavalla olenkin tehnyt nyt tuplapäivinä samoja liikkeitä tekemällä illlalla aamutreenissä olleen liikkeen eri variaationa.

Jalkapäivän ollessa kysymyksessä halusin aloittaa aamutreenin joko kyykyllä tai jalkaprässillä. Aloitin aamutreenin täten syväkyykyllä mihin otin hieman epävarmasi painoja. Kun ei ole ikinä aikaisemmin tehnyt jalkatreeniä aamulla niin painojen valinta oli arvailua. Aloitin syväkyykun tekemisen aluksi pelkällä tangolla jonka jälkeen lisäsin päihin 20kg jolloin ensimmäinen sarja meni 60kg:lla. Tämän jälkeen lisäsin painoa vielä kympit päihin eli yhteispainon 80kg. Tämä olikin aamulle ihan maksimi mitä jaksoin tänään tehdä mutta sain tehtyä hyvin kolme kympin sarjaa. Aamulla vieressä oli taas joku kuka luuli taas olevansa jotain mitä ei oikein ollut. Jampalla taisi olla lopussa painoa 130kg kyykkyä tehdessään, mutta siinä kun alkuvaiheella vilkaisi viereen niin ne kyykyt olivat taas näitä perus "niiauksia". Voisi sitten laskea painoa jotta saa / uskaltaa viedä liikkeen alemmaksi. Eihän kyykkyy edes ota mihinkään jos kyykyt ovat vain "niiauksia" eikä kunnollisia. Liike taitaa tällöin ottaa vain enemmän niskaan ja hartioihin kuin jalkoihin kun painoa on enemmän millä oikeasti jaksaa tehdä kyykkyä. Tiedän sen että olen itsekkin saanut joskus kritiikkiä omista kyykyistä aikoinani, mutta olen tämän jälkeen parantanut tekniikkaa ja vähentänyt painoja.

Kyykyn jälkeen treeni jatkui askelnousulla stepperiä käyttäen. Askelnousun jälkeen teinkin sitten askelkyykyn smith-laitteessa pienillä painoilla kolme kymmmenen toiston sarjaa putkeen ilman taukoja. Halusin treenin pidempi toistoisen liikkeen ja kun en alkanut tekemään kyykyn lisäksi jalkaprässiä niin katsoin askelkyykyn olevan siihen hyvä. Mietin aluksi askelkyykyn tekemistä työntötyylillä, mutta katsoin sen olleen hieman liian raskas tähän aamuun. Tietenkin aamulla olisin jättänyt kahdenkymmenen toiston sarjat pois ja tehnyt liikettä "vain" kymmenen toiston sarjoilla mikä olisi helpottanut liikkeen tekemistä.

Aamutreenin päätinkin sitten etureisikoneeseen jossa suunnittelin tehdä jotain hienoa. Alunperin suunnittelin tekeväni jonkun yhden jalan + kahden jalan normaalityylin supersarjoja, mutta päädyinkin normaalin jalkatreenin lopetusliikkeeseen eli korotus- & tiputussarjaan. Aamulla tein vain sellaisen muutoksen normaaliin, että tein nostot 10kg:lla 5kg sijaan. Aamulla 5kg korotuksilla nousut ainakin 100kg asti olisi ollut liikaa kun jaksoin nostaa 10kg korotuksillakin juuri ja juuri painot 100kg.

Aamu jalkatreeni

  • Syväkyykky 60kg x10, 3x10 80kg
  • Askelnousu 3x10 60kg
  • Askelkyykky smith 3x10 ilman taukoa 30kg
  • Etureidet: 10kg korotukset 7 toistoja, tiputus 10kg 7 toistoa alkaen 30kg päättyen 100kg

[[{"fid":"330","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"","field_file_image_title_text[und][0][value]":""},"type":"media","attributes":{"height":375,"width":500,"class":"media-element file-default"}}]]

Iltatreeni jalat 2/2

Aamutreenin piti enemmänkin keskittyä etureisiin ja illalla oli vuorossa sitten pohkeet ja takareidet. Halusin iltatreenin aloittaa kuitenkin liikkeellä mitä mietin tekeväni aamulla joko kyykyn kanssa tai sitten kyykyn tilalla. Kyseessä oli tietenkin jalkaprässi ja minun tapauksessani yhden jalan prässi. Halusin tehdä yhden hieman pidemmän setin jaloille ja katsoin jalkaprässin olevan tähän tarkoitukseen paras ratkaisu. Mietin tekeväni liikkeen ainakin hiukan pienemmillä painoilla kun millä oikeasti tein. Ajattelin aluksi tekeväni yhden jalan prässin joko 50kg tai 75kg, mutta päädyin lopulta 100kg. Huomasin kyllä painoja olevan hieman liikaa niin pitkään sarjaan mitä aluksi kuvittelin eli 10x10 ja teinkin vain niin paljon toistoja kun vain pystyin. Jaksoin lopulta puolet alkuperäisestä suunnitelmasta eli tein 5x10 per jalka ja tietenkin ilman taukoja. Kymmenen toistoja ja jalan vaihto niin helppoa on tehdä yhden jalan prässissä "kiduttavaa" treeniä. Tällöin painoja pitää olla vain hieman vähemmän jotta pystyy toteuttamaan pidemmän sarjan. Eli reilusti vain painoja pois normaalin kymmenen toiston sarjoista.

Yhden jalan prässin jälkeen tein pohkeita yhden liikeen. Ajattelin ennen treeniä kahdesta pohjeliikkeestä mutta tällöin olisin jättänyt yhden jalan prässin pois. Päätin salilla kuitenkin tekeväni vain yhden pohjeliikkeen tänään ja senkin tein epänormaalilla tavalla tiputussarjana. Kaksi tiputussarjaa 25kg tiputuksilla alkaen 100kg ja päättyen 25kg eli siis neljällä 25kg painolla. Toistomäärät kulloisellakin painolla oli kymmenen toistoa eli yhteensä sarjaa kohden tuli 40 toistoa.

Tämän jälkeen tein liikkeen jota olin miettinyt jo aamulla mitä tulen tekemään illalla. Sumokyykky käsipainoilla nopeatempoisena pidemmällä sarjalla. Vielä siinä vaiheessa kun olin valmistautumassa ensimmäiseen sarjaan tein vielä muutoksen liikkeen tekemiseen kun vaihdoin liikkeen syväkyykky versioon. Syväkyykky versio kyseisessä liikkeessä tarkoitti käytännössä liikkeen tekemistä joko stepperien tai penkkien päällä. Kaksi stepperiä tai penkkiä molempien jalkojen alle ja väliin sen verran tilaa, että jaloille muodostuu leveämpi ote. Tiedän kyllä että kyseessä on enememmänkin naistenliike, mutta halusin nyt kokeilla. Olenhan tehnyt normaaliakin sumokyykkyä käsipanoilla niin miksi en myöskään voisi kokeilla syväkyykky versiota?

Lopuksi tein vielä takareisiä ensiksi etureisikoneessa takareisipotkua ja tämän jälkeen takareisiä maaten. Takareisipotkut tuntuivat kevyelle vaikka painoa oli normaalin verran ja tein kahdenkymmenen toiston sarjoja. Sinällään siis kevyelle kun tässä vaiheessa päivää liikkeitä oli yhteensä jo takana paljon. Olin aluksi suunnitellut tekeväni takareisiä ensin istuen laitteessa jonka jälkeen olisin tehnyt vielä maaten laitteessa. Vaihdoin istuen kuitenkin takareisipotkuun joka on paljon tehokkaampi liike. Saan myös takareisipotkussa paljon paremman tuntuman jo heti ensimmäisestä toistosta lähtien kun istuen laitteessa tuntuma alkaa tuntumaan jossain kymmenen toiston paikkeilla. Takareisipotkun jälkeen tein vielä väsyneet sarjat maaten laitteessa. Mietin myös tämän liikkeen väliin jättämistä, mutta halusin vielä heti perään toisen takareisiliikkeen vaikka liikkeitä oli tullut päivää kohden jo paljon. Jos olisin miettinyt eilen jo paremman suunnitelman päivää kohden koko päivä olisi voinut mennä erilaisemmin. Erilaisemmin ainakin ei ehkä paremmin, koska olin kuitenkin tyytyväinen kokonaisuuteen.

Ilta jalkatreeni

  • Yhden jalan prässi 5x10 ilman taukoja 100kg
  • Pohkeet istuen 2x 25kg tiputussarja 10 toistoa 100kg -> 25kg
  • Syväsumokyykky käsipainolla 3x25 25kg
  • Takareisipotku 3x20 40kg
  • Takareidet maaten 3x10 60kg

[video:http://youtu.be/VhNjBWGddZA]

Pitänyt jo kirjoittaa kyykystä muutamia viikkoja mutta en ole vain jaksanut ja ehtinyt. En ole myöskään yhtään varma olenko tästä asiasta jo kirjoittanut tai siis montako kertaa? Kuitenkin aloitin tuossa kesällä joskus tekemään vyötöntä kyykkyä pitkästä aikaa. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vöytä sillä totutin itseni aina tekemään kyykkyä vyön kanssa oli kyseessä sitten pienet tai suuret painot. Samalla olen nyt tehnyt vallan pysäytyskyykkyä tai ainakin pyrkinyt pysäyttämään alhaalla liikkeen edes hieman. Tämän avulla olen saanut etenkin korjattua kyykyn syvyyttä mikä on ollut minulle ongelma.

Viime viikon lauantaina tuli käytyä Tampereella Hifihuoneen HIFI & HIGH END messuilla Tätä Tampereen reissua varten muutin koko viikon treenien järjestystä sillä suunnittelin tällä kertaa mitä haluan tehdä Tampereen Loaded:lla minkä lisäksi piti myöskin hieman miettiä mitä on järkevää tehdä. Lähinnä nyt siltä kannalta että aluksi on meno Tampereelle minkä jälkeen piti käydä ensiksi syömässä ja sitten Hifihuoneen Hifi & HIGH END messuille. Ennen kuin pääsisin Tampereen Loaded:lle niin minulle tulisi paljon kävelyä ja seisomista ennen treeniä.

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.

Kesäloman jälkeen treeneissä olen priorisoinut penkin ja laittanut jopa tälle vuodelle tavoitteita. Kuitenkin nyt tuntuu sille että kyykky on se mikä on viime aikoina sujunut paremmin. Voi myös olla että kun priorisoin ja keskityn penkkiin niin tuntuu vain sille että kyykky nyt sujuu paremmin kun siihen minulla ei ole ollut tavoitteita. Kuitenkin nyt kyykyssä minulla on paukkunut erilaiset ennätykset kun penkissä en ole päässyt ihan vielä niihin tuloksiin kuin olisin halunnut. 

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.