Deficit maastavetoa ketjuilla sekä lohko maastavetoa PTVGYM:llä

22.01.2023 - 19:34

Keskiviikkona tuli käytyä Vantaan Loaded:lla tekemässä jalkatreeni. En tuolloin vielä kyykyn aikana huomannut mitään ihmeellistä mutta kun siirryin tekemään vyökyykkyä niin huomasin että etureiteni eivät olleet oikein palautuneet. En tiedä miksi tätä en huomannut oikein kyykkyä tehdessä vaan tuskailin hieman sen kanssa ettei kyykky oikein suju. Yksi syy oli kyllä myös se että tämä oli ensimmäinen kerta kun kyykkäsin Vantaan Loaded:lla. Siinä sitten kun tein vyön kyykkyä niin huomasin tosiaan että tekeminen oli todella raskasta sillä etureidet eivät meinanneet jaksaa. Sarjojen välissä sitten mietin että miksi etureidet ovat tässä kunnossa kun sitten lopulta hetken päästä tajusin että tein lauantaina pitkästä aikaa vyö kyykkyä PTVGYM:llä.

Tuo keskiviikon treeni keskittyi etureisiin kun tein kyykkyä, vyökyykkyä sekä heiluri hack-kyykkyä. Ajattelin tuon treenin jälkeen illalla kun ajoin kotiin päin että jalkani eivät kyllä tule kyllä palautumaan perjantaihin mennessä kun menisin PTVGYM:lle tekemään maastavetoa. Tämän johdosta sitten päädyin tekemään torstaina takareisi treenin, perjantaina rinta- & olkapäätreenin ja lauantaina sitten maastavetoa.

Tuo treenien järjestyksen vaihtaminen oli kaikin puolin onnistunut ratkaisu sillä perjantaina tuli tehtyä hyvä rinta- & olkapää punnerus treeni ja lauantaina onnistui maastavedon tekeminen PTVGYM:llä. Lauantaina kun aloin tekemään maastavetoa niin huomasin jo heti ensimmäisistä toistoista lähtien että etureidet olivat jumissa. Jumia ei ollut huomattavissa vielä siinä vaiheessa kun menin ala-asentoon mutta heti kun lähdin nostamaan maastavetoa alhaalta niin huomasin etureisissä painavan ja niiden olevan jumissa. Kuitenkin jossain vaiheessa tuo tunne katosi enkä huomannut sitä eli varmaan sain vain jalat lämpimiksi.

Tällä kertaa aloitin maastaveto treenin deficit tyylillä ja päätin sen myöskin siihen. Olen viime aikoina aloittanut maastaveto treenin deficit tyylillä mutta sitten jossain vaiheessa vaihtanut sen normaaliin tyyliin. Nyt vain aloin miettimään että ei ole mitään järkeä lähteä vaihtamaan decifit tyyliä normaaliin sillä tiedän suurin piirtein mihin painoihin tulisin pääsemään. Ajattelin olevan parempi jatkaa decifit maastavetoa ja katsoa mikä se deficit maastaveto tulostaso on?

Tein decifit maastavetoa ketjuilla aina 200kg painoista asti ja etenin aikalailla normaalisti painojen kanssa. Siinä vaiheessa kun olin tehnyt 240kg painoilla plus ketjut niin aloin kyllä miettimään millä tekisin seuraavaksi? 255kg plus ketjut vai ottaisinko 260kg plus ketjut? Tuon 255kg ja 260kg välillä mietiskelin jonkin aikaa samalla kun mietin että mikä minun deficit maastaveto ennätys on ketjuilla? En sitä kyllä muistanut silloin enkä sitä muista kyllä nytkään kun kirjoitan tätä mutta kyllä sen tuolta löytäisin jos sen haluaisin tietää.

Päädyin lopulta tekemään 255kg painoilla plus ketjut millä tein aluksi yhden toiston. Se tuntui tulevan hyvin alhaalta mutta polvista eteenpäin alkoi tulemaan haasteita vaikka videolta kaikki näytti "helpolle". Mietin pitkään mitä teen eli lopetanko tähän vai teenkö samoilla painoilla vai kenties nostanko painoja? Jos jatkaisin niin painot olisivat samat sillä tuo ensimmäinen toisto tuntui niin vaikealle että ei olisi järkeä nostaa painoja. Päätin sitten lopulta tehdä kahden toiston sarjan minkä myös tein. Ainoa ihmeellinen asia oli se että tämä kahden toiston sarja tuntui helpommalta kuin tuo ensimmäinen yhden toiston tekeminen. Myöskin tuossa kahden toiston sarjassa tuo jälkimmäinen toisto tuntui myös tulleen helpommin.

Deficit maastavedon jälkeen siirryin sitten tekemään maastavetoa lohkojen päältä mikä on muodostunut minulle normiksi kun teen maastaveto treenin sellaisella salilla millä on mahdollisuus sitä tehdä. Onko se sitten järkevää niin on toinen asia sillä minun koko maastaveto treeniin menee aikaa se pari tuntia. Kun teen maastavedon lohkojen päältä sen jälkeen kun olen tehnyt normaalin maastavedon niin en myöskään pysty siihen hirveästi vaikuttamaan miten se tulee menemään. Se on aina sellainen loppujen voimien taistelua ja katson mitä enää jaksan tehdä. En voi hakea mitään "progressiota" tai harjoittaa tekniikkaa niinkään kun siinä vaiheessa se on tosiaan toissijaista kun taistelen vain viimeisien voimien voimilla.

Lähinnä nyt kun tekniikka treeniä ei kannata tehdä väsyneenä ja oikeaa progressiota pitäisi tehdä kun ei ole mitään maastavetoa pohjilla. 

Pitänyt jo kirjoittaa kyykystä muutamia viikkoja mutta en ole vain jaksanut ja ehtinyt. En ole myöskään yhtään varma olenko tästä asiasta jo kirjoittanut tai siis montako kertaa? Kuitenkin aloitin tuossa kesällä joskus tekemään vyötöntä kyykkyä pitkästä aikaa. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vöytä sillä totutin itseni aina tekemään kyykkyä vyön kanssa oli kyseessä sitten pienet tai suuret painot. Samalla olen nyt tehnyt vallan pysäytyskyykkyä tai ainakin pyrkinyt pysäyttämään alhaalla liikkeen edes hieman. Tämän avulla olen saanut etenkin korjattua kyykyn syvyyttä mikä on ollut minulle ongelma.

Viime viikon lauantaina tuli käytyä Tampereella Hifihuoneen HIFI & HIGH END messuilla Tätä Tampereen reissua varten muutin koko viikon treenien järjestystä sillä suunnittelin tällä kertaa mitä haluan tehdä Tampereen Loaded:lla minkä lisäksi piti myöskin hieman miettiä mitä on järkevää tehdä. Lähinnä nyt siltä kannalta että aluksi on meno Tampereelle minkä jälkeen piti käydä ensiksi syömässä ja sitten Hifihuoneen Hifi & HIGH END messuille. Ennen kuin pääsisin Tampereen Loaded:lle niin minulle tulisi paljon kävelyä ja seisomista ennen treeniä.

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.

Kesäloman jälkeen treeneissä olen priorisoinut penkin ja laittanut jopa tälle vuodelle tavoitteita. Kuitenkin nyt tuntuu sille että kyykky on se mikä on viime aikoina sujunut paremmin. Voi myös olla että kun priorisoin ja keskityn penkkiin niin tuntuu vain sille että kyykky nyt sujuu paremmin kun siihen minulla ei ole ollut tavoitteita. Kuitenkin nyt kyykyssä minulla on paukkunut erilaiset ennätykset kun penkissä en ole päässyt ihan vielä niihin tuloksiin kuin olisin halunnut. 

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.