Deficit maastavetoa ketjuilla sekä lohko maastavetoa 300kg:lla jälleen kerran

03.07.2023 - 10:53

Torstaina tuli tehtyä decifit maastavetoa ketjuilla pitkästä aikaa ja samalla tein maastavetoa ketjuilla pitkästä aikaa. Minulla ei ole ollut nyt mahdollisuuksia tehdä maastavetoa ketjuilla pitkään aikaan ja silloin kun on ollut mahdollisuus niin olen päätynyt tekemään normaalia decifit maastavetoa ilman ketjuja. Kuitenkin olen nyt tehnyt maastaveto treenejä ilman normaalia maastavetoa jo pidemmän aikaa. Olen vain tullut siihen tulokseen että nyt on parempi keskittyä hiomaan ongelma kohtia kuin hakata päätäseinään sen takia että treenistä toiseen hakkaan samoja painoja.

Maastaveto on yleisesti kuten myös kyykky niin pyörinyt samoissa painoissa treenistä toiseen riippuen tietenkin päivän kunnosta. Tästä johtuen olen pidempään tehnyt erilaisia maastaveto treenejä ihan vain sen takia että en hakkaisi päätäseinään treenistä toiseen kun painot ovat samoja tai ehkä kymmenen kilon erolla. Tästä johtuen aloin tekemään torstain treeniä deficit tyylillä ja aluksi ehkä ajattelin siirtyväni normaaliin tyyliin 220kg painojen jälkeen. Ajattelin aluksi tekeväni deficit maastavetoa "lämmittelyksi" ja siirtyväni sen jälkeen normaaliin maastavetoon ketjujen kanssa.

Päädyinkin jatkamaan deficit maastavetoa ketjuilla sillä tulin siihen tulokseen että miksi tekisin taas asiat niin kuin olen niitä useasti tehnyt? Miksi en keskittyisi ongelma kohtiin nyt? Näin päädyin jatkamaan deficit maastavetoa ketjuilla mutta päätin samalla ettei tässä treenissä haeta mitään ennätyksiä vaan katsotaan rauhassa päivän kunto. Tietenkin hieman peilasin treeniä viime aikaisiin treeneihin mutta toisaalta ketjuilla tehtyä treeniä ei niinkään voi verrata ilman ketjuja tehtyyn treeniin kun painot eivät mene yksi yhteen.

Teinkin treeniä rauhassa "normaaleilla" nousuilla mitä olen tehnyt ja yritin samalla katsastaa mikä voisi olla päivän kunto. Tämän johdosta jo tiesin 240kg plus ketjujen kohdalla että 260kg on turha edes kokeilla mutta 250kg olisi hyvinkin mahdollinen. Näin lähdinkin nostamaan painot 250kg plus ketjut millä lähdin hakemaan kahta toistoa mutta jo ensimmäinen toisto oli niin raskas että oli vain parempi jättää treeni siihen. En edes lähtenyt hakemaan toista yhden toiston toistoa 250kg plus ketjut vaikka aluksi sitä mietinkin. Tulin siihen tulokseen että parempi nyt jättää tekemättä ja alkaa keskittymään lohko maastavetoon.

Tämä olikin loppujen lopuksi oikea ratkaisu sillä lohko maastaveto tuntui alusta loppuun saakka raskaalle. Lohko maastaveto ei missään vaiheessa tuntunut hyvälle tai helpolle. Siitä huolimatta jatkoin lohko maastavetoa niinkuin normaalisti sitä olen nyt tehnyt muutamia poikkeuksia lukuunottamatta. Yleensä menen lohko maastavedossa 50kg korotuksilla eli 120kg, 170kg, 220kg ja 270kg minkä jälkeen joko lopetan tai teen 280kg - 300kg painoilla riippuen miltä on tuntunut. Tällä kertaa taas kerran niin kuin viimeksi Tampereen Loaded:lla lohko maastaveto 270kg tuntui niin raskaalle että huh huh. Tästä huolimatta kuitenkin päätin nousta Loaded treenin tapaan 300kg ja rykäistä sen ylös niin kun tein.

En yhtään tiedä kun en ole ikinä kokeillut miltä block deadlift aka lohko maastaveto tuntuisi ja tulisi jos tekisin sen ilman mitään maastavetoa pohjalla. Aina kun olen tehnyt lohko maastavetoa niin olen tehnyt jonkin maastavedon pohjalle tai jopa useammalla variaatiolla. Tämän johdosta olen aina enemmän tai vähemmän rasittunut kun aloitan tekemään lohko maastavetoa. Toisaalta itseäni ei ole kiinnostanut lähteä tekemään lohko maastavetoa pääliikkeenä sekä jos menen Loaded:lle tai PTVGYM:lle tekemään maastaveto treeniä niin haluan kyllä tehdä normaalia maastavetoa tai sen variaatiota. Lähisaleilla olen kyllä tehnyt "lohko maastavetoa" pääliikkeenä mutta sitä ei voi kyllä sanoa lohko maastavedoksi kun ATX-lohkojen sijaan joutuu käyttämään levypainoja "lohkoina". Levypainot kun eivät ole taisaisia niin tuosta treenistä ei saa samaa kuin oikeilla lohkoilla.

Miksi "höpö höpö" / kevyt treeni tuntuu todella paljon raskaammalle kuin kova treeni? Olen tästä asiasta mielestäni jo kirjoittanut monessa kirjoituksessa mutta tämä asia nousi taas esille kesällä treenatessa. Mielestäni tässä on kaksi syytä mitkä vaikuttavat siihen että tuollainen "höpö höpö" on laittanut minut todella lujille. Ei varsinaisesti vielä treenin aikana mutta treenin jälkeen kun olen päässyt kotio. Monesti kun olen tehnyt "höpö höpö" treenin syystä tai toisesta niin se ei ole välttämättä vielä tuntunut kuntosalilla mitenkään ihmeellisesti mutta sitten kun olen kotiutunut treenistä niin sitten väsymys on iskenyt pahemman kerran.

Minulle tuli mahdollisuus käydä Turun PTVGYM:llä niin ajattelin tarttua siihen. Pari vuotta sitten vein äitini Turkuun konserttiin ja menin siksi aikaa Turun PTVGYM:lle. Tämä oli ensimmäinen kerta kun kävin Turun PTVGYM:llä mistä kirjoittelinkin PTVGYM Turku kokemuksia. Minulle jäi tuosta ensimmäisestä kerrasta hyvät kokemukset ja hieman lannisti palata takaisin Pitäjänmäen PTVGYM:lle tuon kerran jälkeen. Toinen käynti Turun PTVGYM:lle tapahtui tämän vuoden juhannus reissulla Vammalaan kun päätin tulla Turun kautta takaisin kotiin. Tämä toinen kerta olikin itselleni pienoinen pettymys mutta se saattoi myös johtua siitä että kyseessä oli lauantai-iltapäivä kellon ollessa vasta 14 aikaan. Miten sitten nyt kolmas käynti Turun PTVGYM:llä näytti ja kertoi?

Siis tämähän alkaa olemaan kulttuuri shokki kun palaa takaisin kotio ja käy tekemässä treenin Pitäjänmäen PTVGYM:llä. Kun on vajaa neljä viikkoa tottunut treenaamaan Vammalassa sekä Tampereen Loaded:lla sekä Tampereen PTVGYM:llä missä ihmiset osaavat käyttyätyä niin paluu kotiin ja Pitäjänmäen PTVGYM:lle on kyllä. Olen jo kaikenlaista Pitäjänmäen PTVGYM:llä nähnyt: kusiset wc:t, kusiset suihkut, oksennusta wc:n lattialla sekä teineillä kuset housuissa kuntosalilla mutta tämän päiväinen menee kyllä ihan omaan luokkaansa.

Kirjoittelin tuossa viimeksi PTVGYM Pitäjänmäki kokemuksia kun treenaa päivittäin niin siinä jätin yhden asian mainitsematta. Pitäjänmäen PTVGYM:llä tuntuu käyvän vain voimakkaita treenaajia mikä on toisaalta pienoinen ihme sillä nykyään näen harvemmin kovia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä. Kyllähän kovia penkkaajia, mavettajia sekä kyykkääjiä PTVGYM:llä näen mutta en enää läheskään niin usein kuin aikoinaan. Nimittäin kun menen tekemään ihan mitä tahansa laitetta niin joudun aina ottamaan puolet painoista pois mitä siinä on käytetty. Tämä vain sinällään ihmetyttää kun en tosiaan näe enään PTVGYM:llä kovempia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä.

Normaaliin tapaan minulla on nyt kesäloma taas heinäkuun puolesta välistä elokuun puoleen väliin niin laitoin lähisalin jäsenyyden jäädytykseen osan ajasta. Tällä kertaa valinta osui kesäloman alkupuoliskolle kun viime vuonna laitoin jäädytyksen jälkimmäiselle puoliskolle. Näin ollen jäädytys on nyt päällä kun loma on alkamassa kun taas viime vuonna jäädytys oli päällä kun palasin lomilta. Viime vuonna kävin lähisalilla aina siihen saakka kunnes lähdin lomille minkä jälkeen lomilta palattua kävin treenaamassa PTVGYM:llä. Nyt tein vaihtelun vuoksi päin vastoin ja olen nyt käynyt ennen lomaani treenaamassa PTVGYM:llä ja loman jälkeen pääsen sitten suoraan "arkeen".

Eilen minulle tuli vastaan Instagramissa jonkun suomalaisen pt:n Akin video koskien onko penkkipunnerrus hyvä liike rintalihasten kasvuun? Siinä käytiin läpi asioita penkkipunnerruksesta negatiivisessa muodossa niin hän ei tykkää penkkipunnerruksesta. Kutsutaan Akia nyt "Aki the PT" kun en sukunimeä muista niin hän kertoi alkuun rintalihasten säikeistä ja kuinka ne menevät ylhäältä alas, alhaalta ylös ja vielä poikittain ja penkkipunnerrus ei osu näihin kaikkiin säikeisiin. Tämän jälkeen hän keskittyi siihen kuinka olkapäät menevät rikki penkkipunnerruksessa ja kuinka käsipainopenkki tai peck-deck olisivat parempia liikkeitä.