Deficit maastavetoa ketjuilla Loaded:lla

14.08.2022 - 15:25

Perjantaina kun menin taas vaihteeksi Tampereen Loaded:lle treenaamaan niin minulla oli yksi tavoite suunniteltuna. Tehdä deficit maastavetoa 260kg painoilla plus ketjut ja vielä jopa sarjoja. Viimeksi viikko sitten Loaded:lla tein deficit maastavetoa 240kg painoilla plus ketjut pari kolmen toiston sarjaa mitä sitten seurasi pari hassua vastustusnauha rimpuilua. Sen jälkeen pari kyykky treeniä meni hyvin kun sain ensiksi tehtyä 205kg plus ketjut uudeksi ketjukyykky ennätyksekseni minkä jälkeen vuoden ensimmäiset 230kg kyykyt. Siinä sitten ajattelin että kun kerran kyykky kulkee niin miksi ei myös maastaveto?

Nyt kerrankin kun minulla oli "suunnitelma" tai oikeastaan halu tehdä deficit maastavetoa 260kg painoilla plus ketjut niin korotuksia piti hieman miettiä etukäteen. Normaalisti kun vain teen fiiliksen mukaan niin siinä tulee tehtyä korotus päätökset lennosta kun sitten kun taas on jokin ajatus niin korotukset ovat myöskin suunniteltuja. Tällä kertaa kun lopputulema oli 260kg plus ketjut niin tällöin 170kg jälkeen menin 200kg ja siitä sitten 230kg. Kussakin 2:lla alkavassa painoissa minulla oli jo käytössä ketjut paitsi ensiksi tein 200kg myös ilman ketjuja. Normaalisti menen 170kg jälkeen suoraan 220kg painoihin mutta kun en halunnut mennä 220kg suoraan 260kg ja katsoin ettei oli mitään järkeä mennä 260kg:neen 240kg jälkeen niin tein näin eli 200kg ja sitten 230kg.

Täytyy kyllä sanoa kun tein deficit maastavetoa 230kg painoilla plus ketjut niin ei se ihan niin kevyesti tullut kuin halusin. Tästä huolimatta pysyin suunnitelmassa vaikka mietin 250kg painoja plus ketjut. Tuo viime kertainen 240kg plus ketjut oli ensimmäinen treeni ikinä kun tein deficit maastavetoa ketjuilla niin jos olisin vain tehnyt tuolla 250kg plus ketjut niin se olisi kuitenkin ollut suurin paino millä olisin tehnyt. Kuitenkin menin suoraan 260kg painoihin suoraan 230kg jälkeen ja vaikka alku tuli hyvi niin maastavedon nosto jäi polviin enkä saanut sitä siitä ylös. En edes muista koska viimeksi minulla on jäänyt toisto polviin mutta näin on käynyt kyllä tänä vuonna jo kerran aikaisemmin. Harvemmin minulla on ikinä jäänyt maastaveto polviin sillä ne kerrat pystyisi laskeen yhden tai ehkä kahden käden sormilla.

Yleensä jos en saa nostettua maastavetoa ylös niin se ei lähde maasta edes ilmaan tai sitten muutaman sentin. Niin harvassa ovat nuo polviin jäännit että täytyy kyllä ihmetellä mitä tein nytkin. Toisaalta jos teen räkkivetoja niin että alkuasento on lähempänä polvea kuin säärtä niin se on minulle vaikeampaa ja siksi teenkin räkkivedot mielummin alempaa kuin ylempää. Tämä kyllä toistaalta laittaa minut miettimään pitäisikö minun alkaa tekemään myös räkkivetoja polvista? Esimerkiksi räkkivetotreeni missä teen kahdella eri tyylillä tai sitten joka toinen viikko alempaa ja joka toinen ylempää?

Tuon epäonnistumisen jälkeen aloin kyllä miettimään jospa kokeilen uudestaan? Tulin kuitenkin sellaiseen tulokseen että otan lätyn pois alta ja teen normaalilla tyylillä. Halusin kuitenkin tehdä 260kg plus ketjut painoilla kun olen saanut niillä tehtyä vain kerran aikaisemmin PTVGYM:llä nykyisen ketju maastaveto ennätykseni. Tuolloinkin kokeilin onnistuneen noston jälkeen tehdä toista mutta tuolloin en saanut kuin vain yhden onnistuneen noston. Sain lopulta kasattua itseni ja sain tehtyä normaalin toiston 260kg painoilla plus ketjut ja tuokin meinasi jäädä polviin mutta taistelin sen kuitenkin ylös.

Tuon onnistuneen 260kg plus ketjut noston jälkeen tein viime viikkoiseen tapaan vielä vastustusnauhojen kanssa. Viime viikolla tosin tein deficit maastavetoa mutta tällä kertaa ihan normaalilla tyylillä. Viime viikolla huomasin että olin kyllä jo aika uupunut enkä saanut tehtyä 220kg painoilla kuin yhden toiston niin nyt olin sen verran oppineempi niin tein 200kg painoilla minkä jälkeen se sai riittää.

Pitänyt jo kirjoittaa kyykystä muutamia viikkoja mutta en ole vain jaksanut ja ehtinyt. En ole myöskään yhtään varma olenko tästä asiasta jo kirjoittanut tai siis montako kertaa? Kuitenkin aloitin tuossa kesällä joskus tekemään vyötöntä kyykkyä pitkästä aikaa. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vöytä sillä totutin itseni aina tekemään kyykkyä vyön kanssa oli kyseessä sitten pienet tai suuret painot. Samalla olen nyt tehnyt vallan pysäytyskyykkyä tai ainakin pyrkinyt pysäyttämään alhaalla liikkeen edes hieman. Tämän avulla olen saanut etenkin korjattua kyykyn syvyyttä mikä on ollut minulle ongelma.

Viime viikon lauantaina tuli käytyä Tampereella Hifihuoneen HIFI & HIGH END messuilla Tätä Tampereen reissua varten muutin koko viikon treenien järjestystä sillä suunnittelin tällä kertaa mitä haluan tehdä Tampereen Loaded:lla minkä lisäksi piti myöskin hieman miettiä mitä on järkevää tehdä. Lähinnä nyt siltä kannalta että aluksi on meno Tampereelle minkä jälkeen piti käydä ensiksi syömässä ja sitten Hifihuoneen Hifi & HIGH END messuille. Ennen kuin pääsisin Tampereen Loaded:lle niin minulle tulisi paljon kävelyä ja seisomista ennen treeniä.

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.

Kesäloman jälkeen treeneissä olen priorisoinut penkin ja laittanut jopa tälle vuodelle tavoitteita. Kuitenkin nyt tuntuu sille että kyykky on se mikä on viime aikoina sujunut paremmin. Voi myös olla että kun priorisoin ja keskityn penkkiin niin tuntuu vain sille että kyykky nyt sujuu paremmin kun siihen minulla ei ole ollut tavoitteita. Kuitenkin nyt kyykyssä minulla on paukkunut erilaiset ennätykset kun penkissä en ole päässyt ihan vielä niihin tuloksiin kuin olisin halunnut. 

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.