Black friday miksi ihmiset eivät tajua, että sivustot eivät kestä keskiyön rasitusta?

25.11.2018 - 10:00

Jälleen kerran kuulee sen, että ihmiset valittavat kuinka sivustot kaatuvat kun Black friday tarjoukset alkavat torstai-perjantai välisenä yönä. Tämä tapahtuu vuosittain ja on muutoinkin tapahtunut kun joku hyvä tarjous alkaa verkkokaupassa. Sivustot eivät vain kestä sitä, että yhtäkkiä sivustolle tulee normaalia enemmän kävijöitä. Joillakin sivustoilla tämä on otettu huomioon ja sivustot kestävät kävijämäärä piikkejä, mutta kun kyseessä on Gigantin tai Verkkokauppa.comin tapainen tunnettu sivusto niin kävijämäärät ovat vain yksinkertaisesti liian suuret.

Kuitenkin kun tarjoukset tulevat voimaan kun kello pärähtää 00.00 tai 00.01 niin sivuston kävijämäärä piikki on vain niin suuri etteivät sivustot kestä. Suuremmat yritykset pystyvät ja voivat varautua tähän pienempiä yrityksiä paremmin paremmilla palvelimilla mutta normaalilla verkkokaupalla ei välttämättä ole resursseja / tietotaitoa varautua tämänkaltaisiin piikkeihin. Toiset eivät vain osaa varautua siihen tai näe tarvetta varautua yhden päivän kestävään kävijämäärä piikkiin.

Työkaverikin puhui ostavansa verkkokauppa.comista Playstation 4 Pro tarjouksesta, mutta varoittelin häntä jo hyvissä ajoin että kannattaa varautua siihen ettei tätä saa. Vastauksena sain vain siihen tyyliin että eihän nyt Playstation 4 tarjous ole sellainen mikä niin nopeasti menee loppuun. Olin kuitenkin oikeassa ja kyseinen tarjous meni heti lopppuun eikä työkaveri saanut tehtyä ostoa.

Itselläni on vain kokemuksia vuosien varrelta mitä Black friday tarkoittaa ja mitä yleisesti tämänkaltaiset tarjoukset tietävät. Oma Black friday kokemukseni alkavat ajoista ennen kuin koko Black friday rantautui Suomeen. Tällöin jo huomasi, että jos haluaa jonkun tuotteen niin se pitää ostaa heti kun se tulee tarjoukseen eikä sitä välttämättä edes saa. Vuosien saatossa kun Black friday rantaantui Suomeen niin ensimmäiset kerrat menivät siihen, että lähes jokainen verkkokauppa oli alhaalla kun kello vaihtui keskiyöhön. Samaa on tapahtunut monesti kun Verkkokauppa.com tai Gigantin tapainen verkkokauppa on pitänyt synttäritarjouksia tai vastaavia, mutta nykyään näihin on varauduttu paljon paremmin.

Kun parhaimmillaan satojatuhansia ihmisiä ryntää yöllä tarjousten perässä verkkokauppoihin niin miksi ihmiset eivät osaa varautua siihen, että haluttua tarjoustuotetta ei välttämättä tule saamaan. Vai onko tuollainen Facebook avautuminen vai sitä, että asiasta pitää nostaa heti mekkalaa kun toinen saa ja itse ei? Mekkalaa ei synny kun itse saa ja sellainen ei saa ketä tietää mitä Black friday oikeasti tarkoittaa.

 Black fridayn taita on myöskin löytää tuote oikeasti paikasta sillä monissa paikoissa myytiin samaa tuotetta eri hinnoilla. Toisissa paikoissa tuotteiden hinnat vaihtelivat prosentuaalisesti aika paljon. Myöskin kannattaa tiedostaa se asia mistä tuotteen saa varmemmin tilattua. Vaikka toisesta paikasta saisi tuotteen halvemmalla niin saako sen sieltä varmasti vai onko hieman kalliimpi paikka turvallisempi ostopaikka?

Suuret uutiset näkyi suomalaisissa medisoissa kuinka Topi Raitasella on vielä yksi mahdollisuus päästä Olympialaisiin vaikka tulokset ovat laskeneet kisa kisan jälkeen. Topi Raitasella tulokset ovat olleet laskussa jo kaksi vuotta mutta suomalainen media hehkuttaa Topi Raitasta. Miksi asia on näin? No toisaalta kun tässä on katsonut YLEN:n yleisurheilua vuosien ajan niin se ei yllätä. YLE:llä jaksetaan hehkuttaa suomalaista urheilua vaikka urheilija on tehnyt ennätyksensä viisi vuotta sitten ja nykyinen tuloskunto on kaukana siitä. Silloin viisi vuotisella tuloksella oltaisiin oltu komeasti finaalissa. Mitä järkeä jostain viiden tai kahden vuoden takaisista tuloksista on jos niitä ei pystytä tekemään silloin kun tuloksia pitäisi pystyä tekemään?

Tuli äsken vastaan Jesse Pynnösen video koskien Suomessa rajoitetaan urheilijoiden oikeuksia niin on pakko tuo jakaa myös tänne. Ei ei ole sinällään mitään uutta Suomessa että kartellia harjoitetaan ja urheilijoiden oikeuksia rajoitetaan kun sitä on tapahtunut aina. Suomalaisesta kartellista on hyviä esimerkkejä kuten Veikkaus, Alko sekä SM-liiga.  Ei suomalaista kateutta vain voita mikään ja varsinkaan kun kyseessä on raha. Suomessa raha on niin paha kateuden aihe mistä aina myöskin uutisoidaan isosti aina kerran vuodessa kun verotiedot julkaistaan. Silloin kateelliset suomalaiset pääsevät kahdetimaan ja vertailemaan tulojansa.

Suomalaisella medialla on aina omat kultapoikansa ja tyttönsä. Jääkiekon puolelta he ovat Patrik Laine, Jesse Puljujärvi, Kasper Kapanen joiden tulokset ja saavutukset eivät yllä mainitsemisen arvoisiksi. Sitten puolestaan Mikko Rantanen, Sebastian Aho, Juuse Saros, Miro Heiskanen, Esa Lindel & Roope Hintzin tapaiset pelaajat pelaavat omaan rooliinsa nähden loistavasti ja pärjäävät NHL:ssä muiden tähtien tavoin. Kuitenkin media hehkuttaa vain näitä pelaajia jotka eivät NHL:ssä vain pärjää. Samaa voi sanoa monesta muusta urheilijasta eri lajeissa eli he ketkä eivät oikeasti pärjää niin heitä hehkutaan kuten Topi Raitanen.

Oli todella huvittava nähdä mutta ei mitenkään yllättävää että kun Oliver Helander sitten sai sen yhden heiton onnistumaan heikkotasoisessa keihäskisassa niin häntä juhlitaan suurmestaria. Oliver Helander "pelasti" Suomen EM-kisat tuohon ei voi sanoa kuin että ei huoh. Toiset taas puolestaan sanovat että EM-kisat menivät todella hyvin vaikka sieltä yksi pronssi tulikin sillä Suomi sai 12 pistesijaa eli 12 urheilijaa pääsi kahdeksan parhaan joukkoon.

Jani Tanskanen on päässyt taas huutelemaan ja näyttämään että määrä on laatu, laatu on määrä. Jani Tanskasen tyyli millä hän tuo itseään esille on määrä. Enemmän urheilijoita on laatua. Niin on nyt EM-kisoissa ja niin oli viime vuonna MM-kisoissa. Määrää sillä määrä on laatu, laatu on määrä. Suomalaisen urheilun ja yleisurheilun taso on maailmanlaajuisesti heikko mutta siitä huolimatta Jani Tanskanen huutelee kuinka EM-kisojen joukkue suurin ikinä sillä määrä on laatu, laatu on määrä.