Around the worlds ja neljäkymmentä toistoa

16.11.2016 - 12:06

Viimeviikon perjantaista viisastuneempana tein liikkeitä pienemmillä painoilla heti ensimmäisestä sarjasta lähtien. Viimeviikolla painot menivät hieman yli ja jouduin pienentämään painoja sarjojen välissä juuri sen takia, että aloitin liian isoilla painoilla. Eilen aloitin liikkeiden tekemisen suurinpiirtein niillä painoilla joilla lopetin viimeisen sarjan viimeviikolla. Näin ollen eilinen treeni meni paremmin kuin viimeviikkoinen juuri painojen ansiosta kun niitä ei tarvinnut alkaa vaihtelemaan sarjojen välissä. Pitää vain ottaa pienet painot heti käyttöön niin kahdenkymmenen toiston sarjoista saa paremman hyödyn. Liikeradat pysyvät paremman kasassa alusta loppuun sekä asentokin kestää paremmin. Pidemmät sarjat eivät hirveän monen liikkeen asentoon vaikuta niinkään vaan lähinnä asento voi hajota jalka sekä selkäliikkeissä. Liikeradat puolestaan voivat pettää ihan missä liikkeessä tahansa.

Eilen tuli myös kokeiltua uutta liikettä around the worlds mitä minun oli jo tarkoitus kokeilla kesälomallani, mutta tällöin se ei ollut mahdollista tilan / latteiden takia. Mietin liikkeen kokeilemista jo viimeviikolla, mutta olin hieman epävarma miten se liike nyt menikään ja sama oli vielä eilenkin. Videon katsomisesta oli jo monia viikkoja joten minulle oli hieman epävarmaa miten liike tehtiin oikein. Tästä huolimatta lähdin kokeilemaan liikkeen tekemistä ja sain sen todella hyvin tuntumaan olkapäissä. "Hyvin ja hyvin" vaan todellisuudessa liikkeen tekeminen otti kamalasti olkapäihin ja sain todellisen tunnon jokaisen sarjan jälkeen. Kuten aina uutta liikettä tehdessä niin nytkään minulla ei ollut hajuakaan millä painoilla liikettä olisi kannattanut tehdä vaan lähdin kokeilemaan 10kg:lla. Painot olivat hyvät ja jaksoin niillä paukuttaa mukavat kolme neljänkymmenen toiston sarjaa. Tästä on hyvä sitten alkaa kehittämään tekniikkaa liikkeen tekemistä varten, koska liike tuntui todella hyvälle ja on normaalia erilaisempi liike. Around the worlds on sellainen liike mitä harvemmin olen nähnyt kenenkään tekevän.

Eilisen jälkeen minulla on nyt takana kolme viikkoa kahdenkymmenen toiston sarjoilla. Tämä on nyt pitkäaikaisin aika jolloin olen tehnyt kahdenkymmenen toiston sarjoja ja olen nyt pikkuhiljaa löytymässä ne oikeat painot millä jaksan tehdä viikosta toiseen. Olen nyt huomannut sen, että jos tekee viikon tai maksimissaan pari viikkoa kahdenkymmenen toiston sarjoja niin silloin jaksaa paukuttaa sarjat suuremmilla painoilla. Heti kun pidemmistä sarjoista tulee "arkea" niin silloin myös painot tippuvat mikä on ihan ymmärrettävää kun yhteistoistomäärät viikkoja kohden ovat runsaat. Kun olen tehnyt normaalisti kymmenen toiston sarjoja kolme tällöin viikkoa kohden on tullut noin 200 - 250 toistoa per viikko riippuen kuinka monta liikettä on tehnyt. Nyt kolmen viikon aikana olen saanut viikkoa kohden noin 420 toistoa kahdenkymmentoiston sarjoilla. Tällä hetkellä olen käyttänyt kolme liikettä per lihasryhmä kun vuorossa on ollut kaksi lihasryhmää per päivä ja 4 liikettä kun on ollut yksi. Nostamalla liikkeiden määrän neljään jolloin olen tehnyt kolme liikettä viikottainen toistomäärä nousisi 500 toistoon. Ei siis ihme jos perjantaisin alkaa olemaan jo väsynyttä touhua.

Olkapää & hauis

  • Yhden käden pystypunnerrus tangolla 3x20 20kg
  • Around the worlds 3x40 10kg
  • Hauiskääntö käsipainoilla istuen ilman tukea 1x20 15kg, 2x20 15kg
  • Tuettu hauiskääntö käsipainolla 3x20 7,5kg
  • Vipunostot sivuille istuen 3x20 5kg
  • Tuettu hauiskääntö ristikkäistalja naru 3x20 30kg
  • Takaolkapääsoutu köydellä taljassa 3x20 30kg

Pitänyt jo kirjoittaa kyykystä muutamia viikkoja mutta en ole vain jaksanut ja ehtinyt. En ole myöskään yhtään varma olenko tästä asiasta jo kirjoittanut tai siis montako kertaa? Kuitenkin aloitin tuossa kesällä joskus tekemään vyötöntä kyykkyä pitkästä aikaa. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vöytä sillä totutin itseni aina tekemään kyykkyä vyön kanssa oli kyseessä sitten pienet tai suuret painot. Samalla olen nyt tehnyt vallan pysäytyskyykkyä tai ainakin pyrkinyt pysäyttämään alhaalla liikkeen edes hieman. Tämän avulla olen saanut etenkin korjattua kyykyn syvyyttä mikä on ollut minulle ongelma.

Viime viikon lauantaina tuli käytyä Tampereella Hifihuoneen HIFI & HIGH END messuilla Tätä Tampereen reissua varten muutin koko viikon treenien järjestystä sillä suunnittelin tällä kertaa mitä haluan tehdä Tampereen Loaded:lla minkä lisäksi piti myöskin hieman miettiä mitä on järkevää tehdä. Lähinnä nyt siltä kannalta että aluksi on meno Tampereelle minkä jälkeen piti käydä ensiksi syömässä ja sitten Hifihuoneen Hifi & HIGH END messuille. Ennen kuin pääsisin Tampereen Loaded:lle niin minulle tulisi paljon kävelyä ja seisomista ennen treeniä.

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.

Kesäloman jälkeen treeneissä olen priorisoinut penkin ja laittanut jopa tälle vuodelle tavoitteita. Kuitenkin nyt tuntuu sille että kyykky on se mikä on viime aikoina sujunut paremmin. Voi myös olla että kun priorisoin ja keskityn penkkiin niin tuntuu vain sille että kyykky nyt sujuu paremmin kun siihen minulla ei ole ollut tavoitteita. Kuitenkin nyt kyykyssä minulla on paukkunut erilaiset ennätykset kun penkissä en ole päässyt ihan vielä niihin tuloksiin kuin olisin halunnut. 

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.