Aerooppinen kuntosalitreeni eli max 60s palautukset

16.11.2016 - 12:06

Tein tänään kuntosalitreenin sillain kun olin vähän ajatellut tekeväni jossain kohtaa eli enemmän aerooppimisella tavalla. Pidin sarjojen välit maksimissaan 60 sekunnissa ja liikkeiden välit tuntuman mukaan miten tunsin olevani palautunut. Jossain määrin liikkeiden välillä taisi olla normaalia pidempiä välejä, mutta en ole tästä ihan varma. Olen aikaisemmin tehnyt palautkset max 60 sekuntia, mutta enemmän olen käyttänyt max 45 sekuntia. Jokatapauksessa alle 60 sekuntin palauksilla treenaaminen on muutamisssa asioissa erilaista sillä palautuksien välillä ei ehdi välttämättä juomaan sekä liikkeen valmistautuminen täytyty aloittaa liikkeestä riippuen melkein heti. Palauksien jäädessä lyhyeksi painot nousevat tärkeään asemaan. Painojen ollessa liian suuret ensimmäisen sarjan jälkeiset sarjat jäävät helposti torsoiksi tai jopa ensimmäinen sarja jää vajaaksi. Sarjojen jäädessä pieniksi tämänkaltaisesta treenistä ei ole mitään hyötyä kun treenin tarkoitus on olla aerooppinen. Mielestäni toistojen minimi määrä on kymmenen. Painojen jäädessä pieniksi tulee samat ongelmat kuin normaalissa treenissä tehdessään pienillä painoilla. Pienillä painoilla treeni ei tunnu missään sekä siitä ei ole hyötyä. Aerooppisessa treenissä liian pienet painot voi korvata helposti nostamalla toistojen määrää. Oikeiden painojen löytäminen on mielestäni tärkeää ja aluksi vaikeaa, jonka oppii vain tekemällä.

[[{"fid":"114","view_mode":"media_adaptive","fields":{"format":"media_adaptive","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"","field_file_image_title_text[und][0][value]":""},"type":"media","attributes":{"height":"467","width":"350","class":"adaptive media-element file-media-adaptive"}}]]

Max 45 - 60 sekunnin palautuksilla itse tavoittelen 10 - 15 toistojen sarjoja. Painoja mietin sen kautta millä jaksan tehdä kunnolla 3x10 ja siitä tiputan noin yleisesti 10 - 20kg. Päivän kunto on myös yksitekijä ja se miten treeni on kulkenut. Vaikka minulla on pohjalla jo useita tämän tyyppisiä treenejä niin siltikin minulla tulee painojen kanssa otettua yli- sekä alipainoja, mutta nämä koskevat yleensä vain yhtä tai kahta liikettä per treeni. Tänään minulle tuli yksi vähän ylipaino liike sekä yksi alipaino, mutta muuten painot osuivat hyvin paikoilleen. Tein tänään kaikki liikkeet kolmen sarjoina, mutta olen myös tehnyt liikkeitä neljän sekä viiden sarjoina, mutta tällöin pitää tehdä liike / liikkeet pienemmillä pianoilla. 

Rinta & ojentajatreeni

  • Penkki 3x10 100kg
  • Vinopenkki 3x10 75kg
  • Dippi 15kg lisäpainolla 1x10, 1x7, 1x6
  • Ranskalainenpunnerrus istuen 3x10 37,5kg
  • Ojentajapunnerrus taljassa naru 3x10 50kg
  • Superina ojentajapunnerrus taljassa normi 3x10 50kg, ojentajapunnerrus taljassa normi leveä 3x10 50kg
  • Vipunosto käsipainoilla 3x10 15kg
  • Ojentaja päänyli käsipainolla istuen 3x10 22,5kg

Viime viikon lauantaina tuli käytyä Tampereella Hifihuoneen HIFI & HIGH END messuilla Tätä Tampereen reissua varten muutin koko viikon treenien järjestystä sillä suunnittelin tällä kertaa mitä haluan tehdä Tampereen Loaded:lla minkä lisäksi piti myöskin hieman miettiä mitä on järkevää tehdä. Lähinnä nyt siltä kannalta että aluksi on meno Tampereelle minkä jälkeen piti käydä ensiksi syömässä ja sitten Hifihuoneen Hifi & HIGH END messuille. Ennen kuin pääsisin Tampereen Loaded:lle niin minulle tulisi paljon kävelyä ja seisomista ennen treeniä.

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.

Kesäloman jälkeen treeneissä olen priorisoinut penkin ja laittanut jopa tälle vuodelle tavoitteita. Kuitenkin nyt tuntuu sille että kyykky on se mikä on viime aikoina sujunut paremmin. Voi myös olla että kun priorisoin ja keskityn penkkiin niin tuntuu vain sille että kyykky nyt sujuu paremmin kun siihen minulla ei ole ollut tavoitteita. Kuitenkin nyt kyykyssä minulla on paukkunut erilaiset ennätykset kun penkissä en ole päässyt ihan vielä niihin tuloksiin kuin olisin halunnut. 

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.

Kesäloman aikana aloin "rikkomaan" kuntosalitreenejä sillä tavalla että lähdin enemmän pois kaavamaisista treeneistä. Samoin olen tehnyt aikaisempina vuosina että juurikin lomalla ja muutenkin siihen kesällä olen vaihtanut tyyliä miten olen kuntosalitreenejä suorittanut. Tämä on johtunut periaatteessa kahdesta eri syystä mutta käytännössä yhdestä syystä. Ensinnäkin olen käynyt kesäisin treenaamassa PTVGYM:llä enemmän tai toisekseen olen käytännössä kesän aikana poissa kotoa kuudesta kahdeksaan viikkoa.