Aerobista treeniä sekä uusi treeniviikko alkoi raskailla painoilla

16.11.2016 - 12:06

Pari asiaa on tullut ilmi tämän alkaneen dieetin aikana. Ensinnäkin viikonloppu oli sinällään vaikea kuten oletin. Tällöin ruokailusta piti olla erittäin tarkka katsomalla, että ei alkanut syömään liikaa. Samalla piti katsoa kelloa ja miettiä sitä milloin oli syömässä ja mitä. Tämä eroaa niin paljon arkipäivästä jolloin syöminen ja aikataulu menee enemmän työpäivän ja treenien mukaan. Olenkin siksi miettinyt ottavani enemmän treenejä viikonloppuun jotta saisin tehtyä ruokailut tämän perusteella ja ajastettua ne myöskin treenin mukaan. Itselleni nyt tuotti enemmän ongelmia tuo, että minun piti katsoa etten ala syömään liikaa ja liian usein. Sillä helposti kun ei ole varsinaista tekemistä niin tällöin helposti sortuu syömään jotain mitä ei pitäisi. Sunnuntai oli lauantaita helpompi päivä siinä mielessä, että päätin käydä juoksemassa sekä illalla kävin tekemässä takareisitreenin. Tällöin tuli sentään liikuttua sekä hieman ajastettua päivää toisin kuin lauantaina jolloin kävin vain aamupäivällä kaupassa.

Toinen asia minkä tiesin olevan vaikea ja jopa vaikeampi on itse paino mikä on jämähtänyt paikoilleen. Ehkä sinällään on hyvä, että menen sitten aamulla, päivällä tai illalla vaa'alle niin paino on yleensä siinä 99kg - 101kg välissä. Paino ei nyt tällä hetkellä vaihtele päivän aikana paljoa ja päivästä toiseen tuo on sama. Sinällään kun minulla on kuitenkin menossa dieetti päällä niin sitä toivoisi painonkin laskevan myös vaa'assa. En sitten tiedä onko kroppa alkanut kirentymään vai eikö vain mitään tapahdu. Myöskin kun minulla ei ole käytössä mitään varsinaista dieetti-ohjelmaa niin en ole kuitenkaan hakemassa mitään nopeaa painon pudotusta. Yleensä dieetti-ohjelmat perustuvat "nopeaan" painon pudotukseen mitä en ole kylläkään hakemassa sillä haluan muutoksien olevan pidempi aikaisempia. Nopean dieetti-ohjelman ongelma on se, että paino saattaa tippua nopeasti, mutta samalla kun paino tippuu nopeasti se myös tarkoittaa nopeaa nousemista. Nopean painon tiputuksen jälkeen paino alkaa enemmin nousemaan kuin pysymään siinä mihin se on tippunut. Tämän takia olenkin ottanut käyttööni oman "ohjelman" sillä haluan pysyvämpiä muutoksia.

Tämä on nyt ensimmäinen kerta kun oikeasti pidän diettiä joten katson tällä vain melkein sen onko tästä mitään hyötyä. Ei ole ihan niin väliä vaikka en huomaisi tällä omalla dieetilläni varsinaisia vaikutuksia. Tämä on minulle tälläinen projekti mistä haluan vain ottaa opppia. Mikä asia toimii ja mikä asia ei toimi. Mitä kannattaa tulevaisuudessa huomioida ja miten tästä voi ottaa oppia normaalimpaan ruokavalioon. Ehkä paras ratkaisu olisi ollutkin mennä kehonkoostumusmittaukseen ennen dieetin alkamista sekä dieetin loputtua. Tällöin olisi saattanut saada tarkempaa tietoa siitä mitä kropassa on oikeasti tapahtunut.

Sunnuntain vajaa 6km juoksu sekä takareisitreeni

En tiedä mistä sain idean lopulta mennä juoksemaan sunnuntaina, mutta näin tein. Alunperin en ollut varma kumpana päivänä menen edes kuntosalille. Lauantaina vai sunnuntaina? Lopulta lauantaina oli vain niin paljon tekemistä, että päädyin menemään kuntosalille sunnuntaina. Samalla päätin meneväni kuntosalille myöhemmin joten päivään jäi aikaa tehdä kaikenlaista. Lopulta minulla oli varmaan ylimääräistä aikaa sillä lähdin sitten juoksemaan. Tämä oli lopulta ihan hyvä ratkaisu.

Huomasin heti ensimmäisen kilometrin aikana juoksun olevan rentoa ja kevyttä. Ihan sen takia, että minulta on lähtenyt kuitenkin painoa pois siitä kun olen viimeksi käynyt juoksemassa. Juoksukunto nyt oli huono, mutta yleisellä tasolla juokseminen oli siihen nähden mukavaa ja "kevyttä". Minun oli tarkoitus juosta hiljaisempaa mitä päädyin juoksemaan, mutta näinhän minulle helposti menee. Huomasin vauhdin olevan vain helpommin säädeltävissä hallissa kuin pihalla. Juoksuradalla on vain niin helppo säätää juoksuvauhti tasaiseksi kun alusta on tasainen sekä radalla huomaa helpommin vauhdin nousemisen. 

Huomasin samalla, että nyt on turha lähteä juoksemaan ihan liikaa. Pitää ottaa juoksun kanssa nyt rauhallisesti etten ala pilaamaan mitään. Minulla ei ole oikein kokemuksia juoksemisen vaikuttamisesta dieettiin tai siis jaksamiseen. En nyt halua väsyttää itseäni alkamalla juoksemaan liikaa liian nopeasti. Minulla on kyllä tarkoitus alkaa tässä juoksemaan enemmän, mutta tämä tapahtuu asteittain ja rauhallisesti.

En tiedä miten päivän juoksu vaikutti illan takareisitreeniin, mutta minulla oli jalkojen kanssa ongelmia. Ensimmäisessä takareisimaaten sarjassa minulle meni oikea takareisi ja hetken päästä samassa liikkeessä vasen etureisi. En nyt mitenkään pahasti, mutta sillain että askeleet piti ottaa rauhassa. Onneksi nämä vammat kuitenkin "parantuivat" tai ainakin hävisivät ennen seuraavaa liikettä sillä seuraavan liikkeen aikana en huomannut enään mitään. Tälläistä tapahtuu aina välillä ja kyllä nuo kivut parantuvat kun jatkaa tekemistä. Kunhan kivut eivät vain ole hirveän pahoja.

Muutoin tämä takareisitreeni oli sinällään sellainen mikä tuntui taas oliko tässä nyt järkeä. Ehkä minun olisi pitänyt vain tehdä takareisitreeni perjantai-iltana niin olisin saanut tehtyä jalat samana päivänä tai sitten sunnuntaina olisi pitänyt tehdä tuplapäivä. Kolme liikettä ja treeniissä kului maksimissaan 45 minuuttia. Takareidet maaten, takareisipotku sekä takareidet istuen. Todella perus tekemistä mikä osittain johtu noista alun kivuista. Minulla oli kyllä suunnitelmissa tehdä bulgarialaista askelkyykkyä ja tai sumokyykkyä, mutta nämä jäivät nyt tuleviin kertoihin.

Takareisitreeni

  • Takareidet maaten
  • Takareisipotku
  • Takareisi istuen

Maanantaina aamulla taisteluköysiä ja vatsoja sekä illalla rinta- & hauistreeni

Minun oli tarkoitus mennä maanantaiaamuna juoksemaan, mutta tuo sunnuntain juoksu vaihtoi suunnitelmia. En halunnut nyt alkaa juoksemaan liikaa lyhyen ajan sisään etten tule liian väsyneeksi. Tämän johdosta päätin sitten maanantainaamuna suunnata kohti kuntosalia. Aluksi mietin, että teen viime viikkoiseen tapaan normaaleita kuntosalitreenejä aamulla, mutta päädyin hyvin nopeasti siihen ratkaisuun, että teen aerobisen treenin. Sitä mitä tulisin tekemään ei ollut vielä tiedossa. Kuitenkin edellisenä päivänä eli sunnuntaina tulin päättäneeksi, että teen treenin taisteluköysillä minkä lisäksi teen vatsoja.

Olen kerran aikaisemmin tehnyt taisteluköysillä treeniä joten en maanantaiaamuna tehnyt kovinkaan pitkää treeniä. En halunnut tässäkään ottaa liikaa liian nopeasti vaan pikkuhiljaa kehittää kuntoa tässä harjoittelussa. Taisteluköydet kun ovat niin oma harjoitusmuoto mikä ottaa koko kroppaan. Vielä kun en itse oikeastaan tiedä kuin pari tapaa käyttää köysiä vaikka niitä on oikeasti enemmän. Itse tein aaltoja aluksi vuorotahtiin minkä jälkeen seurasi tasatahtiin tekeminen. Kellotin kaikki tekemiset sekä tauot kellolla jotta tekeminen oli yhtenäistä.

Maanantaiaamun taisteluköysi- ja vatsarunttaustreeni ei ollut kovinkaan pitkäkestoinen, mutta jostain on pakko aloittaa. Niin taisteluköydet kuten itseassi vatsojenkin tekeminen oli minulle joko uutta tai pidemmän tauon jälkeistä. Olen nyt muutaman kerran vatsoja tehnyt muutaman treenin yhteydessä, mutta käytännössä voisin sanoa aloittaneeni vatsojen tekemisen alusta pienen tauon jälkeen. Molemmat ovat vain treenejä joita ei ihan heti kannata aloittaa vetämällä niitä loppuun sillä tämä voi vaikuttaa palautumiseen negatiivisesti. Vatsojen puolella puolestaan kramppaamiset alkavat helposti kun vetää vatsatreenin hieman yli pidemmän tauon jälkeen. Näin minulle on käynyt muutamia kertoja joista otin nyt opiksi. AIkaisemmin olen aloittanut vatsatreenit käytännössä siten, että olen yrittänyt tehdä niin paljon kun vain jaksan, mutta tämä on yleensä päätynyt vatsakramppeihin. Samalla vatsalihakset palautuvat tästä hitaasti joten seuraava treeni mahdollisesti venyy tai siinä ei vain jaksa tehdä kovinkaan paljoa. Tämän takia aloitin hieman tälläin kevyesti mistä on sitten vara pidentää ja koventaa näitä treenejä.

Illalla rinta- & hauistreeni

Illalla minulla oli yksi tarkoitus ja muuten suunnitellin yllättävää kyllä käytännössä koko treenin etukäteen. En ole suunnitellut treenejä etukäteen ties koska viimeksi, mutta tällä kertaa tein hieman pidemmälle vietyjä suunnitelmia. En suunnitellut kuitenkaan miten tulen tekemään sarjat ja toisto määrät vaan suunnitellin pelkät liikkeet. Liikkeet siltä osin mitä olisi hyvä nyt tehdä ja mitä voisi tehdä tilalla jos jostain syystä jotain liikettä ei pääse tekemään heti ja pian. Yllättävää kyllä tällä kertaa suunnitelma piti alusta asti ja kaikkia liikkeitä pääsi tekemään heti. Tähän syy oli siinä, että jo kello 18 aikoihin kuntosalilla vain alkaa olemaan entistä vähemmän treenaajia mikä on vain hyvä asia. Kesä lähestyy niin kuntosali tyhjenee.

Tällä kertaa halusin kokeilla päivän kunnon mukaan maksimi ykköstä. Lopulta nostin painot aluksi 160kg millä jaksoin muutamia viikkoja sitten nostaa. Tälläkin kertaa tuo 160kg nousi ja mielestäni aika helposti. Tämän johdosta lisäsin 5kg painot päihin ja yritin kokeilla 170kg joilla lopulta nousikin kuulemma kevyen näköisesti. Tämän johdosta salikaveri alkoi laittamaan minulle vielä toisia 5kg painoja päihin jolloin painot olivat 180kg eli oma penkkiennätykseni. Tämän painon olen kerran aikaisemmin nostanut eli silloin kuin nostin ennätykseni. En ole edes oikein lähekkellään päässyt, mutta en ole myöskään hirveästi kokeillutkaan. Tällä kertaa tuo 180kg nousi ja olin hieman sinällään ihmeissäni. En odottanut sen nousevan. Tällä kertaa olin itse noin 10kg kevyempi kuin ensimmäisellä kertaa nostaessani 180kg eli voisi sanoa tämän noston olevan parempi tulos vaikka rautaa oli tangossa sama 180kg.

Ykkös nostojen jälkeen laskin painot aluksi 140kg jonka jälkeen 130kg joilla tein pakotettuina kuuden toiston sarjoja. Tämä ihan siksi, että olen viimeaikoina tehnyt penkkiä 120kg - 130kg painoilla ja tällä kertaa minulla oli varmistaja joten halusin kokeilla nyt pidemmästä aikaa hieman suuremmilla painoilla. En tiedä paljonko maksimi ykköset veivät voimia, mutta mielestäni sarjat menivät väsyneesti ja huonosti siihen nähden, että sain viime viikollakin yksin tehtyä kolme viiden toiston sarjaa 130kg painoilla millä tällä kertaa kuuden toiston sarjat olivat raskaita.

Tämän jälkeen tuli tehtyä hauista ristikkäistaljaa käyttäen. Supersarjana ylätaljassa sekä heti perään alataljassa tangolla kymmenen toiston sarjoja. Näitä tuli tehtyä x määrä sillä sarja määriä ei todellakaan tullut laskettua vaan uusi sarja alkoi heti kun toinen oli tehnyt. Tekeminen loppui vain kun se loppui ilman ihmeellistä syytä tai oikeastaan syy oli vain vaihtaa liikettä.

Tämän jälkeen tuli jatkettua rintaa missä tuli tehtyä vinopenkkiä smith-laitteessa. Tällä kertaa tarkoituksena oli tehdä todella rauhallisia alasvientejä ja ylösvientejä pienillä painoilla. Halusin hieman sekoittaa pakkaa tällä hidas tempoisella liikkellä penkin jälkeen missä tuli tehtyä maksimi ykkösiäkin. Halusin rintatreenin olevan sellainen, että kaikkia liikkeitä ei ihan suurilla painoilla tehtyä vaan halusin tasapainottaa palautumista ja yleisesti tekemistä. Ajattelin viimeisen rintaliikkeen alaristikkäistaljan olevan vielä se liike missä sitten tehtäisiin loppuun asti painoilla. Tarkoitus oli siis tehdä kaksi liikettä raskailla tai raskaammilla painoilla ja yksi hieman kevyemmillä painoilla ja hitaammilla toistoilla. Sekoitusta ettei kaikki ollut vain runttaamista.

Kahden viimeisen rintaliikkeen välissä tuli tehtyä hauista jälleen supersarjana liikkeillä joita olen nyt alkanut käyttämään. Kaksi hauisliikettä istuen käsipainoilla, että ensimmäinen tuettuna istuen ja jälkimmäinen vapaasti istuen ilman tukea. Käytin tällä kertaa vastaotetta sekä hammer-tyyyliä ja jätin käätäen tyylin pois. Välillä aloitin vastaotteella ja muutaman sarjan jälkeen aloitin hammer-tyylillä tuettuna istuen. Tarkoitus oli kuitenkin aina aloittaa tuettuna istuen sillä ajattelin jälkimmäisen liikkeen vapaasti ilman tukea istunnan olevan helpompi siinä mielessä, että siinä pystyy tarvittaessa heilumaan. Pieni huijaus mahdollisuus jälkimmäiseen liikkeeseen kun kyseessä oli kuitenkin supersarjat ja itse käytin kokoajan maksmipainoja joilla sain kuutta - kymmenentä toistoa.

Rinta- & hauistreeni

  • Penkki
  • Supersarja hauiskääntö ylätalja tanko + hauiskääntö alatalja tanko
  • Vinopenkki smith
  • Supersarja Hauiskääntö istuen tuettu vastaote + Hauiskääntö istuen hammer
  • Alaristikkäistalja

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.

Kesäloman aikana aloin "rikkomaan" kuntosalitreenejä sillä tavalla että lähdin enemmän pois kaavamaisista treeneistä. Samoin olen tehnyt aikaisempina vuosina että juurikin lomalla ja muutenkin siihen kesällä olen vaihtanut tyyliä miten olen kuntosalitreenejä suorittanut. Tämä on johtunut periaatteessa kahdesta eri syystä mutta käytännössä yhdestä syystä. Ensinnäkin olen käynyt kesäisin treenaamassa PTVGYM:llä enemmän tai toisekseen olen käytännössä kesän aikana poissa kotoa kuudesta kahdeksaan viikkoa.

Miksi "höpö höpö" / kevyt treeni tuntuu todella paljon raskaammalle kuin kova treeni? Olen tästä asiasta mielestäni jo kirjoittanut monessa kirjoituksessa mutta tämä asia nousi taas esille kesällä treenatessa. Mielestäni tässä on kaksi syytä mitkä vaikuttavat siihen että tuollainen "höpö höpö" on laittanut minut todella lujille. Ei varsinaisesti vielä treenin aikana mutta treenin jälkeen kun olen päässyt kotio. Monesti kun olen tehnyt "höpö höpö" treenin syystä tai toisesta niin se ei ole välttämättä vielä tuntunut kuntosalilla mitenkään ihmeellisesti mutta sitten kun olen kotiutunut treenistä niin sitten väsymys on iskenyt pahemman kerran.

Minulle tuli mahdollisuus käydä Turun PTVGYM:llä niin ajattelin tarttua siihen. Pari vuotta sitten vein äitini Turkuun konserttiin ja menin siksi aikaa Turun PTVGYM:lle. Tämä oli ensimmäinen kerta kun kävin Turun PTVGYM:llä mistä kirjoittelinkin PTVGYM Turku kokemuksia. Minulle jäi tuosta ensimmäisestä kerrasta hyvät kokemukset ja hieman lannisti palata takaisin Pitäjänmäen PTVGYM:lle tuon kerran jälkeen. Toinen käynti Turun PTVGYM:lle tapahtui tämän vuoden juhannus reissulla Vammalaan kun päätin tulla Turun kautta takaisin kotiin. Tämä toinen kerta olikin itselleni pienoinen pettymys mutta se saattoi myös johtua siitä että kyseessä oli lauantai-iltapäivä kellon ollessa vasta 14 aikaan. Miten sitten nyt kolmas käynti Turun PTVGYM:llä näytti ja kertoi?

Siis tämähän alkaa olemaan kulttuuri shokki kun palaa takaisin kotio ja käy tekemässä treenin Pitäjänmäen PTVGYM:llä. Kun on vajaa neljä viikkoa tottunut treenaamaan Vammalassa sekä Tampereen Loaded:lla sekä Tampereen PTVGYM:llä missä ihmiset osaavat käyttyätyä niin paluu kotiin ja Pitäjänmäen PTVGYM:lle on kyllä. Olen jo kaikenlaista Pitäjänmäen PTVGYM:llä nähnyt: kusiset wc:t, kusiset suihkut, oksennusta wc:n lattialla sekä teineillä kuset housuissa kuntosalilla mutta tämän päiväinen menee kyllä ihan omaan luokkaansa.

Kirjoittelin tuossa viimeksi PTVGYM Pitäjänmäki kokemuksia kun treenaa päivittäin niin siinä jätin yhden asian mainitsematta. Pitäjänmäen PTVGYM:llä tuntuu käyvän vain voimakkaita treenaajia mikä on toisaalta pienoinen ihme sillä nykyään näen harvemmin kovia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä. Kyllähän kovia penkkaajia, mavettajia sekä kyykkääjiä PTVGYM:llä näen mutta en enää läheskään niin usein kuin aikoinaan. Nimittäin kun menen tekemään ihan mitä tahansa laitetta niin joudun aina ottamaan puolet painoista pois mitä siinä on käytetty. Tämä vain sinällään ihmetyttää kun en tosiaan näe enään PTVGYM:llä kovempia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä.