Aamulla juoksua sateessa ja illalla ensimmäinen jalkatreeni tauon jälkeen

16.11.2016 - 12:06

Eilen aamulenkki muttui iltalenkiksi mutta tänään aamulenkki pysyi aamulenkkinä. Eilen herätys oli asetettu aamulenkille menoon mutta herätyskellon soidessa aloin etsimään puhelinta laittaakseni herätyksen 45min myöhemmäksi. Tunsin heti herätyksen soidessa olevani todella väsynyt joten päätin jättää väliin aamulenkin. Väsymyksen syy oli sunnuntain kuntosalitreeni. Olen ollut nyt tauon jälkeen jokaisen kuntosalitreenin jälkeen yllättävän väsynyt. Väsymys on tullut vähän puskista tauon sekä loman aikana tehdyn erilaisen treenaamisen jälkeen.

Eilen aamulla olin väsynyt mutta tänä aamuna olin pirteämpi ja lähdin juoksemaan vesisateesta huolimatta. Tänään illalla oli vuorossa jalkatreeni kuntosali joten juoksua ei voinut siirtää ja halusin juoksun alle illan jalkatreeniä varten. Alle kilometrin matkan jälkeen olin jo litimärkä ja muutenkin suuremmat sateet ajoittuivat juuri juoksun alkamisen aikoihin. Jos olisin lähtenyt hieman myöhemmin liikkeelle olisin säästynyt hieman sateelta. Sadetta ilkeämpi asia oli suuret vesilammikot maassa joiden takia sukat kastuivat vaikka lammikoita yritti kierrellä. Lammikoiden kiertely / "hyppiminen" hidasti vauhtia sekä sekoitti juoksurytmiä. Erilaisempi reitin valinta olisi ollut parempi mutta vesilammikoita vain ei voi ennakoida. Juoksun jälkeen kaikki vaatteet sukkia myöden olivat märät.

[[{"fid":"274","view_mode":"media_adaptive","fields":{"format":"media_adaptive","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"","field_file_image_title_text[und][0][value]":""},"type":"media","attributes":{"height":"301","width":"330","class":"adaptive media-element file-media-adaptive"}}]]

Kuntosalilla oli vuorossa jalkatreeni ja lähtiessäni kuntosalille satoi vaihteeksi vettä. Katsoin jokin aika ennen lähtöä että siellä ei sataisi mutta lähtiessäni satoi tietenkin. Olin näköjään oppinut perjantain sekä sunnuntain treeneistä oikeiden painojen valinnan sillä tänään treeni meni nappiin. Aloitin jalkatreenin yhden jalan prässillä jossa lähdin liikkeelle 50kg painoilla joilla tein yhden täyden sarjan. Tämän jälkeen mietin hetken aikaa painojen nostamisen kanssa ja päädyinkin tuplaamaan painot 100kg. Paino valinnat onnistuivat ja sain kolme puhdasta 20 toiston sarjaa. Tein myös pitkästä aikaa yhen jalan prässiä puhtaina sarjoina kun yleensä olen tehnyt kymmenen toistoa jalan vaihto tyylillä 100 toistoa per jalka.

Yhden jalan prässin jälkeen vuorossa oli askel kyykky työntäen. Kokeilen tehdä liikettä perjantaina joten tänään painojen valinta oli helpompi. Perjaintaina liikettä tuli tehtyä 20kg painolla jolla liikkeen tekeminen oli todella raskasta ja nyt yhen jalan prässin ollessa alla oli helppo päätyä tekemeään 10kg:lla. Tänään tuo 10kg tuntui todella raskaalle ja kolme 20 toiston sarjaa tekivät tiukkaa. Treenin aloittaminen kahdella yhen jalan liikkeellä taisi olla ensimmäinen kerta ja voi olla myös että viimeinen. Jalat tärisivät mukavasti askel kyykyn jälkeen ja muutenkin jaloissa tuntui kamalalle askel kyykkyä tehdessä.

Yhen jalan liikkeiden jälkeen vuorossa oli pohkeiden tekeminen seisten smith-laitteessa. Mielestäni pohkeita on parempi tehdä seisten smith-laitteessa käyttäen stepperiä kuin laitteessa mutta istuen tyylillä suosin laitetta. Smithissä tehdessä stepperi on tärkeä laittaa oikeaan kohtaan jolloin tekokulmat menevät oikein ja kroppa on suorassa eikä vinossa. En tiedä miksi mutta näen ihmisten tekevän harvoin pohkeita smithissä ja yleisesti kaikki tekevät pohkeita laitteissa. Ehkä laitteissa on vain helpompi tehdä nylkytys tyylillä jolloin jalat eivät mene edes jalkapidikkään alapuolelle jolloin pohkeiden teosta tulee nylkytystä. Nylkytyksellä ei vain saa pohkeita treenattua.

Treenin viimeinen liike oli takareidet maaten vaikka mieitin myös vähän etureisien tekemistä etureisikoneessa. Takareisien tekemisessä yksi vaikeus oli painot. Olen tehnyt todella harvoin takareisiä maaten 3x20 seteillä joten minulla ei ollut mitään tietoa millä painoilla jaksaisin tehdä täydet sarjat. Laitoin laitteeseen aluksi 60kg ja kokeilin yhdellä toistolla mutta paino tuntui raskaalle joten laskin painon 50kg. En ollut varma jaksanko tehdä 20 toiston sarjoja mutta loppujenlopuksi jaksoin tehdä juuri kolme 20 toiston sarjaa.

Jalkatreeni

  • Yhden jalan jalkaprässi 1x20 50kg, 3x20 100kg
  • Askelkyykky - työntö 3x20 10kg
  • Pohkeet seisten smith 3x20 160kg
  • Takareidet maaten 3x20 kg

Kesäloman aikana aloin "rikkomaan" kuntosalitreenejä sillä tavalla että lähdin enemmän pois kaavamaisista treeneistä. Samoin olen tehnyt aikaisempina vuosina että juurikin lomalla ja muutenkin siihen kesällä olen vaihtanut tyyliä miten olen kuntosalitreenejä suorittanut. Tämä on johtunut periaatteessa kahdesta eri syystä mutta käytännössä yhdestä syystä. Ensinnäkin olen käynyt kesäisin treenaamassa PTVGYM:llä enemmän tai toisekseen olen käytännössä kesän aikana poissa kotoa kuudesta kahdeksaan viikkoa.

Miksi "höpö höpö" / kevyt treeni tuntuu todella paljon raskaammalle kuin kova treeni? Olen tästä asiasta mielestäni jo kirjoittanut monessa kirjoituksessa mutta tämä asia nousi taas esille kesällä treenatessa. Mielestäni tässä on kaksi syytä mitkä vaikuttavat siihen että tuollainen "höpö höpö" on laittanut minut todella lujille. Ei varsinaisesti vielä treenin aikana mutta treenin jälkeen kun olen päässyt kotio. Monesti kun olen tehnyt "höpö höpö" treenin syystä tai toisesta niin se ei ole välttämättä vielä tuntunut kuntosalilla mitenkään ihmeellisesti mutta sitten kun olen kotiutunut treenistä niin sitten väsymys on iskenyt pahemman kerran.

Minulle tuli mahdollisuus käydä Turun PTVGYM:llä niin ajattelin tarttua siihen. Pari vuotta sitten vein äitini Turkuun konserttiin ja menin siksi aikaa Turun PTVGYM:lle. Tämä oli ensimmäinen kerta kun kävin Turun PTVGYM:llä mistä kirjoittelinkin PTVGYM Turku kokemuksia. Minulle jäi tuosta ensimmäisestä kerrasta hyvät kokemukset ja hieman lannisti palata takaisin Pitäjänmäen PTVGYM:lle tuon kerran jälkeen. Toinen käynti Turun PTVGYM:lle tapahtui tämän vuoden juhannus reissulla Vammalaan kun päätin tulla Turun kautta takaisin kotiin. Tämä toinen kerta olikin itselleni pienoinen pettymys mutta se saattoi myös johtua siitä että kyseessä oli lauantai-iltapäivä kellon ollessa vasta 14 aikaan. Miten sitten nyt kolmas käynti Turun PTVGYM:llä näytti ja kertoi?

Siis tämähän alkaa olemaan kulttuuri shokki kun palaa takaisin kotio ja käy tekemässä treenin Pitäjänmäen PTVGYM:llä. Kun on vajaa neljä viikkoa tottunut treenaamaan Vammalassa sekä Tampereen Loaded:lla sekä Tampereen PTVGYM:llä missä ihmiset osaavat käyttyätyä niin paluu kotiin ja Pitäjänmäen PTVGYM:lle on kyllä. Olen jo kaikenlaista Pitäjänmäen PTVGYM:llä nähnyt: kusiset wc:t, kusiset suihkut, oksennusta wc:n lattialla sekä teineillä kuset housuissa kuntosalilla mutta tämän päiväinen menee kyllä ihan omaan luokkaansa.

Kirjoittelin tuossa viimeksi PTVGYM Pitäjänmäki kokemuksia kun treenaa päivittäin niin siinä jätin yhden asian mainitsematta. Pitäjänmäen PTVGYM:llä tuntuu käyvän vain voimakkaita treenaajia mikä on toisaalta pienoinen ihme sillä nykyään näen harvemmin kovia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä. Kyllähän kovia penkkaajia, mavettajia sekä kyykkääjiä PTVGYM:llä näen mutta en enää läheskään niin usein kuin aikoinaan. Nimittäin kun menen tekemään ihan mitä tahansa laitetta niin joudun aina ottamaan puolet painoista pois mitä siinä on käytetty. Tämä vain sinällään ihmetyttää kun en tosiaan näe enään PTVGYM:llä kovempia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä.