Aamulenkki väsyttää paljon enemmän kroppaa kuin aamukuntosalitreeni

16.11.2016 - 12:06

Tälle viikolle jätin tupla kuntosalitreeniviikon väliin ja minun oli tarkoitus ottaa enemmän juoksua mukaan. Käytännössä olin suunnitellut aamulenkille menemistä maanantaista - keskiviikkoon, mutta ainakin nyt tiistaiaamuna jätin kaikki treenit väliin. Huomasin maanantaiaamun aamulenkin jäljiltä pari asiaa joten ajattelin olevan parempi jättää tiistaina aamulenkki väliin. Vaikka juoksin maanantaina ihan rauhallisesti eikä siinä lenkin jälkeen tuntunut vielä mitään niin oliko nyt tunti lenkin jälkeen kaikki muutui. Minulle iski kroppaan todella kova väsymys mitä jatkui käytännössä iltaan saakka. Maanantai-iltana oli siis hieman erilaista mennä kuntosalille treenaamaan kun pitkästä aikaa kroppa tuntui väsyneeltä. Tästä syystä päätin jättää tiistaiaamun aamulenkin väliin sillä en halua olla ihan noin väsynyt kokoaikaa.

En ole ihan varma onko tuo juoksun jälkeinen väsymys tottumuksesta vai dieetistä johtuvaa. En ole nyt viimeaikoina juossut ihan sitä määrää mitä olen tottunut joten tämä puoltaa sitä, että kroppa voisi olla pidempi kestoisen treenin jälkeen väsynyt kun se ei ole tottunut tälläiseen. Toinen asia ja varmaan se asia mistä tuo väsymys johtuu on dieetti. Kun vedän kuitenkin pienillä hiilari määrillä niin kropan energiatasot ovat kuitenkin alhaiset. Tällöin kroppa yrittää ottaa jotain mitä vain kropassa ei ole. Ehkä dieetin tai oikeastaan rasvanpolton kannalta minun olisi vain ollut parempi jatkaa tätä myöskin tiistaina. Minulla nyt oli kuitenkin vain ajatus etten halunnut vetää itseni ihan poikki sillä tarkoitus on kuitenkin treenata ihan normaalisti.

Huomasin maanantai-illalla kuntosalilla aamulenkin vaikutukset. Nämä olivat sellaisia minkälaisia en ole saanut aamun kuntosalitreeneistä. Palautuminen aamulenkistä oli siis paljon haastavampaa kuin aamun kuntosalitreeneistä. En huomannut painoissa niinkään eroa jos niillä haluaa vertailla, mutta kropan eri kohdissa tuntui painavan. Myöskin erlaiset kivut iskivät kroppaan helpommin. Vaikka treenasin maanantai-iltana selkää niin koko kroppa otti todella helposti iskua vastaan ja esimerkiksi asennon ollessa hiemankin huono niin tämän tunsi kropassa.

Oikeastaan illalla kun huomasin kropan väsymyksen ja vaikutuksen kuntosalitreeniin niin tein päätöksiä tiistaiaamun treeneistä. Ajattelin ettei tästä seuraa hyvää pidemmällä aikavälillä. Jos olen aamulenkin jälkeen väsynyt iltaan saakka minkä jälkeen teen kuntosalitreenin väsyneenä. Tästä seuraisi vain pidemmällä aikavälillä hyvin huonoa sillä olisin kokoajan väsyneempi. Ehkä pari vielä pari vuotta sitten olisin mennyt tiistaina juoksemaan sillä tällöin en pahemmin miettinyt seurauksia vaan kävin vain treenaamassa oli se sitten juoksua tai kuntosalia. Tällöin en miettinyt pahemmin seurauksia vain sitä, että sain treenejä alle.

[[{"fid":"544","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"","field_file_image_title_text[und][0][value]":""},"type":"media","link_text":null,"attributes":{"height":394,"width":531,"class":"media-element file-default"}}]]

Samalla huomasin sen, että aika kului todella nopeasti illalla kuntosalilla. Kun vuorossa oli yksi kuntosalitreeni päivään niin huomasin tämän heti. Treeni alkoi vain venymään ja olisin voinut olla kuntosalilla vaikka kuinka kauan. Yhdessä vaiheessa vain lopetin treenin siihen vaikka olisin voinut jatkaa treeniä vielä. En vain halunnut tehdä treenistä ajallisesti kuitenkaan pitkää siis ylipitkää. Tällä kertaa treeni kesti tunnin ja vartin mikä ei nyt ole vielä ylipitkä. Olisin helposti voinut olla kuntosalilla vartin pidempään eli puolitoista tuntia, mutta tiedän tuon venyneen enemmin lähemmäksi paria tuntia. Nyt ei ollut kuitenkaan tarkotus venyttää tai olla muuten vain pitkään kuntosalilla vaikka tällä viikolla on yksi kuntosalitreeni päivään.

Maanantaiaamun aamulenkki

Yritin pitää aamulenkin vauhdin tasaisena ja temmoltaan "rauhallisena". Halusin kuitenkin säästää niin paljon kroppaa kuin vain oli mahdollista. Loppujenlopuksi vaikka menin aikalailla suunnitelman mukaan niin kroppa otti enemmän rasitusta kuin olin ajatellut. Juoksun aikana en tuntenut mitään väsymystä ja kroppa vaikutti muutenkin selvinneen hyvin. Kuitenkin joku tunti juoksun jälkeen kaikki oli toisin. Yleisesti juoksu meni hyvin ja varmaankin siksi, että juoksin rauhallisesti. Olisin kyllä halunnut yrittää juosta kovempaa, mutta nykyisellä juoksukunnolla olisin ollut hyvin nopeasti väsynyt. Tämän hetkisellä juoksukunnolla kun ei kannata lähteä yrittämään mitään ihmeellistä juoksua vaikka alkuvuodesta hallissa juostessa pystyinkin välillä juoksemaan kovempaa.

Suunnittelin juoksevani seitsemän kilometriä vaikka kyllä tuo kymmenen kilometriä oli se matka mitä haluaisin juosta. Juoksin kuitenkin alkuvuodesta jokakerta hallissa vähintään kymmenen kilometriä. Muutaman kerran tuli vedettyä hieman yli ja kerran ainakin viisitoista. Kuitenkin tuo juoksun jälkeinen kropan meneminen niin väsyneeseen tilaan muutta suunnitelmima. Kuinka paljon olisinkaan väsyneempi kun juoksisin vähintään kolme kilometriä aamulla enemmän? 

Maanantai-illan selkätreeni

En ollut varma mitä tulen treenaamaan kun saavuin kuntosalille maanantai-iltana. Minulla oli muutamia ajatuksia, mutta ei oikeastaan mitään suunnitelmaa. Tämä viikko on sinällään erilainen kun olen loppuviikosta Vammalassa ja siellä tulee jotain treenannuttua. Minun on tarkoitus "säästää" jotain treenejä kuitenkin sitä reissua varten, mutta samalla miettiä kokonaisvaltaisesti viikkoa. Kaikki lihasryhmät pitää kuitenkin käydä läpi vähintään kerran. Olen vain ajatellut asiaa siltä kannalta, että mitä tulen nyt maananataina ja tiistaina tekemään voin käytännössä ne tehdä ehkä myös toistamiseen loppuviikkosta. Siksi yritän valita sellaisia treenejä alkuviikkoon mitä haluaisin mahdollisesti tekevän vielä loppuviikosta uudestaan.

Käytännössä minulla oli lopulta kaksi vaihtoehtoa. Joko treenaisin selkätreenin tai hauistreenin sekä ojentajatreenin. Päädyin lopulta pienen mietinnän jälkeen selkätreeniin sillä haluan tehdä tällä viikolla selkätreenin toistamiseen. Vaikka maanantaina suunnittelin maanantain treeniä selkätreenin ja hauistreenin & ojentatreenin väliltä niin se ei nyt tarkoita tiistaina sitä, että tekisin hauistreenin sekä ojentatreenin. Tällä hetkellä tiistain treeniin on myös ehdolla olkapäätreeni, mutta luulen olkapäätreenin olevan keskiviikkona ohjelmistossa. Voi siis hyvin olla, että tiistain vuorossa on käsitreeni mitä en varmaan ehkä tee toistamiseen tällä viikolla.

Miksi teen osan treeneistä tällä viikolla kahteen kertaan ja osaa en? Siksi että treenit eivät riitä ihan kaikkien lihasryhmien kahteen kertaan käymiseen. Loppuviikon kun olen Vammalassa treenaamassa niin ajattelin samalla käyttää 10-kerran salikorttini umpeen. Samalla tämä tarkoittaa sitä, että tulen käymään joka päivä kuntosalilla tällä viikolla. Mitään tuplatreenejä en tee vaan ihan yksi kuntosalitreeni per päivä. Mahdollisista juoksuista en mene sanomaan, mutta oletan näitä nyt tulevan sillä otan ainakin juoksuvaatteet mukaan.

Kävin lauantaina tekemässä maastavetotreenin joten tällä kertaa en treenannut alaselkää. Siitä huolimatta alaselkä tuntui ihan hyvin aktivoituvan ja tunsin treenin päätteeksi alaselässä lauantaina maastavedot. Lähinnä kulmasoutujen tekemiset käsipainolla ja tangolla  tuettuna vinopenkissä vain ottivat alaselkään minkä johdosta alaselässä alkoi tuntua. Tunne oli sitä luokkaa, että olisi luullut treenin sisältäneen alaselkäliikkeen. Maastavedosta oli vain niin vähän aikaa, että se tarvitsi vain pienen paineen tuntuman saantiin. Tämä ei missään vaiheessa haitannut mitään tekemistä eikä ollut mitenkään kipeä. Tuntui vain sinne, että olisin treenannut juuri maastavetoa.

Muutoin hain nyt hieman erilaisuutta treeniin siten, että tein taljaliikkeet ennen soutuliikkeitä. Myöskään en hakenut ihan niin puhtaasti levennysliikkeitä vaikka treeni sisälsi näitä. Yritin myöskin hakea hieman liikkeisiin variaatioita mitä en ollut käyttänyt viimeaikoina. Täten päädyin tekemään kulmasoudun tangolla tuettuna vinopenkissä sekä tein ylätaljan kapealla otteella tangolla myötäotteella kun olen tuota tehnyt nyt vastaotteella.

Selkätreeni

  • Ylätalja kapea tanko
  • Ylätalja kahva väärinpäin istuen
  • Kulmasoutu tuettuna vinopenkissä vastaote
  • Kulmasoutu käsipainoilla
  • Pullover naru

Tiistaiaamu "väliaamuna" ja illalla käsitreeniä hauiksen ja ojetajien parissa

Pidin tiistaiaamun vapaana treeneistä niinkuin siihen lopulta päädyin. Halu oli kyllä kova mennä juoksemaan, mutta ajattelin tällä kertaa kokonaiskuvaa enkä halua. Vielä muutama vuosi sitten menin halun mukaan enkä miettinyt niinkään kuin kokonaistreeniä määriä. Tuntui sille, että mitä enemmän treenaan niin sitä parempi. Kyllä se nytkin näyttää hieman tuolta, mutta nykyään tekemisessä on kyllä ideaa vaikka se ei sille vaikuttaisi. Minulla on taustalla "suunnitelma" tai ainakin idea siitä mitä teen ja mitä haen. Aikaisemmin treenasin vain kovaa ja välillä hieman kevyemmin. Nykyään tiedän paremmin mitä haluan treeniltä ja tämä on kyllä helpottanut treenaamista. Kun tietää paremmin mitä hakee treeneiltä niin mielestäni treenaaminen on helpompaa.

Tänään tuli myöskin huomattua tai oikeastaan todettua se, että kun olen käynyt tällä viikolla nyt kerran päivässä kuntosalilla niin nämä illan treenit ovat ajallisesti pidempiä. Varmaan johtuu myöskin siitä, että olen nyt kyllä hieman nostanut liikkeiden määrää. Enemmän liikkeitä on pidempi treeni ajallisesti. Näin se vain helposti ja yleisesti menee. Olen vielä pitänyt sarjamäärät "korkeina" eli en ole kuitenkaan palannut mihinkään kolme kertaa kymmenen toiston setteihin.

Tämänkertainen käsitreeni oli sinällään erikoinen, että tein hirveän määrän eri liikkeitä, mutta kuitenkin liikkeet olivat käytännössä eri variaatioita toisistaan. Jos karsii liikkeistä eri variaatiot pois niin liikemäärä on paljon pienempi. En ollut tälläistä käsitreeniä ihan suunnitellut, mutta tälläinen tästä treenistä tuli. Olin suunnitellut osittain mitä voisin tehdä, mutta toteutus oli aivan toinen. Parempi näin että tuli tehtyä vaihteeksi kaavoistakin poikkeava treeni ja liikemääräkin oli runsas.

Ojentaja- & hauistreeni

  • Ranskalainen punnerrus alavinopenkissä
  • Ranskalainen punnerrus istuen
  • Hauiskääntö z-tanko scott
  • Tuettu ojentajapunnerrus tanko
  • Ojentajapunnerrus tanko vastaote
  • Hauiskääntö ristikkäistalja
  • Yhden käden ojentajapunnerrus
  • Hauiskääntö taljassa tanko tuettuna vinopenkissä
  • Ojentajapunnerrus tuettuna naru

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.

Kesäloman aikana aloin "rikkomaan" kuntosalitreenejä sillä tavalla että lähdin enemmän pois kaavamaisista treeneistä. Samoin olen tehnyt aikaisempina vuosina että juurikin lomalla ja muutenkin siihen kesällä olen vaihtanut tyyliä miten olen kuntosalitreenejä suorittanut. Tämä on johtunut periaatteessa kahdesta eri syystä mutta käytännössä yhdestä syystä. Ensinnäkin olen käynyt kesäisin treenaamassa PTVGYM:llä enemmän tai toisekseen olen käytännössä kesän aikana poissa kotoa kuudesta kahdeksaan viikkoa.

Miksi "höpö höpö" / kevyt treeni tuntuu todella paljon raskaammalle kuin kova treeni? Olen tästä asiasta mielestäni jo kirjoittanut monessa kirjoituksessa mutta tämä asia nousi taas esille kesällä treenatessa. Mielestäni tässä on kaksi syytä mitkä vaikuttavat siihen että tuollainen "höpö höpö" on laittanut minut todella lujille. Ei varsinaisesti vielä treenin aikana mutta treenin jälkeen kun olen päässyt kotio. Monesti kun olen tehnyt "höpö höpö" treenin syystä tai toisesta niin se ei ole välttämättä vielä tuntunut kuntosalilla mitenkään ihmeellisesti mutta sitten kun olen kotiutunut treenistä niin sitten väsymys on iskenyt pahemman kerran.

Minulle tuli mahdollisuus käydä Turun PTVGYM:llä niin ajattelin tarttua siihen. Pari vuotta sitten vein äitini Turkuun konserttiin ja menin siksi aikaa Turun PTVGYM:lle. Tämä oli ensimmäinen kerta kun kävin Turun PTVGYM:llä mistä kirjoittelinkin PTVGYM Turku kokemuksia. Minulle jäi tuosta ensimmäisestä kerrasta hyvät kokemukset ja hieman lannisti palata takaisin Pitäjänmäen PTVGYM:lle tuon kerran jälkeen. Toinen käynti Turun PTVGYM:lle tapahtui tämän vuoden juhannus reissulla Vammalaan kun päätin tulla Turun kautta takaisin kotiin. Tämä toinen kerta olikin itselleni pienoinen pettymys mutta se saattoi myös johtua siitä että kyseessä oli lauantai-iltapäivä kellon ollessa vasta 14 aikaan. Miten sitten nyt kolmas käynti Turun PTVGYM:llä näytti ja kertoi?

Siis tämähän alkaa olemaan kulttuuri shokki kun palaa takaisin kotio ja käy tekemässä treenin Pitäjänmäen PTVGYM:llä. Kun on vajaa neljä viikkoa tottunut treenaamaan Vammalassa sekä Tampereen Loaded:lla sekä Tampereen PTVGYM:llä missä ihmiset osaavat käyttyätyä niin paluu kotiin ja Pitäjänmäen PTVGYM:lle on kyllä. Olen jo kaikenlaista Pitäjänmäen PTVGYM:llä nähnyt: kusiset wc:t, kusiset suihkut, oksennusta wc:n lattialla sekä teineillä kuset housuissa kuntosalilla mutta tämän päiväinen menee kyllä ihan omaan luokkaansa.

Kirjoittelin tuossa viimeksi PTVGYM Pitäjänmäki kokemuksia kun treenaa päivittäin niin siinä jätin yhden asian mainitsematta. Pitäjänmäen PTVGYM:llä tuntuu käyvän vain voimakkaita treenaajia mikä on toisaalta pienoinen ihme sillä nykyään näen harvemmin kovia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä. Kyllähän kovia penkkaajia, mavettajia sekä kyykkääjiä PTVGYM:llä näen mutta en enää läheskään niin usein kuin aikoinaan. Nimittäin kun menen tekemään ihan mitä tahansa laitetta niin joudun aina ottamaan puolet painoista pois mitä siinä on käytetty. Tämä vain sinällään ihmetyttää kun en tosiaan näe enään PTVGYM:llä kovempia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä.